Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-49

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-49
Okunma : 1.304 views Yorum Yap

HİSAR, Abdülhak Şinasi (İst. 1887-1963): Çocukluğu Rumelihisarı, Büyükada ve Çamlıca’da geçti. Rumelihisarı’nı pek sevdiği için soyadı olarak “Hisar”ı aldı.1898’de Galatasaray Lisesine girdi. 1905’de Yurtdışına (Fransa’ya) kaçtı ve Paris’te Ecole Libre dez Sciences Politiques’e devam etti. II. Merutiyet’in ilanı ile yurda döndü. Fransız, Alman şirketlerinde, Osmanlı Bankasında, Reji (Tekel) İdaresinde, 1931’den sonra da Ankara’ya yerleşerek Dişişleri Bakanlığında çalıştı. 1948’de İstanbul’a döndü. Türk Yurdu Dergisi’nin yayın müdürlüğünü yaptı (1954-1957) ve 1963’de öldü. Edebiyat’a Dergâh ve Yarın dergilerinde şiir kitap tanıtma ve eleştiri yazıları yazarak başladı. 1921’den itibaren İleri ve Medeniyet gazetelerine yazdığı yazılarla tanındı, 7 Ağaç, Varlık, Ülkü ve Türk Yurdu dergileri ile Milliyet, Hakimiyet-i Milliye ve Dünya Gazetelerindir yazdı. Bütün yazılarını “Hatıra” ya dayalı olarak yazdı. Romanlarında Maurice Barres, Anatole France ve Marcel Proust gibi yazarların edebiyat anlayışlarını benimsedi. 1942’de CHP Hikâye ve Roman Mükafatı’nda üçüncülük Fahim Bey ve Biz isimli eseri Almancaya çevrildi. Eserleri: Fahim Bey ve Biz, Çamlıca’daki Eniştemiz, Ali Nizami Bey’in Alafranga ve Şeyhliği, Boğaziçi Mehtapları, Boğaziçi Yalıları, Geçmiş Zamanh Köşkleri, Geçmiş Zaman Fıkraları, Antoloji: Aşk imi, İstanbul ve Pierre Loti, Yahya Kemal’e Veda, Ahmet Haşim: Şiir ve Hayatı’dır. Öldükten sonra Seçmeler, Geçmiş Zaman Edipleri ve Edebiyat ve Romana Dair isimlerini taşıyan üç kitabı daha yayınlandı.

HİSAR ÇEŞMESİ: Rumelihisarı, Baltalimanı yolu üzerinde ve Bağ Gazinosu karşısında olduğu “İstanbul Çeşmeleri” kitabında kaydedilen bu çeşme (H. 1052-M.1642) bugün yerinde yok.

HİSAR KİRAZI: Rumelihisarı’nın en önemli meyvesidir. Rumelihisarı’nın (kalenin) arka bahçelerinde yetiştirilen bu kiraza “Gülnar-ı Rum” denilmekteydi. Ama zamanla bu meşhur meyve kaybolup gitti.

HİSARÜSTÜ MERKEZ CAMİİ: Rumelihisar’da. Hisarüstü mevkiinde aynı ismi taşıyan cami 1960’da yapılmış olup tarihi bir özelliği yoktur.

HODZİÇ, Tarık (Sarayova, 1951): Galatasaray’dan transfer edildi. Bir sezon Sarıyer’de tescilli kaldı (1984/85). 29 lig, 2 turnuva olmak üzere 31 resmi ve 3 özel maçla birlikte toplam 34 maçta forma giydi. Lig maçlarında 8, turnuva maçlarında 3 ve özel maçlarda 1 olmak üzere 12 gol kaydetti. Galatasaray’da iken gol kralı olan Tarık Hodziç, Sarıyer Galatasaray lig maçında G.Saraylı seyircilerin tezahüratlarına, Galatasaray bayrağını öperek karşılık vermesi ve bayrakla bütün sahayı dolaşması, Sarıyerli futbolcu, seyirci ve yöneticiler üzerinde çok kötü etki yaptı. Bu hareketi kulübü küçük düşürdüğü intibaını uyandırdığından olay ilk genel kurulda görüşme konusu yapıldı ve genel kurulda alınan kararla kulüpten ilgisi kesildi. Bu kararla da Türkiye’de futbol yaşamı sona erdi.

