Son Dakika Haberler

KURULTAY BİTTİ, YEREL SEÇİMLERE HAZIRLANIYORUZ

KURULTAY BİTTİ, YEREL SEÇİMLERE HAZIRLANIYORUZ
Okunma : 919 views Yorum Yap

Medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce taraftarlarının kurultay toplama arayışları, Mart’taki yerel seçimde başta İstanbul olmak üzere büyükşehirleri hangi stratejiyle kazanmak istediklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. …

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

KURULTAY TARTIŞMASI BİTTİ: Kurultay toplanma taleplerini büyük bir dikkatle izledim. Olabildiğince hiçbir yorum yapmadım. Tüzüğe göre yeterli imza toplanırsa kurultayı toplayabileceğimi de söyledim zaten. (Toplanan imzalar 569 mu 630 mu?) Farklı rakamların çıkması, genel merkezde hiçbir zaman dillendirilmedi. Genel merkeze ne geldiyse oturuldu, incelendi, gayet net açıklamalar yapıldı. Biz gelen rakamları medyanın da denetimine açtık, arzu eden partililer bakabilirler dedik. Bence o tartışma orada bitti.

MUHALİFLERİN ZAMANLAMASI: Bu eleştirinin bana göre haklılık payı var. Keşke söyle olsaydı; bu söylediğim analiz ortaya konulduktan sonra bir veriye dayalı süreç içinde eylem gerçekleşseydi bana göre daha mantıklı olurdu. O analizi bir oldu bittiye getirmek doğru değil. Hocayı bir dinleseniz, ekibiyle beraber çalışıyor. Bütün ayrıntılara girmiş vaziyette. Keşke arkadaşlar bu çalışmayı görüp izleyip daha sonra yol haritası belirlemeye çalışsaydı daha tutarlı olurdu.

YEREL SEÇİM HEDEFİ: Yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Parti meclisi toplantısında seçim sonuçlarını değerlendireceğiz. Teknik değerlendirmeyi partinin dışından bir akademisyen yapacak. Türkiye’yi il-ilçe-mahalle bağlamında bütün sandıklar itibariyle sonuçlara bakıp değerlendirmiş hocamız. 2-3 saatlik bir değerlendirme yapacak toplantıda. Daha sonra parti meclisinde bir siyasal değerlendirme de olacak. Verileri, rakamları, oy kaymalarını değerlendiren arkadaşımız sorulara da yanıt verecek. Siyasal analize de Fethi hoca bakacak. Türkiye bağlamında bütün seçimlerin oy kaymalarını, partilerin aldığı oyları, ittifakların lehte aleyhte gelişmeleri, mahallelere kadar inen analizler olacak.

TÜZÜK KURULTAYI TALEPLERİ: Bir söylemle delegelerin iradesine ipotek koymak istemem. Gerekirse tüzük kurultayı toplanır. Bence çok da büyütülecek bir şey değil. İlkesel olarak yerel seçime giderken partide tüzük kurultayı toplanması için bir imza eğilimi başlatılmasını doğru bulmam.

MUHARREM İNCE İLE DİYALOG: Olabilir tabi. Muharrem İnce başka bir partili değil; Cumhuriyet Halk Partili’dir. Yerel seçimler strateji belgesini hazırlamak için bir çalışma yapılacak. Orada yerel yönetimlerde nasıl bir strateji izleyeceğimizi paylaşacağız. Muharrem Bey de bir partili olarak partinin belediye başkanlarının kazanması için çalışacaktır. Diğerleri nasıl çalışıyorsa Muharrem Bey de çalışacak. Muharrem Bey’in geleceğine yönelik kararı benim tek başıma almam doğru değil. Muharrem Bey’in beklentisi nedir önce onu öğrenmem lazım. Beklentisi nedir ona göre oturup karar veririz. Şu aşamada şunu yaparız dersem iradesine ipotek koymuş oluruz.

