Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-7-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-7-
Okunma : 2.067 views Yorum Yap

Öteden beri Sarıyer Ansiklopedisi hazırlamayı düşünüyordum. Hayli yıl bilgi ve belge toplamak için uğraş verdim. Sarıyer ve Sarıyerlileri tanımak ve tanıtabilmek bakımından hayli zevkli bir işti.
Ansiklopediyi yazmaya başladım. Sarıyer’i coğrafi olarak yazdımsa da mahalleler, yeni yerleşim bölgeleri, yeni siteler, işyerleri o kadar büyük değişim gösteriyordu ki yetişmek mümkün değil!. Tespit ettiklerimi yazdım, fena da olmadı ama eksik kaldı. Zira bu iş bir kişi ile yapılacak bir çalışma değil. Ansiklopedi hazırlamak bir ekip işidir. En azından 30 ila 40 kişiden oluşturulmalı. Bu ekibin hazırlanan program dâhilinde görev yapılması gerekir.
Her mahalle için üç beş kişilik bir ekip görevlendirilmesi mükemmel olurdu. Bunu temin edemedim. Bilhassa Ansiklopediye girmesi gereken kişilerin tespiti ve hakkındaki bilgi toplamak olayını gerçekleştiremedim.
Sarıyer her bakımdan ilgi çeken bir ilçe, uzun yılların insan birikimi, meslek gruplarının fazlalığı, tarihi, yalılarıyla, köşkleri, sahilsarayları, köşkleri ve konakları ile ilgi alanı olan bir yer. Sarıyer önemli kişilerin; siyasetçi, devlet adamı, iş adamları, askeri erkân, sanatçıları ile gerçekten ansiklopedik bir uğraşın merkezi kabul edilebilir.
Bütün bunların bir ekip tarafından yapılması gerekirken bunu başaramadım ve bu nedenle de çalışmam yarım kaldı. Çalışmam yarım kaldı diye oflayacak-poflayacak değilim. Kütüphanemde ayrı bir dosya halinde bekletmemde yerinde bir karar olamaz. O nedenle karar verdim. Tespit ettiğim maddeleri, bilhassa kişileri ve tarihi olayları yayınlamayı uygun gördüm. Bunu da Sarıyer Times va facebookta yayınlamaya karar verdim.
Okurlar, ansiklopediye girebilecek kişilerin bulunduğunu tespit ettiklerinde, o kişi hakkında bildiklerini (Adı-soyadı, doğum yeri, yılı veya doğum ve ölüm, olarak ve öz geçmişi) yorum kısmında detay olarak aktarabilirlerse, değerlendirmeye alınabileceğini hatırlatırım).
xxx ağırlanmıştır. Yalı Necmeddin Molla öldükten (1949) sonra bakılamamış ve zamanla harap olmuştur. 25.2.1997 tarihinde geçirdiği büyük bir yangından sonra ise kaderine terk edilen yalı 2008 yılında satılmıştır.
X X X

AKSOP, Beyhan Sertel (Bursa, 1970): İlk, Orta ve Lise öğrenimini Bursa’da tamamladı. Eskişehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Lisans eğitimi aldı (1987-1991). Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda Yurt Yönetim Memuru olarak görev yaptı. 1998’de öğretmenliğe geçiş yaptı ve Sarıyer Fahrettin Aslan İ.Ö.Okulunda sınıf öğretmeni olarak göreve başladı. 2002’de branş değişikliği ataması ile Sarıyer İ.Ö. Okulunda Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak atandı. 2004’de Sarıyer Hüseyin Kalkavan Lisesine Tarih Öğretmeni olarak atandı. 2009’da Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi tarih öğretmenliğine atandı.Öğretmenliğinin yanı sıra Eğitim-İş Sendikası Sarıyer Şubesi yöneticiliği, Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şubesi Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmakta ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Sarıyerliler Derneği (SADER) üyesidir.
AKSOY, Erdal (Erzurum, 1943): İşadamı. İTÜ’den Elektronik Mühendisi olarak mezun oldu. İş hayatına inşaat müteahhitliği yaparak başladı. Bilahare Armatör ve daha sonra da petrol işine girerek iş alanını genişletti. Şirketlerini Aksoy Holding bünyesine topladı. Mesleki teşekküllerin yönetim kurullarında bulundu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetim kurulu üyeliği ve 10 dönem de başkanlık olmak üzere 13 dönem görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 10 dönem ile en çok başkanlık yapan kişi olarak tarihe geçti. ANAP Sarıyer İlçe Başkanlığı ve İstanbul İl Başkanlığını yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nün Divan Kurulu üyesidir.

