Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-47

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-47
Okunma : 2.307 views Yorum Yap

HAKSÖZ, Hikmet (Mestanlı, Bulgaristan, 1937-2017):  İlkokulu Şumnu’daki Vakıflar İptidaisinde tamamladı. Yine Şumnu’daki Muhtelit Türk Rüştiyesine yazıldı. Üçüncü sınıfta iken Türkiye’yle göç ettirildiler (1951). Ortaokulu Vize’de tamamladı ve Balıkesir Necati Öğretmen Okulundan mezun olunca (1956) Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümüne devam etti ve mezun olarak meslek hayatına atıldı. Anılarını kapsayan “Göç Yolları”  (2015)  adlı kitabını yayınladı. 

HALİME ÇAVUŞ KOCABIYIK PARKI: Kazım Karabekir Mahallesindedir. 1.386,17 m²’lik bir alan üzerindedir. 400,00 m² yeşil alanı, 130,00 m²’lik çocuk oyun alanı, 370,00 m²’lik spor alanı ve içinde bir de Yaşam Evi bulunmaktadır.

HALİT AKÇATEPE BAHRİYELİLER PARKI: Kilyos Mahallesinde olup 440,00 m²’lik bir alanı kapsar. 300,00 m²’lik yeşil alanı, 100,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

HALK ÇEŞMESİ: Emirgan’da Doğu Muvakkithane caddesindedir (M.1934). İmam memba suyundan beslenmektedir. Ayna taşının tam ortasındaki daire içindeki kitabede şöyle yazmaktadır: “Halk Çeşmesi 30 Ağ. 1934”.

HAMAM SOKAK: Sarıyer Merkez Mahallesi sokaklarındandır. Orta çeşme caddesi üzerinde ve sağ yöne çıkış olan ilk sokaktır. İsmini burada bulunan Hamam’dan almıştır. Sarıyer Hamamı Çelebi Müftü ismi ile anılan Şeyhülislam Hocazade Mehmet Efendi tarafından yaptırıldı. Bu sokak üzerinde ve Karakütük caddesine çıkış olan kısa sokağa da Hamamın arkasında olması nedeni ile “Hamam Arkası Sokak” denilmiştir. 

HAMAM SOKAK: Bezzazistan Kethüdası Hacı Mehmet Ağa tarafından yaptırılan Hamam’ın bulunduğu sokağa “Hamam Sokak” adı verilmiştir. Ancak hamam günümüzde mevcut değildir.

HAMAM SOKAK:  Büyükdere Mahallesi sokaklarından bikridir. 16.yy.da yapılan ancak zaman yıkılıp giden hamamın bulunduğu sokağa “Hamam Sokak” verilmiştir.

HAMAMCIOĞLU, Garo (Karabet) (İst. 1945): Taksim Spor Kulübünden transfer edildi (1967) ve 13 sezon (1967-1980) Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer’de en uzun süre forma giyen futbolculardan biridir. Sarıyer’de kaldığı süre içinde 368 lig, 3 B. Takımlar ligi 17 kupa ve 4 turnuva maçı olmak üzere 393 resmi ve 91 özel maçla birlikte toplam olarak 483 kez maçta forma giydi. Lig maçlarında 103, kupa maçlarında 4, turnuva maçlarında 3 olmak üzere resmi maçlarda 110, özel maçlarda 55 olmak üzere toplam olarak 165 gol kaydetti. Sarıyer takımında en çok oynayan ve en çok gol atan futbolcu olarak rekor sahibidir. Uzun süre takım kaptanlığı görevini üstlendi. Sarıyer’de oynadığı 13 sezon içinde 10 kez takımının en çok gol atan adamı olmayı bildi. Futbolu jübile yaparak Sarıyer’de bıraktı. Cemaatinin takımı olan Taksim Spor Kulübünde uzun zamandan beri başkan olarak görev yapmaktadır. Ermeni Cemaatinde Vakıf Başkanlığı gibi görevler üstlenmektedir.

HAMAMCIOĞLU YALISI/BEYAZ YALI: Sarıyer’de Yenimahalle Karakütük caddesi üzerinde olup iki cephelidir. Yalının altı mağaza olup 1930-1950 yılları arasında balık tuzlama yeri olarak kullanıldı. Uzun yıllardan beri boş duran yalı viran haldedir. Yalı 19.yy. sonlarında inşa edilmiştir. Beyaz Yalı olarak anılmaktadır.

HAMDİ ÇAVUŞ ÇEŞMESİ: Kireçburnu ile Çayırbaşı arasında bir kayanın dibinde bulunduğu (H.1315-M.1897) “İstanbul Çeşmeleri” kitabında kaydedilen bu çeşme yol genişletilirken ortadan kaldırılmıştır.

HAMDİ PAŞA ÇİFTLİĞİ/KORUSU: Maden mahallesinin doğusunda, Taşocakları mevkiinin bitişiği ve üst kısmındadır. Çam ağaçları ile kaplı büyük bir alandır.

