Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ -4-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ -4-
Okunma : 1.985 views Yorum Yap

Öteden beri Sarıyer Ansiklopedisi hazırlamayı düşünüyordum. Hayli yıl bilgi ve belge toplamak için uğraş verdim. Sarıyer ve Sarıyerlileri tanımak ve tanıtabilmek bakımından hayli zevkli bir işti.

Ansiklopediyi yazmaya başladım. Sarıyer’i coğrafi olarak yazdımsa da mahalleler, yeni yerleşim bölgeleri, yeni siteler, işyerleri o kadar büyük değişim gösteriyordu ki yetişmek mümkün değil!. Tespit ettiklerimi yazdım, fena da olmadı ama eksik kaldı. Zira bu iş bir kişi ile yapılacak bir çalışma değil. Ansiklopedi hazırlamak bir ekip işidir. En azından 30 ila 40 kişiden oluşturulmalı. Bu ekibin hazırlanan program dâhilinde görev yapılması gerekir.

Her mahalle için üç beş kişilik bir ekip görevlendirilmesi mükemmel olurdu. Bunu temin edemedim. Bilhassa Ansiklopediye girmesi gereken kişilerin tespiti ve hakkındaki bilgi toplamak olayını gerçekleştiremedim.

Sarıyer her bakımdan ilgi çeken bir ilçe, uzun yılların insan birikimi, meslek gruplarının fazlalığı, tarihi, yalılarıyla, köşkleri, sahilsarayları, köşkleri ve konakları ile ilgi alanı olan bir yer. Sarıyer önemli kişilerin; siyasetçi, devlet adamı, iş adamları, askeri erkân, sanatçıları ile gerçekten ansiklopedik bir uğraşın merkezi kabul edilebilir.

Bütün bunların bir ekip tarafından yapılması gerekirken bunu başaramadım ve bu nedenle de çalışmam yarım kaldı. Çalışmam yarım kaldı diye oflayacak-poflayacak değilim. Kütüphanemde ayrı bir dosya halinde bekletmem de yerinde bir karar olamaz. O nedenle karar verdim. Tespit ettiğim maddeleri, bilhassa kişileri ve tarihi olayları yayınlamayı uygun gördüm. Bunu da Sarıyer Times va facebookta yayınlamaya karar verdim Okurlar, ansiklopediye girebilecek kişilerin bulunduğunu tespit ettiklerinde, o kişi hakkında bildiklerini (Adı-soyadı, doğum yeri, yılı veya doğum ve ölüm, olarak ve öz geçmişi) yorum kısmında detay olarak aktarabilirlerse, değerlendirmeye alınabileceğini hatırlatırım).

X X X

AGÂH EFENDİ (1832-1885):

Gazeteci, devlet adamı. Sarıyer’de doğdu. İlk tahsilinden sonra Galatasaray Tıbbiye-i Şâhane-i Adliye’sinin hazırlık sınıfına girdi (1842). Bu okulda yedi yıl okudu ise de bitiremedi ama İngilizce, Fransızca, İtalyanca dillerini öğrendi. Babıali Tercüme Odası’na memur oldu (1849). Dışişlerine intisap etti ve Maiyet Katibi olarak Paris’e gitti. Üç yıl sonra İstanbul’u döndü ve Karantina Müdür Muavinliğine daha sonra da Rumeli Orduları baş mütercimliğine tayin edildi (1855). Baş mütercimlikten istifa ettikten sonra Mostar mutasarrıf vekili oldu (1857). İstanbul’a döndükten sonra Şinasi ile birlikte Tercüman-ı Ahval Gazetesini çıkarmaya başladı (1860). Gazetecilik görevini devam ettirirken Postane-i Amire Nazırlığı görevini üstlendi (1861).Posta idaresinin ıslahı için yeni uygulamalara girişerek ilk defa posta pulu kullanma usulünü yürürlüğe koydu. Bir süre Vapurlar Nazırlığı ve Ereğli Kömür İşletmeleri Nazırlığı yaptı. Bilahare Divan-ı Muhasebet üyeliğine görevlendirildi. Bu arada Yeni Osmanlılar Cemiyetine girdiği anlaşılınca görevine son verildi. Gelişen olaylar nedeni ile gazetesini kapattıktan (1866) sonra Namık Kemal, Ziya Paşa ve Ali Suavi ile birlikte yurtdışına kaçtı. Önce Londra’ya oradan da Brüksel’e geçti. Yeni Osmanlıların yayın organı olan Muhbir ve Hürriyet Gazetelerinin yayım çalışmalarına katıldı. Sultan Abdülaziz’in 42. Doğum yılı nedeni ile çıkarılan aftan yararlanarak İstanbul’a döndü (1871). İzmit Mutasarrıflığına tayin edildi (1872). Bir süre sonra görevden alındı ise de V. Murat Padişah olunca tekrar aynı göreve gönderildi (1876). Bu arada Şura-ı Devlet azalığına tayin edildikten sonra azledildi ve önce Bursa’ya sonra da Ankara’ya sürgün edildi (1877). Daha sonra affedilerek Rodos Mutasarrıflığına (1884) takiben Midilli Mutasarrıflığına gitti buradan da Atina Mutasrrıfı oldu (1885) ve Atina’da vefat etti. Türk gazeteciliğinin babası sayılır. Gazetecilik anlayışının Türkiye’de yerleşmesi için büyük uğraş verdi, öncülük yaptı. En büyük hizmeti ise Türkiye’de Posta İdaresi’nin gelişmesi verdiği mücadelenin başarı ile sonuçlanmasıdır.

