Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-50

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-50
Okunma : 2.358 views Yorum Yap

HÜNKÂR AV KÖŞKÜ: Hünkar Köşkü Sarıyer’in önemli mesirelerinden olan Hünkar Suyu mesiresi içindedir. Padişahların Sarıyer’e ilgi göstermesi 17.yy. başlarında başlamış ve devam etmiştir Sarıyer’e en çok gelen Padişahlar IV. Murat (1623-1640), IV. Mehmet (Avcı Mehmet) (1648-1687) ve III. Selim’dir (1789-1807). Bilhassa Sultan IV. Mehmet çok sık gelir ve bu av köşkündü kalırdı. Saltanat kayığı Sarıyer deresinden iç kısımlara kadar gider ve Sultan’ı Hünkar Suyu mesiresi yanına kadar götürürdü. Hünkâr Suyu mesiresindeki Av Köşkü ağaçlıklar arasındadır. Uzun yıllardan beri onarılmadığından harap olmak üzeredir. Köşk ve çevresi Hamamcıoğlu ailesinin mülkiyetindedir.

HÜNKÂR BAYIRI: Eski Sular Caddesinin son kısmında sol tarafta olup, bu bayırdan Kestane Suyu mesire yeri ile Hünkar Suyu mesire yerine çıkılır.

HÜNKÂR ÇEŞMESİ: Sarıyer’deki Hünkâr Suyu mesiresi içinde bulunmaktadır. Üç Hünkâr Suyu bulunuyor. İkisi mesire içinde, diğeri ise mesirenin alt kısmında ve dereye yakın yerdedir. Hünkâr Suyu mesiresi uzun yıllardan beri çalıştırılmadığından mesire içindeki iki çeşmenin su akışı durdurulmuştur. Çeşmeleri de iptal edilmiştir. Mesire ve Çeşme Hamamcıoğlu ailesine aittir. Suyun sertlik derecesi 3.5 tir.

HÜNKÂR SUYU FABRİKASI: Sarıyer, Hünkâr Suyu Mesiresinin alt yamacında dereye yakın yerde bulunan Hünkar Suyu’nun bulunduğu yerde yapılan Hünkâr Suyu Dolum Fabrikası 1940’lı yıllardan 1970’li yıllara kadar faaliyetini devam ettirdi. Su fabrikalarının artması üzerine fabrika kapatıldı.

HÜNKÂR SUYU MESİRESİ: Eski Sular Caddesinin Şifa Suyu tarafına dönen viraja varmadan görülen bayırın üst, Kocataş tepesinin alt kısmındadır. Küçük ve büyük ağaçlarla kaplı mükemmel bir mesiredir. İçinde üç yüz dört yüz yıllık tarihi çınar ve ıhlamur ağaçları bulunmaktadır. Mesire içindeki muhteşem Av Köşkü asırlarca önce yapılmış bir köşk olup Sultanların gelip avlandıktan sonra istirahat ettikleri köşktür. Köşk onarıma muhtaç durumdadır. Hünkâr Suyu mesiresi içinde iki çeşme vardır. Hamamcıoğlu ailesine ait oylan mesire 1980’den sonra kapatılmıştır.

HÜNKÂR SUYU: Sarıyer’de Hünkâr mevkiindeki bu çeşme mesirenin alt kısmında dereye yakın yerdedir. Kapatılmış olan Hünkâr Suyu Fabrikasının yanındadır. Su akışı vardır. Sertlik derecesi 3.5 dır.

HÜRMAN, Erkut (İst. 1964): Sarıyer altyapısından yetişti ve yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takım kadrosuna alındı (1971). Beş sezon (1971-1974 ve 1977-1978) profesyonel kadroda kaldı. Bu süre içinde 87 lig, 3 B takımlar ligi, 5 kupa ve 3 turnuva maçı olmak üzere 98 resmi ve ayrıca 29 özel maçla birlikte toplam olarak 127 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 9, özel maçlarda 7 olmak üzere takımına 16 gol kazandırdı.

