Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKL0PEDİSİ-54

SARIYER ANSİKL0PEDİSİ-54
Okunma : 1.686 views Yorum Yap

İSTİNYE TERSANESİ SPOR KULÜBÜ: Bu kulüp 1977’de, İstinye’deki Tersanenin takımı olarak; Bayram Camcı, Kaya Alp, Mehmet Güven, Ertan Çekiç, Engin Dönmez, Mehmet Arı, Mehmet Soylu, Süleyman Çelikel ve Ali Güney tarafından kuruldu. Futbol ve voleybol dalında faaliyet gösterdi. Tersane İstinye’den kaldırıldıktan kulüp kapandı.

İSTİNYE VAPUR İSKELESİ: İlk vapur iskelesi karakol önünde 1851’de ahşap olarak inşa edildi. 1898’de yeterli görülmeyince yıktırıldı görevli onarım elemanlarından Kemal Usta tarafından yenisi yapıldı. Çok uzun yıllar hizmet veren bu iskele Tersanenin buradan kaldırılması ile işlevini kaybetti. Her ne kadar 1996’da yeniden açıldığı ise de beklenen canlılığı elde edemeyince tekrar kapatıldı. 

İSTİNYE YOLCU GEMİSİ: Şirket-i Hayriye İşeletmesi tarafından 1857’de İngiltere’de East Cowes’da John White tezgâhlarında yaptırıldı. 140 gros tonluk ve teknesi ahşaptı. Uzunluğu 41,1 metre, genişliği 6 metre, su kesimi 3 metre idi. Maudslay yapımı 60 beygir gücünde çift silindirli compound buhar makinesi vardı. 1857’de hizmete girdi, 1864’de hizmet dışı bırakıldı. Baca No.su 7 idi.

İSTİNYE – ÇUBUKLU FERİBOT (ARABALI VAPUR İSKELESİ): İstinye koyundaki eski İstinye Tarsanesinin bulunduğu büyük yeşil alanda yapıldı.  Feribotlar (Arabalı vapurlar) İstinye Çubuklu arasında arabaları taşıyor. Bu hat 16.06.2019 tarihinde açıldı.

İŞYAR, Hüseyin (Rize, 1956): Sarıyer altyapısından yetişti ve 1974’de profesyonel takım kadrosuna alındı. Beş sezon (1974-1979) içinde 35 lig, 36 amatör lig, 3 kupa, 3 turnuva maçı olmak üzere 77 resmi ve ayrıca 31 özel maçla birlikte toplam olarak 108 kez lacivert-beyazlı formayı giydi. Lig maçlarında 2, amatör lig maçlarında 20, turnuva maçlarında 2 olmak üzere resmi maçlarda 24 ve özel maçlarda attığı 9 golle birlikte takımı adına 33 gol kaydetti.

İTALYA BÜYÜKELÇİLİĞİ YALISI: Tarabya’da Kefeliköy Caddesi üzerinde görkemli bir yalıdır. Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) döneminde 1906’da inşa edildi. Yalı Sultan Abdülhamid tarafından Karadağ Beyi’nin Victor Emanuel ile evlenen kızına çeyiz olarak hediye edildi. Halen İtalya Büyükelçiliğinin mülkiyetindedir. 

İTFAİYE MESCİDİ: İstinye Devlet Hastanesi yanında bulunan İtfaiye’nin kampüsü içinde küçük bir mescittir.

İTÜ AYAZAĞA KAMPÜSÜ: İTÜ Ayazağıa kampüsü, 1981’de Reşitpaşa Mahallesi sınırları içinde inşa edidi. Kampüste rektörlük ve yönetim birimlerinin yanı sıra 8 fakülte ve 4 enstitü var. Bunların dışında 4 öğrenci yurdu, Mustafa İnan Merkez Kütüphanesi, Beden Eğitimi Bölümü, Kültür ve Sanat Birliği. Spor Birliği ve 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi hizmet vermektedir.

İZ, Mahir (İst. 1895-1974): Öğretmen, edebiyatçı. Soyadı gibi iz bırakan biri öğretmen.59 yıl öğretmenlik yaptı ve binlerce öğrencinin yetişmesine katkı sağladı. Boğaziçi hayranı idi. Bilhassa Emirgan Çınaraltı onun için yaşam merkeziydi. Yaz mevsiminde geceleri edebiyatçı dostları Yahya Kemal Halis Erginer ve Faruk Nafiz Çamlıbel ve diğer dostları ile bir araya gelerek sabahlara kadar devam ed en sohbetleri, meraklı olanlar sessizce izlerlerdi. Anılarını “Yılların İzi” adlı kitabı ile yayımladı.

