Son Dakika Haberler
“width=“1293

Türkiye’nin ilk LEED ND adayı olan Köy Projesi’nin Satış Ofisi’ne LEED Gold Sertifikası

Türkiye’nin ilk LEED ND adayı olan Köy Projesi’nin Satış Ofisi’ne LEED Gold Sertifikası
Okunma : 1.150 views Yorum Yap

LeedSiyahkalem A.Ş. tarafından Zekeriyaköy’de inşa edilen ve Türkiye’nin ilk LEED ND (Neighborhood Development-Mahalle Gelişimi) adayı olan Köy Projesi’nin Satış Ofisi LEED Gold sertifikası aldı.

Siyahkalem, LEED for Neighborhood alabilmenin koşulları arasında yer alan, “ailelerin temel ihtiyaçlarını yerleşim içerisinde yürüme mesafesinde giderilebilmesi”, “ekolojik düzenin bozulmaması için ışık kirliliğini azaltıcı gece aydınlatması”, “ekolojik özelliklerin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik peyzaj tasarımı”, “insan sağlığına zararlı etkisi olan inşaat malzemelerinin kullanılmaması”, “alerjik veya kanserojen malzemelerin yasaklanması”, “inşaat sürecinde çevreci kalite kontrol önlemlerinin uygulanarak çevresel bozulmanın ve kullanım sürecinde ortaya çıkacak insan sağlığına zararlı problemlerin minimumda tutulması” gibi kriterler yerine getirerek daha sürdürülebilir ve doğa dostu Köy Projesi için ilk olarak Satış Ofisi’ni inşa etti.
2000 metrekare arazi üzerine oturan ve 1650 metrekare kapalı alana sahip olan satış ofisi, 1167 üniteden oluşan mahalle ölçeğinde planlanmış ve projenin doğayla iç içe yaşam hissiyatını vermek üzere büyük bir ev konseptinde planlandı.

LEED Yeşil Bina sisteminin gerektirdiği bina işletmesine yönelik çevre dostu önlemlerin uygulamaya sokulduğu Satış Ofisi’nde yer alan gri su sistemi sayesinde kazanılan suyun klozetlerde tekrar kullanımı mümkün hale getirildi. Satış Ofisi olarak tasarlanan binada günışığı maksimizasyonuna yönelik cam cephe kullanımı, soğutma yüklerini azaltmaya yönelik pasif mimari gölgelendirici ahşap elemanlar, binanın enerji yüklerinin önemli derecede azaltılmasına katkıda bulunacak şekilde tasarlandı.

Siyahkalem

DOĞAYA SAYGILI
Satış Ofisi’nin aydınlatma armatürlerinin gün ışığı sensörleriyle kontrol edilmesi sayesinde aydınlatma amaçlı kullanılan elektrik enerjisinde yıllık yüzde 40 oranında tasarruf sağlanıyor.
Ayrıca en gelişmiş standartlara uygun olarak planlanan havalandırma ve ısıtma/soğutma sistemlerinde yüksek verimli ekipmanlar ve ısı geri kazanımının kullanılması gibi doğaya saygılı yerleşkeler için önemli kriterler projenin tamamı için tasarlandı.
İlk fazının Ekim 2016’da tamamlanması hedeflenen ve Türkiye’nin ilk LEED ND (Neighborhood Development-Mahalle Gelişimi) adayı olan Köy Projesi’nin ikinci fazının 2017 yılının ortasında, üçüncü fazının ise 2018 başında bitirilmesi planlandı.

ÖDÜLLÜ İNGİLİZ MİMARİ GRUP TARAFINDAN TASARLANDI
Kilyos’a komşu olmasının yanı sıra iş merkezlerine, şehrin ana arterlerine ve büyük alışveriş merkezlerine de oldukça yakın olan KÖY, dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdiği projelerle uluslararası bilinirliğe sahip, pek çok ödül sahibi İngiliz mimari grup Hopkins Architects tarafından tasarlandı. Projeyi tasarlarken modern Türk mimarisi kurucularından Sedat Hakkı Eldem’in çalışmalarından esinlenen Hopkins, modern tasarım özelliklerini doğayla bütünleşik bir kurguyla sunan KÖY projesinde alçak katlı apartman dairesi, çift dubleks, sıra ev, villa ve müstakil villa tiplerinde olmak üzere kırkın üzerinde konut planı tasarladı.
80-204 metrekare arasında değişen büyüklüklerde 420 adet apartman dairesi, 194-266 metrekare arasında değişen büyüklüklerde 584 adet çift dubleksin yer aldığı KÖY’de 181 ile 199 metrekare aralığında 74 sıra ev bulunuyor.
Projede büyüklükleri 400 metrekare olan ikiz villa sayısı 68, 461 metrekarelik müstakil villa sayısı ise 21 adetle sınırlı.

Ayrıca Türkiye’nin ilk LEED ND adayı olan Köy Projesi, LEED Yeşil Bina sisteminin gerektirdiği bina işletmesine yönelik çevre dostu önlemlerin de uygulamaya sokulduğu KÖY Projesi’nde, özel bahçe ve avlular, çocuk oyun alanları, kaya bahçeleri, yetişkin ağaçların yer aldığı zengin peyzaj alanları, sosyal donatılar, yürüyüş ve bisiklet yollarının yer aldığı geniş park alanları ve iki okul yer alıyor. Ayrıca projede yer alan çocuk kulübü, çok amaçlı atölyeler ve doğal ortam içindeki çocuk oyun alanlarıyla çocukların, KÖY’de doğayla iç içe büyümesi amaçlanıyor.

image

LEED ne demek?
Leadership in Energy and Efficiency Design / Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik, Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilmiş çevreye duyarlı yapı sertifikasıdır. Gönüllü bir sertifika sistemi olan “Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi” ile yapılarda ölçülebilir oranlarda enerji ve su verimliliği ile yaşayan konforunun arttığı bilimsel verilerle ortaya konmuştur. Günümüzde LEED, dünyada en yaygın, en güvenilir ve en geçerli “Yeşil Bina Sertifika Sistemi”dir. Amacı, insana ve doğaya saygılı yeşil binalar ve yerleşkeler yaratarak dünyamızın daha yaşanabilir olmasını sağlamaktır. Gönüllü bir sertifika sistemi olan “Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi” ile yapılarda ölçülebilir oranlarda verimliliğin arttığı bilimsel verilerle ortaya konmuştur.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)