Son Dakika Haberler
“width=“1293

Haydi Çocuklar, Ellerimizle Turfan Abaküsü Oynayalım!

Haydi Çocuklar, Ellerimizle Turfan Abaküsü Oynayalım!
Okunma : 737 views Yorum Yap
Mahiye Morgül

Beş bin yıl önce Uygur’da yaşayan Turfanlı çekik gözlü atalarımız tarafından bulunmuş olan bu matematik oyununu biraz tanıyalım.  Japonlar buna Soroban der, fonetik açılımı Dor-Pan (Tur Pan) olup Türkçe karşılığı Tur-Fan’dır. 

Turfan, tarihte insanın ilk yerleşik topluma geçtiği, tarım yaptığı, ilk su kanallarının yapıldığı, turfanda sebzenin ilk yetiştirildiği ve ilk piramitlerin yapıldığı yerdir. Turfan’da insanoğlu insanlaştı, Turfanlı ilk Uygar olan kişidir, o nedenle buraya Uygur (Uygar) denilmiştir. Fen Bilimlerinin temeli de orada atılmıştır. Turfan’da Fen yapan Pan (dağ soylu) atalarımız, önce ellerini abaküs yaptılar, sonra ellerine benzeterek ahşap abaküs yaptılar.

 

Abaküs sözcüğünü açarsak, sağdan okuyuşla Kos Opa, Okhus Opa; Oğuz bilgeliğini ifade eder. Tamamen Türkçedir. Opa; akıl sahibi olan, akıllı, bilge, ağabey, ulu kişi, yüce, yukarıdaki UP, vb.

Ellerimizle zihinsel matematik yapmayı bulan ulu atalarımıza şükranlarımızı gönderelim ve biz de bu yöntemi çocuklarımıza öğretelim.

Fen bilimlerinin temelini böyle, oyun oynar gibi ailemizin içinde çocuklara verelim. Çünkü 2012’de başlatılan uyduruk kitaplarda matematik öğretilmiyor, tersine okul kitaplarında zihin çökertme (disleksi) programı uygulanıyor. Tüm bu nedenlerle evinizde çocuğunuzla Turfan Abaküsü oynamak, ellerinizle oynayarak aritmetik yapmak çocuğunuzun çok önemli zihinsel besinini karşılayacaktır. Yanısıra, ritmik algılamayı desteklediği için, tıpkı atalarımız gibi, çocuğunuzla birlikte müzik yapmayı ihmal etmeyin!

Bilimsel düşünmenin, Fen Bilimlerinin ve Matematiğin temelini bu yolla atabiliriz. Ellerimizle abaküs, 4-11 yaş grubunda her çocukla oynanabilir. Başlarken, parmak tanıma ve işaretlerle ona kadar ileri-geri sayma denemeleri olmalıdır.

Temel eğitimde 99’a kadar iki rakamlı sayılar içerisinde kalmak şartıyla ellerimiz bize nasıl yardım eder, bakalım:

*SOL ELİMİZ ONLUK SAYILARI; SAĞ ELİMİZ BİRLİK SAYILARI GÖSTERİR.

* Sol elimizde ONLUK sistem vardır; Sağ elimizde BEŞLİK sistem vardır.

Sağ elde Beşlik Sistem alıştırması: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-0

“Sağ eliniz kapalı, İşaret parmağını açarak başla BİR, orta parmağı aç İKİ, yüzük parmağı aç ÜÇ, serçe parmağı aç DÖRT, bu dört parmağı yum başparmağı aç BEŞ, başparmak açıkken işaret parmağını aç ALTI, devam et orta parmağını aç YEDİ, devam et yüzük parmağını aç SEKİZ, serçe parmağını da aç DOKUZ, hepsini yum ON!” ON dediğimiz anda sol elde 1 rakamı (işaret parmağı) kalkar. Sol el ile BİR, sağ el ile SIFIR gösterdiniz. Varsayalım, bir deste on tane çubuk topladık, bağladık, avucumu yumdum, elimde on tane çubuk olduğunu belli ettim, şimdi ikinci desteyi toplayalım!… 10-20-30… Ne kadar kolaylıkla, akıllıca onluk sisteme geçiverdiniz!

* Parmak numaraları:  İşaret parmağı BİR, orta parmak İKİ, yüzük parmağı ÜÇ, serçe parmak ise DÖRT, başparmak BEŞ.

Altı=BEŞ +1 (baş ve işaret parmağı birlikte), Yedi = BEŞ+2, Sekiz= BEŞ+3, Dokuz= BEŞ+4

 

……

Resimli dosyadır, tamamını okumak için ek dosyayı açmalısınız.

Çok da eğleneceksiniz.

Mayana

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)