HÜRMAN, Hamdi(İst. 1924-      ): Askeri okulu bitirdi. Astsubay olarak askeri güçlerde futbol oynadı. Sarıyer alt yapısında antrenör olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde bir dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

HÜRRİYET İLKÖĞRETİM OKULU: Yavuz Sultan Selim Mahallesindedir. 1972’de Ferahevler İlk Okulu adını taşıyan üç derslikli okul olarak açıldı. 1977’de okula yeni derslikler ilave edildi ismi de Hürriyet İlköğretim Okulu oldu.

HÜSEYİN EFENDİ: Sarıyer muhtarı olarak görev yaptı, 1913 sonbaharında olan Büyük Sarıyer Selini ilgili makamlara bildiren heyette var.

HÜSEYİN EFENDİ: Rumelikavağında bakkaldı, muhtar olarak görev yaptı.

HÜSEYİN PAŞA (AĞA) ÇEŞMESİ: Yeniköy-Tarabya sahil yolunda ve Kalender mevkiinde bulunan bu çeşmenin (H.1241-M.1825) sahil yolunun genişletilmesi sırasında yıkıldığı “İstanbul Çeşmeleri” kitabında bildirilmektedir.

HÜSEYİN SIRRI PAŞA ÇEŞMESİ: Bu çeşme Rumelikavak mezarlığı içindedir (H.1312-M.1894). Çeşmenin ayna taşının üst kısmındaki levhada Süleyman Sırrı Paşa hakkında bilgi yer almaktadır. Çeşmenin su kaynağı vardır fakat suyu yoktur. Çeşmenin kitabesinde şöyle yazmaktadır: “… Ve min-el kulle şeyhin hayy” Dördüncü Ordu-yu Hümayun Topçu Livası iken Doksan üç senesinde Henkam-ı Muharebede vefat eden Hüseyin Sırrı Paşa’nın namına olarak işbu çeşmesar tecdid olundu. Mevla’yı mutel ummet-i Muhammediye’nin cümle geçmişleriyle beraber merhum mumaileyhin ve refika-ı merhumesiyle hanedanından bu alem-i faniye gelip geçenleri mağfireti ilahiyesine mazhar buyursun. Muharrem-ül Haram, 1312 sene(1894, Celaleddin)”.

HZ. BİLAL HABEŞİ CAMİİ: Hz. Bilal Habeşi Camii Huzur mahallesinde olup Aşık Şenlik Caddesinde dir ve kapı Nosu 14’ dür.

II. MAHMUT BENDİ (BENDİ CEDİT, YENİ BEND): Belgrad Ormanı içindedir. Bu bende Yeni Bend de denilmektedir. Sultan II. Mahmut (1785-1866)’ un emriyle Balyan ailesinden Mimar Karabet Amira Balyan (1800-1866)’a yaptırdığı bir su bendi (1839), 95 m uzunlukta, 15,80 m. yüksekliğinde ve 217.000 m³ kapasitelidir.

III. SELİM’İN DEVRİLİŞİ: Sultan III. Selim’in (1789-1807) tahtan düşürülmesine neden olan Kabakçı İsyanı Rumelikavağı Hisarlarında başladı. Kale Muhafızı olan Kabakçı Mustafa etrafına topladığı bir kısım yeniçeri ile isyan bayrağını açtı ve kaleden çıkarak Büyükdere, Çayırbaşı mevkiindeki büyük çayırda ordugâh kurdu. Burada toplanan yeniçeriler saray üzerine yürüdü.  Saray baskı altın alındığı için Sultan III. Selim ne kadar direndiyse de başarılı olamadı ve yerine IV. Mustafa tahta çıkarıldı. Kabakçı Mustafa bu olaydan sonra Turnacıbaşı rütbesi ile Boğaz Nazırlığına atandı (Bakan oldu). Bu olayı öğrenen Alemdar Mustafa Paşa, seferden geri dönmüş ve Pınarhisar Ayanı Ali Ağayı 300 adamı ile Rumelifeneri’nde ki köşkünde bulunan Kabakçı Mustafa’nın üzerine göndererek öldürttü. Alemdar Mustafa Paşa, ordusu ile Edirne’den İstanbul’a dönmüş ve III. Selimi tekrar tahta çıkarmak için sarayı baskın yaptı fakat III. Selim’in kanlı cesedi ile karşılaştı.  IV. Mustafa’yı tahtından indirilerek II. Mahmut (1808-1839) tahta çıkarıldı (Bkz: Kabakçı Mustafa olayı).    