HOLDEN YALISI: Büyükdere’de, Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğü binası yanındadır. Denizle iç içe olan yalı 18.yy.da inşa edilen Sarıyer’in en eski yalılarındandır. Ağırbaşlı yalı olarak isimlendirilen yalıların en önemli örneklerinden biridir. Perihan Ataman Holden olman sahiplerinin ismi ile anılmaktadır.

HOROSAN, Mustafa (Çayeli, 1949): Trabzonspor’dan transfer edildi ve iki sezon (1973-1975) Sarıyer’de tescilli kaldı. 27 lig, 2 B takımlar ligi olmak üzere 29 resmi ayrıca 20 özel maçla birlikte toplam olarak 49 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 5, özel maçlarda 7 gol kaydetti.

HOROZOĞLU ÇEŞMESİ: Bu çeşmenin hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Çeşme üst üste geçirdiği onarımlar sonunda bütünü ile özelliğini kaybetti ve yeni bir çeşme olarak ortaya çıktı. İlk çeşme bir metre kadar yüksekliğinde betondan dikdörtgen bir hazne ve tek musluktan meydana geliyordu. 1980 yıllarda bir hayırsever tarafından onarıldı ve eski hüviyetinden uzaklaştırıldı. T.T.O.K. (Turing) tarafından 1993 yılında Osmanlı tarzında yeniden inşa edildi. 2008’de Sarıyer Belediyesi tarafından tekrar onarıma alındı ve bu kez yeniden imar edilerek, bir önceki özellikleri ortadan kaldırıldı.

HOŞGÖRÜ PARKI: Tarabya Mahallesindedir. 825,95 m²’lik bir alan üzerindedir. 419,61 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır.

HOTEL DE BELLE VUE: Türkiye’de açılan ilk otel Büyükdere’deki Hotel de Belle Vue otelidir. Bu otelde ünlü piyanist Listz Frans bir konser vermiştir. Otel İspanya Büyükelçiliği yazlık binasının kuzey doğusundaki yamaçta idi ve 1897’deki Büyükdere yangınında yanıp kül oldu. Oteli’in 1917 yangınında yandığı da ihtimal dâhilindedir.

HOTEL DE I’EMPİRE OTTOMAN OTELİ: Sardunya’lı Lapire Ravotti tarafından yaptırılan Hotel de I’Empire Otoman Oteli, İstanbul’da çok ilgi gören bir oteldi. Bu otelde yanarak kül oldu.

HOTEL THALİA: Yeniköy’de açılan ilk otel 1913’de Hotel Thalia adıyla açıldı. Yorgo Karusos tarafından işletilen otel bir süre hizmet verdikten sonra kapandı.

HULUSİ KENTMEN PARKI: Poligon Mahallesindedir. 164 m² yeşil, 75 m² oyun, 32 m² fitness ve dinlenme alanlarıyla birlikte toplam 400 m²’lik bir alan üzerinde kuruldu.

HUŞ, Prof. Dr. Savni (Kastamonu, 1911-1996): Üniversite öğretim üyesi. İlk ve orta eğitimini Kastamonu’da gördü. 1930’da Yüksek Orman Mektebini girdi ve 1933 yılında Orman mühendisi olarak mezun oldu. Bir süre Orman Teşkilatında ve Zonguldak’ta çalıştı. Sonra 1935’de Tarım Bakanlığı tarafından Odun Kimyası öğrenimi görmek ve doktora çalışması yapmak üzere Almanya’ya gönderildi. Burada ”Dresten Tehnische Hochschule” de kimya öğrenimi gördü. II. Dünya Savaşı çıkması üzerine 1939’da yurda döndü ve Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesine asistan olarak atandı. 1940’da tekrar Almanya’ya gönderildi ve devam ettiği Kimya Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Aynı zamanda Tharandt Orman Yüksek Okulunda “Sığla Ağacının Ormancılık Bakımından Önemi ve türk Sığla Yağının Kimyasal Araştırılması” konulu doktora tezi ile doktor unvanını aldı. Yurda döndü ve 1941-1943 yılları arasında askerlik görevini yapan Huş, tekrar Orman Fakültesi Orman Mahsullerinden Faydalanma kürsüsünde çalışmaya başladı ve 1946’da şef asistanlığa atandı. 1950’de “Fıstık Çamından Terebantin Elde Etme Metotları ve Fıstık Çamı Terebantininin Bazı Kimyasal Özellikleri” konulu tezi ile “Üniversite Doçenti” oldu. Bilahare 26.01.1957’de Profesörlüğe.1961 yılına kadar Orman Mahsuleri Kimyasi Kürsüsünde başkan olarak görev yaptı. Akademik çalışmaları yanında üç dönem Orman Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği, iki dönem İ.Ü. Senatosunda Or. Fakültesi Temsilciliği.

