Son Dakika Haberler

Türkiye’nin diyaliz hizmeti harcamalarına çözüm üretecek “yenilikçi geri ödeme modeli”

Türkiye’nin diyaliz hizmeti harcamalarına çözüm üretecek “yenilikçi geri ödeme modeli”
Okunma : 822 views Yorum Yap

imageUluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) üzerine genel bir bakış açısı geliştirmek, Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun yeni bir potansiyel diyaliz geri ödeme modeli sunmak amacıyla; ilgili kamu kurumları, nefrologlar, hizmet sunucular ve hasta örgütleri başta olmak üzere diyaliz alanının paydaşlarını 25 Şubat 2014 tarihinde Ankara’da bir araya getirdi.

Türkiye’de 2001 ile 2012 yılları arasında son dönem böbrek yetmezliği hastalarının sayısı yıllık yüzde 9’luk bir artışla 353’ten 868’a çıktı. Türkiye’deki SDBY vaka sayısı milyonda 238 ile 2011’de dünya geneli sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor. Artan yaşlı nüfusun son dönem böbrek yetmezliği hastalarının sayısını daha da artıracağı, buna bağlı olarak da diyaliz hizmeti harcamalarının Türkiye sağlık sistemine ek bir ekonomik yük oluşturacağı öngörülüyor.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, Türkiye’nin diyaliz hizmeti harcamalarını belirli bir ekosisteme oturtacak yeni bir diyaliz geri ödeme modeli sunmak amacıyla hazırladığı “Türkiye’de diyaliz hizmetleri sunumu için yenilikçi geri ödeme modeli” raporunu, 25 Şubat 2014 tarihinde ilgili kamu kurumları, nefrologlar, hizmet sunucular ve hasta örgütleri başta olmak üzere diyaliz alanının paydaşlarının katılımıyla düzenlediği etkinlikte açıkladı.

Raporu hazırlarken birçok uluslararası uygulama örneklerini incelediklerini belirten EY Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca, raporda Türkiye’deki mevcut durum ve trendlere ayna tutmaya çalıştıklarını dile getirdi. EY’nin önerdiği modelin hizmet sunumunda kaliteyi de teşvik edeceğini ve en önemli faydayı ise hastalara sağlayacağına dikkat çeken Çamlıca, “Raporumuzda, Türkiye’nin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sistemin tüm paydaşlarının çıkarlarını gözetecek bir geri ödeme modeli ve bu modelin uygulanmasına ilişkin bir yapı önerisinde bulunduk” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun diyaliz hizmet sunucularına yaptığı ödemeleri, bu ödemelerin sistemlerini ve hizmet sunucularında kaliteli hizmetin teşvik edilmesini içeren rapor, Türkiye ve dünyada kronik böbrek yetmezliği ve son evre böbrek hastalığının durumuna, farklı ülkelerdeki ödeme modellerine ve Türkiye için önerilen ödeme modeline odaklanıyor. Modelin hasta için en önemli artısı kaliteli hizmetin teşvik edilmesi olarak gösterilirken devlet için artısı ise verimliliğin teşvik edilmesi.

Türkiye’de sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve aynı zamanda hastanın bakım kalitesini güvence altına alacak yeni formüller geliştirilmesi gerektiğini dile getiren EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Kıdemli Müdürü Serter Baltacı “Türkiye’de Genel Sağlık Sigortalı hastalar diyaliz merkezlerinde ücretsiz diyaliz tedavisi alıyor. SGK ise her hasta için bu merkezlere seans başına standart ödeme yapıyor. Ancak dünyada farklı ülkelerde bu alan ile ilgili kalite ve verimlilik bazlı ödeme yöntemleri mevcut. Farklı kalite ve verimlilik kriterleri incelenerek diyaliz merkezlerine seans başına daha yüksek veya düşük bedeller ödenebiliyor” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)