Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-13-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-13-
Okunma : Yorum Yap

AMELİYAT TABURU ÇEŞMESİ: Bahçeköy’de Kilyos Yolu üzerinde ve şimdilerde cami olan eski kilisenin önünde ve yol kenarındaydı (H.1333- M.1914). Bu çeşme eskiden de vardı. Fakat askeri birlik olan Ameliyat Taburu tarafından onarıldığı için bu ismi almıştır. Görüldüğü gibi kitabesinden de bu anlaşılmaktadır: “Bahçeköy çeşmesi olmuşdu zaman ile harab/ Ameliyat Taburu eyledi ta’mire şitab (1333)”. Bu çeşme Kilyos yolunun genişletilmesi sırasında ortadan kaldırıldı.

ANADOLU MESLEK LİSESİ:Darüşşafaka Mahallesindeki Cumhuriyet Lisesi bünyesinde açılmış ve eğitim vermektedir.

ANADOLU SOKAK: Çayırbaşı Mahallesisokaklarından biridir. 1950 ve 1960’lı yıllarda Çayırbaşı çok göç aldı ve yeni yeni sokaklar meydana geldi. Anadolu’dan göç edenlerin yoğun olarak iskan oldukları bu sokağa “Anadolu Sokak” adı verildi.

ANAFARTALAR İLKÖĞRETİM OKULU: Uskumruköy’de Arıköy Sitesi içinde Anafartalar İlköğretim okulu adı ile 2003’de açıldı. Etüd ve beslenme uygulamalı okuldur.

ANIT ÇINAR AĞACI: Bilezikçi Çiftliğinde ve Bahçeköy caddesine yakın bir yerdedir. Ağaç bin yaşın üzerinde çevresi 15-20 metre, gövdesi kovuk olup, kovuk kısmı bir salon kadar büyüktür. İçinde 25-30 kişi girip oturabilmektedir. 

ARABA YOLU CADDESİ (HAYDAR ALİYEV CADDESİ): Kireçburnu mahallesinin en uzun caddesidir. Bu yolun açılması ile otobüs ve özel araçlar çalışmaya başlamış dolaysıyla Kireçburnu Mahallesine ilgi artmış, mahalle ilgi odağı olmuştur. Bu sokağa önce “Araba Yolu Sokak” adı verilmişse de çok uzun yıllar sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ölünce bu şahsin adı caddeyle verilmiş ve caddenin adı “Haydar Aliyev Caddesi” yapılmıştır..

ARALIK SUYU: Kestane Suyu Fabrikası ile Hünkâr Suyu mesiresi arasında bulunan ve koruma altına alınan kayalıklar arasında çıkan memba suyudur.

ARALIK SUYU ÇEŞMESİ: Sarıyer Şehit Mithat Caddesi (Yeni Yol) üzerindedir. Fırıncı Abbas Okumuşoğlu tarafından hayrat olarak yaptırılmıştır (1952). 1978 ve 2008 de onarım yapılmıştır.

ARAP EMİNİ MESCİDİ: Rumelihisarı’nda Defterdar Mustafa Efendi tarafından yaptırılan bu mescit de yıkılıp yok oldu.

ARAP MAHALLESİ: Kumsal (Hacı Ömer) Meydanı solundaki Sefir sokaktan başlar ve bu sokağın solundan Yalçınkaya sokağını takiben Aralık suyuna kadar olan ve Şehit Mithat Caddesinden sınır alan bölgeye Arap Mahallesi denir. Bu mahalle halkı, genellikle Saray’dan, paşa ve ağa konaklarından azat edilen, çıkarılan veya kovulan Arap (Zenci) kökenlilerin toplu olarak oturdukları bir yerleşim bölgesi olduğu için bu isimle anılır. Ne var ki büyük Sarıyer Seli (1916) fazlaca yıkım yedi, büyük Sarıyer Yangın’ında (05.10.1923) tamamen yanıp kül oldu. Boş kalan alan üzerinde 1935’den sonra yapılaşma başladı ve bu günkü durum meydana geldi. Arap Mahallesinin bir ismi de, büyük yangında yanıp kül olduğu için “Yangın Yeri” dir.

