Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-18-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-18-
Okunma : 2.328 views Yorum Yap

BAŞAR, Sami (Malatya, 1973-2000): Vanspor’dan transfer edildi. İki sezon (1993-1995) tescilli kaldı. 25 Lig, 3 Kupa maçı olmak üzere 28 resmi ve 24 özel maçla birlikte 52 maçta Sarıyer forması giydi. 2000’de trafik kazasında hayatını kaybetti.

BAŞARAN, Mustafa (Görele, 1966):1969’dan beri Bahçeköy (Sarıyer) de ikamet etmektedir. İlköğretimini Bahçeköy’de, orta ve lise öğrenimini Sarıyer’de tamamladı. İ.T.Ü Matematik Mühendisliğinde iki yıl okuduktan sonra YTÜ geçti ve Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden 1989 yılında mezun oldu. Vatani görevini Asteğmen olarak Işıklar Askeri Lisesinde yaptı, 1989 yılından 30.12.2003 tarihine kadar Maliye Bakanlığı, İstanbul Defterdarlığı, Milli Emlak Daire Başkanlığı Teknik Büroda Kontrol Mühendisliği ve Teknik Büro Başkanlığı görevinde bulundu. Siyasete 1989’da Refah Partisi (RP) saflarında başladı, bu parti kapandıktan sonra Fazilet Partisi (FP) Bahçeköy Belde teşkilatı ve Sarıyer İlçe teşkilatında aktif görevler üstlendi. 2004 yerel seçimlerinde AKP den Bahçeköy (Sarıyer) Belde Belediye Başkanı seçildi. Sosyal, kültürel ve sportif amaçlı pek çok dernekte üyedir.

BAŞARAN, Turan: Refah Partisinde de siyasete atıldı ve 1994/1999 döneminde Sarıyer Belediye Meclisine üye olarak seçilerek görev yaptı.

BAŞLISU: İstinye sınırları içinden çıkan içimi çok iyi olan bir memba suyudur.

BAŞOĞLU, Ferit (Kefeliköy, 1958 – 2008): Sarıyerli. Pertevniyal ilkokulundan sonra Tophane Sanat Okulundan mezun oldu. Elektrik teknisyeni olarak iş hayatına atıldı. Siyasete ANAVATAN saflarında başladı ve 1984 yerel seçimlerinden Anavatan partisinden Sarıyer Belediye Meclisine üye seçildi ve bir dönem (1984-1989) bu görevi yaptı. Sarıyer Spor Kulübü üyesidir.

BAŞOKÇU/İFFET HANIM YALISI: Rumelihisarı Baltalimanı Caddesi üzerindedir. Sultan II. Mahmut döneminde (1808-1839) yapılmıştır. 1988’de kagir olarak yeniden inşa edildi ve üzeri ahşap kaplama ile kaplandı.

BAŞTİMAR, Burhanettin (1912-1082): Sarıyerlidir. Ticaretle iştigal etti. Uzun süre Sarıyer’i temsilen İstanbul Belediyesinde Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı.

BATMAN, Yavuz (Tamzara/Şebinkarahisar, 1843): Reşitpaşa’da ikamet etmektedir. İlk ve Ortaokulu Şabinkarahisar’da okudu. İş hayatına atıldı ve CHP de siyasete atıldı (1968). 1999 yerel seçimlerinde CHP’den Sarıyer Belediye Meclis üyesi seçildi ve Meclis Başkanvekili seçildi, Ayrıca Belediye Başkan Vekili olarak da görev yaptı. Edebiyatla ilgileniyor ve şiir yazmaya devam ediyor. ”Işığın Çocukları” adını taşıyan bir şiir kitabı var.

BATUR, Uğur (Büyükdere, 1963): Büyükdereli olup, ünlü bir müzayedecidir. “Uğur Antik Müzayede Evi” şirketinin sahibidir.

BAY, Alican (…. ): Büyükdereli milli sporcu. AçıkKarate sporu yapmaktadır. Başarılı bir sporcu olarak milli takıma seçildi ve 17-18 Kasım 2018 tarihleri arasında Moldova/Kişinev’de düzenlenen 17. Kyokushin Avrupa Açık Karate Şampiyonası’nda ümit erkekler kategorisinde 70 kiloda birinciliği elde ederek altın madalya kazandı.

