Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ -3-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ -3-
Okunma : 1.940 views Yorum Yap

Öteden beri Sarıyer Ansiklopedisi hazırlamayı düşünüyordum. Hayli yıl bilgi ve belge toplamak için uğraş verdim. Sarıyer ve Sarıyerlileri tanımak ve tanıtabilmek bakımından hayli zevkli bir işti.

Ansiklopediyi yazmaya başladım. Sarıyer’i coğrafi olarak yazdımsa da mahalleler, yeni yerleşim bölgeleri, yeni siteler, işyerleri o kadar büyük değişim gösteriyordu ki yetişmek mümkün değil!. Tespit ettiklerimi yazdım, fena da olmadı ama eksik kaldı. Zira bu iş bir kişi ile yapılacak bir çalışma değil. Ansiklopedi hazırlamak bir ekip işidir. En azından 30 ila 40 kişiden oluşturulmalı. Bu ekibin hazırlanan program dâhilinde görev yapılması gerekir.

Her mahalle için üç beş kişilik bir ekip görevlendirilmesi mükemmel olurdu. Bunu temin edemedim. Bilhassa Ansiklopediye girmesi gereken kişilerin tespiti ve hakkındaki bilgi toplamak olayını gerçekleştiremedim.

Sarıyer her bakımdan ilgi çeken bir ilçe, uzun yılların insan birikimi,  meslek gruplarının fazlalığı, tarihi, yalılarıyla, köşkleri, sahilsarayları, köşkleri ve konakları ile ilgi alanı olan bir yer. Sarıyer önemli kişilerin; siyasetçi, devlet adamı, iş adamları, askeri erkân, sanatçıları ile gerçekten ansiklopedik bir uğraşın merkezi kabul edilebilir.

Bütün bunların bir ekip tarafından yapılması gerekirken bunu başaramadım ve bu nedenle de çalışmam yarım kaldı. Çalışmam yarım kaldı diye oflayacak-poflayacak değilim. Kütüphanemde ayrı bir dosya halinde bekletmemde yerinde bir karar olamaz. O nedenle karar verdim. Tespit ettiğim maddeleri, bilhassa kişileri ve tarihi olayları yayınlamayı uygun gördüm. Bunu da Sarıyer Times va facebookta yayınlamaya karar verdim.

Okurlar, ansiklopediye girebilecek kişilerin bulunduğunu tespit ettiklerinde, o kişi hakkında bildiklerini (Adı-soyadı, doğum yeri, yılı veya doğum ve ölüm, olarak ve öz geçmişi) yorum kısmında detay olarak aktarabilirlerse, değerlendirmeye alınabileceğini hatırlatırım).

X  X  X

AÇIKGÖZ,  Fevzi (Kocaeli/Yuvacık,  1966):

Kocaelispor altyapısından yetişti, Kağıtspor (1981-1984), Kocaeli Genç (1985-1988), Gölcükspor (1988-1991), Kocaelispor (1991-1994) ve kiralık olarak Eskişehirspor’da, oynadı.  Kocaelispor’dan transfer edildi 1995-2002 arasında 6 sezon Sarıyer profesyonel takımında oynadı. Sarıyer takımında 184’ü Lig, 10’u Türkiye Kupası maçı olmak üzere 194 resmi ve 68’i özel olmak üzere 262 kez forma giydi. Takım kaptanı olarak da görev yaptı. 2002 futbolu bıraktı. Kurslara katılarak A Lisansı aldı, Kocaelisporlu Futbolcular Derneği (KSFD) kurucu üyesidir

ADATEPE, Mustafa Kemal (Sarıyer, 1963):

Sanatçı, Sarıyer Pertevniyal İlkokulu, Sarıyer Orta Okulu ve Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi’nden mezun olduktan sonra İ.Ü. Edebiyat Fakültesi’nde Yüksek Öğrenimine devam etti. 1988 yılında İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda Master derecesiyle mezun oldu. 1997 yılına kadar kütüphane yardımcısı olarak Orient Institut Deir Deutschen Morgenlndischen Gesellscfat’ta (İstanbul), 1998-1999 yıllarında ise Mehmet Fuat’ın özel kütüphanesinin ve arşivinin gözden geçirilerek düzenlemesinde çalıştı. Adam Öykü, Adam Sanat, Birikim, İçindekilerle Dergisi, Kitap Gazetesi, Posta Kutusu dergilerinde kitap tanıtım, araştırma, deneme ve çevirileri yayımlandı. 1999 yılında Hamburg’a gitti. 2000 yılından itibaren çektiği fotoğraflarla Hamburg’da Kamusal Alan Sanatı ve Türkiye’de Kamusal Alan Sanatı isimli dijital fotoğraf sergilerini, 2002 yılında Hamburg’da Nazım Hikmet Şiir Sergisi başlıklı şiir sergileri dizisini hazırladı. 2012 yılından itibaren resim çalışmalarına yoğunlaşan sanatçı 2016 yılında Hamburg ve Çevresi Türk Sanatçılar İnisiyatifi’nin kuruluşuna katıldı. Aynı Kütüphanesi’ni kurdu. Çok sayıda kişisel fotoğraf ve resim sergisi düzenledi, karma sergilere katıldı. Hamburg’da Türk Tiyatrosu başlıkla on tiyatro söyleşisi http://www.mimesis-dergi.org’da. Yeni Dergi: Biyografi-Bibliyografi başlıklı kitap çalışm Kütüphanesi’ni kurdu. Çok sayıda kişisel fotoğraf ve resim sergisi düzenledi, karma sergilere katıldı. Hamburg’da Türk Tiyatrosu başlıkla on tiyatro söyleşisi http://www.mimesis-dergi.org’da. Yeni Dergi: Biyografi-Bibliyografi başlıklı kitap çalışması http://.www.altkitap.net’de yayımlandı.

