Son Dakika Haberler

ÜÇÜNCÜ EDEBİYAT GÜNLERİ!

ÜÇÜNCÜ EDEBİYAT GÜNLERİ!
Okunma : 769 views Yorum Yap

ib_99Sarıyer Belediye Başkanlığının tertiplediği edebiyat günlerinin üçüncüsü 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılmak üzere programlandı. Ne var ki hava muhalefeti nedeni ile son iki gün yapılamadı, ertelendi.

1.Sarıyer Edebiyat Günlerindeki slogan HERKESİN BİR ÖYKÜSÜ VARDIR;  2. Sarıyer Edebiyat Günlerindeki slogan ise BİZİ BİZ YAPAN ÖYKÜLER’ di. 3. Edebiyat Günlerinde ki slogan ise SOKAK, EMEK, KADIN VE EDEBİYAT’ tı.

Yer seçimi fevkalade güzeldi, yalnız tarih tercihinde hata olmuş olabilir. Bunun da nedeni, iki önemli seçimin (Yerel ve Cumhurbaşkanlığı) arka arkaya yapılmış olmasıydı. Eğer Eylül değil de Mayıs ayı sonları ile Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılabilseydi, fevkalade olacaktı.

Hasbelkader bana da bir yerde görev verildi, bildiğim kadarı ile çalışmalara katkı verdim. Ama bizim ki masa başı çalışması olmaktan öteye geçmedi. Bu büyük organizenin çok kısa bir süre içinde noksansız yapılmasını çok büyük başarı olarak görüyorum, öyle kabul ediyorum. Belediye Başkanı Şükrü Genç’in sorumlulara verdiği yetkiler gerçekten olayın kusursuz yapılmasını sağladı. Kültür İşlerine Bakan Belediye Bşk. Yardımcısı İsmail Erdem’in müthiş enerjisine hayran kaldım. Sevecen, kırılgan olmayan, güleç yüzü ile herkese hem görev verdi ve hem de moral! Kültür Müdürü Filiz Yıldırım Çoşkun’un anormal perfomansı, bilgi birikimi, olayları ve sorunları anında kavraması, alınan kararları anında uygulaması, çalışanların ruh haletini de dikkate alarak onları yönlendirerek işlerin düzenli gitmesini sağlamasını gıpta ile izledim.  Filiz Yıldırım Çoşkun’un yardımcılarından Özcan Aydın tez canlılığı ve iş bilirliği, Yağmur Karaahmetoğlu ve Tonyalı Mehmet’in çabası ve diğer görevlilerin canla başla çalışarak kısa bir sürede Haydar Aliyev Parkını noksansız bir şekilde hazırlamalarını takdir etmemek elde değil! Emeği geçen herkesi kutlarım.

Türk Edebiyatında, Türk sinemasında, Türk basınında, Türk futbolunda, Türk müziğinde ve Türk medyasında her biri birer önemli isim ve şöhret olan kişilerin Edebiyat Günlerine katılmalarını sağlamaları nedeni ile de tertip heyetini ve tüm görevlileri başta Şükrü Başkan, Bşk. Yrd. İsmail Erdem ve Filiz Yıldırım Çoşkun olmak üzere tebrik ederim.  Hangi etkinlik olursa olsun hatta nerede yapılırsa yapılsın bu kadar önemli isimlerin getirilebilmesi bile çok büyük bir meziyet ve başarıdır. Kolay mı; Küçük İskender, Mehtap Meral, Ece Temelkuran, Kahraman Tazeoğlu, Ayşe Kulin, Şükran Soner, Buket Uzuner, Erdal Atabek, Uğur Evcin, Ilgım Veryeri Alaca, Yılmaz Vural, Engin Verel, Muhittin Boşat, Dilek Neşe Açıkel, Serap Yağız, Taner Öngür, Yalvaç Ural, Irmak Zileli, Atila Dorsay, Hıfzı Topuz, Işıl Özgentürk, Öner Cıravoğlu, Şerafettin Kaya ve Ruhi Su Dostlar Korosunu böyle bir etkinliğe getirmek.  Hava muhalefeti nedeni ile erteleme olmasaydı; Aydın Ilgaz, Prof. Dr. Ünal Asan, Beyhan Uzunçarşılı, Ceyda Sungur, Enver Arsever, İsmail Küçükkaya, Haydar Ergülen, Nurduran Duman, Can Dündar da gelmiş olacaklardı.

Sarıyerli yazarlar ve şairlerin de yoğun katılımı oldu. Örneğin; Cafer Hergünsel, Cemile Savaş, Tuncay Dağlı, Emine Ataman Koç, Emin turan, Emine Topçu, Rezan Özger, Şemsettin Ergin, Yetkin Aröz, Vural Sözer, Hümeyra Gürsoy, Mühip Süeltürk, İsa Altun, Özlem Aşkın Kuşcan, Hürriyet Tunalı, Bilge Karaduman, Nurusina Doğruyol, Seçil Oğuz ve Murat Bulut, Ramazan Geçenoğlu, Ahmet Yalçın, Aras Atbaş, Ahmet Can Akyol etkinliğe katıldılar.