AĞAOĞLU, Adalet (Nallıhan: 1929-2020).

Edebiyatçı. 20. Yüzyılın önemli edebiyatçılarından biri olarak kabul edilir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Uzun bir süre (1951-1971) TRT’de görev yaptı. Yazın hayatına 1946 yılında Ulus Gazetesinde başladı. Kaynak Dergisinde şiirleri yayınlandı. Sevim Uzgören ile birlikte yazdıkları “Bir Oyun Yazalım” adlı oyunu Küçük Tiyatroda sahnelendi. 1973 yılından sonra Öykü ve Roman yazmaya yoğunlaştı. İlk Romanı Ölmeye Yatmak 1973 yılında yayınlandı. Sedat Simavi Edebiyat Ödülünü kazandı. Eserleri: Ölmeye Yatmak (1973), Fikrimin İnce Gülü (1976), Bir Düğün Gecesi (1979), Yaz Sonu (1980), Üç Beş kişi (1984), Ruh Üşümesi (1991), Romantik Bir Viyana Yazı (1993), Dert Dinleme Uzmanı (2014).

AĞATAN, M. İzzet (Sarıyer, 1915-1992):

Büyükdere’lidir. Eczacılık fakültesinden mezun oldu. Sarıyer Gençler Mahfilinin kurucularındandır (1932).Sarıyer Spor Kulübünün kurulması için büyük uğraşlar verdi (1940). Eczacılar Birliği ve Sarıyer Spor Kulübü üyesidir. Sarıyer Spor Kulübünde 2 dönem (1948-1949 ve 1950-1951) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.
AĞSU, Yaşar (Kars, 1957): İlk orta ve lise eğitimini Sarıkamış’ta tamamladı. 1977’de Erzincan Eğitim Enstitüsü ve 1981’de İ.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kars ve Erzurum’da SSK avukatlığı yaptı. 1985-1991 arasında Erzurum’da serbest avukatlık yaptı. 1991’den beri İstanbul’da serbest avukatlık yapmaktadır. 1994 seçimlerinde Avcılar’dan MHP Belediye Başkan Adayı, 2004 seçimlerinde Sarıyer’den Güven Partisi Belediye Başkan Adayı ve 2007 genel seçimlerinde ise DP den Kars milletvekili adayı, 29 Mart 200 yerel seçimlerde DP den Sarıyer Belediye Başkan adayı olarak seçimlere katıldı. Erzurumspor’da yönetici ve Kayak Federasyonunda da üye olarak görev yaptı.

AHMET AFİF PAŞA(1852-1920):

Levazım Reisi ve Birinci Ferik olarak görev yaptı. Yeniköy’deki Osman Reis Camiini yeniden yaptırdı.

AHMET EFENDİ:

Maden mahallesi muhtarı olarak görev yaptı.

AHMET EFENDİ:

Büyükdere Mahallesinde muhtarlık yaptı.

AHMET VEFİK PAŞA(İst. 1823-1891):

Rumelihisarı’nda yaşadı. Osmanlı devlet adamı, diplomat ve oyun yazarıdır. 1831’de İstanbul’da başladığı eğitimini, Paris’te Saint Louis ‘de tamamladı. 1937’de yurda döndü ve tercüme odasında çalışmaya başladı. 1840’da elçilik katibi ile Londra’ya gitti. Sırbistan, Eflak ve Boğdan’da görev yaptıktan sonra 1842’de İstanbul’a döndü. Baş mütercim olarak Tercüme odasında görev aldı ve Devlet Salnamesi’nin (Yıllığın) hazırlanmasında görev aldı. Tahran’a elçi olarak gitti. Elçilik binalarına bayrak asma adedini getiren, Tahran’da elçi iken elçilik binasını Osmanlı Devleti toprağı olarak ilan edip bayrak çektirdi. 1857’de kısa bir süre Adalet Bakanlığı yaptı. 1860’da Paris’te büyükelçi, 1861’de Bursa’da Evkaf Nazırı (Bakanı) oldu. Halkın şikayeti üzerine görevinden alındı ve kendisine uzun süre görev verilmedi. Bu süre içinde Türk tarih ve edebiyatına yeni eserler ve tercümeler kazandırdı. 1872’de birinci defa olarak Maarif Nazırı (Milli Eğitim Bakanı) oldu. 1873’de görevinden alındı ve kısa bir süre sonra Edirne Valiliği yaptı. 1878’de ikinci kez Maarif Nazırı, daha sonra da iki kez kısa aralıklarla (4 Şubat 1878-18 Nisan 1878 ve 1 Aralık 1882-3 Aralık 1882) Başvekil (Sadrazam, Başbakan) olarak görev yaptı fakat görevinde fazla tutulmadı. İkincisinde üç gün sonra görevden alındı. Türkçülük hareketinin öncülerinden biridir. İlk Türkçe sözlüklerden biri olan Lehçe-i Osmani’yi hazırladı. Fezleke-i Tarih-i Osmani (Kısa Osmanlı Tarihi) ve Hikmet-i Tarih (Tarih Felsefesi) adlı eserleri vardır. Şecere-i Türki isimli eseri Çağatay Türkçe’sinden Osmanlı Türkçesi’ne çevirdi. Bursa valiliği sırasında kendi adını taşıyan tiyatroyu yaptırdı. Moliere’in 16 eserini uyarladı, Vigtor Hugo ve Voltaire’in eserlerini tercüme etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)