Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-55

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-55
Okunma : 1.656 views Yorum Yap

KALE AĞASI SOKAK:  Rumelihisarı Mahallesi sokaklarından biridir. İstanbul’un fethinden sonra kale değişik amaçlar için kullanıldı. Kalede dört yüzyeniçeri görev yapıyordu ve başlarında bir Yeniçeri Ağası vardı. Ağaya izafeten bu sokağa “Kale Ağası Sokak” ismi verildi.

KALE ÇAY BAHÇESİ: Rumelihisarı’nda kaleye yakın ve denize cepheli bir çay bahçesidir.

KALE MEVKİİ: Kısırkaya Köy’ün doğu tarafında ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi yazlık lojmanlarının bulunduğu yere, eskiden burada kale olması nedeni ile Kale Mevkii deniliyor.

KALENDER: Tarabya ile Yeniköy arasında bulunan bir mevkidir. Tarihi Kalender Kasrı burada olup Orduevi olarak kullanılmaktadır. Orduevinin arkasında bazı kamu binaları bulunmaktadır. Üst kısımlar ise gecekondu yerleşim bölgesidir.

KALENDER KASRI: Kalender Kasrı Yeniköy ile Tarabya arasında Kalender mevkiindedir. Kasır 16l6’da Sultanahmet Camii emini Kalender Çavuş tarafından yaptırıldı. Kalender Sahil Sarayı olarak isimlendirilen kasırla beraber bir de hamam yapılmıştı. Kalender Çavuş’un ismi hem kasra verilmiş hem de kasra verilmişti. 1794’de kalender kasrını yeniledi.  Sultan III. Ahmet döneminde (1703-1730) kasır birkaç kez onarıldı. 1866-1875 yılları arasında yeniden inşa edildi. Sultan III. Selim (1789-1807) 1794’de kasrı yeniledi. Kalender kasrı 1939’da yanarak kül oldu. 1967-1969 arasında yeniden inşa edildi ve Orduevi olarak kullanılmaya başlandı. 23.070 m² lik büyük bir koruluk üzerinde dolup deniz cephelidir. Kasra sık sık Padişahlar gelir dinlenirdi. 1828-1829 Rus Savaşı nedeni ile sancak-ı Şerif Kalender Kasrına getirildi. 1864’de İstanbul’a gelen III. Napolyon’un kuzeni Prens Muray’ı Sultan Aziz bu kasırda kabul etti.

KALENDER ÜSTÜ MAHALLESİ CAMİİ: Yeniköy, Kalender mevkiinin üst kısmındaki yerleşim bölgesinde yapılan yeni camilerdendir, her hangi bir tarihi özeliliği yoktur.

KALENDER YOLCU GEMİSİ: Şirket-i Hayriye İşletmesine ait67 baca Nolu bu yolcu gemisi, İngiltere, Newcastle’de, Hawthorn, Leslie&Co. Ltd. tezgâhlarında yolcu vapuru olarak yapıldı. 453 gros, 142 net tonluktu. Teknesi çelik saçtandı. Uzunluğu 46,4 metre genişliği 7,0 metre, su kesimi 3,1 metre idi. Wallsend yapımı 440 beygir gücünde 2 adet tripil (3 silindirli) buhar makinesi vardı. Çift uskurluydu. 1911’de hizmete girdi. Saatte 12,5 mil hız yapabiliyordu. Yazın 975, kışın da 793 yolcu alabiliyordu. 1981’de Atatürk müzesi haline getirildi ve Kabataş rıhtımına bağlandı. 25 Haziran 1984’de hizmet dışı bırakıldı. 1986’da satışa çıkarıldı. Makinelerinden biri Koç’un sanayi müzesinde muhafaza ediliyor.

