Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-45

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-45
Okunma : 1.645 views Yorum Yap

GÜNEŞ, Hasan (Azdavay, 1961): Eğitimci, sporcu, antrenör. Ankara Gazi Ünieversitesi Eğitim Fakültesinin Beden Eğittimi ve Spor Bölümünden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Doğuşspor’da futbol ve voleybol oynadı. Ankara Atletizm Kulübünde atletizm yaparken aday hakemlik kursunu tamamlayarak futbol hakemi oldu. Bir yıl sonra C klasmanına yükseldi ve 15 yıl süre ile Milli hakem olarak amatör ve profesyonel lig maçlarında görev yaptı.  2001 de Beden Eğitimi öğretmeni mezun oldu. Askerliğini takiben Beden Eğitimi Öğretmeni olarak Sarıyer Ortaokulunda göreve başladı ve bu görevi 2010 yılına kadar (1987-2010) devam ettirdi. Futbol hakemliğini bıraktıktan sonra Enkaspor Kulübü, Sarıyer Spor Kulübü futbol okulu ve atletizm takımında antrenörlük yaptı. Ayrıca Yenimahalle (Sarıyer) Spor Kulübünde altyapı sorumlusu olarak çalıştı. Altınyıldız Spor Kulübü başkanı olarak görev yapmaktadır.

GÜNEY, Cengiz (Çanakkale, 1938 –  ?  ): Büyükderelidir. Büyükdere Yüzme İhtisas Kulübünde yüzme sporu yaptı. Yüzmede birincilikler kazandı. Kasımpaşa’da profesyonel olarak futbol oynadı. Bu takımdan sonra Sarıyer Spor Kulübüne transfer oldu. Sarıyer’de ikinci Lig şampiyonluğu ile tanıştı. Futbolda 2 kez genç milli takım formasını giydi.

GÜNEY, Mehmet (Rize, 1949): Ticaretle uğraşır, fırıncılık yapmaktadır. 1992-1994, 1994-1999 ve 1999-2004 dönemlerinde DYP den Bahçeköy Belediye Meclis Üyesi seçildi. Son dönemde DYP den istifa edip AKP ye geçti.  

GÜNEY, Mehmet Oğuz (İST. 1961): İşadamı-müteahhit, siyasetçi. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Vefa Lisesinde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünü bitirdi (1982). İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Haberleşme Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı (1985): İ.Ü. İşletme İktisadı gece bölümlüne devam etti. TOBB DEİK (Dış İlişkiler Konseyi) Türkiye Kazakistan ve Türkiye Türkmenistan Yürütme Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Türk Amerikan İş Konseyi Üyeliği, birçok iş ve meslek grubu üyelik ve yöneticiliklerinde bulundu. CHP den Sarıyer belediye Meclisine üye olarak seçildi (2009). Aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesidir. Bir dönem Sarıyer Spor Kulübü yönetim kurulunda bulundu.

GÜNGÖR, Adnan(İst. 1952): Paris’te işletme tahsili yaptıktan sonra yurda dönüp iş hayatına atıldı. Tekstil ve Giyim sanayine ve kadın hazır giyimine yönelik şirketler kurup mağazalar açtı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

