Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-52

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-52
Okunma : 1.583 views Yorum Yap

İPSİLANTİ YALISI: Tarabya, Kefeliköy Caddesi üzerinde bulunan İpsilantı Yalısına çifte yalı da denilmekteydi. Sultan III. Selim (1789-1807) döneminde inşa edilen bu yalı birkaç kez yandı. İlk defa 1818 yılı sonlarında ve son olarak 1932’de yandı. Bu yalıda çok büyük olay yaşandı. Yalı Rumların, Fenerliler denilen Tarih-i Osmani’de kayıtlı olan Eflak ve Boğdan Beyliklerinin zengin ailelerinden Alexandra İpsilantıs’in idi. Eflak ve Boğdan Beyliklerinin devlete ihanetleri görüldü. Ruslarla savaş çıkınca (1807) yalının sahibi Prens Alexandra İpsilanti Rusya’ya kaçınca yalı müsadere edildi ve Sultan III. Selim tarafından Dersaadet (İstanbul) Fransa Sefaretinin sayfiyesi olmak üzere Fransızlara verildi. İpsilanti yalısı 1923 yılında yanmış ve yerine yine yalı yapılmıştır. Bu yalı halen Marmara Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır.

İSHAK AĞA MEMBA SUYU: Set üzerindeki çeşmenin suyudur. İshak Ağa Camii yanında ve çay bahçesi içersindedir. Suyun derecesi çok yüksek olup içme suyu olarak kullanılmadığı için akışı kesilmiştir. Çeşme korunmaktadır.

İSHAK AĞA ÇEŞMESİ: Kireçburnu’nda ana cadde üzerinde ve Kireçburnu Camiinin deniz tarafındaki set üzerinde yer alan Çeşme altı isimli çay bahçesinin içerisindedir (H.1163-M.1749). Çeşmeyi İstanbul Gümrük Emini Seyyid İshak Ağa yaptırdığı için bu ismi almıştır. Suyun sertlik dereci 36 olup ağır sudur ve içilmez. Çeşmenin uzun zamandan beri suyu yoktur. Çeşmenin kitabesinde şöyle yazıyor: “Sahib-ül hayrat vel-hasenat Es- seyyid  Ishak Ağa Emin-i Gümrük-i Asitane” (Sene 1163).

İSKELE CADDESİ: Boğaziçi’nin en eski iskelelerinden birisi olan Rumelikavağı vapur iskelesinden Altınkum’a doğru giden caddede “İskele Caddesi” adı verildi.

İSKELE ÇEŞMESİ: İstinye-Yeniköy sahil yolu yapılırken mezarlık duvarı yanında olan bu çeşme taşları numaralanarak kaldırılmış ve vapur iskelesi karşısındaki yerde yeniden inşa edilmiştir. (H.1326-M.1908) Kitabesinde şöyle yazıyor: “Ve sekahüm Rabbühüm şeraben tahura (1326) 1908”.

İSKELE RESTAURANT: Rumelihisarı vapur iskelesi, şehir hatları seferleri kaldırıldıktan sonra kiralandı. İskele halen aynı isimle restaurant olarak hizmet veriyor.

İSKENDER PAŞAHAMAMI: Yeniköy’de Köybaşı’nda bulunan bu hamamı İskender Paşa yaptırdığından bu isimle anılmaktadır. Bu hamama Yeniköy Hamamı da denilmektedir. Bir ismi de “Reisler Hamamı” dır. Çok önemli tarihi bir eser olan bu hamam, 1958 yılında yol yapım çalışmaları sırasında ortadan kaldırıldı.

İSLAMOĞLU, Ali Paşa (Rize, 1952): Sarıyerli. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden İnşaat Mühendis olarak mezun oldu. Sarıyer Belediyesinde Fen İşleri Müdürü olarak görev yaptı. Bilahare Şişli Belediyesine geçti ve burada yapı Denetim Müdürü olarak görev aldı ve buradan emekli oldu. Soysal hayatın içinde aktif olarak bulundu. Sarıyerliler Derneği’nde (SA-DER) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü üyesi olup üç dönem (2009/2009; 2011/2012 ve 2012/2014) yönetim kurumlu üyesi olarak görev üstlendi.

İSMAİL EFENDİ ÇEŞMESİ: Çırçır Suyu mesiresinden Bekardere’ye giderken sağdadır. 1952 yılında Keresteci İsmail Tezcan ve Matbaacı İsmail Akgün tarafından basit bir duvar çeşmesi olarak yapıldı. Çeşme ilk yapıldığında şimdiki yerin tam karşısında ve bahçe kenarında idi. Çeşme Hüseyin Yıldırım tarafından onarıldığı için “Hüseyin Yıldırım Çeşmesi” olarak da bilinmektedir. Son büyük onarımı Türkiye Gazetesi tarafından yapıldı ve Abdülhamit tipi çeşme inşa edildi. Su akışı vardır.

İSMAİL EFENDİ DERGÂHI): Yeniköy’de bulunuyordu. Yol yapım çalışmaları sırasında yıkıldı. Son şeyhe Şeyh Yahya Efendi olup Halvetiye tarikatı mensubuydu.

İSMAİL EFENDİ TEKKESİ: Halveti tarikatı şeyhi İsmail Efendi’nin kurduğu tekke binası yerinde yoksa da bahçesindeki küçük mezarlıktaki mezarlar ve mezar taşları korunmaktadır.

İSMAİL HAKKI METE SAĞLIK OCAĞI: Uskumruköy’de hayırseverlerden Celal Mete tarafından babası İsmail Hakkı Mete adına yaptırılan sağlık ocağıdır. 2005’de açılmış olup Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlıdır.

