Son Dakika Haberler
“width=“1293

Ders kitaplarında abaküs yok, beyin yiyici virüs çok!

Ders kitaplarında abaküs yok, beyin yiyici virüs çok!
Okunma : 743 views Yorum Yap

 Abaküsle ilgili araştırma yaparken, ne oldu bizim öğrencilik yıllarımızdaki abaküsler diye merak ettim. Matematik vermeyen 2005 müfredatının kitaplarına baktım. Okurlarım için sadece iki kitap kapağını seçtim.

2008 İlköğretim 1 Matematik ders kitabının kapağındaki abaküse bakar mısınız?

 

Yanlışlar kitabın kapağında başlıyor. Kapaktaki abaküse bakma mesafesi olabilemezlik ayarındadır, boncuklar büyüteçle büyütülmüş haldedir… Abaküsün gerçek büyüklüğünü bu resimden kestirmek hiç mümkün değildir.

Abaküsün bir sırası bu genişlikte olamaz… On tane boncuğu göstermiyorsa buna abaküs denmez… Abaküs kesintili gösterilemez… Plastik sayılar abaküsün üstünde ne arıyor? Bunlar birbiri üzerinde duramaz… Abaküste beşlik sayı kümeleri yok… vb.

Resmin beş temel ögesini anımsayalım (Zemin, Mekân, Sınır (çerçeve), Işık, Bakış (perspektif) ve bu ögeleri resimde arayalım. Resmin bu beş ögesini içermeyen hiç bir resim algılanabilir değildir, belleğimize kaydedilemez. O nedenle böyle resimler ders kitabına asla konulmaz.

Resmin beş ögesi açısından bu kapak resimlerine baktığımızda hiçbir ögeyi göremiyoruz. Örneğin, sayfa kenarına dayanmış, sınırsız sayıda boncuk var, abaküs olduğu bile belli değildir; biz yetişkinler fotoğrafı kendimiz tamamlayarak ona abaküs diyoruz, çünkü belleğimizde önceden kaydedilmiş bir abakaüs vardır da ondan. Oysa çocuklar abaküsü ilk defa görüyor, ama maalesef göremiyor… Kitabı her eline aldığında bu bozuk resme bakacak, ama ne yazık ki asla belleğine kaydedemeyecek.

Bu kitabın kapağında çocuğumuzun matematik hafızasına kaydedeceği hiçbir şey yok. 

Oysa çocuklar, her şeyi görsel olarak fotoğraf gibi hafızaya alarak, resim dosyası şeklinde kaydeder, yani resmi ezberler. Bellek dediğimiz bu resimli klasör içinde en önemli dosya matematik belleğidir. Çocuğun belleğine on yaşına kadar temel matematik dosyalarını, onluk, beşlik, birlik sayı sistemlerini yüklemiş olmak gerekir. Çocuklar 10 yaşından itibaren o kayıtlı dosyalar arasında bağ kurmaya, muhakeme etmeye, yani AKIL yürütmeye, matematik diliyle “dört işlem” problemlerini çözmeye başlar. Ama bu yeni kitaplarla, çocuklarımız maalesef dört işlem yapamaz hale getiriliyor.

Çocuklar, her baktığı sayfayı bir dosya olarak görüp hafızaya öyle aldığı için, bir sayfada birden fazla resim varsa bu sayfa belleğe kaydedilebilir değildir. Burada gördüğünüz kapak resimleri de açık seçik bir tek şeyi resmetmiyor, kaotiktir, algılanabilir değildir, o nedenle çocuk bunları görsel belleğine kaydedemez. Kısaca, bu kapakta öğretici hiç bir şey yoktur. 

 

Kitaplardan santimetre ve uzunluk kavramı da siliniyor:

Diğer fotoğrafta görülen 3.sınıf kitabının kapağında ise, üst üste atılmış cetvellerin hiç birinde gerçek santimetre yoktur. Yanlış resimleri belleğe koymakla asla matematik öğretilemez.

Her biri başka uzunlukta, adeta mercekle büyütülmüş gibi ve ritmik dizilişte görülmeyen, böyle sırasız duran nesneler algılanabilir değildir. Gölgeli resimde matematik yoktur. Kesik gönyelerin diğer uçları sayfa dışında düşlenir, sınırsızlıktır. Gönyenin santiminde 60-70 olmaz. 3.sınıf cetvelinde “inch” olmaz, vb.

Bu kitaplarla eğitim gören çocuklarımızın hiç birinde uzunluk ve santim kavramı oluşamaz. Bunlar kitap değil beyin yiyici virüstür. Bunlar sizin çocuğunuzu beyinsiz bırakmak için CİA enstitülerinde üretildi, sonra da işbirlikçileri eliyle buralara gönderildi.

Sevgili anneler ve babalar, çocuğunuzu beyin yiyici virüslere teslim edecek misiniz?

Çocuğunuza matematiksel düşünme becerisi kazandırmak için;

*Lütfen çocuğunuzun çalışma masasına bir abaküs koyun.

*Yatak odasının duvarına parmak numaralarını gösteren abaküs çerçevesi asın. (İnternette bolca var)

* Meşe palamutlarıyla abaküs yapın, beşlik kümelerini de boyayın ve boyarken çocuğunuzdan yardım alın.

Son sözüm, çocuklarınızın beynini bu iktidara teslim etmeyin. Kuzuyu kurda yedirirsiniz. İşte bu yıl 5-6-7 yaş çocuklarını aynı sınıfta toplayıp da hepsini birden disleksi yapacak olan kitabın kapağı. İki yaş seviyesinin altında boyama kitabı, 8 zekâ seviyesinde maymuna denk davranışlar gösteren çocuklar…

2005’de beyin yiyici virüslerle başlayan program şimdi 2012’de maymun zekası seviyesinde devam ediyor.

Nereye kadar izin vereceksiniz?

27.10.2012

Mahiye Morgül /www.mahiye.net

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)