Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-70

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-70
Okunma : 2.077 views Yorum Yap

LEVREK SOKAK PARKI: Kilyos Mahallesindedir. 1.380,00 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 1118,20 m²’lik yeşil alanı ve 261,80 m²’lik bir çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

LİMAN CADDESİ: Rumelikavağı, Otuzbir Suyu yokuşundan başlayan ve çarşı içine kadar ulaşan cadde, Rumelikavağı limanının önünden geçmesi nedeni ile caddeye “Liman Caddesi” denildi.

LİMONLUK: Maslak Kasırları kampüsü içinde olup Limonluk olarak isimlendirilen bina, Cumhuriyet döneminde Birinci Ordu ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi tarafından tıbbi amaçlar prevantoryum olarak kullanıldı. 1981’de Müzeler Birliğine devredildi. Halen müze olarak hizmet vermektedir.

LİSELİLER PARKI: Beyaz Park Gazinosunun bulunduğu alan üzerine önce Park yapıldı, sonrada bu alan Sarıyer Lisesi Mezunları Derneğine verilerek Çay bahçesine dönüştürüldü. Çay bahçesi faaliyetine devam etmektedir.

LOKANTA SOKAK: Büyükdere Mahallesi sokaklarından biridir. Bu alanda eskiden Belvu ismini taşıyan bir otel ve bir kaç restaurant vardı. Bu otel ve pek çok bina, işyeri Büyükdere yangınında yanıp kül oldu. Bu nedenlerle bu sokağa “Lokanta Sokak” ismi verildiği söylenmektedir.

M.Ü. İKTİSADİ VE TİC. BİL. FAK. KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ: Tarabya’da Kefeliköy Caddesi üzerindeki İpsilanti Yalısında Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticaret Bilimleri Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü eğitim vermektedir.

MABEYN-İ HÜMAYÜN: Maslak Kasırları kampüsü içinde bulunan Mabeyn-i Hümayün binası tek katlı, zarif kâgir bir binadır. Binanın salonundan seraya geçilebiliyor. Seranın kapısı üzerinde A.H. arması vardır. Mabeyn-i Hümayün’de kafeterya hizmeti verilmektedir.

MADAM TAKUYİ YALISI/DÜZGİT YALISI: Sarıyer, Yenimahalle Pazarbaşı’ndaki sıralı yalılardan biridir. Ahşap ve örnek olacak kadar zarif olan bu yalının 1861-1876 yılları arasında inşa edildiği ve sahibi Madam Takuyi olarak bilinmektedir. Yalı bilahare Takuyi’nin varisleri tarafından Ercan Düzgit’e satılmıştır. Yalı eskisine sadık kalınarak yeniden yapıldı.

MADEN DELİ BEKİR AĞA CAMİİ: Mahallenin tam ortasında ve dar sokaklar arasındadır. 1900 yılında Delir Bekir Ağa tarafından yaptırılmış olup, 1971 yılında büyük onarım gördü.

MADEN İFAKAT SAÇMACI SAĞLIK OCAĞI: Bu sağlık ocağı Maden Mahallesi Şifa Suyu mevkiinde olup hayırsever iş adamı Yüksek Mimar Yılmaz Saçmacı tarafından yaptırılarak halkın hizmetine sunuldu.

MADEN MAHALLESİ: İlçenin sahil şeridinde olmayan mahallelerinden biridir. Sarıyer, Yenimahalle, Rumelikavak ve Zekeriyaköy’den sınır alır. Maden mahallesi ismini, semtin batı tarafındaki yarlarının toprak renginin sarı olması ve bu alanlardan yabancı firmaların altın madeni çıkarmalarından almıştır. Mahalleye ilk yerleşim 93 harbi (1877 Osmanlı Rus Harbi) nedeni ile meydana Balkanlardan ve Kafkaslardan gelen büyük göçle oldu. Mahallenin göçmenlerden oluşması nedeniyle ilk ismi Muhacirköy’dü. Bu isim tutmadı. Maden köy olarak değil mahalle olarak kaldı. 1992’de yapılan nüfus sayımı sonucunda mahallenin nüfusu 11.595’tir.

MADEN OCAKLARI: Uskumruköy’e girerken sol taraftaki büyük ağaçlık ve toprağı alınmış alan maden sahasıdır. Buradan yıllarca maden çamuru alınarak işlenmek üzere fabrikalara gönderildi. Alandaki derin çukur doldurulmadığından yapay göl meydana geldi.

MADEN SİNEMASI:  Maden Tepeüstü mevkiindeydi. 1968’de açılmış ve 1971’de faaliyetine son verilmişti. Sahibi Sami Hasbek’ti.

MADEN SPOR KULÜBÜ: 1956’da Alaattin Atkoşturan, Ahmet Ayten, Ahmet Gülderen, Şeref Tekneciler, Rıfat Atlaş ve Ali Özgül tarafından gayri federe olarak kuruldu. 1981’de tescili yapılarak resmiyet kazanan kulüp futbol dalında faaliyet göstermekte olup İstanbul Amatör Liginde yer almaktadır.

MADENCİ ARİF BEY YALISI: Yeniköy, Köybaşı Caddesindeki 15 kapı. Nolu binanın bir adı da Süreyya Bey yalısı olup 19.yy. ortalarında yapılmıştır.