ADATEPE, Nadi (Sarıyer, 1966):

Sanatçı. Sarıyer Pertevniyal İlkokulundan mezun olduktan sonra olduktan Şişli Motor Meslek Lisesi’nde öğrenimine devam etti. Buradan mezun olduktan sonra gemilerde makinist olarak çalışmaya başladı. Çalıştığı Ceyhan Tankeri Irak-İran Savaşı sırasında bombalandıktan sonra Antalya’da turizm alanında çalışmaya başladı. 1990 yılında evlenerek Noveç’e gitti, burada çeşitli işlerde çalışırken müzik, edebiyat alanlarında denemeler yaptı. 2018 yılından itibaren dijital fotoğrafçılık üzerinde yoğunlaştı, geliştirdiği yöntemlerle dijital fotoğrafa üçüncü boyutu katarak kendine özgü ürünler vermeye başladı. İlk karma sergisini 2019 yılında Hamburg’da Hamburg ve Çevresi Türk Sanatçılar İnisiyatifi’’nin düzenlediği yıllık sergiye misafir olarak katılarak gerçekleştirdi. Yine 2019’da Biennale İnternazionale D’Arte: Der Castelli Romani. Palm Art Avart (Almanya), Leonardo Da Vinci (İtalya), Afrika in My Window (Fransa) karma sergilerinde yer aldı. Dijital fotoğraf çalışmalarıyla 2019 yılında Leonardo da Vinci-International Artist ve Winner Palm Award 2019-Special Prize ödüllerini kazandı.

ADATEPE, Nihat (Sürmene, Baştimar, 1929-2017):

Sarıyerli. Gençliğinde CHP’de siyaset yaptı. Sarıyer CHP Ocak başkanlığı görevinde bulundu. Memur olarak girdiği İ.Ü. Orman Fakültesinden emekli oldu. Ağaç Kökleri, Yontular, Kök ve Yontu Kombinasyonları üzerinde eserler verdi. Bu işte çok büyük başarı gösterdi ve yarattığı eserler İstanbul, İzmir, Çanakkale ve Zonguldak’da sergilendi. 

ADIGÜZEL, Mehmet Ali (Rize, 1964):

Lise mezunudur. Türk Telekom’da teknisyen olarak çalışmaktadır. 2004-2009 döneminde Bahçeköy Belediye Meclis Üyesi (AKP) olarak görev yaptı.

ADIGÜZEL, Niyazi (Malatya, 1940-1988):

Öğrenimini tamamladıktan sonra sanayici olarak iş hayatına atıldı. 1 dönem Sarıyer Spor Kulübü’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı.

ADİL, Selahattin – Selahattin Adil Paşa (İstanbul 1882-1961):

Asker, milli mücadele kumandanlarından. 1902’de Kurmay Yüzbaşı oldu. 31 Mart olayı sırasında Hareket Ordusunda görevliydi. 1910-1911 yılları arasında Bükreş’te ateşe olarak görev yaptı, Trablusgarp ve Balkan Savaşlarına katıldı. I. Dünya Savaşında Çanakkale ve Doğu Cephesinde bulundu. 1920’de Fransızlara karşı koyabilmek için Kuvayı Milliyeyi kurmak üzere Güney Cephesi Kumandanlığına atandı. 1921’de Batı Cephesinde 2. Kolordu Kumandanı olarak Sakarya Savaşına katıldı.1923’de Tümgeneral iken emekli oldu. 1950-1954 döneminde Demokrat Partiden Ankara Milletvekili seçildi. İstanbul Satranç Kulübünün kuruluşunda öncülük yaptı ve uzun yıllar başkanlığını yürüttü. Anıları 1982’de “Hayat Mücadeleleri” adı ile yayımlandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)