AKSOY, Nejat (Giresun, 1946): İnşaat Müteahhitliği yapmakta olup Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AKSOY, Nejat (Giresun, 1946): İnşaat Müteahhitliği yapmakta olup Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AKSOY, Prof. Dr. Hüseyin (Uskumruköy/Sarıyer, 1933): İ.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi. İlkokul öğrenimini Midye (Kırklareli) yaptıktan sonra Orta ve Lise öğrenimini Edirne’de tamamlayarak 1953 yılında mezun oldu. Aynı yıl İ.Ü. Orman Fakültesine girdi ve 1959’da Orman Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Bir süre mesleği ile ilgili Almanya’a araştırma ve inceleme yaptıktan sonra Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Bolu Orman İşletmesine Bölge Şefi Refiki olarak atandı. 1961 yılında doktora çalışması için Almanya’ya gitti. 1965’de “Münih Ludwig-Maximilian Üniversitesi “Staatswirtschaftliche Fakultat” in Ormancılık Bölümü, Orman Tohumları ve Fidanları İslahi Enstitüsünde “Untersuchungen zur Bewertung von Jungpflanzen verschicdener Nadelbaumarten” adlı doktora tezini iyi derece ile tamamlayarak “Dr. Occ.publ.” ünvanını aldı. Ülkeye döndükten sonra 1966’da İ.Ü. Orman Fakültesi Silvikültür Kürsüsünde Dr. Asistan olarak Toplumları ve bunların silvikültürel özellikleri üzerine araştırmalar” adlı doçentlik tezini tamamlayarak “Üniversite Doçenti” oldu. 1982 yılında is Profesörlüğe yükseltildi. 1986-2000 yılları arasında Uluslararası Ormancılık Araştırma Kurumları Birliğinin (IUFRO) Silvikültür Bölümü, Sedirin Silvikültürü Çalışma Grubu Başkanlığı görevini yürüttü. Birçok idari görevde bulundu. Yayınlarından bir kısmı: “Untersuchungen zur Bewertung von Jungplanzen verschidener Nadelbaumarter, 1965”, “Einflüsse von Erbgut und Umwelt auf die Entwicklung der Koniferen-Jungflanzer, 1966”, “Karabük-Büyükdüz Araştırma Ormanındaki Orman toplumları ve bunların silvikültürel özellikleri üzerine araştırmalar, 1978”, “Almanca-Türkçe Silvikültür Terimleri, 1980”, “Türkiye Ormanları (Walder der Türkei). Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 1998” ve pek çok bilimsel makalesi var.

AKSU, Oktay (Ordu, 1966): İşadamı ve siyasetçi. Hatay Dörtyol Ticaret Meslek Lisesi ve İ.Ü. Veteriner Hekimliği Fakültesinden mezun oldu. CHP’de siyasete atıldı. 2009’da CHP Kâğıthane Belediye Meclis Üyesi, 2014’de Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, Sarıyer Belediyesi CHP Grubu sözcüsü, 2018’de CHP İl Başkanı Yardımcısı, 2018 genel seçimlerinde İstanbul Milletvekili adayı oldu. 2019 Yerel seçimlerde CHP’den Kartal Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olarak seçildi. Kartal Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

AKSUNGUR, Rahmi (İzmir, 1955): İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümünde eğitim gördü. 1979’da diploma projesiyle “Üstün Başarı Ödülü” ne layık görülerek mezun oldu. Aynı okulda asistan oldu. 1983’de doktorasını verdi. 2001’de “Cumhuriyet Tarihi Düzenlemesi Sanat Eserleri Yarışması”nda birincilik ödülü alarak Ankara’daki Devlet Mezarlığı projesini uyguladı. Bu heykel projesi aynı alanda Türkiye’deki ilk büyük kapsamlı heykel düzenlemesi olma özelliğini taşır. Halen Mimar Sinan Üniversitesi rektörüdür (2009 itibariyle). Cumhuriyet Tarihi Yolu Anıtlar Düzenlemesi (Doç. Ayla Aksungur ile birlikte) (Antalya); Akşam Misafiri (Avşa Adası); Yolcu Ashkelon, Mavi (Ankara Devlet Mezarlığı); Barış (Telaviv/İsrail), Omurga (Ankara Cumhurbaşkanlığı Köşkü) önemli heykellerindendir. 1979 Mayıs Sergisi Birincilik Ödülü, 1992 Maçka Demokrasi Parkı Ödülü, 2001 Sedat Simavi Görsel Sanatlar Okulu, 2001 Cumhuriyet Tarihi Düzenlemesi Sanat Eserleri Yarışması birincilik ödüllerini aldı.
AKTAŞ, Çetin: CHP de siyaset yaptı ve 1994/1999 döneminde yerel seçimlere CHP listesinden katıldı ve Belediye Meclisine üye seçilerek görev yaptı.

AKTAŞ, Osman (Giresun, 1928): Uzun yıllardan beri Bahçeköy’de ikamet etmektedir. Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğünden emeklidir. Bahçeköy Cami Derneği Başkanlığı, 1992-1994 ve 1994-1999 dönemlerinde DYP’den Bahçeköy Belediye Meclis Üyeliği ve iki dönem Kemer Mahallesi muhtarlığı yaptı.

AKTEPE, Ahmet(Bahçeköy, 1948): Orman Fakültesinden emeklidir. 2004-2009 döneminde Bahçeköy Belediye Meclisinde AKP üyesi olarak bulundu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)