BAYBURT, Ethem (Akçaabat, 1984): Sarıyer Spor Kulübü profesyonel futbolcusu. Büyükdereli’dir. Sarıyer alt yapısında futbola başladı ve futbol yaşamını Sarıyer Spor Kulübünde kaleci olarak devam ettiriyor.

BAYÇU SAHİLHANESİ: Prof. Dr. Turan Bayçu ve Orhan Bayçu sahilhanesi 1882’de yapılan tarihi bir yalıdır. Sahilhane eski Kefeliköy otelinin müştemilatı olarak gösteriliyorsa da ayrı bir bahçe içinde olması bunu doğrulamıyor. Sahilhane birçok defa el değiştirdi, son sahibi olan Bayçu’ların adı ile anılmaktadır.

BAYDAR, Cezmi (İst. 1932-2010): Sarıyer’de futbola başladı. Profesyonelliğin kabulü ile kadroya alındı  (1956/57). l5 lig maçında oynadı. Futbolu bıraktıktan sonra genç takımantrenörü olarak görev yaptı.

BAYDAR, Oya (İst. 1940): Yazar ve sosyolog. Notre Dame Sion Fransız Lisesi ve İ.Ü. Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Aynı bölümde asistan oldu. “Türkiye’de İşçi Sınıfının Doğuşu” konulu doktora tezi iki kez reddedilince, öğrenciler bu kararı protesto etmek için üniversiteyi işgal ettiler. Bu olay Üniversite’nin ilk işgaliydi. Oya Baydar daha sonra Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde asistan olarak görev yaptı.1971’deki 12 Mart Darbesini takiben Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) üyesi olarak, sosyalist kimliği nedeni ile tutuklandı ve üniversiteden ayrıldı. Yeni Ortam ve Politika Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. İlke Dergisini kurdu, sosyalist yazar, araştırmacı ve eylem kadını olarak tanındı. 12 Eylül Darbesi sırasında yurtdışına çıktı ve 12 yıl süre ile Almanya’da sürgünde kaldı. 1992 yılında Türkiye’ye döndü. Tarih Vakfı ve Kültür Bakanlığı’nın ortak yayını olan İstanbul Ansiklopedisinde redaktör ve Türkiye Sendikacılık Ansiklopedisi’nde genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Kedi Mektupları ile Yunus Nadi Roman Ödülü (1993), Sıcak Külleri Kaldı ile Orhan Kemal Roman Ödülü (2001), Erguvan Kapısı ile Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü (2004) ve Hiçbir Yere Düşüş ile Akdeniz Kültür (2011) ödüllerini kazandı.

BAYDUR, Mithat Prof. Dr.  (İst. 1957): Özbe öz Sarıyerli dediklerinden biridir Mithat Baydur. Sarıyerliler ona “Mithat Hoca” der. Mithat Baydur Sarıyer’de doğdu (1957). İlk ve orta öğrenimini Sarıyer Pertevniyal Okulunda okudu. Lise öğrenimini Kuleli Askeri Lisesinde tamamladı. Bir süre Orta Doğu Teknik Üniversitesi sosyoloji bölümünde okuduktan sonra Boğaziçi Üniversitesine geçti ve eğitimini burada tamamladı. Yine bu okulda yüksek lisans diplomasını aldıktan sonra doktora çalışmasını da burada yaptı ve “Küreselleşme Ekseninde Değişen Milliyetçilik Kavramı” teziyle doktor unvanını aldı.  1996 yılında doçent, 2003 yılında da profesör oldu. Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Üniversitelerde Bölüm Başkanlığı gibi görevler üstlendi. Üsküdar Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset BilimiBölümünde dersler verdi. Başbakan Bülent Ecevit’in Danışmanlığını yaptı (1999-2000). Eylül 2018’de Okan Üniversitesi Dekanlığına getirildi. Türk ve yabancı medyanın aranılan konuşmacılarından biridir.

