Son Dakika Haberler

Tayyip İstediğini Yaptı.Ufak halifelikler

Tayyip İstediğini Yaptı.Ufak halifelikler
Okunma : 1.874 views Yorum Yap

Suriye_2343_El_Kaide_3 (1)

Erdoğan nihayet başardı. El kaideciler halefilikler kurmaya başladı. Türkiye hükümetinin açıktan desteklediği terör örgütü El kaideciler ve ÖSO Suriye de derin yapılanma peşinde..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun vargüçleriyle destekledikleri ve iç savaşın derinleşmesinde büyük rol oynadıkları Suriye’de devşirme El Kaidecilerden oluşan örgüt halifelikler kuruyor.

BBC Türkçe’nin İngiliz basınından verdiği özetlere göre; Independent gazetesi, dış haberler sayfalarında çok büyük bir bölümü Suriye’deki iç savaşa ayırmış. 

2010 senesinin ekonomi ve turizm verilerini 2013’ünkülerle karşılaştıran makalesinde Patrick Cockburn, Ramazan döneminde iç savaşın yol açtığı tedarik sorunlarından dolayı fiyatların çok yükseldiğini ve paranın değerinin oldukça düştüğünü yazıyor. 

Eski Suriye İskan Bakanı Abdullah er-Dardari’nin Suriye’nin savaş sonrası yeniden inşasının 60 ila 80 milyar dolara mâl olacağını hesapladığını yazan Cockburn, turizm sektörünün yok olduğunu ve geçmişte yılda 8 milyar dolar gelir sağlayan petrol sahalarının hem el-Nusra cephesinin istilası, hem de AB ve ABD ambargolarından dolayı artık sıfır para getirdiğini aktarıyor.

Cockburn’e göre savaşın telafisi olmayacak sonuçları: ekonomiye güvenin yeniden tesis edilemeyeceği, eğitimli Suriyelilerin ülkeden kaçmış olması ve altyapının aldığı büyük zarar.

“İç savaş yarın sona erse bile –ki bu olamayacak- Suriye daha çok uzun yıllar boyunca sakat bir toplum ve ekonomiyle başa çıkmak zorunda kalacak” diyor Independent’da yayınlanan makale.

Guardian gazetesi de bugün Suriye’deki durumu ele alıyor. Ghait Abdul-Ahad’ın kaleme aldığı makalenin başlığı: “Suriye’deki kargaşanın ortasında düzen var. Ama ismi el-Nusra”.

Ahad makalesinde, el-Kaide’yle bağı olan el-Nusra’nın Orta Doğu’da ufak halifelikler kurmaya çalıştığını yazıyor.

Yazar, Şadadi kentini ele geçiren el-Nusra’nın kent halkına bedava elektrik, su ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra ekmek de verdiğini aktarıyor. Makaleye konu olan bir komutan kentin “kurtarıldığını” ve çok verimli idare edildiğini söyleyip“İnşallah, Suriye İslami halifeliği burada kurulmaya başlanıyor” demiş.

Ahad, makalesi için konuştuğu bir emirin Özgür Suriye Ordusunu“hırsız” olarak tanımladığını, ama el-Nusra’nın uluslararası ilişkilere dikkat edip el konulan malları verimli bir şekilde dağıttığını söylediğini yazıyor.

Guardian ayrıca bir başka haberde, İngiltere’deki gizli istihbarat biriminin, Suriye’deki el-Kaide unsurları dahilinde savaşan kişilerin İngiltere’ye “terörist tehdit” oluşturduğunu söylediğini atkarıyor.

Gazetenin haberine göre istihbarat birimleri bu unsurların kimyasal silahlara sahip olması durumunda sonuçların “felaket”olacağını söylüyor.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)