Son Dakika Haberler

“Türkiye harekât öncesinden daha iyi bir zeminde”

“Türkiye harekât öncesinden daha iyi bir zeminde”
Okunma : 568 views Yorum Yap

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Türkiye’nin Suriye konusunda Barış Pınarı Harekâtı öncesine göre daha iyi bir zeminde bulunduğunu belirtirken, yine de ihtiyatlı davranmak için pek çok neden olduğunu söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na ara verilmesine ilişkin Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayı ve bundan sonrasına ilişkin olası gelişmeleri değerlendirdi. Varılan anlaşmaya büyük ölçüde uyulacağına inandığını belirten Ahmet Kasım Han, “Eksik kalan kısımlar olursa bunların da yolda karşılıklı istişareler yoluyla çözüleceğini düşünüyorum” dedi. 

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ SONRASI GENİŞ UZLAŞMA

13 Kasım’da yapılacak Recep Tayyip Erdoğan-Donald Trump görüşmesine kadar Barış Pınarı Harekâtı’nın cereyan ettiği coğrafyada, varılan anlaşma etrafında kabul edilebilir ölçekte gelişmeler yaşanabileceğini ifade eden Han “Ama büyük bir problem olacağını sanmıyorum. İki lider yan yana gelip birbirleriyle yüz yüze görüştükten sonra meselenin ahvali konusunda geniş uzlaşmaya doğru gidilecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’NİN HAKLI GÜVENLİK ENDİŞELERİ 

Barış Pınarı Harekâtı’na ara verilmesine ilişkin anlaşma sonrası hemen hemen bütün taraflardan, bu süreçten bir şekilde avantajlı çıktıkları yönünde açıklamalar geldiğine dikkat çeken Ahmet Kasım Han şöyle devam etti: 

“Türkiye muhataplarımızı istediğimiz noktaya zorladık, sonuç aldık derken, Kürtler cephesinde ‘bizi yok sayan bir sonuca gidilemeyeceği ortaya çıktı’ değerlendirmeleri var. Şam yönetimi ise kendi topraklarındaki hâkimiyetini genişletip güçlendirme imkanı yakaladığı için memnun görünüyor. Aslında bence herkes kendi cephesinde bunları söylerken biraz haklı ama benim ilgilendiğim nokta şudur. Türkiye’nin bölgeye ilişkin haklı güvenlik endişeleri vardı. Bu endişeler, güney sınırında bir terör koridoru oluşturulmasının etrafında yoğunlaşıyordu. Ve Ankara söz konusu koridoru dağıtmak istiyordu.” 

“BARIŞ PINARI HAREKÂTI BÜYÜK BİR ADIM”

Türkiye açısından Suriye ile ilgili sorunların uzun yılların birikimi olduğunu vurgulayan Ahmet Kasım Han, “Dolayısıyla bu konuyla ilgili olarak, tek ve büyük bir fırça darbesiyle çözülecek ve her şey yerli yerine oturacak diye bir beklenti içine girmek gerçekçi değil. Türkiye adım adım yürümek zorunda. Ve bu Barış Pınarı Harekâtı da büyük bir adım” diye konuştu. 

“TÜRKİYE HAREKÂT ÖNCESİNE GÖRE DAHA İYİ BİR NOKTADA”

Bölgedeki diğer aktörlerin kendi aralarında ne pazarlıkları yaptığı, bu pazarlıkların varlığından yokluğundan ari olarak şu anda Türkiye’yi ilgilendirse de durumu değiştirmeyeceğini ifade eden Ahmet Kasım Han şöyle konuştu: 

“Diğer aktörlerin kendi aralarındaki pazarlıklarının neticelerinin ne olduğu, Türkiye açısından önümüzdeki dönemde atılacak başka adımlarla yönetilebilirdir. O noktada eğer varsa böyle pazarlıklar, bunların sonuçlarının yönetilmesi açısından Türkiye bugün Barış Pınarı Harekâtı’nın başladığı noktaya göre daha iyi bir zemindedir. Dolayısıyla iyimser olmak için her türlü neden var.” 

“İHTİYAT ELDEN BIRAKILMAMALI”

Tüm iyimserliğe rağmen gelinen noktada ihtiyatlı olmak için de çok sayıda neden bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Kasım Han sözlerini şöyle tamamladı: 

“Türkiye’nin burada birçok muhatabı var. Onların kendi aralarında varabilecekleri anlaşmalara ya da ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklara doğrudan Türkiye’nin gündemini ilgilendiren sonuçlar doğuracakları için dikkatle ve ihtiyatla yaklaşmak gerekir. Yine verilen sözlerin tutulması veya tutulmaması önemli bir kriterdir. Buna da dikkatle ihtiyatla yaklaşmak gerekir. Örneğin Rusya ve ABD arasında diğer aktörlerden bağımsız olarak varılacak bir anlaşmanın içeriği, potansiyel olarak bütün sahayı ve Suriye’nin geleceğini dönüştürebilir. Böyle bir anlaşmanın tüm unsurlarıyla birlikte Türkiye’nin lehine olacağını önceden garanti edilmiş bir sonuç olarak varsayamayız. Bu ve benzeri noktalar açısından ihtiyatlı olmak gerekir.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)