İNCE İSTANBUL ADAYI OLUR MU?: İstanbul’u kesin alacağız. İstanbul’u arkasında başarı hikayesi olan birisiyle almamız mümkün. Bu çerçevede örgütle de beraber yapacağımız kamuoyu yoklamaları, diğer çalışmalar, örgütün bu konudaki eğilimi, İstanbul milletvekilleri… Bütün bunları dikkate alarak bir aday belirleyeceğiz. Muharrem Bey İstanbul’u ister mi istemez mi bilmiyorum. Öyle bir düşüncem yok. Başarı öyküsü olan birisi olması gerektiği kanaatindeyim.

‘İNCE ELİNDEN GELENİ YAPTI’: Cumhurbaşkanlığı için de demiştim. Muharrem Bey’in hakkını yemeyelim, cumhurbaşkanlığı seçiminde izlediği performans takdire değer. Başarı hikayesi sayılabilir; sayılmaz demek haksızlık olur. Elinden geleni yaptı. Bu söylediğim başarı kişisel olarak, genel olarak yaklaşımım; kazanırsanız başarılı olmuşsunuz demektir.

ADAY BELİRLEME KRİTERLERİ: Bugünden belediye başkan adayı belirlediğimiz bazı yerler var. Bunlar belediye başkanımızın olmadığı yerler. Örgüte diyoruz ki kazanma potansiyeli olan, halkta karşılığı olan kişileri belirleyin. Genel merkez olarak bir çalışma yapalım. Kazanma potansiyeli olan arkadaşlarımız varsa bunlara gidin çalışın dedik. Birden fazla adayın olduğu yerler var. Oralarda örgüte söylüyoruz, anket yapacağız, eğilim yoklaması gerekirse yaparız. Sonuçta kazanma potansiyeli olan adaylar belirleyeceğiz. Parti dışında eğilim anketleriyle yapacağız. Parti içinden de parti dışından da aday olabilir. Özel bir tanımlamamız yok. Örgüte sandığı koyacağız, “kimi görmek istiyorsunuz” diye. Önseçimle de yapılabilir. Bazen yere göre, belediyeye, örgüte göre pozisyon almamız gerekiyor. Toptancı bir yaklaşım söz konusu değil.

HEDEF İLLERİ SAYDI: Ankara için de birden fazla aday var şu anda. Bakılacak; onlar için de kamuoyu yoklaması yapacağız. Ankara’yı da alacağız. İstanbul, Ankara Balıkesir, Antalya, Mersin, Adana, Uşak, buraları alacağız. Olayı bir de parti meclisi ile görüşmemiz, parti meclisinin de eğilimini almamız lazım. Parti meclisinden bir arkadaşımızın düşünüp bize önerdiği üçüncü bir yol da olabilir. Strateji belgesini götürüp parti meclisine sunacağız.

24 HAZİRAN DEĞERLENDİRMESİ: Benim seçimlerde yürüttüğüm kampanya, referandumda yürüttüğüm kampanyanın aynısıydı. Referandumda da miting yapmamıştım. Burada da bir veya iki yer hariç miting yapmadım. Daha çok partiye oy vermeyen ama bizi de dinlemek isteyen kanaat önderleri, esnaf, ticaret, sanayi odası, dernekler, sendikaların temsilcileriyle toplantılar yaptım. Sonra onlardan sorular aldım, yanıtlar verdim. Böyle bir kampanyanın büyük artıları var. Son derece verimli ve beklediğimizden olumlu geri dönüşler oluyor. Muharrem Bey’in de geniş kitlelere ulaşma imkanı oldu. Sonuçlara gelince seçim süreci içinde biz gerçekten de bir demokrasi sınavı verdik. Millet ittifakıyla yan yana gelmesi düşünülmeyen; Saadet Partisi, İyi Parti, Demokrat Parti bir araya geldik. Ortak paydamız demokrasi için mücadele idi. Bu birliktelikte başarı oldu mu? Evet oldu. Çok sayıda partinin parlamentoda temsilcileri oldu. Milli irade gerçek anlamda yüzde 80 oranında parlamentoya yansımış oldu. Bunu başarı olarak ifade ettim. Parlamentoda ilk kez çoğunluğun hegemonyası olmuyor. Demokratik tartışma zemini ortaya çıkacak diye düşünüyoruz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)