Son Dakika Haberler

“Uyuşturucu Komisyonu’na ” Psikolog Ayçin Ekmekçi Desteği

“Uyuşturucu Komisyonu’na ” Psikolog Ayçin Ekmekçi Desteği
Okunma : 701 views Yorum Yap

 

komisyonSarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Bugün TRT Radyo 1 de yapmış olduğu bir saatlik Uyuşturucu ile Mücadelede Bonzai konuşmasında yine gündemi sarsacak konulara değindi. halkı birlik ve beraberliğe çağırdı.

Bugün yapılan uyuşturucu komisyonu toplantısında meclis üyeleri gelinen aşamayı ve yaşanılanları değerlendirdi.

Komisyon yapmış olduğu çalışmalarda Psikolojisi bozuluyor, duyulmadık olaylara şahit oluyorlar, yoğun ve yorucu çalışma ortamı, Bonzai konusunun sorumluluğu meclis üyelerini çok zorluyor.

Sarıyer Belediyesi “Uyuşturucu Komisyonu “ 2,5 aydır yapmış olduğu Bonzai ve bağımlılıklara karşı mücadele rapor çalışmasında, 800 kişi ile yapmış oldukları görüşmelerde yoğun stres altında kalarak, ilk defa karşılaştıkları Bonzai ve diğer uyuşturucu alışkanlıklarında yüz yüze yapmış oldukları görüşmelerin etkisinde kalarak psikolojik yıpranmanın her türlü belirtilerini kendilerinde görmeye başladı.

Bonzai bağımlılarının yaşamış oldukları bağımlılık sendromunun dışında, görüşmeler içinde etki faktörü göz önüne alınarak Sarıyer Belediyesi SADEM’den Psikolog Ayçin Ekmekçi ile grup çalışması yaptı.

Psikoloğ Ayçin Ekmekçi2 saat süren bire bir  görüşmede  Uyuşturucu Komisyonu Başkanı Meclis Başkan Vekili Hüseyin Çoşkun bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek Psikolog Ayçin Ekmekçi ile grup çalışmasında Motivasyon, Davranış, Rahatlama çalışmaları yapıldı.

Psikolog Ayçin Ekmekçi  kişinin “Güvenli Bölgeler”de nasıl rahatlayacağını anlattı.

“Olumluyu görmek zor. Önemli olan olumluyu görmektir”

Günlük yaşam kalitesini engelleyen ve belirleyen algılardır. Ev hayatı ve düzensiz yaşam, çevre koşulları üzerinde destek alınması gerekiyor,

Genel anlamda kendinize derece verebilirsiniz. Birden başlayan ve basamak olarak çıkan program uygulayarak kendiniz kontrol etmesini öğrenebilirsiniz.

Psikolojik yardım almak almak demek, bir insanın hasta olduğunu göstermez, “danışma psikolojisi” eğitimi alınarak, büyük projelerde kendi yaşamlarına insanlar “farklı yaşam kaliteleri” katabilir.

 

aycinGenellikle hoşumuza gitmeyen bir davranışla karşılaştığımızda gerginlik yaşarız. Zihnimizdeki olumsuz düşünceler de gerginliği arttırır ve vücudumuz kaslara daha fazla oksijen gitmesini sağlamak için kendiliğinden önlemler alır. Daha sık nefes alıp vermeye başlarız, kalbimiz daha hızlı çarpar, rengimiz değişir, vücudumuzun çeşitli yerlerinde gerginlik hissederiz; ve bedenimizi sanki bizim değilmiş gibi kontrol etmekte zorlanırız.

Bedensel ve düşünsel rahatlama teknikleri stresli durumlar karşısında bedenimizin gösterdiği tepkileri azaltmaya yardımcı olur.

 

Psikolog Ayçin Emekçi’in “ Gerginliği azaltma ve Rahatlama tekniği”

Gerginliği azaltıcı rahatlama teknikleri

Bedensel rahatlama – Düşünsel rahatlama

 

Bedensel rahatlama

 

Nefes kontrolü:

Nefes alma düzeninin farkında olmaya çalışın.

Hızlı nefes aldığınızı fark eder etmez nefes kontrolü yapın.

Nefes kontrolü

Hızlı nefes almayı durdurma

Karbondioksit (Co2) miktarını yeniden dengeleme

Nefesinizi kontrol etmek için:

1-         Sakin bir yer bulup oturun,

2-        Gözünüzü kapayıp “sakin ol” kelimesini aklınızdan geçirin,

3-        Karından mümkün olduğu kadar uzun ve derin bir nefes alın,

4-        Ağızdan nefes verin,

5-        Nefes verirken yalnızca nefesinize konsantre olun.

Kasların gevşetilmesi:

Bu teknikle kaslardaki gerginliğin azaltılması amaçlanır. Mümkün olduğunca rahat bir şekilde oturarak aşağıdaki dört adımı sırayla boyun, omuzlar, kollar, eller, sırt, karın, bacak ve ayak bölümleri için uygulayın:

1-         Beş saniye kasın,

2-        Konsantre olup kasılan bölgeyi hissedin,

3-        Sonra 5 saniye kası gevşetin,

4-        Gevşeme hareketine odaklanıp gevşemeyi hissedin.

Her kas bölgesi için en az iki kez bu adımları tekrarlamak yararlı olacaktır. Ayrıca, yürüyüş yapmak, bir sporla uğraşmak, bedensel hareketlere dayalı herhangi bir iş yapmak gibi aktiviteler de gerginliği azaltmaya yardımcı olur.

Düşünsel rahatlama

Hayal kurmak :

Kendinizi güvenli, rahat ve huzurlu hissettiğiniz bir ortamda hayal edin,

 

Hayalinizde bir süre o ortamda dolaşıp orada bulunan her şeyi inceleyin ve isterseniz orada hoşunuza giden bir şeyi yanınıza aldığınızı düşünün,

Hayalinizden uzaklaşıp gerçekte bulunduğunuz yere gelin,

Gergin bir durumla karşılaştığınızda kısa da olsa bu yere yine hayali bir ziyaret yapabilirsiniz.

Hayal kurmak :

Ellerinizi dizleriniz üzerine koyun,

Kendinizi güvenli, rahat ve huzurlu hissettiğiniz bir ortamda hayal edin,

Hayalinizde bir süre o ortamda dolaşıp orada bulunan her şeyi inceleyin ve isterseniz orada hoşunuza giden bir şeyi yanınıza aldığınızı düşünün,

En mutlu anınızı hatırlayın, onu düşünün, ellerinizle dizinize 8-10 kere dokunun

Hayalinizden uzaklaşıp gerçekte bulunduğunuz yere gelin, işte burada hayalinizi gerçekte yanınızda hissedeceksiniz.

Gergin bir durumla karşılaştığınızda kısa da olsa bu yere yine hayali bir ziyaret yapabilirsiniz. Bunu denemekten çekinmeyin.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)