Son Dakika Haberler
“width=“1293

Davalı 1.Sınıf Kitabının yeni baskısındaki tek düzeltme…

Davalı 1.Sınıf Kitabının yeni baskısındaki tek düzeltme…
Okunma : 1.115 views Yorum Yap

mmorDün(16.9.2013) yeni ders kitapları öğrencilere ve 1.sınıf velilerine verildi. Çocuğu 1.sınıfa başlayan bir arkadaşım Çalışma Kitabı-1 adlı hazırlık kitabını bana gösterdi. İlkin geçen yılla arasında ne fark var ona baktım. İç kapağına ISBN numarası ve TÜBİTAK ile yapılan “Eğitimde İşbirliği” protokolü yazısı eklenmiş, altına Uyum ve Hazırlık Çalışmaları notu yerleştirilmiş.
İlk sayfadaki mavi şerit çürük vişne rengi olmuş, İKİNCİ BASKI yazısı ile birlikte Saray Matbaacılık, Ankara 2013 notu konmuş. Geçen yıl bu yazılar yoktu, halen eba.gov.tr adresinde eski haliyle duruyor, dileyen karşılaştırabilir.
Bu karşılaştırmayı yapmaya şunun için ihtiyaç duydum; geçen yıl bu kitaba açtığım davada bakanlığın savunması alınmıştı, itiraza konu olan sayfalarda düzeltme yapılmış mıdır,  merak ediyordum. Gördüm ki, bir tek 6.sayfada, en az on hatası olan resimde, sadece kızın çok açık seçik belli olan arkaya dönük ayakları öne döndürülmüş, diğer bütün hataları aynen durmaktadır.
Arkadaşım veli, bu kitaba açtığım davaya müdahil olarak katılmaya karar verdi ve dilekçesini hazırladık. Aşağıda bu dilekçeyi göreceksiniz.
Ankara 4.İdare Mahkemesi Başkanlığına
Davalı: MEB, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı
Konu: MEB tarafından İlkokul 1.sınıftaki kızıma verilen “İlkokul 1.sınıf, Çalışma Kitabı-1” adlı kitabın görsel ve pedagojik yanlışları nedeniyle kitabın dağıtımına ilişkin Mahiye Morgül tarafından mahkemenizde açılmış bulunan 2013/344 sayılı davaya Mahiye Morgül’ün yanında müdahil olarak katılma talebimi sunuyorum.
 
Açıklamalar:
 
