Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre yetki belgesi olmadan emlakçılık yapılamayacak, ilan sitelerine üye olunamayacak. Alım satıma aracılıkta yüzde olan 4 komisyon oranı ile kiralamada 1 aylık kira hizmet bedelinin üzerinde para talep eden emlakçılara ceza uygulanacak.
Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Ticaret Bakanlığının “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
SEKTÖR BÜYÜKLÜĞÜ YILLIK 390 MİLYAR LİRA
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçen yıl yaklaşık 2 milyon 400 bin gayrimenkul satışı yapıldığına ve bu satışların kayıtlı ekonomik değerinin yaklaşık 390 milyar lira olduğuna dikkati çekerek, şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemizde gayrimenkul satışlarının yüzde 50’si emlak işletmeleri aracılığıyla yapılıyor ve emlakçılık faaliyetinde bulunan 60 binin üzerinde işletme bulunuyor. Buna karşın kayıt dışı faaliyetler nedeniyle bu sayının çok daha üzerinde kişinin taşınmaz alım satımı ile kiralanmasına aracılık ettiği tahmin ediliyor. Yaptığımız düzenlemeyle şeffaf, hesap verebilen ve kayıt altında bir emlakçılık sektörü oluşturulmasını ve sektörün yakından takip edilerek haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz.”
AYNI İŞYERİNDE AYRI YETKİ BELGESİ
Pekcan, daha önce bir iş yerinde birden fazla emlak işletmesi faaliyet gösterse dahi bunlardan yalnızca biri için yetki belgesi verildiğini ifade ederek, bundan böyle aynı iş yerinde faaliyet gösteren tüm işletmeler için ayrı ayrı yetki belgesi verileceğine dikkati çekti.
NELER DEĞİŞECEK?
Pekcan, yeni düzenlemeyle gelen değişikliklere ilişkin şu bilgileri verdi: “Bundan böyle, yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekmektedir. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak.
2018 yılında alım satıma aracılıkta hizmet bedeli üst sınırı yüzde 4, kiralamaya aracılıkta ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendi. Geçen 2 yıllık süreçte, vatandaşlara ek hizmetler veriyormuş gibi göstererek bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlak işletmeler görüldü, artık bu duruma müsaade edilmeyecek.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)