Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-40

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-40
Okunma : 2.701 views Yorum Yap

EVRENOS YALISI: Çayırbaşı’ndaki yalılarından biri de 1940’lı yıllarda yapılan Evrenos yalısıdır. Kazıklı yol ile eski Çayırbaşı Caddesi arasında ve bahçe içindeki yalı Evrenos yalısı olarak bilinir.

EYİCEOĞLU, Celal(İst. 1914): Deniz Harp Okulunu bitirdikten sonra değişik askeri görevler üstlendi, Donanma Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu ve Oramiral iken emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

EYÜP ODABAŞI SPORCULAR PARKI: Yenimahalle meydanında ve eski vapur iskelesinin önündeki alanda yapılan bir parktır. Sarıyer S. K. nün eski milli futbolcusu ve Yöneticisi; Yenimahalle spor Kulübünün kurucularından ve başkanlarından Eyüp Odabaşı’nın adı verilen bir parktır. 650,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 160 m²’lik yeşil alanı ve 90 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

EYÜP PAŞA YALISI: Yeniköy vapur iskelesinin hemen yanında ve İstinye tarafındaki yalıdır. İlk sahibi Eyüp Paşa (Ermeni)’dır. Hacı Parsık İhmalyan tarafından satın alınmış olup, uzun yıllar restaurant olarak kullanılmıştır. Halen kaderine terk edilmiş durumdadır.

FACYO RESTAURANT: Tarabya, Kireçburnu arasında Araba Yolu Caddesi üzerindedir. Uzun yıllar bilhassa Musevi vatandaşların çok yoğun ilgi gösterdikleri ünlü bir balık restaurantı iken el değiştirerek Urcan Restaurant oldu, bilahare yeniden el değiştirdi.

FAHRETTİN ASLAN OKUL YANI PARKI: 884,00 m² bir alanı kapsar. 600,00 m²’lik yeşil alanı, 99,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

FAİK BEY/PAKİZE HANIM YALISI: Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerindeki 267 kapı No.lu Ahşap tarihi eser yalıdır.  “Kabuli Paşa” yalısı olarak da bilinen yalı yıkılmış ve yerine bu yalı 1906 yılında İtalyan mimar Raimondo D‘arenca tarafından inşa edildi.  Yalı Gümüşhane Mutasarrıfı Faik Bey Yalısı olarak bilinmektedir. Yalıya “Simetrik Yalı”, “İkiz Yalı” ve “Pakize Hanım Yalısı” da denilmektedir. Yalı 1984’de büyük onarım gördü. 16.955 m²’lik büyük koruluk alanın içinde ve deniz kenarındadır. 

FAİK BEY VE BEKİR BEY (SİMETRİK) YALILARI: Yeniköy’de Köybaşı caddesinde 1890/95 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Yalı Sara Sultan tarafından ikiz kızları için yaptırılmıştır. Zamanla yalı el değiştirmiştir. İlk el değiştirmede simetrik yalılardan birini Faik Kurtoğlu diğerini Bekir Sıtkı Oyal aldığından bu kişilerin ilk isimle yalı ismi olarak anılmaktadır. Ahşap olup önemli tarihi eserlerdendir.

FALİH RIFKI ATAY PİKNİK YERİ: Belgrad Ormanı içinde olup Neşet Suyuna bir kilometre uzaklıktadır. Her türlü sosyal ihtiyacı karşılayabilecek kapasitede bir piknik yeridir. Piknik alanı içinde mükemmel içme suyu bulunuyor. Av sahası da piknik yerine yakındır, ayrıca olta balıkçılığı için gelenler hemen yanındaki Kömürcü Bentten yararlanabilir.

FARUK SEZERER YALISI: Yeniköy, Köybaşı Caddesi üzerindeki 169-175 kapı No.lu yalı 18.yy. sonlarında inşa edildi. Bilahare yalıya bazı ilaveler yapıldı. Yalı sahiplerinin Fransız olduğu ve binayı Aslan Sadıkoğlu sattıkları, bu kişiden de Prof. Dr. Burhanettin Sezerer’in satın aldığı bilinmektedir. Muazzez Hanım’ın vefatı üzerine Faruk Sezerer’e kalan yalı bu kişinin de vefatı üzerine kızı Behlül Sezerer’e kaldı. Yalı Faruk Sezerer Yalısı olarak bilinmektedir.