İZZET BAYSAL HUZUREVİ: Bolulu İşadamı ve hayırsever İzzet Baysal tarafından yaptırıldı ve 1992’de hizmete açıldı. İstanbul Valiliğince yönetilen huzurevinde 63 yaş üstü ihtiyaç sahiplerine ve düşkünlere hizmet verilmektedir.

JAPON BAHÇESİ: Baltalimanı’nda Serhazin Süleyman Ağa Camiinin karşısında ve dere kenarındadır. Türk Japon ilişkilerinin 2003 yılında daha da gelişmesinden sonra kurulan bahçedir. Japonlara ait boğaz minyatürleri ve bir takım çiçek türleri yer alır. 7.000,00 m²’lik bir alan üzerinde olup 6.000,00 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır. Park olarak yararlanılmaktadır.

KAAN, Hakan: Refah partisinde siyaset yaptı. 1994/1999 döneminde Refah Partisi Listesinden seçime girdi ve Sarıyer Belediye Meclisine üye seçildi.

KABAKÇI ÇEŞMESİ: Rumelifeneri’nde eski mezarlığın üst tarafından ve patika yoldan gidiliyor bu çeşmeye. Çeşmenin haznesi betondan yapılmış, kitabesi korunmuş, ancak çok uzun yıllar suyun musluksuz ve oluk gibi, kitabe üzerinden akması sonucunda kitabenin yazıları okunur olmaktan çıkmıştır (H.1231-M.1815). Çeşmenin kim tarafından, hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor.

KABAKÇI MUSTAFA OLAYI: Bu olay Osmanlı tarihine çok önemli izler bırakan bir olaydır. Yenilikçi Sultan III. Selim’e (1789-1807) karşı yapılmıştır. Rumelikavağı’nda ki hisarda (köy içindeki kale) yeniçeri çavuşu olarak görev yapan Kabakçı Mustafa, cahil, kaba fakat çok cesur ve yanındakileri etkileyebilen bir yeniçeriydi. Sultan III. Selim’in yeniçerileri esas görevlerinden uzaklaştırma, hatta tamamen kaldırma isteğine karşı çıkan Kabakçı Mustafa diğer yeniçerileri de etkileyerek ayaklanmışlar ve 25.05.1807’de harekete geçerek Büyükdere (Çayırbaşı) çayırında toplanmış ve diğer yerlerden gelenlerle buluşarak sarayın üzerine yürüdüler. Yeniçerilerin kaldırılmamasını, Nizami Cedit ordusunun kurulmamasını istiyorlar, isyancılar her yeniliğe karşı çıkıyorlardı. İsyancılar Etmeydanı’ndaki (Aksaray) yeniçeri kışlasında toplandılar (1805-1807).Yapacaklarını meşrulaştırmak için devletin ileri gelenleri ile şeyhülislam Ataullah Efendi’yi topladıkları divanda korkutarak yapacakları iş için fetva (Uygun-olur-yerinde)aldılar. Sultan III. Selim fazla dayanamadı ve tahtından indirildi. Yerine IV. Mustafa Sultan olarak tahta çıkarıldı (1807-1808). İstanbul’u kasıp kavuran isyancılar Nizami Cedit ordusunu dağıttılar, acımasızca kan akıttılar. Kabakçı Mustafa Turnacıbaşı rütbesi alarak Boğaz kaleleri Nazırı (Bakanı) oldu. İsyan ve III. Selim’in tahtan indirilmesi haberini alan Alemdar Mustafa Paşa ordusu ile Rusçuk’ta bulunuyordu. Hemen geri döndü. İstanbul’a gelip saraya girdiğinde III. Selim’in öldürüldüğünü (28.07.1808) öğrendi. Ayaklanmayı başlatan Kabakçı Mustafa’yı cezalandırmak üzere Pınarhisar Ayanı Ali Ağa’yı görevlendirdi. Rumelifeneri’ndeki konağında istirahat eden Kabakçı Mustafa’ya 300 adamı ile baskın yapan Ali Ağa, Kabakçı Mustafa’yı öldürdü. Alemdar Mustafa Paşa IV. Mustafa’yı tahtan indirdi ve yerine II. Mahmut’un Sultan olmasını sağladı (1808-1839).

KABAN, Atalay (Sarıyer, 1948): İ.Ü. Eczacılık Fakültesinden mezun oldu. Sarıyer’deki Atalay Eczanesi’nin sahibidir. Karadeniz Eğitim, Kültür ve Çevre Koruma Vakfı Kurucu üyesidir. Maden Spor Kulübü’nde 2, Sarıyer Spor Kulübü’nde ise 10 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir Siyasete CHP Gençlik Kollarında başladı, başkanlık dahil çeşitli görevlerde bulundu ve 2004 yerel seçimlerinde CHP den İstanbul İl Genel Meclisi üyesi seçildi. Pek çok; mesleki, sosyal ve sportif amaçlı dernek üyesidir.