IRMAK PİKNİK YERİ: Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içinde ve Otağtepe piknik yerinin yanındadır. Çocuk oyun parkları. Salıncaklar ve diğer çocuk oyunları gibi pek çok sosyal hizmet sunmaktadır.

IRMAK, Ord. Prof. Dr. Asaf (Yanya, 1905- ?  ): İ.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi. Beykoz Orman Ameliyat Mektebi 1920, Orman Mektebi Âlisi 1923 ve İstanbul Darülfünunu Fen Fakültesi Kimya Enstitüsü 1927, Saksonya Yüksek Teknik Okulu şubesi olan Tharant Orman Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Doktorasını Tharant Orman Yüksek Okulunda 1934’de yaptı. Yüksek Orman Mektebinin lağvedilmesi üzerine Yüksek Ziraat Enstitüsüne bağlı Orman Fakültesnin kurulması üzerine YZE Orman Fakültesi Orman Botaniği-Silvikültür-Toprak İlmi ve Ekoloji Enstitisünde Şef Asistanr atandı. 1938’de Doçent, 1942’de Profesör, 1958’de Ordinaryüs Profesörlük ünvanı aldı. Doktora tezi “Beitrag zur Ökologie der Tanne Buchrduckerei Otto Franke. Dresten 1934; Doçentlik tezi “Belgrad Ormanı Toprak Münasebetleri, 1940. Yayınları: 21 kitap, 16 Araştırma (Makale), 25 Bilimsel inceleme, 6 Çeviri ‘Makale) olmak üzere 68 adettir.  

IŞILAY, Eftalya  (Büyükdere, 1891- İst. 1939): Ses sanatçısıdır. Musikisever bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Babası Jandarma Yüzbaşısı Yorgi Efendi eve gelen misafirlere saz çalar, genç Eftalya’da babasının sazı eşliğinde şarkı söylerdi. Kısa sürede mükemmel sesi ile dikkatleri üzerine topladı. Eftalya genç kızlığında, Büyükdere’de sandalla denize açılır, bazen babasının eşliğinde bazen kendi başına gece boyunca şarkı söylerdi. Halk gecenin karanlığında yüzünü görmediği ama sesini çok beğendiği esrarengiz şarkıcıya “Deniz Kızı” lakabını takmıştı. Büyük şöhrete ulaşan Eftalya için Aleko Bacanos “Gel ey denizin nazlı kızı” sözleriyle başlayan ünlü acemaşiran şarkısını Eftalya için bestelemiştir. Eftalya’nın ilk plakları türkü ve şarkı normlarındadır. İlk plaklarını 1923-1926 yılları arasında Fransa’da doldurdu. Avrupa’da da konserler veren Eftalya, Ortadoğu ülkelerine de giderek sanatını icra etmiştir. Cumhuriyet döneminde pek çok plak doldurmuş, 1927’de İstanbul’da Columbia plak şirketinin yayımladığı ilk plaklar Darulelhan kayıtlarıdır. Columbia şirketinde 100 plak doldurduktan sonra, bilahare yine aynı şirket adına 11 plak daha doldurdu. Şirketin plakları isimsiz olarak piyasaya sürmesinin nedeni Eftalya Hanım’ın gayrimüslim oluşundan kaynaklanmaktadır. 1934’de Sahibinin Sesi Plak Şirketi okuyucusu olarak plak doldurmuştur. Atatürk’ün huzurunda da şarkı okuyan Eftalya Hanım 1930’dan itibaren adını gizlememiş şarkılarını Deniz Kızı Eftalya Şadi Hanım” adıyla yayımlamıştır. 