HUT, Tayfun ( Sarıyer, 1967): Sarıyer altyapısından yetişti, yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takım kadrosuna alındı (1986). 17 lig, 1 amatör lig, 39 Ümit-PAF ligi ve 4 kupa maçı olmak üzere 61 resmi ve ayrıca 12 özel maçla birlikte toplam olarak 73 maçta lacivert-beyazlı formayı giydi. Ümit takım maçlarında 3 gol attı, 1 kez A milli takımda yer aldı. Muğlaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

HUZUR MAHALLESİ: Şişli ilçesi sınırları içindeydi. 2012’de çıkan “Belediyeler Birliği Kararnamesi” ile Sarıyer’e bağlandı. 

HÜBER MALİKHANESİ: Tarabya Yeniköy Caddesi üzerinde bulunan Hüber Malikanesi çok önemli bir tarihi eser olup 34.046 m²’lik bir alanı kaplamaktadır. Büyük alan içinde çeşitli ağaç türleri vardır. Hüber köşkü 19.yy. sonlarında bu alanda inşa edildi. Binayı Osmanlı Devletine silah satan Krupp firmasının İstanbul temsilcisi Hüber’di. Hüber’den sonra yalı birkaç kez el değiştirdi. Bir süre Fransız Notre Dame de Sion Okulu olarak kullanılan Malikâne 1973’de Boğaziçi İnşaat ve Turizm Şirketince satın alındı. 1985’da ise kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığı Yazlık Köşkü olarak kullanılmaktadır.

HÜLAGÜ, Ali Tuncer (Sarıyer, 1952): Sarıyerli, inşaat Mühendisi, dernekçi. Sarıyer Pertevniyal İlkokulu (1963), Sarıyer Ortaokulu (1966) ve Sarıyer Lisesini (1969) bitirdi. Yüksek Öğrenimini İDMMA Galatasaray Üniversitesinde tamamladı ve İnşaat Mühendisi olarak hayata atıldı. Demma Çelik Hasır Firması, Hava Kuvvetleri Lojman İnşaatlari (Askerlik dönemi) Kontrol Mühendisi, Emlak Kredi Bankası Ataköy 5. Mahalle İnşaatları Şantiye Şefi, Milli Savunma Bakanlığı 2020 Konut İnşaatları Şantiye Şefi, MO-YAP/Ekmekçioğlu Prefabrik Yapı Elemanları Fabrika Müdürü, Foy Yapı Denetim Statik Proje Denetçisi ve Kentsel Dönüşüm Proje Mühendisi, Ayrıca Alkan Teknik Yapı Denetim Ltd. Şti. Statik Proje Denetçisi ve Kentsel Proje Dönüşüm Mühendisi olarak görev yaptı ve çeşitli tarihi eser bina resterasyonu işlerini yürüttü. Ayapı Denetim Ltd. Şti. Şirket Ortağı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Statik Proje Denetçisi (Sarıyer), Zenon Profabrik Yapı Elemanları Şirketi Genel Müdürü&Hissedarı (Kurtköy) ve Yıldız Perma Kültür A.Ş. Ortağı, Silivri-Ortaköy Belde Belediyesi, İmar ve Fen İşleri Müdürlüğü (2009) görevini yürüttü. SHP den sonra CHP de üyeliği var. İlçe Yönetim Kurulu üyeliği ve değişik yıllarda delege olarak görev yaptı. CHP, Sarıyer Lisesi Mezunları Derneği, Y.T.Ü. Mezunları Derneği Üyesidir. Sarıyer Liseliler Derneğinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı (2016-2018) ve Sarıyer Lisesi Mezunları Derneği Başkanlığını devam ettirmektedir (2019 itibariyle). 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)