Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-36

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-36
Okunma : 1.804 views Yorum Yap

EMİRGAN İLKÖĞRETİM OKULU: Sarıyer’in en eski okullarından biri olup 1870’de Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırıldı. Önceleri dini eğitim verilen bir okuldu. 1881’de modern eğitime başladı. Bu okulda Mirgün-i Mektebi Rüştiye-i Zekkürin adı ile erkek ortaokulu olarak da eğitim verildi. 1934’de karma eğitime geçildi. 1960’da meydana gelen bir çökme nedeni ile okul kapatılmış 1970’de tekrar ilkokul olarak eğitim ve öğretime başlamış, 1986’da büyük onarım gören okul modern hale getirilmiş, bilahare ilköğretim okuluna dönüştürüldü. Üç katlı okul binası Emirgan’daki önemli tarihi eserlerdendir.

EMİRGAN KORUSU:  Emirgan Korusu İstanbul’un önemli mesirelerinden biridir. Koru, Emirgan’ın kuzey batısındaki yamaç ve tepe üzerinde yer alır. Bu alan Bizans ve Osmanlılar dönemin servi ormanı ile kaplı idi. Bu alan 16.yy.da Nişancı Feridun Bey’e verilmiş ve “Feridun Paşa Bahçesi” olarak isimlendirilmişti. Sultan IV. Murat bahçeyi Emirgünoğlu Yusuf Paşa’ya vermiş ve burası “Emirgüne bahçesi”, “Mirgün bahçesi”,  ve “Mirgün” olarak değişik isimle anılmıştır. Bu isimler zamanla Emirgan’a dönüşerek semtin ismi olarak kaldı. 19.yy.ın ikinci yarısında Sultan Abdülaziz (1861-1871) bu büyük araziye Mısır Hidivi İsmail Paşa’ya vermiş, Paşa da bu büyük alana 1871-1878 yılları arasında Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk’ü yaptırdı. 472.000 m²’lik koruluk, İsmail Paşa’nın varislerinden Satvet Lütfi Tozan’dan, İstanbul Belediyesince 1943’de satın alınarak halka açıldı. İstanbul ve Sarıyer’in en gözde dinlence yeri olarak ihtiyaca cevap verecek şekilde tanzim edildi. Koruluk içindeki köşklerden Sarı Köşk 1979, Pembe Köşk 1982 ve Beyaz Köşk 1983’de restore edildiler. İçinde iki de gölet bulunan korulukta her yıl “Lale Bayramı” şenlikleri yapılmaktadır. Koruluk içinde 120 den fazla ağaç türü bulunmaktadır.

EMİRGAN MAHALLESİ: İlçenin deniz sahili mahallelerinden biri olup Baltalimanı, Fatih Sultan Mehmet, Reşitpaşa ve İstinye’den sınır alır. Bizans döneminde ismi Kiparodis olan (Kyparodes) idi. İsmin karşılığı ise “Servi” idi. Bu ismin verilmesinin nedeni yörenin servi ormanı ile çevrilmiş olmasıydı. Sultan IV. Murat (1623-1640)Revan seferine gittiğinde (1635), Revan Kumandanı Emirgüneoğlu Tahmasp Kulu Han hiç savaşmadan Osmanlılar safına geçti ve kaleyi teslim etti. Bu olaydan sonra IV. Murat Emirgüneoğlu’na vezirlik rütbesi vermiş, ismini de Yusuf Paşa olarak değiştirdi. Emirgan’daki büyük Nişancı Feridun Bey’in bahçesini ona bağışladı. Bahçeye’de Emirgüne Bahçesi” denildi. Semtin adı da Emirgan oldu. 1933-1934 yılları arasında Emirgan’a “Uluköy”adı verilmişse de bu isim tutmamış ve “Mirgün” olarak değiştirildi. Bilahare Emirgan’a dönüştü. 1992 nüfus sayımına göne mahallenin nüfusu 8.204’tür.

