Son Dakika Haberler
“width=“1293

YEREL YÖNETİMLERDE SOL DÜŞÜNCE

YEREL YÖNETİMLERDE SOL DÜŞÜNCE
Okunma : 2.411 views Yorum Yap

Avrupa Alevi Düşünce Derneği Başkanı İsmet Abbasoğlu, Beylikdüzü Belediyesi Zübeyde Ana Sosyal Yaşam Merkezinde düzenlemiş olduğu Yerel Yönetimlerde Sol Düşünce etkinliğini gerçekleştirdi.

Moderatörlüğünü Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in yaptığı Panel’de Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hozat Belediye başkanı Celaleddin Polat, Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ve Sivaslı İşadamları derneğinden Murat Açıl katıldılar.

 

Gökan Zeybek açılış konuşmasında : Avrupa Alevi Düşünce Derneği’nin referandum’un çok yaygın ve etkin konuşulduğun bir dönemde toplumun bizden beklentisi yerel yönetimlerde sol düşünce ve bu düşünceye uygun yapılmış olan etkin ve güçlü biçimi ile anlatılmasına inanıyorum,dedi.

CHP’DEN SİYASET YAPMAK ÇOK ZOR, KOMÜNİST OLMAK KOLAY

Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat; Emekten yana, İnsan haklarının üstünlüğünü, evrende yaşayan canlı cansız bütün varlıkların haklarını savunan, ayrıştırmadan yana değil birleştirmeden yana olan, ben değil biz diyen bir kültürün bir ideolojinin adıdır.

Yerel yönetimlerde sol nedir, buna eleştirisel bakıyorum, Tunceli Hozat 4484 nüfuslu küçük bir ilçe, kendi kendine yetmeye çalışan, zaman zaman ideolojilerin, zaman zaman hükümetlerin kıskacında kalmış bir belediyecilik anlayışı ile devam etmiş, Hozat’ta CHP’den siyaset yapmak çok zor, Komünist olmak çok kolay, Komünistler arasında CHP’de siyaset yapmak gerçekten zor.Başkanım kazandığı zaman söylemişti Tunceli’de zaten herkes komünist, Tunceli’de değişik ideolojilerin hüküm sürdüğü varlıklarını devam ettirdiği bir il, Devletten yeterli payı almayan, diğer ideolojilerin baskısı ile kaybetmenin hizmet etmeye çalışıyoruz.

Hozat’ın ödenmemiş borçları vardı. Borcu boyundan büyük olan bir belediye idi. Emekten yana olan bir belediye olduğumuz içim çalışanların tüm alacakları ve borçlarını ödedik, her ay düzenli olarak alacaklarını ödeyerek mutlu etmek istedik, sol düşüncede bir belediye isek yaşadığımız yeri mutlu etmememiz lazım, pozitif hale getirmemiz lazım ki başarılı olalım.

GERÇEĞİN YANINDA OLMAK ZOR.

Yaptığımız projeler geri dönüyordu. 3 proje yaptık tama geçiyor dedik, Bölgede ormanlık alan ve yangın vardı, müdahale ettik, bir hafta on gün sonra söndürdük, sonrasında basın açıklaması yaptık devletin yetersiz kaldığını halkın desteği ile bu yangını söndürdüğümüzü basın açıklaması işle gerçekleştirdik, sonrasında SODES projemizin geri çevrildiğini gördük, gerçekleri söylemek Dersim’de hakikaten zor. Gerçeğin yanında olmak zor.

Kardeş belediyecilik ve Sosyal Belediyeler adı altında CHP’nin projeleri vardı,kardeş belediyeler mağdur olan ufak belediyelere destek olacaklardı. Kimisi kağıtta kaldı. Bazı belediyelerden Sarıyer ve Beylikdüzü’den yardım gördük,

Yola çıktığınız gençlerle seçim sonrasında onları unutursanız onun adı sol olmaz. Yola çıktığınız halkı unutursanız onun adı sol olmaz. Sol düşüncede bir defa ahtı vefa olmalıdır. Bir belediye başkanı meclis üyesine ve başkan yardımcısına ulaşamıyorsa halk nasıl ulaşıyor merak ediyorum. bu bizde bir hastalık, bu hastalığı yenmemiz lazım. O zaman çevremizdeki arkadaşlar sol değiller, sol gibi gösteriyorlar, sloganlarla bu iş yürümüyor, hizmetle yürüyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak daha örgüt olamamışız iktidar zor oluruz.