KALIPSIZ, Prof. Dr. Abdülkadir (Çamlıhemşin/Rize, 1924): İ.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi. İzmir Necati Bey İlkokulu (1936) ve Karataş Ortaokulunu (1939) bitirdi. İzmir Atatürk Lisesinden mezun oldu. İlkokul, ortaokul ve Liseyi “Pekiyi” derece ile tamamladı. 1942 yılında girdiği İ.Ü. Orman Fakültesini 1946’da “Pekiyi” derece ve “Birincilikle” bitirdi. Mezuniyetini takiben bir süre Orman Bölge Şefi ve Orman Amenajman Mühendisi olarak çalıştı daha sonra askerlik görevini yaptı. 1950’de İ.Ü. Orman Fakültesi “Orman Hasılatı ve İşletme Ekonomisi Kürsüsü”ne asistan oldu. 1954’de “Doğu Kayınında Artım ve Büyüme Araştırmaları” isimli tezi ile “Pekiyi” derece ile “Orman İlimleri Doktoru” ünvanını aldı. 1960’da “Türkiye’de Karaçam (Pinus Nigra Arnold) Meşçerelerinin Tabii Bünyesi ve Verim Kudreti Üzerine Araştırmalar” isimli teziyle Ünivesite Doçenti oldu, 1968’de profesör oldu.  Prof. Dr. Fehim Fırat emekli olduktan sonra Orman Hasılatı ve Biyometri Kürsüsü Başkanlığı, daha sonra Yüksek Öğretim Yasası ile oluşturulan Orman Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendi. Prof.Dr. A. Kalıpsız’ın; “Doğu Kayınında Artım ve Büyüme Araştırmaları, 1962”, “Türkiye’de Karaçam (Pinus Nigra Arnold) Meşçerelerinin Tabii Bünyesi ve Verim Kudreti Üzerine Araştırmalar, 1963”, “Ormancılar İçin Biyometri Başlangıç Dersleri (Prof.Dr. M. Prodan’dan tercüme) 1963”, “Belgrad Ormanının Amenajmanında Uygulmanan Envanter Metodları (Planlama, Uygulama ve Değerlendirme-İstatistik Analiz, Prof. Dr. İ. Eraslanla birlikte, 1967”, “Meşçere Hacım Artımının Tayininde Kullanılan Meyer Metodları ve Kritiği, 1968”, Orman Ağaçlama Yatırımlarının Planlanması Esasları, 1970”, “:Bilimsel Araştırma, 1976”, İstatistik Yöntemler, 1981”,  Orman Hasılat Bilgisi, 1982”, Dendrometri, 1984” isimli kitapları var ve ayrıca pek çok bilimsel makalesı yayımlandı.

KALKAN, Metin (Cibali, 1951): Bandırmaspor’dan transfer edildi ve iki sezon (1970-1972) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 24 lig,4 kupa maçı olmak üzere 28 resmi ve 11 özel maçla birlikte 39 kez lacivert-beyazlı formayı giydi. Antrenör lisansına sahiptir.

KALKAVAN, Atilla (Rize, 1956): Fenerbahçe’den transfer edildi (1977) ve üç sezon (1977-1980) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 49 lig, 8 kupa, 1 turnuva olmak üzere 58 resmi ve ayrıca 26 özel maçla birlikte toplam olarak 84 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 4 ve özel maçlarda 7 gol kaydetti. Fenerbahçe’ye transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Armatör olarak iş hayatına devam etmektedir. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (2008/2009) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

KALKAVAN, Mehmet Salih (Rize, 1954): Zonguldakspor’dan transfer edildi (1977). Dokuz sezon (1977-1996) Sarıyer forması giydi. Bu süre içinde; 242 lig, 2 B takımlar ligi, 21 kupa, 10 turnuva maçı olmak üzere 275 resmi ve 75 özel maçla birlikte toplam olarak 350 maçta Sarıyer takımında yer aldı. Lig maçlarında 21, kupa maçlarında 2, turnuva maçlarında 1 olmak üzere resmi maçlarda 24, özel maçlarda 11 olmak üzere takımı adına 35 gol kaydetti. Sarıyer takımında uzun süre kaptan olarak görev yaptı ve futbol yaşamını 1986’da Sarıyer’de noktaladı. Mehmet Sarıyer takımında en çok oynayan on futbolcu arasında yer almaktadır. Sarıyerli Profesyonel Futbolcular Derneği Kurucusu ve Başkanı olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü üyesidir. Armatör olarak iş hayatına devam etmektedir.

KALYONCU, Bekir Org. (Sarıyer, 1950): 1972’de Kara Harp Okulundan, 1973’de Muhabere Okulundan mezun oldu. 1979 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli birliklerinde değişik görevler yaptı. 1981’de Kara Harp Akademisinden Kurmay Subay olarak mezun oldu. Kara Harp Okulunda Öğrenci Bölük Komutanlığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, 9. Piyade Tümen Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, Brüksel’de Uluslararası Askeri Karargah Plan Prensipler Başkanlığı, Strateji Plan Şube Karargah Subaylığı, 3. Ordu Hareket Başkanlığı Plan ve Hareket Şubesinde Plan Subaylığı ve Şube Müdürlüğü, Genel Kurmay Strateji ve Kuvvet Plan Daire Başkanlığı, NATO Strateji Şube Müdürlüğü ve Kara Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1997’de Tuğgeneralliğe terfi etti. Genel Kurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı ve Mons/Belçika’da Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargah (Shape) Plan Hareket Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu ve 2001’de Tümgeneralliğe terfi etti. Genelkurmay Plan Hareket Daire Başkanlığı ve Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2005’de Korgeneralliğe terfi etti. Genel Kurmay Hareket Başkanlığı, 7. Kolordu Komutanlığı görevini yürütürken 2009’da Orgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevini takiben Jandarma Genel Komutanı oldu ve bu görevinde iken emekli olarak ordudan ayrıldı.  KALYONCU, Ömer  (Sarıyer/Maden 1961): Sarıyerli işadamı.Aile şirketinde işe başladı, değişik işkollarında çalıştı. DYP ve ANAP ta siyaset yaptı. İlçe yönetim kurulluranda görev aldı. Sarıyerliler Derneği (SA-DER), Sarıyer Spor Kulübü, Sarıyer Merkez Ali Kethüda Camii Derneği, Sarıyer Yeni Merkez Camii Derneği üyesi olup. Bu derneklerde yönetim kurullarında görev yaptı. Sarıyerliler Derneği ve iki cami derneğinde yönetim kurullarında görev yaptı.