EMİRGAN MÜSLÜMAN MEZARLIĞI: Emirgan mezarlığı olarak bilinen Müslüman mezarlığı, Reşitpaşa mahallesi çarşı içindedir. Türk, Rum ve Ermeni mezarlıklarının üçü bir arada olup, tarihi mezarlardır.

EMİRGAN RUM MEZARLIĞI: Reşitpaşa mahallesinin çarşı içinde olup Müslüman ve Ermeni mezarlıkları ile yan yana olup, tarihi bir mezarlıktır.

EMİRGAN SPOR KULÜBÜ: 1949’da Hüseyin Sakaoğlu, Kemal Dalgıç, İsmail Ergün, Ahmet Sakaoğlu ve Todori Hocis tarafından kuruldu. Futbol ve voleybol dalında faaliyet gösteren kulüp, halen sadece futbol dalında yarışmalara katılmaktadır. Bu kulüpten; İsmail Alemdaroğlu, Mehmet Orman, Cevat Cantez, Şeref Köklü, Erdoğan Cantez, Adnan Kıstas, Ayhan Örslü gibi sporcular yetişti.

EMİRGAN VAPUR İSKELESİ: Emirgan vapur iskelesi semtin tarihi eserlerinden biriydi. Emirgan’da ilk vapur iskelesi 1851’de Şirket-i Hayriye vapurlarının Boğaziçi’ne yolcu taşımaları için ahşap olarak Emirgan Hamid-i Evvel Camii önündeki arsada yapılmış, 1900’da bugünkü yerine yenisi yapılmıştır. 1989’a kadar kullanılan iskele, sahil yolu düzenlemesi sırasında yıkıldı ise de 2001’de yeni vapur iskelesi yapılarak hizmete girdi.

EMİRGANI SEVENLER DERNEĞİ: Emirgan’da kurulan bir dernek olup, uzun za EMİRGANLILAR DERNEĞİ: 2008 yılında Kaya Soysal ile bir grup arkadaşı tarafından kurulan ve sosyal çalışmalar yapan bir dernektir. İlk Başkanı Kaya Soysal (2008-2010), sonraki altı dönem (2010-2016) Başkanlık yapan Hasan Saim Öztürk, halen başkanlık görevini ise Cafer Hergünsel 2016’dan beri yürütmektedir.

EMİROĞLU, Nedim(Sarıyer, 1931): Minibüs işletmeciliği yaptı. Uzun süre futbol oynadığı Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

ENDER VİLLA OTELİ: Çayırbaşı’nda küçük parkın karşısında ve eski Çayırbaşı caddesi üzerinde Evrenos yalısı karşısında bulunan üç katlı taş bina uzun zaman Ender Villa adı ile otel olarak kullanıldı. Daha sonraları gazino ve daha değişik amaçlarla kullanılan bina mahallenin en bakımlı ve görkemli binalarından biri olup halen işyeri olarak kullanılmaktadır.

ENE, Orhun (Erzurum, 1967): Milli basketbolcu ve basketbol antrenörü. Büyükderelidir. Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Basketbol kariyeri nedeni ile ekonomi tahsilini yarıda bıraktı. Çocuk yaşta basketbola başladı ve kısa zamanda milli takım formasını giydi. Basketbol yaşamı boyunca Ortaköy, Eczacıbaşı, Paşabahçe, Fenerbahçe, Ülkerspor, Galatasaray ve İTÜ takımlarında oynadı. 1988 ve 1989’da Eczacıbaşı ve 1995’de Ülkerspor’da oynarken üç kez şampiyonluk yaşadı. 1990 ve 1992’de Paşabahçe’de, 1993’de Fenerbahçe, 1994 ve 1996’da ise Ülkerspor’da oynarken play-off finali oynadı. 2003’de oyuncu olarak basketbol yaşamını noktaladı ve antrenörlük hayatına atıldı. Basketbol oynadığı süre içinde 202 kez milli takım formasını giyme başarısını gösterdi. 1987 yılında Lazkiye (Suriye) şehrinde düzenlenen Akdeniz Oyunlarında şampiyon olan takımda yer aldı ve altın madalya kazandı. 2001’de Avrupa Şampiyonasında ikinci olan takımda yer aldı ve gümüş madalya aldı. Ümit Milli Takım Baş Antrenörlüğü görevini uzun süre devam ettirdi. Ayrıca A. Milli takım antrenörlüğü daha sonrada A Milli Takım Baş antrenörü ve Banvit takımı Baş Antrenörü olarak görev yaptı.