ARAP ÖLDÜREN DERESİ: Sezener Çiftliği’nin batısından ve Arap Öldüren mevkiinin alt kısımlarından çıkar. Vadide, Sarıyer deresinin ana kolu olan Bekardere ve Kılıçpınar deresi ile birleşir.

ARAP ÖLDÜREN MEVKİİ: Maden mahallesinin üst kısmında ve Zekeriyaköy sınırları içinde bulunan Nalbant Çeşme mevkii ile Zekeriyaköy Sapağı arasında kalan yer “Arap Öldüren Mevkii” dir. Nalbant Çeşme mevkiinin en üst ve yüksek noktasıdır. Buraya Arap Öldüren denmesinin nedeni yaz kış çok rüzgârlı ve bilhassa kış aylarında müthiş soğuk olmasıdır. Eski bir tarihte Sarıyer’den yaya olarak Zekeriyaköy’e giden bir Arabın bu mevkiiyi geçememesi ve soğuktan ölmesi nedeni ile bu ismi aldığı söylentisi yaygındır. Eskiden Nalbant Çeşme, Arap Öldüren ve Zekeriyaköy başı arasında at yarışları yapılırdı.

ARI SOKAK PARKI: Derbent (Çamlıtepe) Mahallesindedir. 1.729,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 1.340,00 m²’lik yeşil alana sahiptir, 104,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

ASKER SUYU ÇEŞMESİ:  Yenimahalle’nin Havantepe mevkiinde ve Rumelikavağı’na bakan yamaçtadır. Çeşme bu alanda konuşlanan askeri birliğin ihtiyacını karşıladığı ve askeri birlikçe uzun yıllar korunması ve bakımı yapıldığı için “Asker Suyu” adını almıştır. 

ASKERİ İSKELE: Çayırbaşı’nda, Tekel iskelesi yanındaki ikinci iskele Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Kumandanlığına ait olup, iskelede güvenlik ve kontrol ile ilgili gemiler bulunmaktadır.

AŞAĞI ÇEŞME: Uskumruköy’e girişte sağda ve Uskumruköy İlköğretim Okulunun bahçe duvarına bitişiktir. Bir ismi de “Köybaşı Çeşmesi”dir. Çeşmenin kitabesi yoktur ve kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

AŞIK VEYSEL PARKI: Fatih Sultan Mehmet (Armutlu) mahallesinde hizmete açılan parklardan biridir.

AŞIK VEYSEL PARKI: Pınar Mahallesindedir. 2.000,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 80,00 m²’lik yeşil alanı, 480,00 m²’lik spor alanı ve 60,00 m²’lik’te bir tesisi bulunuyor.

AŞİYAN MEZARLIĞI: Bebek’le Rumelihisarı arasındadır. Sarıyer İlçesi sınırları buradan başlar. Rumelihisarı Kalesi bitişiğindedir. Önceleri “Kayalar Mezarlığı” olarak biliniyordu. Zaman zaman Rumelihisarı Mezarlığı da deniliyorsa da asıl daha ziyade Aşiyan Mezarlığı olarak bilinmektedir.  Aşiyan Sarıyer ilçesini Beşiktaş’tan ayıran sınırdır. Bu mezarlıkta gömü yapılmaktadır.

AŞİYAN MÜZESİ: Rumelihisarı’nda Aşiyan Mezarlığı karşısındadır. Müze olarak kullanılan ev Şair Tevfik Fikret’e (1867-1915) aittir.  Aşiyan (Yuva) adını taşıyan bu ev “Edebiyatı Cedideciler” yani (Yeni Edebiyatçılar) adına 1945 yılında müze yapılmıştır. Bu müze “Cedide Müzesi” adıyla da tanınır.

