Son Dakika Haberler
“width=“1293

İran'da iktidar savaşı: Bir üst düzey tutuklama daha

İran'da iktidar savaşı: Bir üst düzey tutuklama daha
Okunma : 1.041 views Yorum Yap

Said_Mortazavi_Iranİran’da ülkeyi yöneten muhafazakar kesim arasında iktidar savaşı büyüyor. İki gün önce Meclis’te kovulan ve bir bakanı hakkında gensoru açılan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’a yakın Tahran eski Savcısı tutuklandı.
BBC Türkçe’nin haberine göre; Ahmedinejad’ın, İran Meclisi’nin baskısı üzerine sosyal yardımı kurumu başkanlığından görevinden aldığı Tahran eski Savcısı Said Mortazavi dün tutuklanarak, başkentteki Evin Cezaevi’ne götürüldü.
Mortazavi’nin, meclisin baskısıyla görevden alınması üzerine, Ahmedinejad tarafından bu kez vekaletle sosyal yardım kurumu başkanlığına atanması nedeniyle tutuklandığı belirtiliyor.
2009’daki seçimlerden sonra meydana muhalefetin protesto gösterileri sırasında Tahran savcısı olan Mortazavi’nin, gösterilerde tutuklananlara işkence yapılması ve gözaltında ölümler nedeniyle tutuklandığı üzerinde duruluyor. Bir başka neden olarak da parlamentodaki konuşmasında eski savcıyı savunan Ahmedinejad’ın, parlamentonun eski başkanı ve yargının zirvesindeki ismi yolsuzlukla suçlaması gösteriliyor.
İki gün önce, İran Meclisi’nde, İş Refah ve Kooperatif Bakanı Abdulrıza Şeyhülislami hakkındaki gensoru önergesinin görüşülmesi sırasında, Ahmedinejad ile İran Meclisi Başkanı Ali Laricani hakkında sert tartışma yaşanmıştı.
Bakanı savunan Ahmedinejad, “Meclisi Başkanı hem hükümetin hem de Meclis’in kontrolünü ele geçirdi. Bu yanlış. Bu anayasaya uygun değil” demiş ve Laricani’nin kardeşinin rüşvet istediğini savunduğu bir video görüntüsünü milletvekillerine izlettirmişti.
Dini lider Hamaney’ye yakınlığıyla bilinen Meclis Başkanı Ali Laricani ise “Bu hareketiniz mafyavari bir hareket değil mi? Bu bir komplo değil mi? Bu ahlaklı bir şey mi? Cumhurbaşkanı seviyesinde birinin yapacağı doğru bir şey mi bu?” karşılığını vermişti. Laricani, yeniden söz isteyen Ahmedinejad’ı “Siz yanlış suçlamalarda bulundunuz. Ben de size yanıt verdim. Artık daha fazla konuşma hakkınız yok. Güle güle. Siz İslami Cumhuriyetin ilkelerini yerine getirmediniz. Lütfen burayı terk edin”diyerek Meclis’ten kovmuştu.
Söz verilmediği için sinirlenen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Genel Kurulu’nu terk ederken, savundu bakan hakkındaki gensoru açılması da kabul edilmişti.
Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın basın başdanışmanı Ali Ekber Cavanfekr, geçtiğimiz Eylül ayında, ülkenin dini liderini aşağılayıcı içerikte yayınlar yaptığı iddia edilerek altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın genel müdürlüğünü de yürüten Cavanfekr’in, kadınların giydiği kara çarşafın İran’a özgü bir gelenek olmadığını ve başka ülkelerden ithal edildiğini söylediği, dini liderlerin bunu hakaret olarak nitelediği belirtilmişti.
Ahmedinejad’ın adamlarının tutuklanması, bakanlarının hakkında gensoru açılmasının iktidarda olan muhafazakarlar arasında çatışmadan kaynaklandığı belirtiliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)