Son Dakika Haberler

“ÖMER SEYFETTİN’İN MEZARI GÖNEN’E TAŞINSIN”

“ÖMER SEYFETTİN’İN MEZARI GÖNEN’E TAŞINSIN”
Okunma : 1.319 views Yorum Yap

Türk edebiyatının ustalarından Ömer Seyfettin Sarıyer’de anıldı. Yazarın hayatının ve bilinmeyen yönlerinin anlatıldığı etkinlikte, ünlü edebiyatçının mezarının Gönen’e taşınması istendi.

Ömer Seyfettin, yaşamının bir bölümünü geçirdiği Sarıyer’de sevenleri tarafından anıldı. İlk gün Gönenli sanatçıların eserleri ile kadınların el emeği ürünlerinin sergilendiği etkinlik Sarıyerliler tarafından büyük ilgi gördü. Anma etkinliğinin ikinci gününde ise ‘Gönen’den Sarıyer’e Ömer Seyfettin’isimli panel ve imza gün düzenlendi. İmza gününde Gönenli yazarlar kitaplarını sevenleri için imzaladı. Panelde ise usta edetiyatçının hayatı, edebiyat dünyasındaki yeri ve bilinmeyen yönleri anlatıldı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe; Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Yunanistan’dan Dr. George Govessis, Prof.Dr. Recep Duymaz ve Yazar Salim Nizam konuşmacı olarak katıldı.

GÖNEN’İ DÜNYAYA TANITTI

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Recep Durmaz,  Ömer Seyfettin’in bir süre Sarıyer’de ikamet ettiğini ve hikâyelerinde Sarıyer’den bahsettiğini söyledi. Prof. Dr. Durmaz, “ Ömer Seyfettin ve onun hikâyeleri Gönen’i sadece Türkiye’de değil dünyada da tanıtmış ve sevdirmiştir. Biz sunum çağındayız. Siz elinizdeki değeri sanat ve estetik yoluyla sunarsanız, o var demektir. Ömer Seyfettin bizim değerlerimizi çok iyi sunmayı başarmış bir yazarımızdır. Ömer Seyfettin özellikle Türk milliyetçiliğini uyandırmak için hikâyeler yazmıştır. Bu özelikler bile onun hikâyelerini okumak için yeterlidir” dedi.

BU USTA YAZARI UNUTTURMAMALIYIZ

Yazar Salim Nizam Ömer Seyfettin’in bu topraklarda yetişen önemli isimlerden biri olduğunu belirterek, “Ömer Seyfettin’in hikâyelerinde vurguladığı milliyetçilik de bu toprakların kültüründen gelir. Böylesine bir ustanın unutulmasına izin vermememiz gerekiyor. Ömer Seyfettin’in doğduğu evin müze yapılmasını ve mezarının Gönen’e taşınmasını istiyoruz. Gönen’in tüm sokakları Ömer Seyfettin’in hikâyeleriyle donatılmalı. Çünkü o döneme dair birçok eser yitip gitti. Geçmişimize sahip çıkamazsak geleceğimize de sahip çıkamayız” diyerek Ömer Seyfettin’in unutturulmaması gerektiğinin altını çizdi.

DÜNYA ÇAPINDA BİR YAZAR

Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat ise konuşmasında, Ömer Seyfettin’in dünya çapında bir yazar olduğunu söyledi. Bazı çevrelerin onu karalamaya çalıştığını iddia eden Prof .Dr. Polat, “Ömer Seyfettin hiç tartışmasız çok büyük bir yazardır. Unutmayalım ki, büyük yazarlar hiçbir zaman kendi hislerini anlatmazlar. Onlar her zaman toplumu ilgilendiren önemli meseleleri kaleme alır. Ömer Seyfettin hiç tartışmasız büyük bir dünya yazarıdır” ifadelerini kullandı.

HAYALİ ULUS DEVLETİ KURMAKTI

Son olarak konuşan Dr. George Govessis ise Sarıyer Belediye Tiyatrosu’nun yaklaşık bir ay önce Yunanistan’da sergilediği oyunu çok beğendiğini söyledi. Govessis, Ömer Seyfettin’in yaşadığı dönemdeki olayları bir tarihçi veya sosyalog gibi tahlil ederek eserlerine aktardığının altını çizdi.  “Ömer Seyfettin’in hayali bir ulus devleti kurmaktı” diyen Govessis, “Benimsediği bu ideolojiyi tüm eserlerine yansıtmıştır. Milliyetçi bir yazar olmasına rağmen eserlerinde daima ‘öteki’yi de görmüş, ele almıştır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)