AT ÇEŞMESİ: Sarıyer Şehit Mithat Caddesi (Eski Yeni Yol) üzerinde, Yalçınkaya Sokağı başındadır. Çeşmenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kitabesinde “Bu çeşmeden akan su suların en hasıdır/Rahmet olsun geçmişine Fırıncı Abbas’ın hayratıdır (1947)” yazısı bulunmaktadır. Çeşme yerinde vardı ama onarımını yaptıran fırıncı Abbas Okumuşoğlu, kendisi yapmış gibi kitabeye kayıt düşmüş! Bu çeşmeye At Çeşmesi denilmesinin nedeni, pazara giden hayvanların sulanması, su ihtiyaçlarının karşılanması için yalak yanında uzun bir beton yalak olmasıdır. Bu yalak zamanla kaldırıldı. Bu çeşmede Sarıyer belediyesi tarafından 2008’de tekrar onarıldı.

 ATATÜRK ARBERATUMU: Bahçeköy’de Kemerburgaz yolu üzerindedir. Kuruluş çalışmalarına 1939 yılında başlanmıştır. 1972 yılına kadar eksikliklerin giderilmesi çalışmaları yapılmıştır. 1973 yılında ise 56 hektarlık alana yayılarak büyütülmüştür. 1980 yılında Arberatumun ismi, Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yıldönümü nedeniyle Atatürk Arberatumu olarak değiştirilmiş, alanı da tüm ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde 343 hektara yükseltilmiştir. Dünyanın en büyük Arberatumu olan Atatürk Arberatumu canlı ağaç ve bitki müzesidir. Dünyanın dört bir yanından getirilen ağaçlar burada yetiştirilmektedir. Alan içinde meşe ve Akçaağaç koleksiyonları yer almaktadır. Her ağacın üzerinde Latince adları, nereden geldiği ve kaç yaşında olduklarını gösterir kimlik kartları bunmaktadır. Arberatum içinde sulama işleri için gölet ve gezi için yol ve yürüyüş parkuru vardır. Floristik zenginliği dünyaca kabul edilen üç ayrı floraya ait (I. Orta Avrupa, 2. Akdeniz ve Güney Avrupa, 3. Karadeniz ve kısmen Kafkas) 450 ağaç türü barındıran Belgrad Ormanı üzerinde kurulan Atatürk Arberatumu idari yönden Orman Genel Müdürlüğüne, bilimsel yönden ise İ.Ü. Orman Fakültesi Fakültesine bağlıdır. Atatürk Arberatumu Taksim’e 20, boğaz sahiline 6, Karadeniz’e 9 kilometre uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 80 ile 120 m. arasında değişiklik gösterir.

ATATÜRK ÇIRAKLIK EĞİTİMİ MESLEK OKULU: Bu okul 1987’de Mehmet Akif Ersoy İlkokulunun ahşap binasında eğitime başladı. Bina yeterli olmayınca Sarıyer Halk Eğitim Merkezi bünyesine eğitime devam edildi. 1995’de ise 10. Yıl Sanayi Sitesindeki binasına taşındı.

ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU: Çayırbaşı’nda ilkokul, 1976 yılında Çayırbaşı İlkokulu adıyla açıldı. 1881’de okulun adı Atatürk İlk Okulu, 1991’den sonra da Atatürk İlköğretim Okulu oldu.

ATATÜRK MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ: Pınar Mahallesinde bulunan ve Sarıyer Kaymakamlığına bağlı olarak eğitim vermektedir. Berberlik, kadın kuaförlüğü, cilt bakımı, güzellik uzmanlığı, oto elektro mekanikerliği, otomotiv elektrikçiliği, otomotiv boyacılığı, kaporta tamirciliği, elektrikli ev aletleri servisçiliği, elektrik tesisatçılığı, radyo ve televizyon tamirciliği, bilgisayar teknik servisçiliği, mobilyacılık, servis, garsonluk, aşçılık, pasta-tatlı şekerlemeciliği, mobilyacılık ve konfeksiyonculuk gibi çok değişik dallarda eğitim verilmektedir.

ATATÜRK OTO SANAYİ NAZMİ AKBACI CAMİİ: Atatürk Oto Sanayiye girişte solda bulunmakta olup, Sanayinin Kooperatif Başkanının ismi ile anılmaktadır.