İBN-İ SİNA PARKI: İstinye Mahallesindedir. 3.283,00 m²’lik bir alanı kapsar, 1.600,00 m²’lik yeşil alanı, 126,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 432,00 m² spor alanı bulunmaktadır.

İBNİ SİNA SOKAK: Yenimahalle’nin en eski sokaklarından biridir. Ünlü düşünür İbni Sina’nın ismi sokağa verilmiştir.

İBRAHİM CEVAHİR PARKI: Maden Mahallesindedir. 828,53 m²’lik bir alan üzerinde olup, 172,74 m²’lik yeşil alanı, 110,65 m²’lik çocuk oyun alanı ve 216,90 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

İBRAHİM EFENDİ ÇEŞMESİ: Rumelihisar’da Arpacı Çeşme Sokakta bulunan bu çeşme, kesme taştan klasik tarzda yapılmıştır (H.1145-M.1732). Kitabesi şöyledir: “Didim atsâna izzî resm-i osmaniyle târihin İç İbrahim Efendi Çeşmesinden mâ sana zemzem” (1145).

İBRAHİM EFENDİ KÖŞKÜ: İstinye deresinin batı tarafında Şükran Ülgezer Meslek Lisesinin yanındadır. Çok bakımsız olan bina İstinye’nin tarihi eser köşklerinden biridir.

İBRAHİM PAŞA (ABRAHAM PAŞA) KONAĞI: Demirciköy’e girişte solda çam ağaçlıkları arasında idi. Zamanla yıkılıp harap hale geldi. Kalıntıları da kaybolmak üzeredir.

İBRAHİM PAŞA (DAMAT) ÇEŞMESİ: Rumelihisarı’nda Amiral Fahri Ergin sokakta bulunan bu çeşme (H.1277-M.1860) birkaç kez onarım görmüş ve onarımlar sonucunda mimari özelliğini kaybetmiştir. Kitabesi şu satırlar yer almaktadır: “Mısır Valisi sâbık Abbas Paşa zade vâkıf-ı sâni damad-ı  hazret-i pâdişâhî merhum ve mağrunleh Devlete İbrahim Paşa’ın  ruhiycün fatiha (Sene 1277)”. İbrahim Paşa, Sultan III. Ahmet’in damadı Nevşehirli İbrahim Paşa’dır.

İÇDEN, Ender (İst. 1946): Sarıyer altyapısından yetişti. Yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takım kadrosuna alındı ve dört sezon (1961-1964 ve 1972-1973) sezon oynadı. Sarıyer forması altında 8 lig ve 10 özel olmak üzere 18 maçta forma giydi. Lig maçlarında 3, özel maçlarda 2 gol attı. Ayrıca 8 kez A Genç Milli takım takımda oynadı.

İHTİLAFÇI SOKAK:  Büyükdere Mahallesi sokaklarından biridir. Sokağın ismi eskiden “Mektupçu Osman Bey Sokak” tı. Ancak sokak sakinlerinden Ziya Bey’in müthiş inatçı, itirazcı, ayrımcı ve kabul edilebilir olmaması nedeniyle sokağın ismi değiştirilerek “İhtilafçı Sokak” ismi verilmiştir.

İKİ TEMMUZ PARKI: Kazım Karabekir Mahallesinde olup, 2.644,33 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 1.239,98 m²’lik yeşil alanı, 294,50 m²’lik çocuk oyun alanı ve park içinde tesis olarak Semt Evi bulunmaktadır.

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ:  Büyükdere’de Çayırbaşı Caddesi üzerinde bulunmaktadır

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)