KAMER SUYU ÇEŞMESİ: Kemer Kaynak Suyu Çeşmesi Bahçeköy eski belediye binasının önündedir. 1963 yılında bugünkü durumuna getirildi.

KAMİL İLHAN PARKI: 1.263,33 m²’lik bir alan üzerinde olup 674,90 m²’lik yeşil alanı, 164,44 m²’lik çocuk oyun alanı ve park içinde 8,6 m²’lik bir tesis bulunmaktadır.

KAN, Kemal (İst. 1929-1997): Büyükdereli olup esas ismi Nurhan Tüzünkan’dır. İstanbul Erkek Lisesini bitirdi sonra İ. Ü. Hukuk Fakültesi ve ayrıca İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezun olmuştur. Almanya’da Bavyera Devlet Fotoğrafçılık Okulu’nda okuyup mezun oldu. Lise’yi bitirdikten sonra Rusya’dan Türkiye’ye gelen rejisör Madan Espir Şup ile kameraman Madlof’un yanında asistanlık yaptı. Çok genç yaşta yönetmen ve kameraman olarak işe başladı. Almanya’dan döndükten sonra “Taş Parçası, Yılmaz Ali”, ve “Kıvırcık Paşa” filmlerini sesli olarak çekti. Bu filmleri ile tiyatrocuların tekelinde olan sinemaya değişik bir boyut kazandırdı ve “Geçiş Çağı” adı verilen yeni bir dönemin başlamasında önde gelen yönetmenlerden biri oldu.1942’de “Derili Pınar” isimli filmi ilk kes sessiz olarak çekti ve daha sonra dublajla seslendirdi. Bu şekilde film yapılması ucuz olduğundan çok yaygınlaştı ve günümüze kadar devam etti. Yerli Film Yapanlar Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı ve ilk başkanı oldu. Türkiye’de ilk defa artist yarışması düzenledi ve bu yarışmalardan Ayhan Işık, Oya Sensev, Kadir Savun, Vedat Karaokçu, Mahir Özerdem, Belgin Doruk ve Sadri Alışık gibi oyuncuları Türk sinemasına kazandırdı. Sinema sanatçılarının sosyal güvenceye kavuşturulması amacı ile kurulan Film-San Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı ve uzun süre başkanlığını yaptı. 1944’de İstanbul Film Şirketini kurarak kendi hesabına filmler çekti. Uzun metrajlı filmler çektiği gibi kısa metrajlı ve eğitim amaçlı filmler de çekti. “Türk Sinema tarihinin geçiş dönemi” olarak kabul edilen 1940-1950 arasının en önemli temsilcisi, yapımcısı ve yönetmenidir. Sanat hayatı boyunca 64 filmin yönetmenliğini yaptı. 39 filmin yapımcılığını üstlendi ve 22 filmde aktör olarak rol aldı.

KANATALP, Samet (Kocaeli, 1992): Orta saha elemanı olarak Bodrumspor’dan transfer edildi (2018/2019, ara transfer). Sezon sonu serbest kaldı. Takımının 10 lig maçında oynadı. 4 kez Olimpik Milli takımda yer aldı. Kocaeli, Körezspor, Çubukspor, Bakspor, A. Selçuklu  (Konya), Diyarbakırspor A.Ş., Pendikspor, Tokatspor, Sivas Belediyespor, Bodrum Belediyespor ve Sarıyer kulüplerinde oynadı.

KANDEMİR, M. Semih (Sarıyer/Yenimahalle, 1952): Bir süre yurtdışında çalıştıktan sonra yurda döndü. Ticaret Odasında memuriyet hayatına başladı ve buradan emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü, Yenimahalle Spor Kulübü, Yenimahalle Cami Derneği ve Sarıyer yeni Merkez Cami Derneği üyesi olup, Yenimahalle Spor Kulübünde yıllarca yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)