Sarıyer’de hem yazar ve hem de gazeteci olarak çalışan, hatta medyanın güncel konularını TV ekranlarında günlerce anlatan Ümit Sanlav’ın, yine kardeşi Piar Kitabı ile iyi çıkış yapan Fatih Sanlav’ın bu etkinliğe katılmamaları/ beklide davet almamaları bana noksanlık gibi geldi.

İlk gün “SOKAK ve EDEBİYAT” konusu işlendi. Etkinlik Şiir Teknesi ile açıldı. Boğaz turu sırasında Küçük İskender’in okuduğu nefis şiirlerine, güzel sesi ve enstrümanı ile Mehtap Meral eşlik ettiler. Yüzlerce öğrenci ve davetli zevkli anlar yaşadılar.

Bel. Bşk. Şükrü Genç’in açış konuşmasını dinlemek gerekirdi. Etkinliğin önemini, edebiyatın yaşantımıza olan katkılarını ve Sarıyer Belediyesinin topluma vereceği kültür hizmetini harika bir şekilde özetleyerek, konuklarına hoş geldin dedi. Ayrıca etkinlik sırasında alandan hiç ayrılmayarak tüm sanatçı ve seyirci ve dinleyicilerle ilgilendi. Açılışı takiben Gazeteci-Yazar Ece Temelkuran “Toplumsal Olayların Edebiyata Etkileri” konusunu mükemmel bir şekilde işledi. Kitap okuma zamanından sonra Şair Kahraman Tazeoğlu “Hayat ve Edebiyat” konusunda doyurucu bir konuşma yaptı. “Sarıyerli Yazarlar Sarıyer’i Anlatılar” konusunu ise Yazar Cafer Hergünsel, Aktivist M. Cemal Beşkardeş ve Araştırmacı-Yazar olarak İbrahim Balcı tartıştılar. Sarıyer sokaklarına verilen isimler, verilmeyen isimler, verilmesi gerekli isimler, yanlışlıklara karşı toplumsal tepki verilmesi, mahalleleri daha iyi tanıtma ve kültürel dayanışmanın önemi vurgulandı. Günün son etkinliği Mehtap Meral’in konseriydi.  Tabii ki davetli yazarlar ile Sarıyerli yazarların stantları ilgi gördü ve yazarlar kitaplarını imzaladılar.

Etkinliğin ikinci günü “Kadın, Emek ve Edebiyat” konusu işlendi. Gazeteci-Yazar Yalvaç Ural kalabalık bir öğrenciye karşı doyurucu bir konuşma yaptı. Bilahare Dr. Erdal Atabek ve Psikolog Uğur Evcin “Bağımlılık” konusunu işlediler. Gazeteci-Yazar Şükran Soner “İşçi Hakları, Kadın Hakları Nereye?” konusunu işledi ve dinleyenlere önce Türkiye, sonra Avrupa ve Dünya turu yaptırarak örnekler verdi, kadın haklarının iyileştirilmesi gerekliliği üzerinde durdu.  Bilahare Teknik Direktör Yılmaz Vural, Hakem Muhittin Boşat, Futbolcu Engin Verel ve Yazar Dilek Neşe Açıkel Türk futbolunu tartıştılar, Kireçburnu Kadın Futbol takımının verdiği mücadeleyi takdirle karşıladıklarını belirttiler. Yazar Buket Uzuner “Edebiyat Hayatımızı Nasıl İyileştirir” konusunu işledi. Şiir Teknesinde Şairler Cemile Savaş, Ramazan Geçenoğlu, Emin turan, Yetkin Aröz, Ahmet Yalçın, Tuncay Dağlı, Aras Atbaş, Ayşe Özkan, Şenel Gökçe, Ahmet Can Akyol, Emine Topçu ve Şerafettin Kaya katıldılar ve kendi şiirlerini okudular. Gün Serap Yağız – Taner Öngür konseri ile sora erdi.

Etkinliğin üçüncü günü etkinlikleri maalesef hava muhalefeti nedeni ile yapılamadı. Müthiş yağmur, rüzgâr ve soğuk etkinliğin ertelenmesini gerektirdi. Bu gün ve bu hava koşulları altında bile görevlilerin mükemmel iletişim kurarak, ertelemenin sorunsuz yapılmasını sağlamalarını takdir etmemek elde değil.  Programın son iki gün etkinliklerinin ileride belirlenecek günlerde yapılacağı ve programın uygulanacağı yetkililerce belirtildiğine göre o günleri bekleyecek ve damak tadımızı kaybetmeyeceğiz.

Üçüncü Sarıyer Edebiyat Günleri’nin yapılmasını sağlayan, gerçekleşmesi için katkı veren, alın teri dökerek en iyisini yapma gayretini gösterenleri alkışlamamak elde değil. Hepsini yürekten kutluyorum.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)