Son Dakika Haberler
“width=“1293

Osmanlı Mirası Deyince…

Osmanlı Mirası Deyince…
Okunma : 3.752 views Yorum Yap

Osmanlı’yı yiyip bitirenleri kendine model alanlar var. Osmanlı mirasına kendilerinin sahip çıktığını iddia ederler, Cumhuriyet rejiminin hangi mirası reddettiğini açıkça söyleyemezler.  

Sarayın düştüğü lüks harcamalar yüzünden İngiltere’nin her dediğini yapar hale gelmek midir miras? 

Topkapı Sarayı gibi tek katlı geleneksel saray yerine şatafatlı saraylar yaptırmak mıdır miras?  

Venedikli Yahudi tüccarlardan hediye(!) aynalarıyla meşhur Aynalı Kasr (1718), Beylerbeyi (1860), Çırağan sarayı (1871) Dolmabahçe Sarayı (1856),  Yıldız Sarayı (Abdülhamit’in haremi) ve sayısız köşk… Bunca sarayın sadece hizmetlilerine ödenen paraları toplasanız Osmanlı’dan Cumhuriyete miras kalan dış borca denk gelir. Cumhuriyet onca borcu bile üstlenmiş, kuruşuna kadar ödemiştir. 

Şimdi soralım, Cumhuriyet Osmanlı’nın hangi mirasını red etmiştir?

Osmanlı devletini kuranların değil çökertenlerin dış borçlanma ve aldıkları borcu lüks harcama çılgınlığıdır red edilen, İngiliz’den borç ve emir alma aymazlığıdır red edilen. 

İngiltere’nin limanlarımıza kurdukları karakollarla alacaklarını doğrudan tahsil etmeleridir red edilen. 

Topraklarımızı askeri olarak işgal etmeye varan borçlanma politikasıdır red edilen. 

“Kalede Fransız bayrağı dalgalanırken burada namaz kılmak caiz değildir” diyen, o bayrağı oradan indirmeye yürüyen SÜTÇÜ İMAM gibi kahraman din adamlarına İngiliz valinin emriyle katli vaciptir fetvası veren Şeyhülislamdır red edilen.

Osmanlı devletinin kuruluşunda, 1204’de başlayan Katolik Haçlı (Latin) istila ve yağmaları devam ederken,  “bu böyle gitmez” deyip Anadolu’yu birliğe çağıran Bektaşi ve Alevi Türk kanaat önderlerinin olduğunu bilmeyenlerdir bugün Osmanlı mirasını red etmekten söz edenler. Bu insanlar bugün maalesef yeni tarikatlar yeni cemaatler kurmak sevdasıyla gerçek Anadolu birliğini kuranlara ters düşmektedirler. Onlar, Osmanlı devletinin kuruluş mirasını gerçekte kendileri red etmektedirler.

 

Osmanlı parasındaki sembolleri kim kaldırıyor?

Sadece paramızın üzerindeki İslami sembol olan BUĞDAY resmine bakarak bir yorum yapmanızı isteyeceğim. Osmanlı devletinin ilk yüzyılında basılan bronz kuruş üzerindeki buğdayı ve hilali takip ediniz.

1342, Osmanlı parası bronz 5 kuruş: 

Buğday Türk parasından ne zaman kaldırıldı?

Hilal ne zaman kuyruklu yıldızın kuyruğu haline getirildi?

Türkiye Cumhuriyeti parası, 25 Kuruş (1935), 2,5 Kuruş (1948, 100 Para), 50 Kuruş (1976): 

100.000 Lira (1998, Eğri hilal!), 10 Yeni Kuruş(2005) Buğday artık yok!  

    2009 paramızda Osmanlı nakışlarını koymaya başladıklarını görüyoruz. Artık kutsal buğday (İslam) hiç yok, hilal (Türk) ise başka çizimlerin arasına sıkıştırılmış haldedir: 

      Bu tarih kokan sembolleri buyurun yorumlayın. 

Kim ne kadar Osmanlı mirasına saygılıdır, siz karar verin.  

 

Mahiye Morgül

28.1.2020

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)