Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPODİSi-5-

SARIYER ANSİKLOPODİSi-5-
Okunma : 1.432 views Yorum Yap

Öteden beri Sarıyer Ansiklopedisi hazırlamayı düşünüyordum. Hayli yıl bilgi ve belge toplamak için uğraş verdim. Sarıyer ve Sarıyerlileri tanımak ve tanıtabilmek bakımından hayli zevkli bir işti. 

Ansiklopediyi yazmaya başladım. Sarıyer’i coğrafi olarak yazdımsa da mahalleler, yeni yerleşim bölgeleri, yeni siteler, işyerleri o kadar büyük değişim gösteriyordu ki yetişmek mümkün değil!. Tespit ettiklerimi yazdım, fena da olmadı ama eksik kaldı. Zira bu iş bir kişi ile yapılacak bir çalışma değil. Ansiklopedi hazırlamak bir ekip işidir. En azından 30 ila 40 kişiden oluşturulmalı. Bu ekibin hazırlanan program dâhilinde görev yapılması gerekir.

Her mahalle için üç beş kişilik bir ekip görevlendirilmesi mükemmel olurdu. Bunu temin edemedim. Bilhassa Ansiklopediye girmesi gereken kişilerin tespiti ve hakkındaki bilgi toplamak olayını gerçekleştiremedim.

Sarıyer her bakımdan ilgi çeken bir ilçe, uzun yılların insan birikimi, meslek gruplarının fazlalığı, tarihi, yalılarıyla, köşkleri, sahilsarayları, köşkleri ve konakları ile ilgi alanı olan bir yer. Sarıyer önemli kişilerin; siyasetçi, devlet adamı, iş adamları, askeri erkân, sanatçıları ile gerçekten ansiklopedik bir uğraşın merkezi kabul edilebilir.

Bütün bunların bir ekip tarafından yapılması gerekirken bunu başaramadım ve bu nedenle de çalışmam yarım kaldı. Çalışmam yarım kaldı diye oflayacak-poflayacak değilim. Kütüphanemde ayrı bir dosya halinde bekletmemde yerinde bir karar olamaz. O nedenle karar verdim. Tespit ettiğim maddeleri, bilhassa kişileri ve tarihi olayları yayınlamayı uygun gördüm. Bunu da Sarıyer Times va facebookta yayınlamaya karar verdim.

Okurlar, ansiklopediye girebilecek kişilerin bulunduğunu tespit ettiklerinde, o kişi hakkında bildiklerini (Adı-soyadı, doğum yeri, yılı veya doğum ve ölüm, olarak ve öz geçmişi) yorum kısmında detay olarak aktarabilirlerse, değerlendirmeye alınabileceğini hatırlatırım).

X X X

AK, Nevzat(İst. 1945):

İ.Ü. İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu. İnşaat sektöründe iş hayatına atıldı. Gayrimenkul yatırımları ile ilgilenmektedir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AKALP, Prof. Dr. Tahsin (1945, İst.):

Üniversite Öğretim Üyesi. 1959 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ni kazandı ve 1962 yılında mezun oldu. 1963 yılında Kara Harp Okulundan ayrıldı ve aynı yıl girdiği İ.Ü. Orman Fakültesinden 1967’ de mezun oldu. 1968’de İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Hasılatı ve İktisadı Kürsüsü’ne asistan olarak atandı. Asistanlığı sırasında girdiği İ.Ü. Fen Fakültesi Matematik-Fizik bölümünden 1975’de mezun oldu. 1975’de “Türkiye’deki Doğu Ladini (Picea orientalis Lk. Carr) Ormanlarında Hasılat Araştırmaları” isimli tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. 1981’de “Değişik Yaşlı Meşcerelerde Artım ve Büyümenin Simülasyonu” tezi ile “Üniversite Doçenti” oldu. 1988’de Profesör unvanı aldı. 1985 yılında İ.Ü. Or. Fak. Tütün Eksperleri Yüksekokulu’na geçti, bu okulun Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlandığı 1994 yılına kadar müdürlük görevini yürüttü. 1988-1990 yılları içinde 3 yıl süreyle Tekel Enstitüler Müdürlüğünü yürüttü. 1994 yılında İ. Ü.Orman Fakültesi’ne geri döndü. 1995–1998 yılları arasında İ.Ü. Orman Fakültesi’nde Dekan Yardımcılığı yaptı, 1996 yılında yeniden kurulan Orman Hasılatı ve Biyometri Anabilim Dalı Başkanlığı görevini 2005 yılına kadar sürdürdü. Dekan Yardımcılığı döneminde 21-23 Ekim 1998 tarihlerinde düzenlenen “Cumhuriyetimizin 75. Yılında Ormancılığımız” isimli Ulusal Sempozyumun organizasyonunda da başkan olarak görev yaptı. 2005-2010 yılları arasında ise iki dönem İ.Ü.Orman Fakültesi Dekanlığı yaptı. İ.Ü.Orman Fakültesi’nde ve Tütün Eksperleri Yüksekokulu’nda Matematik, İstatistik Yöntemler, Bilgisayar Programlama, Kalite Kontrol, Dendrometri ve Orman Hasılat Bilgisi derslerini, Orman Mühendisliği Bölümü Orman Hasılatı ve Biyometri Yüksek Lisans ve Doktora programında ise Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ormancılıkta Matematiksel Ekonomi Çözümlemeleri, Büyüme Modelleri, Nonparametrik Yöntemler ve Tek Ağaç ve Meşçere Simulasyon Modelleri derslerini verdi. 18.07.2011 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldı. 1)Türkiye’deki Doğu Ladini (Picea Orientalis Lk. Carr) Ormanlarında Hasılat Araştırmaları İst. 1978, 2) Değişik Yaşlı Meşcerelerde Artım ve Büyümenin Simulasyonu, İst. 1983, 3) Yüksek Matematik I Ders Notları I, İst. 1983, 4) Yüksek Matematik II Ders Notlar II, İst, 1984, 5) Kalite Kontrolü, İst. 1988, 6) Applesoft Basic Bilgisayar Programlama (Ö. Saraçoğlu ile birlikte), İst. 1989, 7) Büyüme Modelleri Ders Notları, İst, 2002, 8) Nonparametrik Yöntemler Ders Notları, İst. 2003, 9) Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders Notları, İst. 2004, 10) İstatistik Yöntemler, İst. 2016, 11) Matematik, İst. 2016 isimleri kitap ve pek çok bilimsel makalesi var.

