Son Dakika Haberler
“width=“1293

Küçükken 23 Nisanlar Nasıl Kutlanırdı?

Küçükken 23 Nisanlar Nasıl Kutlanırdı?
Okunma : 1.538 views Yorum Yap

Küçükken 23 Nisanlar Nasıl Kutlanırdı? Hadi gelin eski 23 Nisanları hatırlayıp çocuklara anlatalım!
Şiirler, folklor gösterileri, jimnastik gösterileri, dans şovları, piyesler, ülkemize gelen dünya çocuklarıyla anlaşmaya çalışmak, bando eşliğinde geçit töreni yapmak, televizyon karşısına geçip TRT ekranlarından şenlikleri izlemek, mümkünse kostümünü çıkarmadan parka bahçeye çıkıp arkadaşlarla dilediğin gibi oynamaya devam etmek…

Siz küçükken yaşadığınız yerde 23 Nisan nasıl kutlanırdı? Gelin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı hem TBMM açılışı hem de çocuk olmanın doyasıya kutlandığı bir gün olarak bize hatırlatacak bir yolculuğa çıkalım. Katkılarınızı yorum olarak bırakmayı unutmayın.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı

Türkiye Büyük Millet Meclisi bu ikonik fotoğrafla hafızalarımıza kazınmış olan ilk binasında, 1920 yılının 23 Nisan Cuma günü son Meclis-i Mebusan’dan Ankara’ya gelen ve yeniden seçilen mebuslardan yetişebilen 115 mebusun katılımıyla açıldı. Ankara’da ve yurdun her yanında bu açılış nedeniyle dini ve milli törenler yapıldı. İşte 23 Nisan’ın ilk kutlamaları böylece gerçekleşmiş oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu ilk binası Ankara Ulus Meydanı’nda bulunuyor ve günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veriyor.

Buranın yeni çekilmiş bir fotoğrafına bakmadan geçmeyelim:

Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan’ın Önce Bayram Daha Sonra Çocuk Bayramı İlan Etmesi
Atatürk, TBMM açılışının kurtuluşu kafasına koymuş olan halk tarafından coşkuyla karşılanmasının ve kurtuluşun kesin olarak gerçekleşmesinin ardından meclisin açılışının 4. yılında bayram olarak kutlanmasını istemiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra ise 23 Nisan 1929’da bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. Aradan geçen 50 yıl sonra, Atatürk’ün emanetini taşıyanlar bu milli bayramı dünya çocuklarıyla paylaşmaya başlamamız için ilk adımları atmış; ilk olarak altı ülkenin katılımı, sonrasında kırkın üzerinde ülkeden gelen dünya çocuklarıyla kutlamalara devam edilmiştir.

Dünya Çocuklarıyla Buluşmak ve Onları Misafir Etmek…

Öğrencisi olduğunuz okulda yabancı misafirler ağırlanmış mıydı? Herkes bir yabancı çocuk ağırlama şansına erişmese de arkadaşın, komşunun ya da akrabanın evine misafir gelen yabancı çocuklar coşkuyla karşılanır gerek çocuklar gerek aile büyükleri tarafından iletişim kurma çabaları hız kesmeden devam ederdi. Misafirler yolcu edilirken çantalarına Türkiye’ye has azıklardan eklemek ihmal edilmezdi.

Şiirler, Şarkılar, Piyesler, Folklor ve Dans Gösterileri!

Kurtuluş Savaşı’ndan bir sahneyi canlandırmak, Atatürk’ü hasretle anan bir şiiri yürekten okumak, bir dans gösterisi sonunda göğsünden çıkardığı Türk Bayrağını gururla açmak… 23 Nisan gösterilerini düşününce sizin hatıranızda neler canlanıyor? Günlerce çalışılan bu gösterileri kimimiz okul bahçesinde, kimimiz stadyumlarda, kimimiz yaşadığımız şehrin meydanlarında veya belediye binası bahçesinde sergiledik. Gösteri gününe kadar özenle hazırlanan kostümler gösteri günü heyecanla giyilip gün boyunca sırtımızdan düşmezdi!

Bando Eşliğinde Yapılan Geçit Törenleri

Daha büyük çocuklar önde minikler arkada etrafımızda öğretmenlerimizle yaşadığımız yerin en işlek caddesinin bize ayrılmış olmasının keyfi ve gururuyla yürürdük. Her zaman gördüğümüz esnaf ve komşuların ya da aile fertlerinin önünden geçerken göğsümüz daha bir kabarırdı.

23 Nisan’da Stadyumda Gösteriye Çıkmak

23 Nisan’da gösteri hazırlayan çoğunlukla ilkokul öğrencileri olurdu ve minik minik ayaklar otobüslere doluşup stadyuma doğru yol alırdı. Özellikle büyük şehirlerde stadyumda buluşmak yüzlerce okulun bir araya gelmesi demekti. Koskoca stadyumda izleyici olarak uygun bir yere yerleşmek ayrı, dev gibi stadyumun ortasında gösteri sergilemek ayrı, oradan sağ salim eve dönmek ayrı unutulmaz bir macera olurdu doğrusu!

TRT Şenliklerini İzlemek

Dışarıdaki telaşe bittikten sonra eve gelip televizyonun karşısında TRT’nin gelenekselleşen, Türk ve dünya çocuklarının gösterileriyle şenlenen 23 Nisan kutlamalarını izlemek ne büyük keyif olurdu. TRT Arşiv’in Youtube hesabında o dönemlere ait birçok kayıt bulunuyor. Biz bakarken Fazıl Say’ın 8 yaşındaki bir mini konserine rastladık ve bu güzel anıyı sizlerle paylaşmak istedik. Büyük sanatçımız Fazıl Say’ı bu şekilde izlemek 23 Nisan’ın önemini, çocukluğun kutlanmasının ne büyük değerleri ortaya çıkaracağını bir kere daha vurguluyor sanki.

O Günleri Bize Yaşatan, Bu Günleri Çocuklarımız için Güzelleştiren Öğretmenlere ve Büyüklere…

Bugün çocuklarımız bizim geçirdiğimiz gibi bir 23 Nisan geçiremeseler de onların da bizler kadar şanslı oldukları bir konu var; öğretmenleri. Eskiden bizleri organize edip, çalıştırıp şenlikleri hazırlayan öğretmen ve büyüklerimizin yerlerini bugün tüm uzaklık ve izolasyona rağmen, çocuklara 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhunu yaşatmak için çaba gösteren, onların şiirler okuyup şarkılar söyleyerek videolar aracılığıyla da olsa birbirlerini görmelerine vesile olan tüm öğretmenlere, başta bugünü bayram ilan eden başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, ardından ondan aldıkları emaneti git gide güzelleştirerek bugünlere ulaştıran tüm öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek az!
Bu 23 Nisan’da fiziksel olarak izole ama çocukları, çocuk olmayı kutladığımız, egemenliği bize kazandıranları yürekten andığımız bir bayram olsun. Anılarınızı ve katkılarınızı yorumlara bırakabilirsiniz, okumak için sabırsızlanıyoruz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)