Son Dakika Haberler
“width=“1293

Dünya Basını, Fazıl Say’a Laik Olduğu İçin Dava Açtılar

Dünya Basını, Fazıl Say’a Laik Olduğu İçin Dava Açtılar
Okunma : 1.117 views Yorum Yap

İslamcı Faşistler Laik entellektüelleri cezalandırmaya devam ediyor, laik sistemi zorluyorak kitlesel tepkileri test eden AKP hükümeti Dünya basınından tepki gördü.

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı” iddiasıyla 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı önceki günkü duruşma dış basında geniş yer buldu.

Fransız Le Figaro gazetesi, duruşmayı dün birinci sayfasından ,“Fazıl Say: İslamcı Türklerin taktığı piyanist” başlığı ve büyük bir fotoğrafla verdi. “Entelektüeller, insan hakları savunucuları ya da bildiğiniz hayranları dün (önceki gün) mahkemedeydi. Hepsi, modern Türkiye’nin ikonu ve laik değerlerin ateşli savunucusu klasik müzik piyanisti Fazıl Say’ı, ‘İslam’ın değerlerine hakaret’davasında desteklemeye gelmişti” denilen haberde, “Bu dava, Fazıl Say’la İslami muhafazakar iktidar partisi AKP arasındaki gerilimi kristalleştirdi” yorumuna da yer verildi. Ayrıca, “Son yıllarda Nobel ödüllü Orhan Pamuk ve Nedim Gürsel de millete hakaret ya da dine saygısızlık etme gerekçeleriyle hedef olmuştu”anımsaması  yapıldı.

LAİK SİSTEM TESTİ

İngiliz Financial Times gazetesinde “Türk müzisyen İslam’a hakaretle suçlanıyor” başlığı ile yayınlanan, Daniel Dombey imzalı haberde ise “ülkenin laik sisteminin direncinin test edildiği” yorumuna yer verildi. Haberde şöyle denildi:

“Saygın Türk piyanisti ve bestecisi, bazı destekçilerinin ülkenin laik sisteminin direncinin test edildiğini düşündüğü davada İslam’a hakaretten yargılanıyor… İktidarının 10. yılında AK Parti’nin etkilerine dair devam eden tartışmalar arasında, dava özellikle Türkiye’nin elit kesimi tarafından dikkatle izleniyor.”

TÜRKİYE’NİN MOZART’I

Fazıl Say’ın yargılandığı duruşmaya İtalyan gazeteleri de geniş yer verirken La Repubblica, Say’ı “Türkiye’nin Mozart’ı”olarak tanımladı. Haberde şöyle denildi:

“Türkiye’nin Mozart’ı Fazıl Say, 18 ay hapis cezası riskiyle yargılanıyor. Suçu dini değerlere hakaret etmek. Türk sanatçıları, ‘Buradayız bizi de Say’ sloganı atarak ünlü piyaniste büyük destek vererek yargıya tepki gösteriyor.”

Corriere della Sera gazetesi ise haberi, “İslam karşıtı ironik tweet attığı için ünlü Türk piyano virtüözü Fazıl Say, 18 ay hapis cezası ile yargılanıyor. Avrupa Birliği’nin Türkiye ile son raporu sonrası düşünce özgürlüğünün yetersizliğine bir yenisi daha eklendi. Ateist olduğu bilinen, yaratıcı ve teknik yeteneği ile dünyaca üne sahip Fazıl Say, hakim karşısına İslam dininin değerlerine hakaret etmekten çıktı” diye verdi.

İl Giornale ise haberi, “Laik İstanbul’da iğneleyici dini mesajları yüzünden dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ı hapse atmak istiyorlar. 3 tutucu dindarın suç duyurusu bulunmasıyla yargılanan Fazıl Say’a özellikle sanatçılardan ‘Buradayız bizi de Say’ sloganı ile büyük destek gelirken, laik muhalefet davayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi gizli İslamlaştırma planı çerçevesinde görüyor” yorumu ile verdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)