16 Eylül 2013 tarihinde okula başlayan kızım Fatma Elmas Bilecen, solak olduğu halde öğretmeni tarafından kalemi sağ eliyle tutmaya zorlanmaktadır. Oysa kızım 2 yıl gittiği Anaokulunda sol elini kullanmaya alıştı. Öğretmeni sağ eliyle eğik yazı egzersizi yapacaklarını, buna göre 70 derece eğik yazı defteri almamızı istedi. Öğretmenine kızımın solak olduğunu ve buna alışmış olduğunu anlattım, fakat kabul etmedi.
Kızıma verilen ders kitapları paketini açtığımda gördüm ki eğik bitişik yazıya hazırlayan “İlkokul 1.sınıf, Çalışma Kitabı-1” adlı boyama kitabı bozuk resimlerle doludur. Mesleğim gereği teknik çizim yaparım, görsel ölçüm sezgilerim kuvvetlidir, bu nedenle kitaptaki görsel bozuklukları çok hızlı fark edebilmekteyim.
Bu kitap yazı yazarken kullandığımız elin parmak-bilek alıştırmalarını yaptırması gerekirken bunları hiç yaptırmayıp kol kaslarını karalama yaptırmaktadır. Oysa kızım 2 yıldan beri bu tür alıştırmaları yapmış olup sol eliyle düzgünce kalem tutabiliyor ve çizebiliyor. Bu nedenle de bu kitaptaki çizim alıştırmaları kızımın seviyesinin altındadır.
1.sınıf ders kitapları üzerinde pedagojik çalışma yapan eğitimci yazar Mahiye Morgül geçen yıl bu kitaba dava açtığından ve Ankara Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dilek Gözütok’un bir program geliştirme uzmanı olarak yeni ders kitaplarının psikiyatrik sonuçlar yaratabileceği üzerine yaptığı eleştirilerden haberim oldu. Kızıma verilen bu kitabı gördükten sonra onlara hak verdim, açılmış olan davaya katılmaya karar verdim.
Geçen yıldan bugüne kitabın baskısında bir değişiklik olup olmadığını merak ettim ve yazar Mahiye Morgül’le iletişim kurdum. Birlikte iki baskıyı karşılaştırdık ve sadece 6.sayfadaki tahtayı silen çocuğun ayaklarının öne döndürüldüğünü fark ettik. Resimde, tahtayı silen çocuğun arkaya bakan ayakları düzeltilip önüne çevrilmiş, ancak resmin diğer bütün yanlışları öylece durmaktadır.
Karşılaştırma sırasında iç kapakta baskıyla ilgili bir fark gördük.
-İlk baskıda matbaa adı yokken ikinci baskıda var; Saray Matbaacılık, Ankara 2013
-Birinci baskı halen MEB sitesinde yayındadır:
http://www.eba.gov.tr/ekitapdetay/882
-İlk baskıda ISBN numarası yokken bu yılki baskıda var: 978-975-11-3718-0
-Bu yıl kitabın, TÜBİTAK’la imzalanan “Eğitimde İşbirliği” protokolü kapsamında hazırlandığı eklenmiş.
-Geçen yıl mavi renk olan iç kapaktaki şerit bu yıl çürük vişne rengi olmuş.
-Bu yıl ikinci baskıda iç kapağa şu yazıldı:
“Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 17.8.2013 gün ve 4766 sayılı yazısı ile 2012-2013 Öğretim Yılından itibaren eğitim aracı olarak kabul edilmiş olup, Destek Hizmetler Müdürlüğünün 3.4.2013 gün ve 439650 sayılı yazısı ile ikinci defa 1.775.000 adet basılmıştır.”
İkinci baskıdan bir hafta sonra, MEB’dan 4.İdare Mahkemesine (2013/344 esas ve 12.4.2013 tarih)  gönderilen savunmada kitabın 6. sayfasındaki bozuk resimle ilgili olarak şu cevap verilmişti:
s.6 Ayakları geriye bakan insan olamaz. Bu asla algılanabilir değildir. İddiasına karşılık;
Resimdeki çocuğun ayakları geriye bakmamaktadır. Çocuk parmak uçlarında durmaktadır.”
mahi_ye
Milli Eğitim Bakanlığı bir yandan bu tutarsız cevabı hazırlarken, aynı hafta 6.sayfadaki resmi aşağıdaki gibi yenilemiş görünüyor.
Bakanlık, belli ki çok belirgin olan bu hatayı ikinci baskıda telafi yoluna gitmiş, ancak resimdeki bütün diğer denge hataları aynen durmaktadır.
Bu resimdeki yazı tahtasını hiç ölçmeden söyleyebilirim ki, bu yazı tahtası metrik ölçülebilir değildir, tahtanın ebatları orantısızdır, iki kenar yüksekliği simetrik değildir. Köşeleri yuvarlak çizildiği için göz yanılmasına açıktır. Böyle dengesiz resimler ders kitaplarına girmemelidir.
Bu resimde gördüğüm başka dengesizlikleri ekliyorum:
-Omurları dik durmuyor, bu duruşta her an devrilebilir.
-Ayakları dengede değil, her an düşebilir.
-Tahtanın tozluğu içeride olmaz.
-Odanın süpürgeliği eğri çizilmiş.
-Resimdeki kızın kafası bu kadar iri olamaz, başı onu tartar düşürür.
-Sol eliyle tahtayı silmek örnek değildir.
-Yazı tahtasına resim yapmak yanlıştır.
-Çöp kutusundan önde duran bir çocuk tahtayı silemez.
-Kol boyu silmeye bile yetmeyen bu çocuk bu resmi yapamaz.
-Çöp kutusunun yeri kapı arkasındaki köşedir, burası değil.
-Sayfa başlığı ”Boyuyorum” olan bir resimde gösterilen tahta silme eylemi olamaz!
– Bu sınıf tahtası resim tahtası değildir. Çocuk, yazı yazarken resmedilmeliydi.
Bu resimdeki gibi daha pek çok pedagojik yanlışlarla dolu olan bir ders kitabıyla çocuğumun muhatap olmasını istemiyorum. Sonucunun disleksi olacağından endişeliyim.
Ayrıca;
Kızım Fatma Bilecen solak olduğu için sağ yana yatık bitişik eğik yazı yazamaz, eğik yazmaya zorlanarak okuldan soğumasını istemiyorum. Dik ve kitap harfleriyle okuma yazma öğrenmesini istiyorum. Kızımın okumaktan soğutacak olan böyle bir zorlamaya karşı önlemimi kendim almak durumundayım, kızıma evde dik harflerle yazı yazmayı öğretiyorum.
Dik yazı yazmak her çocuk için önemlidir, çünkü çocuk her şeyden önce “dik” durmayı öğrenmelidir. Yazı, yaşamdan kopuk ayrı bir şey değildir; yaşamla örtüşen eğitim dik yazıyla başlar. Baş döndürecek kadar eğri çizimlerin ve boyamaların yer bu kitabın çocuğuma zarar vereceğini düşünüyorum.
Mahiye Morgül’ün 4.İdare Mahkemesinde açmış olduğu davada bu kitapla ileri sürdüğü iddialara aynen katılıyorum.
 
İstem ve sonuç:
Yukarıda açıkladığım nedenlerle, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından okullara dağıtılan ve;  http://www.eba.gov.tr/ekitapdetay/882 internet sitesinde bulunan “Öğrenci Çalışma Kitabı-1, İlkokul 1.Sınıf” adlı kitabın;
a-Dağıtımına ilişkin işlemin iptalini,
b-Yürütmenin durdurulmasını,
Talep eden 2013/344 sayılı davaya Mahiye Morgül yanında müdahil olmak istiyorum
 
Gereğini saygılarımla arz ederim.
İsim-İmza-Tarih
Mahiye Morgül

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)