HAMDİ PAŞA ÇİFTLİK SOKAK: Hamdi Paşa, kişiliği, çiftliği ve görkemli köşkü ile Maden mahallesine hayat veren biriydi. Çok hareketli olan Çiftlik ve köşk zamanla bu hareketliliğini kaybetti ve sessizliğe gömüldü. Köşk bakımsız kaldı, harap oldu yıkıldı, mükemmel Hamdi Paşa kaynak suyu da kayboldu. Sokaklara isim verilirken Hamdi Paşa da unutulmadı ve Çiftliğin bulunduğu yere “Hamdi Paşa Çiftlik Sokak” ismi verildi. Ayrıca numaralı olarak üç adet Hamdi Paşa Çiftlik Sokak var.

HAMDİ PAŞA KÖŞKÜ: Aynı ismi taşıyan çiftliğin/koruluğun içinde bulunuyordu. Zamanla yıkılıp gitti.

HAMDİ PAŞA MEMBA SUYU: Hamdi Paşa Çiftliği/koruluğu içinde bulunan bu su içimi çok iyi olan sulardan olmasına karşın, bakımı yapılmadığı için kendi halinde kaldı, kullanılmıyor.  

HAMİD-İ EVVEL/EMİRGAN CAMİİ: Emirgan Çınaraltı mevkiinde bulunan Emirgan Camiinin esas ismi Hamid-i Evvel Camii’dir. Emirgan’ın önemli tarihi eserlerinden biridir. Bu camii 1871’de Sultan I. Abdülhamid tarafından erken yaşta ölen şehzadelerinden Mehmet ve onun annesi Hümaşah Kadın adına yaptırıldı. Külliye olarak yaptırılan camiin; çeşmesi, hamamı, fırını, değirmeni de vardı. Bunların pek çoğu günümüze oluşmadı. Camii, Emirgüneoğlu Yusuf Paşanın yaptırdığı sahil sarayının yerine inşa edilmişti. Cami Sultan Mahmut (1808-1839) döneminde eski camiin yerine yeniden inşa edildi. Camiin doğu tarafına yapılan ve tüm cepheyi kaplayan ahşap Hünkar kasrı müstakil olup girişi ayrıdır. Cami 2007 yılında yangın geçirdi.

HAMSİ LİMANI KOYU: Garipçe köyü sınırları içindedir.  Büyükliman Plajı ve Çalıburnu geçildikten sonraki koya Hamsi Limanı denir. Küçük bir koydur. Yat ve kotralar burada demirler.  Bu güzel koy Yavuz Sultan Selim  (Üçüncü Köprü) ayağına yapımı sırasında ortad an kaldırıldı. Koy yerinde şimde köprü ayağı bulunuyor.  

HANCI, Orhan (1923-202): Rumelihisarlıdır. Ticaretle uğraşır. İki dönem R. Hisar muhtarı olarak görev yaptı.

HANÇERLİ ÇAVUŞ SOKAK:  Büyükdere Mahallesi sokaklarından biridir. Belediye görevlisi çavuş görevi sırasında ve görevi dışında hançerini belinden çıkarmamakta ısrar ettiğinden bu lakapla anılmış ve oturduğu sokağa “Hançerli Çavuş Sokak” adı verilmiştir.

HARBİYE ÇİÇEK ÇEŞMESİ: Tarabya’da çarşı içinde ve Karakolun karşısındadır (M.1996). Tamamıyla mermer olan çeşme dört sütunludur. Çatının cephe yüzlerinde “Bismillahirrahmanirrahim” besmele yazısı yer almaktadır. Ön cephedeki kitabesinin üst kısmında hayratı yapan Harbiye Çiçek’in bir resmi konulmuş, alttaki kitabede şöyle bir yazı vardır: “Harbiye Çiçek hayratı, 1996”. Çeşmenin suyu memba suyu olup, üç cephesindeki musluğundan su akışı vardır. Çeşme aslında 1972 yılında bir kısım Tarabyalı hayırsever tarafından yapılmıştır. Ancak, Harbiye Çiçek isimli hayırsever tarafından bugünkü duruma getirilmiştir.

HASAN EFENDİ (HACI) ÇEŞMESİ: Yeniköy’de cami yakınında sokak içerisinde ve su terazinin altında bulunduğu “İstanbul Çeşmeleri” kitabında kaydedilen bu çeşme bulunamamıştır.

HASAN PAŞA (KAPTAN GAZİ) ÇEŞMESİ:  “İstanbul Çeşmeleri” kitabında Cerrah Mahmut Efendi Camiinin köşesinde olduğu (H.1315-M.1897) bildirilen bu çeşme de yerinde yok. Yol yapım çalışmaları sırasında ortadan kaldırıldığı düşünülebilir. “İstanbul Çeşmeleri” kitabına göre şöyle bir kitabesi varmış:“Kapudan-ı derya Cezairli Gazi Hasan Paşa çeşmesi akarıdır (1315)”.

