Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-46

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-46
Okunma : 1.557 views Yorum Yap

GÜRLEYEN KAYALAR: Hamsi Limanı koyu ile kayalıkların denizle birleştikleri noktadan başlayan ve kayalıkların içine kadar giden boşluk/girinti veya diğer deyimle derinliklere değil, yatay olarak içerilere doğru gidin bir girinti, sualtı mağaradır. Dalga sahile (Kayalara) vurduğunda (çarptığında) ürpertici bir ses çıkardığından bu kayalıklara “Gürleyen kayalar” veya “Ağlayan kayalar” denilmektedir.

GÜRSEL, Yetkin(İst. 1943): Şişli Terakki Lisesini bitirdikten sonra İ.T.Ü. İnşaat Fakültesinden 1966’da Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. İstanbul Sular İdaresinde bir süre teknik ressam olarak görev yaptı. Sonraları şantiye şefi olarak Altunizade, Burhan Felek spor tesisleri, Fenerbahçe Stadı ve Kocaeli Spor Salonu inşaatlarında çalıştı. Askerlik görevini takiben müteahhitliğe başladı. Çerkezköy Organize Sanayi bölgesi inşaatları; Boğaziçi’nde Yeniköy, Kalender, Tarabya, Ulus, Ortaköy, Zekeriyaköy ve Göçek’te değişik isimler taşıyan site ve işlerini tamamladı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem yönetim kurulu üyesi (1994/1995), iki dönemde başkan olarak görev yaptı(1995/1996; 1996/1997). İlk Başkanlığı döneminde Sarıyer Spor Kulübü’nün I. Türkiye Ligine yükselmesini sağladı.

GÜRSOY, Hümeyra (İst. 1970): Sarıyerli yazarlardandır. İlk, orta velise öğrenimini çeşitli okullarda tamamladı. Bir süre devam eden konservatuar deneyiminden sonra eğitim hayatına yurtdışında devam etti. Londra Queen Mary Üniversitesinde Sosyoloji okudu. Hep aklında olan diğer bir eğitimi İskoçya Robert Gordon Üniversitesinde İşletme okuyarak aldı. Ayrıca Eskişehir Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Birçok firmada danışman, satış müdürü ve eğitimci olarak çalıştı. İlk kitabı “Son Sözümü Söylemedim” ismini taşımaktadır. İkinci eseri ise “Hala Susuyorum” yayın sırasını beklemektedir. Siyasete DSP’de atıldı. 2019 yerel seçimlerinde DSP’den Belediye Başkan Adayı odu. Aynı yıl DSP İlçe Başkanlığına seçildi.

GÜRSOY, Turan(Ordu, 1929-1968): İstanbul Ticari İlimler Akademisinden mezun oldu. İş hayatına. Bir siyasi partide İlçe Başkanlığı, İstanbul İl Genel Meclisi Üyeliği yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem başkan ve 1 dönemde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

GÜVEN, Kenan (Arhavi/Artvin, 1947): İnşaat Mühendisi. 1949’dan beriYeniköy ve Tarabya’da ikamet etmektedir. Yeniköy İlkokulu, Emirgan ortaokulu ve Kabataş Lisesini bitirdi. 1972 yılında İTÜ İnşaat Fakültesinden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. Türkiye Elektrik Kurumu (TEK), Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya İnşaat A.Ş. bünyesinde Riyad (Suudi Arabistan) ve Trablusgarp (Libya) çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü. Koç Holding’e bağlı Otokar A.Ş. Kamu Satış Müdürü olarak 29 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Dahasonra kağıtve ambalaj imal eden fabrikada genel müdür olarak çalıştı. Bebek Lions Kulübü, Kabataş Erkek Lisesi Mezunları Derneği, İTÜ Mezunlar Derneği, Türk Kalp Vakfı ve Yeniköy Spor Kulübü üyesi olup Yeniköy Spor Kulübünün kuruluş çalışmalarında bulundu, yönetim kurulunda görev aldı bir dönem (1990-1991) başkanlık yaptı. Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlendi,

GÜVEN, Müfit (İst. 1920 – 1994): Ankara Gazi Lisesini bitirdi. Sarıyer Spor Kulübü’nün 14 kurucusundan biri olup aynı zamanda takımın futbolcularından biri idi. 5 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

GÜVENBURNU: Kilyos Burnunun coğrafi adı Güvenburnu’dur. Çıkıntının uç noktasına yakın yerde Tahlisiyeye ait fener bulunmaktadır. 

GÜVENÇ, Erdem (Sarıyer, 1941): Sarıyerli sinema sanatçısı: Sarıyer’de öğrenimini tamamladıktan sonra Yüksek Okuldan mezun oldu. Tekstil sanayinde çalıştı. Genç yaşta Ses Dergisinin tertiplediği erkek güzeli yarışmasına katıldı ve birinci oldu. Böylece sinemaya yöneldi ve pek çok filmde yer aldı.

GÜZELCE KEMER: Belgrad Ormanları içindeki kemerlerden biridir. Bu kemere; Güzelce Kemer, Çebeciköy Kemeri ve Kahveci Kemeri de denilmektedir. 1563 yılındaki büyük sel de bu kemerde hasar görmüş ve Mimar Sinan tarafından onarılmıştır (1563/1564).