İMECE SOL’UN RUHUDUR

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer : Celaleddin ve Mehmet başkanla aynı katagori’de değiliz, onlar bize göre çok daha zor koşullarda, sıkıntılı koşullarda görev yapıyorlar.

Bu toprakların en büyük özelliği imece ve dayanışma kültürü ne yazık ki bugün bunun eskilliğini hissediyoruz, bu topraklar bu insanlar bu fikirle birlikte yaşadılar, enerjilerini ve yaşamlarını bu şehre vakfetmenin en güzel örneklerini sergilediler imece ile, İmece aslında sol’un ruhudur, Vicdan. Vicdanla başlar her şey, eğer vicdanınız yoksa sol ile uzaktan yakından lakanız yoktur.

Vicdan merakı uyandırır. çünkü rahatsız olduğunuz eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri gidermek için vicdanınız sızlar, onu nasıl çözeceğinizi merak edersiniz, o noktada bilgiye erişmeniz gerektiğini anlarsınız,o bilgi sizi fikir sahibi yapar, fikirleriniz ile birlikte o adaletsizliği ortadan kaldıracak yaratıcı çözümler arayışına girişirsiniz. Sol benim için vicdanla başlar, Merakla devam eder, Bilgi ile pekişir, Üzerine fikri oturtursunuz, Fikir yaratıcılığınızı ve o sonuna çözümlerinizi getirir. Sol böyledir.

1980’DEN SONRA YEREL POLİTİKALAR ÜRETEMEDİK

Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu: Yoldaşlar, Sizlere vicdanını toprağa akıtan kadınlardan, eli nasırlı insani kamillerden, gecenin gökyüzünde yıldızlara bakarak ıslık çalan bilişim çocuklarından Ovacıktan selam getirdim,

Sol dediğimizde dünyadan örnek verebileceğimiz, Filipinler, Hindistan, İspanya’nın sol çıkışı, İtalya Sicilya’dan bize yerel yönetimlerin sol’un yerel yönetimlerde etkinliğine dair verebilirim, İspanya’da bölgede 1985’de yerel yönetimlere talip olduğunda komünist siyasetin gelirlerdeki halkın yönetimin ve halkın üretimden üretime olan ayağını geliştirirken gerçekten biz örnek olabilecek örnekler var, yerel tohumlar, üretimler, enerjiye dayalı bir çok çalışması var, Bizim için ideolojik olarak bir söylem çok değerlidir. Sol dahi olsan elitlerin iktidarı değil, ezilenlerin, yoksulların, fakirlerin iktidarı diyor, Burjuva elitlerinin yönettiği sol değiliz.

SOL DEMEK, ÜRETİMİ KİME, NİYE, NASIL YAPACAĞININ HESABINI İYİ YAPMAKTIR

Sol dediğimizde Burjuva bürokrasisinden uzaklaşmaktır. halkın bulunduğu alanda yerel yönetimleri yerelden genele yönetimi ele almaktır. Sol demek üretimİ kime, niye nasıl yapacağını hesabını iyi yapmaktır. sunumda izlediniz. Üretimden Yönetime.

Üretimden Yönetime Nedir. Ürettikleriniz üzerinden politik örgütlenmedir. Kooperatifler kurarak o bölgedeki ekonomiyi yönetmektir. Yoksa bir partinin adamı olmak değil. sizler eğer sol geleneği, sosyalist siyaseti bir yerelde örgütlemeye başladıysanız önce üretim ilişkilerini, ekonomi planlaması ve çoğrafya’daki yaşama ve çevreye dahil politikalar olması lazım, maalesef biz bu süreci çok iyi işletemedik, 1980’lerden sonra yerel’e dair böyle politikalar üretemedik, iyi bir çalışma yapamadık. Bu bizim öz eleştirimiz olsun, biz çok iyi biliyoruz ki yereldeki üretimin ve yönetimin esas politik argumanı ekonomi dir. Bir bölgede yaşıyorsanız bölgedeki ekonomi istatistikleri bilmiyorsanız, çevreye dair sorunları bilmiyorsanız, onun planlaması içinde değilseniz, planlarken ekonominin kime hizmet ettiğinin farkında değilseniz orayı yönetemezsiniz.