ATATÜRK OTO SANAYİ SİTESİ: Maslak mahallesi sınırları içinde bulunan Atatük Oto Sanayi Sİtesi, otomobil tamircileri ve bakım servislerinin bir bölümü 1975 yılında tamamlandı. İkinci bölümü 1992 yılında hizmete açıldı. Türkiye’nin en büyük sanayi sitesi olup üçüncü bölümü İkitelli’de açıldı. Üç bölümde toplam 550 atölye ve 282 dükkân bulunmaktadır.

ATATÜRK PARKI: Bahçeköy Mahallesindedir. 680,00 m²’lik bir alanı kapsar, 150,00 m²’lik yeşil alanı ve 70,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve bir de lokal binası bulunmaktadır.

ATATÜRK PARKI: Maden Mahallesindedir.4.998,51 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 3.100,00 m²’lik yeşil alanı, 67,90 m²’lik çocuk oyun alanı, 224,58 m²’lik spor alanı ve 273 m²’lik Semt Evi bulunmaktadır.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ – SARIYER ŞUBESİ: Merkez Sarıyer’de 16.05.1997 tarihinde; Fahrettin Serdaroğlu (Başkan), Mustafa Balcı, Ümit Yaşar Purnal, Selahattin Kırçal, Mehmet Cemgut Balcı, Fatma Nezahat Güven, İlhan Çelik (Kurucu Yönetim kurulu), Necati Yazır, İbrahim Balcı, Mehmet Şener Canatar, Fatma Kırçal, Turgut Somaylıoğlu, Zeki Çalışkan, Leyla Doruk, Hikmet İşler ve Fehmi İşler tarafından kuruldu.

ATAY SUYU: Belgrad Ormanında Falih Rıfkı Atay piknik alanında bulunmaktadır. Leziz bir memba suyudur.

ATIŞ POLİGONU: Poligon Mahallesi sınırları içindedir. İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün sorumluluğu altındadır. Av ve Atıcılık sporu ile ilgilenenlerle, atıcılık kulüpleri poligondan yararlanmakta, ayrıca resmi yarışmalar yapılmaktadır.

ATİLLA İLHAN PARKI (394-30 Yeni): Yeniköy Mahallesindedir. 745,10 m²’lik bir alan üzerindedir. 342,15 m²’lik yeşil alanı, 64,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

ATLAMATAŞI: Rumelifeneri’nde Tahlisiye istasyonu tarafındaki kayalıklara denir. Dik kayalıkların hakim olduğu bu yerden tahlisiye tarafından batan veya batmak üzere olan gemilere, personeli kurtarmak için roket attıkları için kayalıklara “Atlamataşı” denilmektedir. Kıyı ile ada arası derin olduğu için yüzenlerin yüksek yerden atlamaları nedeni ile de bu ismi aldığı söylenmektedir.

ATLAMATAŞI ADASI: Rumelifeneri sınırları içinde kalan bir adacıktır. Küçük olup sadece kayalıktır. Üzerinde yeşillik yoktur. Kıyı ile arasında sadece 25-30 metre kadar mesafe vardır. Kıyıda yüksek kayalıktır. Kıyı ile adacık arasında ki denizin suyu çok derin olup, buradan balıkçı tekneleri ve kayıklar gidebilmektedir.

ATLAMATAŞI DALYANI: Rumelifeneri’den Kilyos’a doğru giderken Atlamataşı mevkiinde kurulan bu dalyan uzun bir zamandan beri kurulmamaktadır.

ATLI KÖŞK: Sabancı ailesine ait olan bu köşk, 1923’de Hidiv İsmail Paşa’nın torunu Mehmet Ali İhsan Bey tarafından yaptırıldı. 1951’de Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alındı. Köşkün bahçesine, Louis Danmas tarafından 1864’de Paris’te bronzdan yapılan at heykeli satın alınarak 1957’de köşkün bahçesine konulmuştur. O günden beri bu köşke Atlı Köşk denilmektedir. Bilahare İşadamı Sakıp Sabancı’ya (1933-2004) geçen köşk Resim-Hat Sanatları Müzesi olarak kullanılmaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)