Son Dakika Haberler

Neyin Devlet Sırrı Olduğunu Tayyip Erdoğan Belirleyecek

Neyin Devlet Sırrı Olduğunu Tayyip Erdoğan Belirleyecek
Okunma : 536 views Yorum Yap


ERDOGAN_DEVLETAKP Faşizmi süpür ve temizle, geride bir şey kalmasın hareketine başladı, Birdaha iktidar olma şansı olmayan AKP hükümeti, Gelecekte yargılanmaması için temizlik harekatı yapmaya başladı.

Başbakan Erdoğan, Devlet sırlarını deşifre etme, belgeleri açıklayanlara yaptırım uygulamak için keyif yasa çıkarmaya başladı. Neyin Devlet sırrı olduğuna Başbakan karar verecek.

“Ergenekon ve Balyoz davalarında Devletin sırlarının  gizlendiği odalara savcıları sokarak gizli belgeleri ortaya çıkaran ve deşifre edenler, bu belgeleri ve tutanakları mahkemelerde kullanmış ve Silahlı Kuvvetlerin tüm gizli belgeleri mahkemeler de ve gazetelerde yayınlanmış, Ergenekon ve Balyoz davaları suçlamaları yürütülmüştü”.

Bugün aynı durumu yaşamamak için yasalar ile koruma altına alınan ve son günlerde develet Sırrının ne olduğu bilinmeyen ve aynı tür belgelerin gazetelere servis edilmesi, bazı dökümanların Taraf gazetesinde yayınlanması düşündürücü.

DEVLET SIRLARI KANUN TASARISI

Hükümetin yasalaşması için Meclis’e sevk ettiği “Devlet Sırları Kanun Tasarısı”na göre, nelerin devlet sırrı olacağına Başbakan başkanlığındaki beş kişilik bir kurulun karar vereceği öne sürüldü. Taraf gazetesinden Adnan Keskin’in haberine göre, kurulda Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanları da üye olarak yer alacak. 50 yıl boyunca açıklanamayacak olan devlet sırları, mahkemeye bile gönderilmeyecek. Başbakan’ın “devlet sırrı” dediği belgeleri açıklayanlara altı yıla kadar ceza verilebilecek.

Taraf gazetesinin, “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” haberiyle yayımladığı belge, “devlet sırrı” kavramını da yeniden gündeme getirdi.

Taraf gazetesinin bugünkü sayısında (12 Aralık) Adnan Keskin imzasıyla yayımlanan haberde, hükümetin, neyin devlet sırrı olduğuyla ilgili kararın Başbakan başkanlığındaki bir heyet tarafından belirlenmesini öngören bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Adnan Keskin’in “Sır rejimi kapıda” başlıklı haberinin bir kısmı şöyle:

Başbakanlık, MİT ve MGK’nın, 2004’deki MGK’da alınan Fethullah Gülen cemaatini bitirmek amaçlı kararlar ve fişlemelerle ilgili haberleri nedeniyle Taraf hakkında suç duyurusunda bulunmasından sonra “devlet sırrı” kavramı yeniden gündeme geldi. Bu da akıllara hükümetin 2008’den beri gündemde tuttuğu Devlet Sırları Kanun Tasarısı’nı getirdi.

Önce 75 yıl, sonra 50 yıl

Taraf gazetesinden Adnan Keskin’in haberine göre neyin devlet sırrı olduğuna Başbakan ve bakanlardan oluşacak “Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu”, dolayısıyla başbakan karar verecek ve sırlar 75 yıl boyunca saklanacak, açıklanamayacaktı. Tasarı, 2012 yılı Haziran ayında TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmüş, muhalefetin itirazları üzerine tasarının kimi maddelerinde kısmi düzeltmeler yapılmıştı. Örneğin, sırların saklanma süresi 75 yıldan 50 yıla düşürülmüştü. Yalnız, tasarı genel kurula indirilmemişti.

Başbakan veya cumhurbaşkanı

Halen meclis gündeminde olan, hükümet “vazgeçtik” demediği için de bir gece yarısı yasalaştırılabilecek tasarı, Başbakan Erdoğan’ın gerek bu sıfatıyla, gerekse aday olup seçilmesi halinde Cumhurbaşkanı sıfatıyla nasıl bir güvenlik devletin dokunulmazlık düşlediğini açık ve net olarak ortaya koyuyor. Devlet Sırları Kanunu Tasarısı’nda bugün yaşanan tartışmalara ışık tutacak düzenlemeler satır başlarıyla şöyle: Tasarıda, öncelikle kanunun amacı ilgili maddede “Devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler ile diğer gizli bilgi ve belgelerin ne şekilde belirleneceğini, korunacağını, açıklanacağını ve bu hususlara ilişkin yükümlülükleri düzenlemek” olarak açıklanıyor.

Ardından “Devlet Sırrı” tanımı, kapsamı çok geniş tutularak ilgili maddede şöyle tanımlanıyor: “Yetkisiz kişilere açıklanması Devletin uluslararası ilişkilerine veya milli güvenliğe zarar verebilecek mahiyetteki gizli bilgi, belge ve kayıtlar.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)