ENGİN, MEHMET FAHRİ EM. TUĞAMİRAL (Sarıyer 1888-1970): Sarıyer’de doğdu (1888). İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1902’de Bahriye Mektebi İdadisine girdi. 1906’da Bahriye Sınıfına geçti 1908’de Sınıf birincisi teğmen olarak mezun oldu. Mesudiye ve Asarı Tevfik zırhlıları ve Sultaniye vapuru ile Necmi Şevket Zırhlısında görev yaptı. 1910’de öğrenim için İngiltere’ye gitti. Rauf Orbay’ın komuta ettiği gemi ile Kızıldeniz, Akdeniz ve Adriyatik hareketlerine katıldı. Başarıları nedeni ile “Hamidiye Krovazörü Madalyası” ile ödüllendirildiler. İngiltere’ye ısmarlanan savaş gemilerine almak için giden ekipte yer aldı. İngiltere gemilere el koyunca yurda dönenler arasında oldu. Çanakkale Savaşları sırasında Barbaros Zırhlısında görev yaptı. 1917’de Alman Bahriyesinde incelemelerde bulunmak üzere Almanya’ya gönderildi. Hamidiye Gemisi Komutanlığı yaptı. Bir süre Padişah Vahdettin’in yaverliğini yaptı. Bu göreve Padişah’ın İstanbul’dan kaçışına kadar devam etti. Milli mücadeleye katılmadığı iddiası ile 1923’de açığa alındı. İtirazı üzerine tekrarlanan inceleme zorunda tekrar kendisine görev verildi ve çeşitli görevler üstlendi. Yavuz Zırhlısı Komutanı oldu. Deniz Harp Akademileri Komutanlığına getirildi.1936’da başlayan Montreux çalışmalarında Türk Delegasyonunun Danışmanlığını yaptı. Marmara Üssübahri ve Kocaeli Mevki Komutanı olarak görevlendirildi 1938’de ise emekli oldu. VI ve VII. Dönem de Samsun Milletvekili olarak görev yaptı. Refik Saydam Hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Yazın hayatı da olan Fahri Engin’in yazıları Yakın Tarihimizin 3 ve 4. Ciltlerinde yayınlandı. 1970’de vefat etti. Rumelihisar’daki aile kabristanında gömülüdür.

ENHAR TIP MERKEZİ: Cumhuriyet mahallesinde olup sağlık hizmeti vermektedir.

ENKA SPOR KULÜBÜ: Enka Spor Kulübü 1983’de Enka Şirketi sahipleri Tarık Şara ve Sadi Gülçelik tarafından kuruldu. Tenis, Atletizm, Yüzme, Sutopu, Voleybol ve basketbol dallarında faaliyet göstermektedir. Enka spor Kulübü bünyesinde Türkiye, Avrupa ve Dünya çapında dereceler yapmış sporcular bulunmaktadır. 5 bin ve 10 metrede Olimpiyat ikinciliği kazanan Elvan Abeylegeese, yine çok dereceleri bulunan Tezeda Denyersa, Selahattin Çobanoğlu, Candeğer Kılıç, Eşref Apak, Binnaz Uslu, Serdar Tamaç, Berk Tuna, Esen Kızıldağ, Zübeyde Yıldız, Şevket Taş, Öznur Dursun, Pınar Saka gibi sporculara sahiptir.

ENKA VAKFI: ENKA Şirketi içinde kurulmuş olup faaliyetini burada sürdürmektedir.

ENÜSTÜN, Kamuran (İst. 1961): Anadolu Gençlik kulübünden transfer edildi (1976) ve beş sezon (1976-1981) tescilli kaldığı Sarıyer’de 95 lig, 3 B takımlar ligi, 9 kupa olmak üzere 107 resmi ve 43 özel maçla birlikte toplam olarak 150 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 10,  kupa maçlarında 4 ve özel maçlarda da 14 gol ile birlikte toplam kulübü adına 28 gol kaydetti.