FATİH İLKÖĞRETİM OKULU: Maden mahallesinde ilk defa 1954 yılında Fatih İlkokulu adıyla bir okul açıldı. Okul 1965’de yeni ilavelerle büyütülmüşse de yine yeterli olmayınca 1996’da yeni okul binası yapılarak eğitim ve öğretime devam edildi. Okulun ismi de Maden Fatih İlköğretim Okuluna dönüştürüldü.

FATİH ORMANI CAMİİ; Fatih Ormanı kampüsü içinde bulunan, yeni inşa edilen bir camidir.

FATİH SULTAN MEHMET (KÜÇÜK ARMUTLU) CEM EVİ, PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR MERKEZİ:  Fatih Sultan Mahallesinde (Eski adı ile Ferahevler Mahallesi) Beyaz Sokak üzerindedir.

FATİH SULTAN MEHMET CAMİİ: Fatih Sultan Mehmet Mahallesinde  (Küçük Armutlu) bulunan bir camidir.

FATİH SULTAN MEHMET CAMİİ: Baltalimanı sınırları içindedir. 1999’da yapılmış olup tarihi özelliği yoktur.

FATİH SULTAN MEHMET CAMİİ: Nalbantçeşme mevkiinde ve Arap Öldüren mevkiinin batı tarafındaki Boğazkent sitesi içindedir. Osmanlı tarzında yapılan bir cami olup tarihi özelliği yoktur.

FATİH SULTAN MEHMET CEM EVİ: Fatih Sultan Mehmet Mahallesi adını taşıyan bu Cemevi 2004’de açıldı.

FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ: Karadeniz Boğazı üzerinde yapılan ikinci asma köprüdür. Rumelihisarı ile Anadoluhisarı kuzey tarafından iki kıyıyı birleştiren köprü olup bu köprüye 2. köprü de denilmektedir. Türkiye’nin ikinci ve Dünyanın 5. büyük köprüsüdür. 4 Aralık 1985’de temeli atıldı, 3 Temmuz 1988’de trafiğe açıldı. Uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39.4 m ve denizden yüksekliği 64 m dir.

FATİH SULTAN MEHMET MAHALLESİ: Sarıyer ilçesinin gecekondu mahallelerinden biri olan Fatih Sultan Mehmet Mahallesi; Rumelihisarı, Baltalimanı, Reşitpaşa ve Bebek’ten sınır alır. Önceleri Küçük Armutlu ve Büyük Armutlu isimlerini taşıyan bu yerleşim bölgesi Rumelihisarı’na bağlı idi. 1994’de ayrı bir mahalle olunca ismi de Fatih Sultan Mehmet mahallesi oldu. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 12.006’dır.

FATMA ATİYE HANIM ÇEŞMESİ: Emirgan Muvakkithane Caddesinde bulunan bu çeşme (H.1258-M.1842) zamanla mimari özelliğini kaybetmiştir. Çeşmenin kitabesi şöyledir:  “Ve sekahüm Rabbühüm şeraben tahura sahibet-ül hayrat vel-hasenat Fatma Atiyye Hanım ruhuna fatiha (1258)”.

FENERLİ BOSTAN SOKAK: Rumelihisar Mahallesi sokaklarından biridir, R. Hisar’ın üst kısımlarında bulunan bostana (büyük tarlaya) sahibinin gece gündüz fenerli gitmesi nedeni ile sokaklardan birine “Fenerli Bostan Sokak” ismi verilmiştir.

FENERLİ TÜRBE SOKAK: Rumelihisarı Mahallesi sokaklarından biridir. R. Hisarı mezarlıklarında bulunan türbelerden birinde devamlı fener yandığı için sokaklarından birine “Fenerli Türbe Sokak” adı verilmiştir.

FERAH PARK: Ferahevler Mahallesindedir. 1.120,00 m²’lik bir alan üzerinde kuruldu. 660,00 m²’lik yeşil alanı, 150,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

FERAHEVLER CAMİİ: Ferah Evler camilerinden biri olup, kaymakamlığın karşısındadır.