İSMAİL HAKKI TONGUÇ EĞİTİM PARKI: Poligon Mahallesindedir. 570,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 

İSMAİLAĞA CAMİİ/YENİ CAMİ:  Bahçeköy’ün ilk camisi olan cami hem küçük ve hamde bakımsız olması nedeni ile halkın desteği ile yenilendi. Cami esas durumundan tamemen uzaklaştı ve yeni bir betorarma camii inşa edildi. Bu cami İsmail Ağa Cemaati tarafından inşa edildiği için bu isimle anılır oldu. Aynı zamanda bu camiye Bahçeköy Yeni Cami de denilmekte olup 1991’de ibadete açıldı.

İSMET BARLAS PARKI: Bahçeköy mahallesindedir. 806,00 m²’lik bir alanı kapsar, 170,00 m²’lik yeşil alanı, 156,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve bir de dernek binası bulunmaktadır.

İSPANYOL BÜYÜKELÇİLİĞİ YAZLIĞI: Büyükdere çarşı içine girişte sağdadır. 19.yy. ortalarında inşa edilen yalı 10.476 m²’lik bir koruluk içindedir. Neo-klasik bir kaGir binadır. Binanın yüzölçümü 324 m²’dir. İspanyol Elçiliğinin yazlığıdır.

İSTANBUL ATLI SPOR KULÜBÜ: Sarıyer’in Maslak mevkiinde bugünkü yerinde 1956 yılında Nuri Oğlakçı ile arkadaşları tarafından kuruldu. 2001 yılında B.T.Genel Müdürlüğü ile arazi kiralama sözleşmesi yaparak büyük bir alanı kiraladı ve bu alan üzerinde tesislerini kurdu. Dünya binicilik alanının en mükemmel tesislerinden birine sahip olup en mükemmel “Şehir kulübü” olarak gösterildi. Pek çok milli sporcu yetiştirdi. Defalarca Türkiye şampiyonası, Balkan şampiyonası ve Atatürk Kupası şampiyonası şampiyonalar tertipledi ve ev sahipliği yaptı. Bünyesinde 150 sporcu bulundurmaktadır.

İSTANBUL AVCILIK VE ATICILIK KULÜBÜ: Poligonda’dır, Mükemmel tesislerinde yüzlerce insana atıcılık ve avcılık konusunda ders almakta, spor yapmaktadır. Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İstanbul İl Spor Müdürlüğü tescillidir. 01.01.1921’de Dr. Yusuf Celalettin (Meki) Satgan, Ahmet Şakir Satgan, Osman Satkan (Meki) ve Halil Nazmi Gencebay Beyler tarafından kurulmuştur. Faaliyet alanı Trap-Skeet ve Doupye Trap dallarıdır.  Pek çok şampiyon sporcu yetiştirmiştir.

İSTANBUL GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ MERKEZİ: Kaldırılan İstinye Tersanesinin bulunduğu alanda hizmet vermekte olup Boğaz trafiğini düzenleyen ve kontrol altına alan bir merkezdir.

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI (İMKB): Türkiye’de menkul kıymet piyasasının kökleri 19.yy.ın ikinci yarısına kadar iner. İlk menkul kıymetler piyasası Kırım Savaşı’nı takiben 1866’da kuruldu. O zaman kurulun adı “Dersaadet Tahvilat Borsası” idi. Cumhuriyet döneminde ve 1929 yılında çıkarılan 1447 sayılı “Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsaları Kanunu” ile sermaye piyasalarının, yeni ismiyle “İstanbul Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsası” adı altında organize olması temin edildi. Sermaye piyasalarında önemli değişikliklerin olması üzerine 1981 yılında Sermaye Piyasası Kanunu çıkartıldı. Bir yıl sonra 1982 yılında menkul kıymetler piyasasının idaresinden, kontrolünden ve mevzuatının düzenlenmesinden sorumlu resmi kurum olan Sermaye Piyasası Kurulu Ankara’da kuruldu. 1983’de Türkiye’de menkul kıymet borsalarının kuruluşunu öngören bir kararname çıktı. Ekim 1984’de ise “Menkul Kıymet Borsalarının Kurulu ve Çalışma Esasları” resmi gazetede yayınlandı. 26 Aralık 1985 tarihinde de “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)” resmin kurulmuş oldu. İMKB. Sarıyer ilçesinde ve Reşitpaşa sınırları içinde faaliyet gösteriyor.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İTÜ): İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İstanbul’da 1773 yılında Hühendishane-i – Berrî-i Hümayun adile kurulmuş, dünyanın en eski 5. üniversitesidir. Bünyesinde 13 fakülte, 37 bölüm ve 5 enstitü bulunmaktadır. Üniversitenin ilk binası Haliç’te idi. Sonraları Maçka, Taşkışla, Gümüşsuyu, Maslak ve Tuzla’daki kampüslerinde eğitim vermeğe başlamıştır. İTÜ de 14.000 lisans ve 6.000 lisansüstü öğrenci ve 2.200 öğretim görevlisi bulunmaktadır. İTÜ’nin yönetim merkezi Maslak kampüsü içindedir. İTÜ; Mühendishane-i Berrî-i Hümayun, Hendese-i Mülkiye Yüksek Mühendis Okulu, Teknik Üniversite olarak isim değişikliklerine uğradı. 1944’de İstanbul yüksek Mühendis Mektebi’nin ismi İstanbul Teknik Üniversitesi olarak değiştirildi. İTÜ bünyesinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Elektrik Elektronik Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, İnşaat Fakültesi, Kimya ve Metalurji Fakültesi, Maden Fakültesi, Makine Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Tekstil ve Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır. İTÜ bünyesinde ayrıca; Avrasya ve Yer Bilimleri Enstitüsü, Bilişim Enstitüsü, Enerji Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bulunmaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)