AKARÇAY, Rafet (1926- ? ):

Ticaretle uğraştı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AKATAY. Bülent (İzmit, 1970):

Sporcu, futbol antrenörü ve spor adamı. Sarıyerlidir. İlkokul ve Ortaokulu Sarıyer’de okudu. Sarıyer Vehbi Kaç Vakfı Lisesinden mezun oldu. Sarıyer altyapısı futbol okulunda spora başladı, yaş gruplarının hemen hepsinde oynadıktan sonra Sarıyer’den ayrıldı. Sönmez Filament, Kütahyaspor, Tavşanlı Linyitspor, İstanbul Maltepe Spor, Beykoz, İst. Deniz İşletmeleri, Dedeman Kağıtspor kulüplerinde oynadı. Profesyonellikten amatörlüğe dönüş yaptı. Spordan kopmadı antrenörlük kursuna gitti ve UEFA B Lisansı aldı. Deniz İşletmeleri Spor Kulübü, Tarabya, Sarıyer Belediye Spor, Rumelikavak, İstinye, Kısırkaya, Bahçeköy, Yenimahalle, Fatih Mimar Sinan, Beykoz, Anadolu Hisar kulüplerinde antrenör olarak görev yaptı. Futbol oynarken de antrenörlük yaparken de şampiyonluklar kazandı. Antrenör olarak çalıştırdığı takımlardan Tarabya, İstinye, Sarıyer Belediyespor, Yenimahalle (2 kez) ve Kısırkaya’ya şampiyonluklar kazandırdı. 2015’de bir kısım arkadaşı ile Beyaz Martı Spor Kulübünü kurdu ve yönetiminde görev aldı. Ayrıca bu kulüpte öğreticilik görevini devam ettiriyor. Türkiye Futbol Adamları Derneği (TURFAD), İstanbul Şubesi Yönetim Kurunla görev aldı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eğitim Dairesinin tertiplediği antrenör kurslarında sorumlu antrenör olarak görev aldı. İki yıl süre ile Akademik Liginde gözlemcilik yaptı.

AKBULUT, Aydoğan (İst. 1949-2018):

D.Ç. Karabükspor’dan transfer edildi (1972). Üç Sezon Sarıyer’de oynadı. 54’ü resmi (lig) ve 24’ü özel olmak üzere 78 maçta forma giydi. Takımına 5 gol kazandırdı. Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (190/1990) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AKÇAN, Güniz (İst. 1937-2008):

Büyükdereli müzisyendir. İlkokulu Büyükdere, Ortaokulu Sarıyer Ortaokulunda okudu. İstanbul Konservatuarından mezun oldu. Çok uzun yıllar TRT İstanbul Radyosunda piyanist olarak görev yaptı.

AKDAĞ, Hamdi (İst. 1954):

Yeniköylü işadamı, işletmeci. AKP de siyaset yaptı. Sarıyer Belediye Meclisinde iki dönem AKP’li Belediye Meclis üyesi olarak bulundu. Yeniköy Spor Kulübü, Sarıyer Spor Kulübü ve Yeni Sarıyer Merkez Cami Derneği üyesidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)