Son Dakika Haberler
“width=“1293

TRAVMA SONRASI PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ

TRAVMA SONRASI PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ
Okunma : 819 views Yorum Yap

imageT.C. Haliç Üniversitesi Psikoloji Kulübü tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen PsikoHal’14- Psikoloji Günleri gerçekleştirildi. Öğrencilere psikoloji ile ilgili teknik bilgilerin paylaşıldığı Psikoloji Günleri’nde, Soma’da yaşanan elim olaydan sonra yapılması gereken psikolojik yardımlar, travmalar, yas, aşk, sevgi gibi birçok konuya da değinildi.

PsikoHal’14 adlı Psikoloji Günleri, T.C. Haliç Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Arşaluys Kayır, Uzman Psikolog Neylan Özdemir, Avustralya Melbourne Ünv. Tıp Fak. Psikiyatri Prof. Dr. Can Tuncer, Senarist-Yönetmen Tan Tolga Demirci, Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fak. Uzm. Psk. Deniz Işıker Bedir, T.C. Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Özkan Pektaş, Nöropsikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, T.C. Haliç Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Leman Bilgin, T.C. Haliç Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Leman Bilgin, T.C. Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Doç.Dr. Meral Çulha, Amerikan Hastanesi Psiko – Onkoloji Uzm. Psk. Aslıhan Kurt’un katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca, Mazhar Alanson ve eşi Biricik Suden de evlilik, şöhret, yalnızlık konusunda düşündüklerini öğrenciler ile paylaştı.

T.C. Haliç Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Arşaluys Kayır, Soma’da yaşanan elim olaydan sonra psikologların travmalara karşı nasıl davranması gerektiğini anlattı. Travmaların 3 ila 6 ay sonra ortaya çıkacağını belirten Prof. Dr. Arşaluys Kayır, psikologların travmalara karşı o dönemde hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Arşaluys Kayır aşk, sevgi, ayrılık ve yas kavramlarını da ele aldı.

Uzman Psikolog Neylan Özdemir ise krizlerin psikolojik boyutuna değinirken psikolojik ilkyardımın önemini vurguladı ve 17 Ağustos depremindeki deneyimlerinden yol çıkarak Soma’da yaşanan elim olayda orada yaşayanların psikologlardan “yakınlık” isteyeceğini belirtti.

T.C. Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Prof. Dr. Özkan Pektaş “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” nun nedenlerinden ve tedavi süreçlerinden bahsetti. Özkan: “Akut, savaş, tecavüz, aile içi şiddet travmayı tetikleyen en önemli olaylardır. Belirtileri arasında ise uykusuzluk, ani duygu değişimi, aşırı stres ve geleceğe dair plan yapamama en başta yer alır. Travma sonrasında ise bireyler acılarıyla tek başlarına baş edemeyeceklerini düşünürler. Bunun sonucu olarak da madde ya da alkol bağımlılığına yönelebilirler ki günümüzde bu oran oldukça fazladır. Bu konuda bireylerin bir uzmandan muhakkak yardım istemesi gerekir. Uzmanlar ise tedavi sürecinde travmanın etkilerini çok iyi tanımalı ve hastanın tedaviyi kabul etmesini sağlamalıdır. Gerekiyorsa ilaç ile tedavi desteklenmelidir” dedi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)