Son Dakika Haberler

“Kurumsal yönetim ilkeleri Türkiye’nin büyümesine yön verecek”

“Kurumsal yönetim ilkeleri  Türkiye’nin büyümesine yön verecek”
Okunma : 796 views Yorum Yap

tkyd_12121Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi İstanbul’da devam ediyor. Zirve’nin açılış konuşmasını yapan International Integrated Reporting Council (IIRC) Başkanı ve Global Reporting Initiative (GRI) Onursal Başkanı Prof. Mervyn E. King yaptı. İstanbul Finans Merkezi Girişimi Başkanı Dr. Artunç Kocabalkan’ın yönettiği “Türkiye’nin Geleceğinde Kurumsal Yönetim İlke ve Uygulamalarının Etkisi” başlıklı panelde iş ve finans dünyasının önde gelen isimleri konuştular. Panelde TAV Havalimanları Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Fiba Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve Bayazıt Yönetim Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti., Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt konuşmacı olarak yer aldılar.  

 

Bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi’nin açılış konuşmasını International Integrated Reporting Council (IIRC) Başkanı ve Global Reporting Initiative (GRI) Onursal Başkanı Prof. Mervyn E. King yaptı. King konuşmasında şirketlerin toplumun bir parçası olduğunu ve artık sadece finansal raporlamanın yeterli olmadığını ifade etti. Geçen yüzyılda dünyada yaşayan insan sayısının 1,5 milyar olduğunu ve yöneticilerin doğal kaynakları bitmeyecek şekilde sarf ettiklerini belirten King, bugün 8 milyar civarındaki dünya nüfusunun sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Finansal göstergelerin şirket başarısı için tek gösterge olmayacağını vurgulayan Mervyn E. King, bunun için entegre bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. King, OECD’nin de kurumsal yönetim için yeni bir yaklaşım getireceğini ifade etti.

 

Panelde söz alan TAV Havalimanları Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener konuşmasında şunları ifade etti: “TAV olarak yaptığımız binalar ülkeleri temsil eden binalar. Orada ortaya koyacağınız ruh çok önemli. Havalimanlarını görerek ülke hakkında ilk ve son intibalarını edinmiş oluyorlar. Başarı için fiziksel sermaye, bilgi sermayesi ve sosyal sermaye çok önemli. Sosyal sermayenin yüksek olması başarıyı beraberinde getiriyor. Kurumsallık elbette önemlidir ama durumsallık da gerektirir. Kurumsallık disiplini ve durumsallık ise özgürlüğü tanımlar. İnsanlara karar verme özgürlüğü vermezseniz başarıyı elde edemezsiniz. Kurumsal ciddiyetini gösterirseniz hisse artışını da sağlamış olursunuz.”

 

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan ise kurumsal yönetim anlayışıyla yakın zamanda zorluk çıkaracak ama uzun vadede fayda sağlayacak kararları almak için entegre bir bakış açısı gerektiğini söyledi. Kısa vadeli başarı beklentilerini kurumsal yönetim ilkelerinin gelişmesine engel olmak için en önemli aracın borsa olduğunu ifade etti. Riskleri gösteren enstrümanların yatırımcılara net olarak aktaran enstrümanların gelişmesinin yatırımcılar için önemli olduğunu belirten Turhan, kurumsal yönetimin bu sayede hız kazanacağını söyledi.

 

Fiba Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin de konuşmasında kurumsal yönetişimin Türkiye’de kuruculardan sonra gelen ikinci üçüncü nesillerde ön plana çıktığını ifade etti. Girişimcinin emeklilik zamanı geldiğinde kendisinden sonra neler olacağına karar verme zamanı geldiğinde kurumsal yönetim ilkelerinin sürdürlebilirlik, kalıcılık anlamında büyük önem taşıdığını söyledi. Özyeğin, stratejilerin sağlam bir şekilde belirlenmesi için kurumsal yönetimin belirleyici rol oynadığını belirtti.

 

Bayazıt Yönetim Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt ise kurumsal yönetimi bir süreç olarak nitelendirerek şunları söyledi: “TKYD kurulduğu 2003 yılından itibaren şirketlerin bu kültüre dahil olması için çalışıyor. Biz bu evrimi ne kadar büyük hızla gerçekleştirebileceğimizi planlamamız gerekiyor. Olay sadece finansal rakamlar değil. Kurumsal yönetim açısından Türkiye doğru bir yolda ama yeterince hızlı olmadığını düşünüyorum. Ayrıca yönetim kurullarında ne kadar fazla çeşitlilik olursa farklı açılardan bakma imkanı artacaktır. ”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)