Sivgiad Yönetim Kurulu Başkanı Murat Açıl : Ordu – Fatsa eski Belediye Başkanı Terzi Fikri’den örnekler vererek sol belediyecilik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ve Nazım Hikmet’in anılarından bir tanesini anlattı.
Murat Açıl Belediyelerin Sivil Toplum Kuruluşlarında daha çok yardım almaları gerektiğini belirtti.

Çok hatalı belediyecilik örnekleri görüyorum, kazandıkları belediyeleri kendilerine bir cumhuriyet kurmuş gibi yönettiklerini görüyorum. Vahşi bir şekilde ekonomilerini talan ediyorlar,babalarının çiftliklerini yönetiyor gibi.

Sadece kamu yararına yönetmek içn geldiklerinin farkında değiller, Yerel yönetimler halka en yakın noktadır,teması en iyi sağlayabilecek noktadır. Yerelden gelip dünyada merkezi yönetimleri eline almış örnekler vardır. Fransa’da Chirac, Paris belediye başknalığından sonra Cumhurbaşkanlığına taşınmıştır, İran Ahmedi Nejat Tarhan belediye başkanlığından sonra  İran Cumhurbaşkanı olmuştur. Bugün ülkmizde Recep tayip Erdoğan İstanbul belediye başkanlığında sonra başbakan ve Cumhurbaşkanı taşımıştır. Bir kere doğru tespştler yapacaksınız.

BÖLÜNEREK KAYBETMENİN ROL MODELİ BEYLİKDÜZÜ GERÇEĞİDİR.

Gökan Zeybek : Beylikdüzü ilçesinde 2009 seçimlerinde Belediye Başkanlığı dışındaki bütün seçimlerde 1. parti çıktık.İl genel meclisinden 1. parti. Belediye meclisinde 1. parti. Büyükşehir Belediye Başkan adayımızla açık ara 1. parti, ama belediye seçimlerinde belediye başkanlığını kazanamamıştık, burada Beylikdüzü genelinden bütün İstanbul’a mesaj vermek gerekir. Eski İl Başkanımız Ankara’nın Belediye Başkanı Murat Karayalçın’ın bir sözü vardır. “Birleşirsek kazanırız. Bölünürsek kaybederiz” Birleşerek kazanmanın bölünerek kaybetmenin en iyi rol modeli Beylikdüzü gerçeğidir, bunu herkesin göz ardına atmaması gerekir.

İstanbul Bir referandum’a gidiyor, bugün burada anlatılanların tümü 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda vereceğimiz karar ve ondan sonra İstanbul’un ve Türkiye’nin geleceği ile ilgili duruşumuzu da çok belirleyecek. Burada konuşmacıların tavrını ne olduğunu biliyoruz.hepimizin 16 Nisan’dan sonra oluşacak bir Türkiye’nin yönetilmesi konusunda Duyunu Umumiye pozisyonuna düşmüş bütün varlıklarını fon’a devrederek uluslararası piyasalardan borçlanma ihtiyacını ortaya çıkarak halde, tıpkı 1898 yıllarının Osmanlının son dönemi ile benze ekonomik özellikler gösteren bir dönemle karşı karşıyayız,, bu referandum’un sonrasında bütün CHP’lilerin, Sol düşünen insanların yine Mustafa Kemal’in Türkiye’yi o karanlıktan çıkıp kurtarması gibi Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu bu karanlıktan, ekonomik açmazdan, ciddi siyasal ve bölgesel sorunlardan sol düşünce ile sol bakış açısı ile çıkacağımıza inanıyorum.

Son bilgi olarak, hayır oyları, Evet’lerin çok üzerinde, bir tek söylenen hayır oyu kullanacak olanların yüzde 58, ama referandumda evet çıkacak diyenlerin sayısı yüzde 74, sol’un kendisine özgü bu özgüven noksanlığından hızla bir biçimde kurtulması gerekir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)