GÜNGÖR, Mücahit (Sarıyer, 1949): Sarıyerli. Milli güreşçi ve güreş antrenörü. İlk, orta ve lise öğrenimini Sarıyer’de tamamladı. Güreşe çocuk yaşta Sarıyer Halk Eğitim Merkezinde başladı. İlk antrenörü Sarıyerli Sedat Kayalı’dır. Kısa sürede başarılı çalışmaları ile takdir edildi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü güreş takımına lisanyer oldu. Beşiktaş’ta dünya şampiyonu Yaşar Yılmaz’ın öğrencisi oldu. 57 kiloda defalarca (15-20) İstanbul birincisi oldu. Türkiye şampiyonasında 3 kez ikincilik aldı. 1969, 1970, 1971 ve 1972 yıllarında Türkiye Birincisi oldu. 1969/70 de Balkan Şampiyonu oldu, 1970’de Kanada Dünya şampiyonasına, 1971’de Avrupa şampiyonasına katıldı. 1971’de İzmir’de yapılan Balkan Olimpiyatlarında 62 kiloda şampiyon oldu. 1973’de İspanya’da yapılan Kulüplerarası Şampiyonada takım birinciliğini kazandılar. 1974 Polonya Katoviçe’de yapılan Dünya Şampiyonasında altıncı oldu. Bu şampiyonada Japonu 30 saniyede, Fransız güreşçiyi 7 saniyede tuşlayarak rekor kırdı. Ayrıca Uluslararası Cumhuriyet ve Vehbi Emre Turnuvalarında defalarca birincilikleri var. Yüzden fazla milli formayı giydi, 1970 Jandarma Gücü antrenörlüğü yaptı ve Silahlı kuvvetler şampiyonluğunu takım olarak kazandılar. Jandarmagücü, İETT Spor Kulübü, İstanbul Güreş İhtisas Kulüplerinde antrenör, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Güreş Kulübünde Teknik direktör olarak görev yaptı. Bu takımı 1997’de Türkiye Birincisi, sonra da Avrupa şampiyonu yaptı. Aynı Yıl Bütün Branşlarda Yılın Teknik Direktörü seçildi. Çeşitli ödüller aldı. Dolu dolu antrenörlük ve teknik direktörlük hayatı oldu. 20 yılı aşkın Güreş Milli takımında büyükler ve gençler takım hocalığı yaptı ve kamp müdürlüğü görevlerinde bulundu. Sarıyer Halk Eğitim Merkezi Güreş takımında fahri olarak güreşirken, Beşiktaş (1966), Altınay Güreş kulübü (1973), İ.E.T.T. Güreş Kulübünde (1980) ve İstanbul Güreş İhtisas Kulübünde (1984) lisanslı olarak güreşti.

GÜNGÖR, Yakup Mutlu (Rize/Kalkandere, 1962): İşadamı. İlkokulu Kalkandere’de, ortaokul ve liseyi Araklı ve Sürmene’de bitirdi. İ.Ü. İktisat Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 1985’de iş hayatına atıldı. Bey-Koop Kooperatifiler Birliğinde Muhasebe Müdürü ve Müfettiş olarak 1993 yılına kadar çalıştı. İnşaat sektörüne kendi kurduğu kooperatif ile girdi. İstanbul’un değişik yerlerinde inşaatlar yaptı. 2003’de Emirgan Çay Bahçesini devir alarak yemek sektörüne adım attı. 2004’de siyasete atıldı ve Sarıyer Belediye Meclisinde AKP’yi temsilen 2004-2014 yılları arasında Meclis Üyesi olarak 10 yıl süre ile görev yaptı ve çeşitli komisyon üyeliklerinde bulundu. 2008’de Büyükdere’deki Canberra Restarantı aldı bilahare adını Pileki olarak değiştirdi. Sarıyer Spor Kulübü üyesi olup, denetleme kurulunda uzun yıllar görev yaptı.

GÜNİNDİ, Nebi (Konya/Bozkır, 1949): Sarıyerlidir. Ticaretle ilgilenir. Siyasi hayata CHP saflarında başladı. Partilerin kapatılması üzerine yeni kurulan SODEP ve takiben SHP de siyaset yaptı. Bilahare ANAP geçti. 1984-1989 yılları arasında Sarıyer Belediye Meclisi üyeliği yaptı. Sarıyerliler Derneği (SA-DER),  Sarıyer Yeni Cami Yaptırma Derneği’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü,  Türk Hava Kurumu gibi sosyal, sportif ve kültürel amaçlı derneklerde üyedir. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurul Üyesidir.

GÜNSUR, Nedim (Ayvalık; 1924-1994): Büyükdereli’dir. 1948’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Atölyesinden mezun oldu. Mezuniyet sonrası burslu olarak Paris’e çalışmalar yaptı. 1954-1958 yılları arasında Karadeniz Ereğli’sinde resim öğretmenliği yaptı. Bilahare İstanbul’da çalışmalarına devam etti. “Beş Gerçekçi Türk Ressamı” olarak kabul edilen; Nuri İyem, Nejat Günal, Turgut Zaim ve Cihat Burak ile birlikte beşliği oluşturanlardan biri olarak kabul edildi. Pek çok ulusal ve uluslararası sergide yer aldı. 1954 yılından itibaren madenci resimleri yapmaya başladı ve kendisini madencilerin ressamı olarak kabul ettirdi. Pek çok kişisel sergi açtı. Karışık sergilerde resimleri sergilendi ve pek çok ödül aldı.  

GÜNÜŞEN, Hüseyin Em. Alb. (İst. 1924-1996): Sarıyer Madenlidir. Deniz Harp Okulundan mezun oldu. Deniz Kuvvetlerinin çeşitli kademelerinde görev yaptı ve Albay rütbesiyle emekli oldu. Sarıyer Spor kulübünde yönetici olarak görev yaptı.