HASAN PAŞA (KAPTAN GAZİ) ÇEŞMESİ: Altunkum’da ki bahçeli gazinoda bulunduğu  (H.1347-M.1928) “İstanbul Çeşmeleri” kitabında belirtilen bu çeşme bulunamamıştır. Bu çeşmenin kitabesinde şöyle yazıyormuş: “Sahib-ül hayrat Kapudan-ı derya Cezayirli/Gazi Hasan Paşa Çeşmesi”. Bu çeşmenin üzerinde ayrıca bir de onarım kitabesi bulunuyormuş bu kitabede de şöyle yazıyormuş: “Marmoloz (Mavramoloz) Dalyan Çeşmesi” (3 Mayıs 1928).

HASAN PAŞA (KAPTAN GAZİ) ÇEŞMESİ: Cezayirli Gazi Hasan Paşa Çeşmesidir. Yenimahalle Karakütük Caddesi üzerinde ve çarşı içinde, meydana girince sağ köşe başındadır. Hasan Paşa (Kaptan Gazi) tarafından (H.1199-M.1784) yılında yaptırılmış bir meydan çeşmesidir. Sarıyer Vakıf Memba Suyundan beslenmektedir. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Ol Cezayirli Hasan Paşa-ı Gazi namdır/Yapdı nice hayr cari ol şecaat kanıdır/  Bu denı dünya fani olduğun idrak idüp/Yapdı Sarıyer’de bir çeşme zülalin aynıdır/ Geldi üçler seyr idüp anı didim tarihini/ Bil bu mai su değil ayn-ül hayatın aynıdır” (1199).

HASAN PAŞA (KAPTAN GAZİ) ÇEŞMESİ: Garipçe Köyün batısında Büyükliman’da ve plaj içinde bulunan bu çeşme Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından, Büyükliman’da bulunan tersane içinde yaptırılmıştır (H.1199-M.1784). Tersane zamanla yok olup gitmesine karşın, çeşme plaj içinde bulunmakta olup, su akışı yoktur. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Şevkile bir tarih-i mâ tenden çıkardım fikr idüp İtdi icra bu yeni Tersane de âb-ı lâtif 1199”.

HASAN PAŞA (KAPTAN GAZİ) ÇEŞMESİ: Hacı Osman Bayırında olduğu (H. 1315-M.1897) “İstanbul Çeşmeleri” kitabında belirtilen ve kullanılmadığı bildirilen bu çeşmeye rastlanmamıştır. Büyük bir olasılıkla Hacı Osman yolu yapımı sırasında ortadan kaldırılmıştır. Çeşmenin ayna taşında çift çapa resmi ve kitabesinde şöyle bir yazı varmış. “Esbak Kapudan-ı derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa merhumun hayratıdır” (Sene 15 Eylül 1313).

HASAN PAŞA (KAPTAN GAZİ) ÇEŞMESİ:  Çayırbaşı’ndaki Cerrah Mahmut Efendi Camii bahçe duvarına bitişik tek yönlü büyük hazneli duvar çeşmesidir (H.1197-M.1782). Bu camiye, onarımını yaptırdığı için Cezairli Gazi Hasan Paşa Camii de denilmektedir. Çeşmenin iki kitabesi vardır. Kitabelerin altında ise bir kabartma çapa resmi vardır. Kitabede şöyle yazmaktadır: “Hâlâ Kapudan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa Hazretleri işbu çeşmenin ve mâ-ı lezîzinin yollarının tamir-i küllî ile müceddeden tamir ve terminine muvaffak olmalarıyla nâm-ı nâm-ı müşireleri hayr ile tezkir olunmak niyaziyle bu mahalle işaret olunmuştur” (1197). Alttaki ikinci kitabede ise şöyle yazıyor: “Bu çeşmede asla saka gediği yoktur” Bu ifadeden anlaşılmaktadır ki: sakaların (su satıcılarının) su alıp satması hakları yoktur (Su almaları yasaktır).

HASAN ZARİFİ GÜLŞENİ BABA/DEDE; Serezlidir. Şeyh İbrahim Gülşeni’nin İstanbul’a gönderdiği ilk halifelerden biridir. Rumelihisarı’nda kendi yaptırdığı Durmuş Dede Dergâhı çevresinde gömülüydü. Yol yapım çalışmaları sırasında ortadan kaldırıldı.

HASBEK, Ali Haydar (Fatih, 1881-1958): Sarıyerli hukuk adamı. Deli Müftüler ailesinin mensubu olup, dava vekili olarak yıllarca Sarıyerlilerin sorunlarının halli için uğraşı verdi. 

HASİP HANIM YALISI: Rumelihisarı, Baltalimanı üzerinde bulunan bu tarihi yalı 18.yy. sonlarında yapılmış olup, Nasip Hanım’a aitti. 1902’de Posta ve Telgraf eski Nazırı Hüseyin Hasip Efendiye geçti. Tanker çarpması sonucu yıkılan yalı yeniden yapıldı ise de tarihi hüviyetini kaybetti.

HAŞLAK, Ahmet (İzmir, 1971): Pektim Spor Kulübünden transfer edildi ve iki sezon (1995-1997) lacivert-beyazlı kulüpte tescilli kaldı. Bu süre içinde 55 lig, 3 kupa olmak üzere 58 resmi ve ayrıca 29 özel maçla birlikte 87 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 5, özel maçlarda 2 gol attı. D.Ç. Karabükspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)