ERASLAN, Prof. Dr. İsmail (Afyon, 1917-2008): Üniversitesi öğretim üyesi. İlkokul, ortaokul öğrenimini Afyon’da tamamladı. 1934 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesinden 1938’de mezun oldu. Bir yıl süren askerlik görevinden sonra 30.12.1939’da Orman Fakültesi Orman Mahsullerini Kıymetlendirme Enstitüsünde asistan olarak göreve başladı. 31.03.1947’de “Doğu Ladininin Teknik Vasıfları ve kullanma Yerleri Hakkında Araştırmalar” adlı doktora tezini doktor unvanını aldı. Bu doktora çalışması İ.Ü. Orman Fakültesinde hazırlanan ilk doktora çalışmasıdır. Doktora sonrası 05.01.1948 tarihinde Orman Politikası ve Orman Amenajmanı Enstitüsü asistanlığına nakledildi. 1952 yılında “Trakya ve Bilhassa Demirköy Mıntıkası Meşe Ormanlarının Amenajman Esasları Hakkında Araştırmalar” adlı doçentlik tezini hazırlayarak doçent unvanını kazandı. 21.04.1959’da Profesörlüğe yükseltildi. Asistanlığı döneminde Prof. Dr. Weber, Prof. Dr. A. Chenchin’in ve Prof. Dr. F. Heske gibi yabancı hocaların derslerini ve ders notlarını Türkçeye çevirdi. Akademik çalışmalarının yanı sıra Orman Fakültesi yönetiminde de çok çeşitli görevler üstlendi. 1966-1967 yıllarında Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, 1972-1974 tarihleri arasında Dekanlık görevi yaptı ve 1959-1973 yolları arasında üç dönem İstanbul Üniversitesi Senatosu üyeliği görevinde bulundu. Ayrıca Ünivesitelerarası Kurul tarafından 1976 yılında Orman Eğitim Konseyi Başkanlığına seçilmiş ve bu görevini 1981 yılına kadar sürdürmüştür. Kitapları: “Tensil Sahası Amenajmanı Metodunun Fransa’da ve Türkiye’de Tatbikatı ile varılan sonuçlar”, “Yaş Sınıfları Uygulaması”, “Orman Amenajmanı”, “Umumi ve Türkiye’de Amenajman Bilgisi”, “Aynı Yaşlı Ormanlarda Minimal İşletme Sınıfı Alanının Tespiti Hakkında Araştırmalar”, “Belgrad Ormanının Amenajmanında Uygulanan Envanter Metotları (Abdülkadir Kalıpsız ile birlikte)”, “Aynı Yaşlı Ormanlarda İç Taksimatın Yapılması Esasları ve Tekniği”, “Türkiye’deki Devlet Ormanlarında İdare Amaçları Tespitinin Hukuki Teorik ve Pratik Esasları”.Ayrıca pek çok bilimsel makalesi yayımlandı.

ERBAŞ, Muzaffer (İst. 1918-1978): Sarıyerli, kunduracı. Sarıyer Spor Kulübünün on dört kurucusundan biridir. Üyesi olduğu Sarıyer S. K. de 8 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Hem amatörlük ve hem de profesyonellik dönemlerinde kulüpte yöneticilik yapan birkaç kişiden biridir. Sarıyer Spor Kulübünün Divan Üyesiydi ve kulüpten “Hizmet Armağanı” ödülünü aldı (1970).

ERBİL, Cihat (Alpulu, 1946): Alpulu Şekerspor’dan transfer edildi. Sarıyer’de bir sezon tescilli kaldı ve 29 lig, 4 kupa ve 2 turnuva maçı olmak üzere 35 resmi ve 4 özel maçla birlikte 39 müsabaka oynadı. Lig maçlarında takımına 1 gol kazandırdı. Mersin İdman Yurdu Kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Antrenör ve teknik adam olarak değişik kulüplerde görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)