GÜRBÜZEROL, Murat (Söke, 1988): Utaş Uşakspor’dan forvet elemanı olarak transfer edildi. Bir yıllık sözleşmesi (2019-2010) sona ermeden karılıklı anlaşma ile serbest bırakıldı. Sarıyer’in 10 lig maçında oynadı. Sarıyer’den önce: Sağlıkspor, Aydınspor 1923, Hanispor, Zeytinburnu, 1922 Konyaspor, Sakaryaspor, Akhisarspor, Balıkesirspor, Boluspor, Samsunspor, B.Ş.B. Erzurumspor, Giresunspor ve Utaş Uşakspor kulüplerinde oynadı.

GÜRCÜ SARI HÜSEYİN EFENDİ. Zekeriya köylü olup, 1930 öncesi muhtarlık yaptı.

GÜRCÜ SUYU: Sarıyer, Maden mahallesi sınırları içinde ve Çırçır Suyu Mesiresinin üst kısmından çıkmaktadır. Bu su uzun süre Çırçır Suyu mesiresince, Çırçır Suyu ile birlikte kullanılmış olmasına karşın, son yıllarda su akışı durdurulmuştur. Sertlik derecesi 4,5 dir.

GÜRDENİZ, Cem E. Tüma. (İst, 1958): Sarıyerlidir.1969’da Sarıyer Pertevniyal İlkokulunu bitirdikten sonra yatılı olarak Haydarpaşa Lisesine devam etti, 1972’de Deniz Lisesine kabul edildi.1979’da Deniz Harp Okulu Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirerek Deniz Teğmen rütbesi ile donanma gemilerinde güverte subayı olarak görev aldı. 1983-1985 yılları arasında ABD de Naval Postaraduate School’da “İnsan Gücü, Personel ve Eğitimi” alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 1987 yılına kadar Ankara’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptı. 1987-1989 yılları arasında Deniz Harp Akademisi öğrenimini tamamlayarak Deniz Kurmay Yüzbaşı olarak TCG Gayret Muhribi Hareket Subayı oldu. 1991’de Belçika’da Nato’da görev yaptı. 1996 yılında Donanma Komutanlığı Hareket Başkanlığında görev yaptı. 1997 yılında ABD Charieston da bulunan TCG Gaziantep’i İkinci Komutan olarak Türkiye’ye transfer etti ve 1998’de aynı gemide komutan oldu. 1999’da Deniz Kuvvetleri Komutanı Özel Sekreterliğine atandı ve 2001 yılına kadar bu görevde kaldı. Daha sonra 2002 yılına kadar Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanlığı Antlaşmalar Şube Müdürlüğü, Ağustos 2003’e kadar Harp Filosu III. Muhrip Filotillası Komodorluğu görevini yaptı. 2003-2004 yılları asında Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanlığı Strateji Daire Başkanlığı görevi esnasında 2004’de Tuğamiralliğe terfi etti. 2005-2007 yılları arasında icra ettiği Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanlığı görevi sonunda Çıkarma Gemileri Komutanlığına, bu görevin sonunda 2008 yılında Tümamiralliğe terfi ederek Mayın Filosu Komutanlığına getirildi. 2009-2011 arasında tekrar Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanlığı görevini yürüttü, 11 Şubat 2011 tarihinde Balyoz Davası’nda sahte delillerle tutuklandı, 18 yıl hüküm giydi, Anayasa Mahkemesi’nin 19 Haziran 2014 tarihindeki yeniden yargılama kararıyla özgürlüğe kavuştu, 9 Haziran 2015 de beraat etti. İngilizce ve Fransızca bilen Gürdeniz’in Deniz Kuvvetleri Dergisinde pek çok makalesi yayınlandı, pek çok konferansa da tebliğ sundu. Aydın Gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta olup, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Kurucu Direktörü olarak görev yapıyor. Yeni Deniz Mecmuası, Yacht ve Turkish Marinas Dergileri yazarıdır. Türk Deniz Kuvvetleri El Kitabı 2000, İngilizce/Türkçe ve Türkçe/İngilizce Deniz Terimleri Sözlüğü, Cumhuriyet Donanması, Açık Denizlere Doğru Deniz Kuvvetleri ile Hedefteki Donanma ve Amatör Denizciler için Acil Durum Seyri kitaplarının yazarıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)