KAÇAR, Abdullah (İst. 1917-1987): Sarıyerlidir. Çocuk yaşta bisiklet sporuna başlamış ve kısa sürede Türkiye’nin sayısı bisikletçilerinden biri oldu. “Çolak Abdullah” ismi ile tanınır. 1936-1943 yılları arasında arka arkaya yedi yıl şampiyon olmak başarısını gösterdi. Çocuk yaşta sakatlık geçirdi ve kolu çolak kaldı. Çok iyi ve hızlı bisiklet kullanırdı. Şampiyon olduğu bir yarıştan sonra Atatürk kendisine bir bisiklet hediye etmiş ve soyadının da “Kaçar” olmasını istemiş, bu nedenle “Kaçar” soyadı aldı. Hayattan ayrılana kadar bisiklet sporu ile iç içe kaldı. Sporcu, antrenör ve federasyon görevlisi olarak sorumluluklar üstlendi.   

KADİR CONKER YALISI: Yenimahalle Pazarbaşı Karakütük Caddesi üzerinde bulunan bu yalı önceleri iki katlı ahşap bir evdi. Evi satan alan Kadir Conker eski evi yıkarak yalıya dönüştürdü. Yalı zarafeti ile görülmeye değer yalılardan biridir.

KAHRAMAN, Berkant (Bulgaristan, 1976): Çorluspor’dan transfer edildi (1998). Sarıyer forması altında 90, lig, 6 kupa maçı olmak üzere 96 resmi ve ayrıca 34 özel maçla birlikte toplam olarak 130 maçta forma giydi. Lig maçlarında 9, özel maçlarda 2 gol kaydetti. Sarıyer’de oynarken 1 kez Ordu Milli takım forması giydi.

KAHVE BAHÇE/KAĞA BAHÇE: Maden Mahallesine eski yoldan gidildiğinde, kısa yokuşun bitimindedir. Alt kısmından Teknecik deresi (Derenin üstü kapatılmıştır) vardır. Çok eskiden Kahvebahçe denilen ve zaman zamanda halk dili ile Kağabbahçe olarak söylenen bu yerde açık hava kahvesi (Çay bahçesi) bulunduğu için bu isimle anıldı. Ağaçlık ve yeşil alan olduğu için mahallenin mesiresiydi. Zamanla özelliğini, mesireliğini kaybetti. Son yıllarda bir süre kurban satış yeri olarak kullanıldı.

KAİN, Cevdet (Kastamonu, 1957):Behçeköy’de ikamet etmektedir. Turizm ile uğraşmaktadır. Kendisine ait şirketleri yönetmektedir. 1995/1996 döneminde Sarıyer Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi, 1999-2004 döneminde ise ANAP’tan Bahçeköy Belediye Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

KAKMACI, Refik İsmail( ? ): Büyükderelidir. Avukattır. İttihatçılardandı. “Karakol Cemiyeti”nin kurucularından biridir. Bu cemiyetin faaliyetini tatil etmesi üzerine Müdafaa-i Milliye (M.M. Grubu) Teşkilatının kurulmasına ve birlikte çalışmasına yardımcı oldu. Milli Mücadelenin zaferle sonuçlanmasından sonra TBMM de İstanbul Milletvekili olarak görev yaptı.

KALAYCI,  Necip Göksel Prof. Dr. (İst. 15.05.1939): 1957’de Kabataş Erkek Lisesini bitirdi. 1963-1964 yılları arasında Çardak’ta (Denizli) hükümet tabipliği yaptı. 1967’de İstanbul Tıp Fakültesi 2. Cerrahi Kliniği’nde asistan olarak göreve başladı. 1872’de genel cerrahi uzmanı oldu. 1980’de Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan ikinci uzmanlığını aldı ve aynı yıl doçent, 1989’da da profesör oldu. Amerikalı tanınmış kalp cerrahı Prof. Dr. Michael De Bakey’in yanında ihtisas yaptı. 1998-2000 yılları arasında Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Türkiye’de ilk akciğer nakli ameliyatını gerçekleştirdi ve 2001’de kurulan Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nın başkanı oldu. 11.11.2005 günü Çapa Hastanesi otoparkında vurularak öldürüldü. Evli ve bir çocuk babası olan Prof. Dr. Necip Göksel Kalaycı, Sarıyer/Yenimahalle Pazarbaşı’nda oturuyordu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)