BAYKAR MAKİNA SAN. TİC. A.Ş: Sarıyerli işadamı Özdemir Bayraktar tarafından 1984’de İstanbul’da kurulan ve faaliyete geçirilen havacılık ve savunma alanlarında hizmet veren bir şirkettir. Yüzlerce çalışanı ve teknik kadrosu ile Otomativ Yan Sanayi Hassas Talaşlı İmalat ile işe başladı (1984). Her geçen gün yeni araştırmalarla Türk havacılık sanayine büyük katkı vermeye devam etti. Ar-Ge ile sürekli yeniliklere adım attı ve İnsansız Hava Aracı Sistem ve Alt Sistemleri geliştirme çalışmalarını başlattı (2000); Milli ve Özgün Elektronik ve Yazılım Sistemleri ile ilk Otomatik Uçuş Denemesi yapıldı (2004);  TAİ Tesislerinde Prototip Bayraktar Mini İHA I-Otomatik Uçuş gösterimi sunumu yaptılar (2005); Bayraktar Mini İHA Geliştirme ve Üretim sürecine başlandı (2006); Malazgirt Döner Kanat Saha denemelerine başlandı (2007); Taktik sınıfı İHA Sistemi Ar–Ge çalışmalarına başlandı (2007); Bayraktar Mini İHA’ların ilk teslimatı gerçekleştirildi (2007); Bayraktar mini İHA Saha Tecrübeleri ve Eğitimi Faaliyetleri yapıldı (2008); Malazgirt Döne Kanat Mini İHA Üretimine başlandı (2008); Malazgirt Döner Kanat Mini İHA teslimatı yapıldı; Katar Silahlı Kuvvetleri için Mini İHA Üretimine başlandı (2011); Mini İHA T-teslimatı yapıldı, eğitimi verildi (2012); Bayraktar TB2 ilk tam Otomatik Uçuş testi yapıldı (2014); Bayraktar TB2 ilk seri teslimatı yapıldı )2014); Cansız Mühimmat ile ilk atış gerçekleştirildi (2015); Bayraktar TB2’nin ilk ihracatı Katar’a yapıldı (2018); Ukrayna’ya Bayraktar TB2 ihraç edildi (2018); Kuveyt ile TB2 ile 27 saat 3 dakikalık uçuş rekoru kırıldı (2019).Baykar Makinaları San. Tiç. A.Ş. nin Yönetim Kurulu; Özdemir Bayraktar, Haluk Bayraktar, Selçuk Bayraktar ve Ahmet Bayraktar’dan meydana gelmektedir.

BAYKENT PLAJI: İstanbul’un ünlü plajlarından biridir. Seymenazı koyundayer alır. Bu plajın kumu istiridye kabuğu kırıklarının incelerek kuma dönüşmesinden meydana gelir. Plajda modern tesisler vardır.

BAYOĞLU, Prof. Dr. Selçuk (Kars, 1930): Üniversite Öğretim Üyesi.  İlk ve ortaokulu Trabzon’da tamamladı,  1947’de Trabzon Lisesini Fen kolundan mezun oldu. İ. Ü. Orman Fakültesini 1951’de bitirdi. 1954’de sınavı kazanarak İ.Ü. Orman Fakültesi İnşaat Kürsüsünde asistan olarak atandı. 1959’da “Çangal Bölgesinde Orman Nakliyatı ve Yol Sistemi Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. 1964’de hazırladığı  “Orman yolları Yapımında Toprak İşleri Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile “Üniversite Doçenti” unvanına sahip oldu. 1971’de de “Türkiye’de Orman Nakliyatı ve Geliştirilmesi İmkânları Üzerine Bir Etüd”  konulu tezi ile Profesör oldu. 1972’iki yıl süre ile İstanbul Üniversitesi Senatosu üyeliği görevini yürüttü. 1973’de iki yıl süre K.T.Ü. Orman Fakültesinde Dekanlık görevini yürüttü. 1980’de üç yıl süre ile seçildiği Orman Fakültesi Dekanlığına, 1985’de ikinci kez seçildi. 1988’de Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı Başkanlını oldu ve bu görevi emekli olana kadar sürdürdü. Yurt içinde ve yurtdışında çok kez kongre ve bilimsel toplantılara ve araştırmalara katıldı.  Bir kaçı anonim olmak üzere 17 yayınlanmış kitabı ve çok sayıda bilimsel makalesi, bildirisi var.

BAYRAK, Ali: Çok uzun yıllar Büyükdere Mahallesinde muhtar olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)