GÜZELTEPE, O. Cengiz (İst. 1964): Sarıyer altyapısından yetişti. Çarşambaspor’a transfer etti. Bu kulüpten transfer edildi (1987). 11 sezon (1987-1998) Sarıyer takım kadrosunda kaldı. Uzun yıllar kaptanlığını yaptığı Sarıyer takımının 274 lig 25 kupa, 14 turnuva maçı olmak üzere 313 resmi ve 123 özel maçla birlikte toplam olarak 436 maçında forma giydi. Lig maçlarında 7, kupa maçlarında 5, turnuva maçlarında 6 olmak üzere resmi maçlarda 18 ve özel maçlarda attığı 22 golle toplam olarak 40 gol kaydetti. Sarıyer forması altında en çok oynayan futbolcular sıralamasında ilk beş arasında yer almaktadır. Eğitimini tamamlayarak lisansını aldı ve antrenörlük yapmaktadır.

H. MEHMET ŞALGAMCIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU: Baltalimanı’ndaki Hacı Mehmet Şalgamcıoğlu İlköğretim Okulu 1991/1992ders yılında öğretim ve eğitime açıldı.

HACI AHMET AĞA ÇEŞMESİ: Rumelifeneri’nde Dere Mahallesindedir (H.1187-M.1771). Basit bir meydan çeşmesi olan bu çeşme pek çok kez onarım gördüğünden esas hüviyetini tamamen kaybetmiştir. Son onarımı 2001’de yapılmıştır. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Sıhhat-ül Afiyet-ü İnnehü min Süleymane ve innehu Bismillahirrahmanirrahim Sahib-ül hayrat Elhac Ahmet Ağa (1187)”.

HACI AHMET ÇARMIKLI CAMİİ: Demirciköy, köy meydanındadır. Köyde ilk cami 17.yy.da köye Türklerin iskanı ile yapıldı. Zamana direnemeyince harap hale geldi. Hayırseverlerden Sabri Akın tarafından yıktırılan cami yeniden yapılmasına karşın yetersiz kalınca Hacı Mehmet Çarmıklı tarafından bu cami de yıktırılarak yenisi yapıldı. Cami son yaptıranın adını anılmaktadır.

HACI AHMET ÇEŞMESİ: Bahçeköy’de İnönü Caddesi üzerinde ve İSKİ binası yanında olan Hacı Ahmet Çeşmesi 1993 tarihinde yapılmış basit bir köşe başı çeşmesi olup Hacı Ahmet hayratıdır.

HACI AHMET YESEVİ CAMİİ: Reşitpaşa Mahallesinin Doğanevler semtinde olup, tarihi bir özelliği yoktur.

HACI BABA ÇEŞMESİ: “Taksim Suyu Tesisleri”nde, Yeniköy’de Sait Halim Paşa Caddesi üzerinde olduğu bildirilen bu çeşme hakkında fazla bir bilgi yok (H.1278-M.1863). Çeşmenin üç kitabeye sahip olması, yapıldıktan sonra onarım gördüğü ihtimalini öne çıkarıyor. Kitabenin üstteki şöyleymiş: “Sahib-ül hayrat vel-hasenat Tınkırzade Ohannes Efendinin hayratıdır (1278)”.

HACI KAMALETTİN CAMİİ: Rumelihisar kalesi ile vapur iskelesi karşısında bulunan bu camii tarihi eser camilerden biridir. 1743’de Sultan I. Murat tarafından camiye dönüştürüldü. “Çarşı Camii” olarak da bilinen Hacı Kemalettin Camii 1940’da büyük onarım gördü.

HACI MAHMUT EFENDİ SOKAK: Merkez Sarıyer’de Muhacir Mahallesi yerleşim bölgesindeki sokaklardan biridir. Mahallenin ilk hacısı ve saygın bir kişisi olarak mahalleye bu “Hacı Mahmut Efendi Sokak” ismi verildi.

HACI MEHMET ERGİN CAMİİ: Çırçır Suyu mesiresinin ilerisinde ve Bekardere mevkiinin doğu tarafında ve tepededir. Yeni ve basit bir cami olup, tarihi özelliği yoktur.

HACI MUSTAFA EFENDİ ÇEŞMESİ: Büyükdere’de Canfes Sokakta bulunan bu çeşme köşe başındaki bir evin altındadır. Çeşme tek muslukludur, suyu vardır. İki bölümlü kitabesinde şu yazı yer almaktadır: “Sahib-ül hayrat bani-i sâni Rize eşrafından/ Kovalızade Hacı Mustafa Efendinin ruhiycün”. Çeşme “Acı Su” ve “Acı Çeşme” olarak da anılmasına neden “Hacı kelimesinin hatalı telaffuz edilmesinden kaynaklandığı sanılmaktadır. Çeşmenin yaptırıldığı tarih belirtilmemiştir.

