Son Dakika Haberler

İyi huylu prostat büyümesinin ilaçla veya cerrahi yolla tedavisi mevcuttur

İyi huylu prostat büyümesinin ilaçla veya cerrahi yolla tedavisi mevcuttur
Okunma : 3.018 views Yorum Yap

Sn Okuyucular, Bir önceki yazımda iyi huylu prostat büyümesinin oluş mekanizması, belirtileri ve tanı yöntemlerinden kısaca sözü etmiştim. Bu yazımda tedavi gereklilikleri ve yöntemlerinden kısaca söz edeceğim.

İyi huylu prostat büyümesinin ilaçla veya cerrahi yolla tedavisi mevcuttur.

Tedavi gereklilikleri hastaya göre değişir. Hasta geceleyin bir kez işemeye kalksa bile uykusundan oluyor, sabah işine yorgun argın gidiyorsa tedavi gereksinmesi duyacak, ancak bu durumdan rahatsız olmayanlar tedavi istemeyebilir. Ancak hasta işemeyecek duruma gelmişse, iyi huylu prostat büyümesine bağlı olarak böbrekleri zarar görmüş, mesanesine cepçikler ve taşlar oluşmuş, kanı zehirlenmiş (üre yüksekliği) , idrar yolları enfeksiyonu olmuşsa tedavi gerekir.

Öncelikle ilaç tedavisi denenebilir. Bu ilaçlar mesane boynunu kısmen açabilen ve prostat büyümesini yavaşlatabilen ilaçları (alfa blokerler: prazosin,, doksasosin, tamsulosin, alfuzosin, silodosin,; alfa redüktaz enzimini engelleyiciler:dutasterid, finasterid, , vs gibi) ve bitkisel ürünleri (likofen, cüce palmiye ağacı meyvesi vs) içerir. Bu iki grup ilaç birlikte kullanılabilir.
Bu ilaçların kan basıncını düşürücü, baş dönmesi, yorgunluk, cinsel isteksizlik, meninin mesane içine boşalması gibi yan etkileri olabilir.

Bu amaçla hastaların arkadaşlarından duyduğu bitkisel ürünleri kullanmamaları önerilir. Hasta zaten zor işediğinden idrar söktürücü ilaçlar mesanede aşırı idrar birikmesine ve hastanın idrarını boşaltamamasına neden olabilir.
İlaç tedavisi etkisizce hastaya cerrahi tedavi tavsiye edilir.

Açık cerrahi:

Özellikle 100 g dan büyük prostatlarda veya mesanede başka olumsuz durumlar da varsa (mesane taşları, cepçikler, yabancı cisim vs) göbeğin alt kısmından, leğen kemiğine yakın yerden veya makatten girilerek prostat kapsülü içinden portakal soyar gibi çıkartılır. Burada prostatın tam olarak çıkartılması gerekir. Aksi halde kalan kısım yine işeme sorunlarına neden olabilir. Ayrıca işeme mekanisması tahrip edilmemelidir.Aksi halde hasta idrarını tutamaz. Açık cerrahi bugünlerde çok az (% 5) hastada uygulanmaktadır.

Kapalı teknikler.
Dış idrar yolundan önce sistoskop denilen optik uçlu aletle girilir. Bu aletin borucuğu içinden sokulan kesici ve kanamayı durdurucu mekanizması olan bir aletle (transüretral rezeksiyon aleti: TUR) prostat soyularak veya yalnızca belli istikametlerde çizikler yapılarak . TUİP) idrar yolu genişletilir, işeme rahatlatılır.

Kapalı sistem cerrahi kesilerle yapıldığı gibi Holmium Lazer, Thulium Lazer, Elektrovaporizasyon , Green Light gibi lazer veya ısı enerjisi sağlayan aletlerle yine dış idrar yolundan girilerek prostat dokusu “eritilir”. Bu tahrip edilen dokular dökülerek dış idrar yolunu genişletir.

Robotik prostat cerrahisi

Bu yöntemde hasta karnında 5 adet küçük kesi açılmaktadır. Bu kesi bölgelerinde oluşturulan deliklere trokar olarak adlandırılan borucuklar takılır. Borucuklara robot kolları takılıp bu kollar içinden robotun kamerası ve cerrahi aletleri yerleştirilerek üç boyutlu, yüksek kalitede ve 10-20 kat büyütmeli olarak görüntü elde edilir. Operatör bir bilgisayar konsolünden robot kollarını yönlendirerek prostat ameliyatını gerçekleştirir.

Laparoskopik prostat cerrahisi

Bir cerrah ve iki yardımcı asistan yine göbek altından açılan 4 adet delik içine sokulan borucuklar ve optik uçlu laparoskop yardımıyla prostat çıkartılır.

Tüm bu ameliyatlardan sonra çıkartılan prostat dokusu laboratuvara gönderilerek kötü huylu olup olmadığı, hastalığın evresi, enfeksiyon olup olmadığı değerlendirilir.

Prostat ameliyatlarının riskleri:

Açık ameliyatlarda hasta genellikle bir hafta on gün hastanede yatar. Bu müddet sonunda hastanın idrar sondası çıkartılarak işeyip işeyemediğine bakılır. Kanama ve enfeksiyonu yoksa hasta taburcu edilir. Kapalı yöntemler de ise hasta bir –iki günde taburcu edilebilir.

Prostat ameliyatlarında prostat kanseri ameliyatlarından farklı olarak
Prostat kapsülü çıkartılmaz, yalnızca iç kısmı çıkartılır.
Prostat ameliyatları hastanın sağlık durumu uygunsa belden verilen anestezi (spinal anestezi) yoksa genel anestezi altında yapılır.

Ameliyattan sonra komplikasyon olarak kanama, idrarını tutamama, enfeksiyon, özellikle açık ameliyatlarda yara yerinin kapanmaması,idrar kaçağı, sertleşme sorunları , ince ince işeme veya hiç işeyememe gibi sorunlar görülebilmesine rağmen günümüzde cerrahi tekniklerde ilerlemeler sayesinde bu oranlar çok düşük seviyededir.

Erkeklerde prostat ameliyatı ile bir idrar tutma mekanizması (iç sfinkter) ortadan kaldırıldığından en sık idrar tutamama sorunları görülebilir. Bu sorun genellikle 3 ay içinde düzelir. Bu amaçla idrar tutucu ilaçlar verilebilir, idrar tutma egzersizleri önerilebilir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.
3.8.20
Üroloji Uzmanı
Yrd Doç Dr Gürkan Kazancı
0535 826 37 00
kazanci.g@gmail.com

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)