FERAHEVLER MERKEZ CAMİİ: Yavuz Sultan Mahallesindeki merkez camidir ve tarihi bir özelliği yoktur.

FERAHEVLER SAĞLIK BİRİMİ: Yavuz Sultan Mahallesinde Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlı olarak sağlık hizmeti vermektedir.

FERAH PARK SİNEMASI: Sarıyer Mesarburnu Caddesi üzerindeydi.Bülbül Sokağını Sarıyer’e doğru geçtikten sonra ilk binanın yanında bulunan geniş bir alan üzerinde 1934 yılında Sinemacı Enver Şimşek tarafından açıldı. Uzun yıllar yazlık sinema olarak hizmet verdi. Kapalı sinema olan Gezi Sinemasının açılması ile 1960’lı yıllarda Ferah Sineması da tarihe karıştı.

FEYZİYE MEKTEPLERİ VAKFI ÖZEL AYAZAĞA IŞIK OKULLARI: Pınar Mahallesinde bulunan Feyziye Mektepleri Vakfı 1885’de Selanik’te kuruldu. 1911’de İstanbul’da kurulan okul Selanik’teki okula bağlı olarak eğitim verdi. Balkan Savaşları nedeni ile okul bir süre eğitime ara verdikten sonra 1927’de tekrar faaliyete geçti. İstanbul’da önceleri Koska, sonraları Nişantaşı’ndaki Naciye Sultan Konağında eğitime devam etti. 1935’de Atatürk’ün istek ve onayı üzerine okulun ismi Işık olarak değiştirildi. Bu kuruluş 1967’de Vakıf haline getirildi. 1986’da Işık Lisesi Ayazağa kampüsü açıldı. 1988/1989 öğretim yılında ortaokul ve lise bölümleri, 2005’de Işık Üniversitesi açıldı.

FIÇICI KERİM SOKAK: Yenimahalle ahşap fıçı ve sepet imalatında hayli isim yapmıştı. Balık tuzlayıcıları ile sirke imalatçılarının ihtiyacın Fıçıcı ustası Kerim Efendi karşıladığından imalathanenin bulunduğu bu sokağa“Fıçıcı Kerim Sokak” adı verildi.

FINDIK GEÇİDİ: Kilyos futbol sahasının karşısında ve Demirciköy’e sınır olan alandır.

FINDIKSUYU: Fındıksuyu mesiresi içinde aynı ismi taşıyan bir memba suyu idi. Sertlik derecesi 5,5 idi.

FINDIK SUYU ÇEŞMESİ: Sarıyer’de memba sularının yoğun bulunduğu bir yerde, Kocataş tepesinin alt kısımlarında; Hünkar ve Kestane Suyu yakınında bulunuyordu  (H.1289-M.1872). Zamanla bu çeşme yok olup gitti. Çeşmenin kitabesinde şöyle bir dörtlük yazılı olduğunu Mehmet Raif’in Mirat-ı İstanbul kitabından anlaşılıyor: “Ne hünkâr ve ne Kestane değil böyle bir ma/Cümle sular tahtında bulunmuştur mücedded iş bu ma/Şûrb olunca taamı mahv idüp sadra şifa/İsmi poste şürbi doste sahibi El-hac Mustafa”. Bu dörtlükten anlaşıldığına göre Çeşme Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır.

FINDIKSUYU MESİRESİ:Hünkar Suyu mesiresinin alt tarafında ve Sarıyer deresininHünkar Suyu yamacı alt kısmında idi. 20.yy. ilk çeyreğine kadar çok ilgi gören bir mesire idi. Tiyatro oynanan ve konserle düzenlenen bu mesire bilhassa Sarıyer dışından gelenlerin çok ilgi gösterdikleri bir mesire idi. Zamanla bu mesirenin yerini Hünkâr Suyu fabrikası aldı.

FIRDÖNDÜ BABA; Asıl ismi “Erzurumlu Ulvi Baba “ olup kadiri şeyhidir. Şehreminindeki Ceylani Tekkesi Şeyhi idi. Saatlerce sema etmesi ve başvurması ile tanınmış bir yatır olup İstinye’de gömülüdür.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)