HACI MÜEZZİN MEHMET RACİ EFENDİ (İst. 1876-1938): Sarıyerlidir. İyi eğitim almış bir din adamıdır. Sarıyer Camiinde Müezzinlik yaptığı için “Müezzin” Lakabı ile anılır. Çok uzun yıllar muhtarlık yaptı. Milli Mücadele’de Müdafaa-i Milliye (M.M. Grubu) ile birlikte çalıştı. Sarıyer’de her aktivitenin içine cesaretle girdi. Osmanlı Donanmasını güçlendirmek amacı ile kurulan”Donanma-ı Osman-ı Muavenet-i Milliye Cemiyeti Sarıyer Şubesi” Reisliğini yaptı. Nasihat heyetlerinde görevlendirildi. Tayyare Cemiyeti Sarıyer Şubesi Reisliğini üstlendi. Sarıyer’de sporun gelişmesi için gençlerin yanında oldu. Ölene kadar muhtarlık görevi üzerinde kaldı. 

HACI NEFİSE HANIM ÇEŞMESİ: Demirciköy Çeşme Sokakta bulunan bu çeşme duvar çeşmesi hüviyetindedir (H.1313-M.1896). Mermer ayna taşı aynı zamanda kitabesidir. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Sahib-ül hayrat vel hasenat Şakir Efendinin kerimesi Hacı Nefise Hanımın ruhi şerifine rizaen lillâhi teala fâtiha (1313)”.

HACI OSMAN DİNEK PARKI: Yenimahalle’nin Havantepe yerleşim bölgesindeki Havantepe Camii’nin az ilerisindedir, 600,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 25,00 m²’lik yeşil alanı, 35,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

HACI RIFAT ŞÜKRÜ DEDEMAN CAMİİ: Yavuz Sultan Selim mahallesindedir. Hayırsever Hacı Rıfat Şükrü Dedeman tarafından yapılmıştır. Cami yaptıranın adını taşımakta olup tarihi özelliği yoktur.

HACI SALİH PAŞA (    ?    ): Sarıyerlidir. Sadrazam olarak Osmanlı İmparatorluğunda 18. yüzyılın son yarısı, 19. yüzyılın ilk yarısı içinde yaşamıştır. Merkez Sarıyer’de iki hayrat çeşme yaptırdı. Bunlardan biri Orta Çeşme diğeri, Devlet Hastanesi yanındaki ismini taşıyan çeşmedir. Sarıyer Devlet Hastanesinin bulunduğu alan 1960’dan önce mezardı. Mezarı türbe şeklinde bu mezarlığın içinde bulunuyordu. Hastanenin önündeki sokağın adı da Türbe Çeşme sokaktır. İsmini Hacı Salih Paşa’nın türbesinden almaktadır.

HACI SÜLEYMAN EFENDİ ÇEŞMESİ: Garipçe Köyünde denize yakın ve sarp kayalıkların hemen dibindedir. Hacı Süleyman Efendi tarafından yaptırıldığı (H.1326-M.1910) için bu isimle de anılmaktadır. Çeşmenin iki ismi daha var. Biri ismi de “Kumdöken Suyu” diğeri “Hacı’nın Suyu” dur. Kitabesi şöyledir: “Ve minel mai külle şeyhin hayy.  Sürmene’nin Hamandoz karyesinden Ameşoğlu Hasan Mahdumu Hacı Süleyman’ın hayratıdır 1326”.

HACIOSMAN AĞA CAMİİ: Tarabya’da Sultan III. Mustafa (1557-1774) döneminde yaptırılmıştır. 1828/1829 da Silahtar Şehriyari Ali Ağa tarafından yeniden inşa edilmiştir. 1958-1960 yıllarında sahil yolu yapım çalışmaları sırasında yıktırıldı.

HACIOSMAN BAYIRI: Çayırbaşı ile Kefeliköy’ü ayıran ve Kefeliköy Caddesinin paralelinde olan ve üstten Tarabya ayracına kadar ulaşan bayır (Şimdi cadde) Hacı Osman Bayırıdır.

HACIOSMANOĞLU, Nizamettin (Rize, 1960): İnşaat ve taşımacılık işleri yapmaktadır. 1999-2004 ANAP ve 2004-2009 döneminde AKP den Bahçeköy Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı.

HAFFAFZADE EMİRİ EFENDİ DERGÂHI: Mirgün’de (Emirgan)bulunuyordu. Zamanla yıkılıp gitti. Son şeyhi Şeyh Ahmet Muhyiddin Efendi olup Kadiriye tarikatı mensubuydu.

HAKİMEVİ SOSYAL TESİSLERİ: Tarabya’nın üst kısımlarında hakim ve savcıların sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için kurulan bir tesis olup Hakimevi olarak isimlendirilmiştir.

HAKKI PAŞA KONAĞI: Sarıyer’de Dursun Fakih Sokaktadır. 20.yy. başlarında yapıldığı söylenen köşk Cumhuriyet döneminden önce Özel Hayriye İlkokulu olarak kullanılmış. Mareşal Fevzi Çakmak (Kavaklı Fevzi) ilkokulu bu okulda okudu. Konak sonraları ikiye bölündü. Tarihi değere olan konak onarıma muhtaç durumdadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)