MADENCİ SOKAK: Maden Mahallesi ile Şifa Suyu mesiresi arasındaki alan sarı toprağı ile dikkat çeker. Osmanlı döneminde bu alandan yıllar yılı altın madeni çıkarıldı. Geliri gideri karşılamadığı zaman da alan kapatıldı. Madenin çıkarılmasını tein eden Maden İşçileri unutulmamış ve adı bu sokağa verilmiştir.

MAHMUT (II) MEYDAN ÇEŞMESİ: Boyacıköy Hekim Ata Caddesi ile Boyacıçeşme sokağının birleştiği yerde üst yanı kesme taştan ön cephesi mermer olan büyük bir meydan çeşmesidir (H.1253-M.1837). Tamamen mermer olan çeşmenin denize bakan cephesinde dört sütun bulunmaktadır. Sütunda ikişerli olarak ayana taşının üstündeki kitabe taşını taşımaktadır. Kitabenin üst kısmında ve kornişin üstünde ve ortada bir madalyon yer almaktadır. Madalyon boru, kılıç ve değişik silahlarla donatılmıştır. Madalyonun içinde Sultan Mahmut (II) nin tuğrası bulunmaktadır. Çeşme, Sarıyer Belediye Başkanlığının işbirliği ile Türkan Sabancı tarafından annesi Pakize Civelek ve babası Mehmet Civelek anısına 25 Aralık 1995’de onarılmıştır. Suyun akışı vardır.

MAHMUT ÇAVUŞ MESCİDİ: İstinye’de ana cadde üzerinde ve İstinye Devlet Hastanesi yakınındadır. Mahmut Çavuş isimli biri tarafından yaptırılan mescit 1974’de onarım gördü. Son kez 2004’de büyük onarım gören mescit 1930’lu yıllarda ilkokul olarak kullanıldı.

MAHMUT HAN (II) ÇEŞMESİ: Kireçburnu’ndaki İstanbul Vilayet Evinin hemen yanında bulunmaktadır (H.1230-M.1814). Çeşmenin kitabesi ve ayna taşı mermer olup diğer yanları sıva ile örtülmüştür. Çeşmenin onarım sırasında özelliğini kaybettiği düşünülebilir. Üzerinde Mahmut Han (II) nin, kazınarak bozulmuş tuğrası vardır. Çeşmenin suyu yoktur.

MAHMUT HAN (II) ÇEŞMESİ: Tarabya Parkının içindeki bu çeşme, örnek sütun çeşmelerdendir (H.1247-M.1831). Çeşme dört köşe mermer bir sütun şeklindedir. Sütun yüksekliği üç metreden fazladır. En tepe kısmında oyma bir süs ve dört cephesinde ise kitabesinin birer beyit yer almaktadır. Tarih düşüren son mısra şöyle bitmektedir: “Han Mahmûd âba zibâ çeşme bünyâd eyledi”.

MAHMUT HAN (II) ÇEŞMESİ: Boyacıköy’de Hekim Ata Caddesi ile Boyacı Çeşme sokağının birleştiği yerde bulunan bu çeşmenin yüzü mermerle kaplı olup, çeşmeyi Padişah Mahmut (II), sadrazam Hüsrev Mehmet Paşa’ya babası Abdülhamit (I)’in ruhu için yaptırmıştır (H.1254-M.1838).

MAHMUT HAN (II) ÇEŞMESİ: İstinye’de bulunduğu (H.1250-M.1834) Ata tarihine atfen “İstanbul Çeşmeleri” ve “İstanbul Çeşmeleri ve Sebilleri” kitaplarında bildirilen bu çeşme ile ilgili başkaca herhangi bir bilgi elde edilememiştir.

MAKARACIYAN KONAĞI/KAVALOĞLU KONAĞI: Yenimahalle Haydar Doğ sokağının solunda mükemmel bir konaktır. Makaracıyan’ın konağına Tevfik Kavaloğlu sahip olunca, konak eskisine sadık kalınarak yenilendi.

MAKRİSO, İsrail(İst. 1941): Lise eğitiminden sonra iş hayatına atıldı. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra kendi ithalat ve ihracat firmasını kurdu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

MALKOÇ, Menderes (…….) :Belediye Spor Kulübü kurulduğundan bu yana karate takımının antrenörüdür. Sporculuk döneminde pek çok kez şampiyonluklar kazandı.

MALTIZDERE : Büyükdere’de Sarıyer İtfaiyesi ile Sarıyer Belediyesi Hesap İşleri binasının bulunduğu Maltız Deresi sokak, bu sokaktan geçen Maltız Dere’nin ismini almıştır. Dere çok eskiden hayli akış alıyordu ama zamanla yapılaşma nedeni ile su akışı kayboldu, dere kapatılarak sokak yapıldı.

MALTIZ DERE MAHALLESİ: Büyükdere, Sarıyer İtfaiyesi ile Sarıyer Belediye Başkanlığı Hesap İşleri Müdürlüğünün bulunduğu alana Maltızdere Mahallesi denir ve yukarılara doğru uzar. Bu yerleşim alanına Osmanlı döneminde Malta’dan getirilen esirler iskan edildiği için bu mahalle Maltızdere Mahallesi denilmiştir. Yakın zamana kadar burada oturanların büyük çoğunluğu Rum ve Ermenilerdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)