Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-56

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-56
Okunma : 1.570 views Yorum Yap

KANLIKAVAK ÇEŞMESİ: Çeşme Emirgan’a doğru giden ana cadde üzerinde ve Boyacıköy içine girilirken sağ baştaki Emlakçı’nın denize bakan ön cephesindedir. Birkaç kez onarılan çeşme mermerdir. Son onarımı 1988yılında yapılmıştır. Kanlıkavak memba suyu akışı vardır. Suyun sertlik derecesi 3.5 dir.

KANTARCI, Prof. Dr. Doğan  (Tekirdağ, 1939): Üniversite Öğretim Üyesi. İlk ve ortaokulu Çorlu’da okudu ve İst. Haydarpaşa Lisesinden mezun oldu. İ.Ü. Orman Fakültesine girdi ve fakülteyi 1957’de bitirerek Yüksek Orman Mühendisi oldu. Mezuniyetini takiben Orman teşkilatında bir süre görev yaptıktan sonra açılan sınavı kazanarak İ.Ü. Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalında asistan olarak göreve başladı. Almanya’da bir süre araştırma ve eğitim amacı ile çalışmalar yaptı. 1972’de hazırladığı “Belgrat Ormanı Toprak ve Orman Yetişme Muhiti Birimlerinin Haritalanması Esasları Üzerine Araştırmalar” adlı tezi ile “Doktor” unvan ve yetkisini aldı. 1973-74 yıllarında Almanya’da Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi Orman Fakültesinde Sarıçam Orman Ekosistemlerinde Madde Dolaşımı konusunda araştırmalar yaptı. 1978 yılında tamamladığı “Aladağ Kütlesinin (Bolu) Kuzey Aklanındaki Uludağ Göknarı Ormanlarında Yükselti İklim Kuşaklarına Göre Bazı Ölü Örtü ve Toprak Özelliklerinin Analitik Olarak Araştırılması” konulu tezi ile “Üniversite Doçenti” unvan ve yetkisini aldı. 1988 yılında ise Profesörlüğe yükseltildi. 2006 yılında emekli oldu. Türkiye’de Yetişme Ortamı sınıflandırılmaları, orman toprakları, orman ekosistemleri orman ağaçlarının beslenme ve büyümeleri ile yetişme ortamı arasındaki ilişkiler, hava kirliliğinin orman ağaçlarına etkileri konularında pek çok araştırma kitap ve makale yayınları var.

KANTAY, Prof. Dr. Ramazan  (İsparta, 1943): Üniversite Öğretim Üyesi:1943 yılında Isparta’da doğdu, 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden 1967 yılında mezun oldu. 1968 yılında fakülteye asistan, 1976’de doktor, 1984’de doçent, 1988 yılında ise profesörlüğe yükseltildi. Bugüne kadar Orman Ürünlerinden Faydalanma Bilim Dalı’nda 4 araştırma kitabı, 1 yardımcı ders kitabı(Türkiye’nin Orman Ağaç Türleri Kerestelerinin Teknik Kurutma Özellikleri Üzerine Araştırmalar, Ceviz, Cdruh Meşesi ve Doğu Kayınında Elde Edilen Kaplama Levhalarının Kurutma Özellikleri Üzerine Araştırmalar, Üç Tabakalı ve Okal Tipi Yonga Levhalarının Teknolojik Özellikleri Üzerine Araştırmalar  -Göker ve Kurtoğlu ile birlikte-, Türkiye’e Parke Endüstrisinin Bugünkü Yapısı veSorunları (Ekizoğlu ile birlikte), Kereste Kurutma ve Buharlama) kitapları yayınlandı.  Ayrıca çeşitli dergi ve gazetelerde 80 bilimsel makalesi ve 26 bilimsel bildirisi yayınlandı.

KAPLAN, Mehmet (Malatya, 1964): Zeytinburnuspor Kulübünden transfer edildi (1987) ve 9 sezon Sarıyer’de tescilli kaldı (1987-1996).Bu süre içinde 244 lig, 32 kupa maçı olmak üzere 276 resmi ve ayrıca 111 özel maçla birlikte toplam olarak 387 Maçta lacivert-beyazlı formayı giydi. Lig maçlarında 4, kupa maçlarında 3 ve özel maçlarda 3 gol kaydetti. Sarıyer’de en çok oynayan futbolcular sıralamasında ilk on futbolcunun içinde yer almaktadır. Antrenör lisansına sahip olun, Sarıyer dahil pek çok kulüpte teknik eleman olarak görev yaptı.

KAPLICALAR MEVKİİ CAMİİ: İstinye’nin yeni yerleşim bölgelerinden Kaplıcalar mevkiinde aynı ismi taşıyan cami yeni bir cami olup tarihi özelliği yoktur.

KAPTAN BAYRAM DENİZ ÇEŞMESİ: Rumelifeneri’nde tahlisiye binasının bulunduğu Atlamataşı mevkiinde bulunan çeşmeye “Atlama Çeşmesi” de denilmektedir. Çeşme onarım sırasında Dere mahallesinin üst kısmına vagonluk mevkiine taşınmıştır. Çeşme, yaptıran ailenin ismi ile anılmaktadır (1936). Kitabesindeki yazı şöyledir: “Kaptan Bayram Deniz ve oğulları kıldılar ihya bu harabe mevkii sarf idüp nakti helalin şevk ile yaptılar bu çeşmeyi ve büyük hayrı nuş idenler sahib-ül hayratına kılsın dua. Her içen kimse şifa bulsun bu âbı” (1936).

KAPTAN BEY YALISI/SÜTUNLU YALI: Sarıyer’de Mesarburnu Caddesi üzerindedir. Kaptan Bey isimli bir Ermeni tarafından 1866 yılında yaptırıldı. Ön cephede ve ana giriş kapısı önünde dört sütun olduğu için sütunlu yalı olarak da anılmaktadır. Yalı Cumhuriyetin ilk yıllarında Nemlizadeler tarafından satın alınıyor. Daha sonra da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 25 bin liraya satın alınan yalı Sarıyer Ortaokulu olarak hizmet veriyor. Sonraları Sarıyer Lisesi, daha sonra da isim değiştirerek Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi oldu. Son dönemde Sarıyer Akşam Meslek Lisesi ve Öğretmen evi olarak kullanılmaktadır. Başbakan A. Fethi Okyar (1880-1043) birkaç yıl, yaz mevsimini bu binada ikamet ederek geçirdi. Atatürk İstanbul’a geldiğinde, Sarıyer’i gelerek Ali Fethi Bey ile bu evde bir araya gediler.

KAPTAN, Yakup (Sarıyer, 1948-2017): Büyükdere’den transfer edildi ve üç sezon (1967-1968; 1972-1973; 1975-1976) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 42 lig, 2 kupa olmak üzere44 resmi ve 16 özel maçla birlikte toplam olarak 60 maçta Sarıyer formasını giydi. Lig maçlarında 2 ve özel maçlarda 3 gol kaydetti. Aralıklarla Vefa ve Karabükspor’da da futbol oynadı. Futbol yaşamını noktaladıktan sonra kurslara katılarak antrenör lisansı aldı. Sarıyer dahil pek çok takımda antrenör ve teknik direktör ve zaman zaman da spor yazarı olarak görev yaptı. CHP Sarıyer İlçe Teşkilatında çeşitli görevler üstlendi ve bir dönem İl Genel Meclisi Üyesi olarak görev yaptı.

KAPTAN-I DERYEA CEZAYİRLİ GAZİ HASAN PAŞA GÖZETLEME KULESİ: Garipçe kalesinin batı tarafında ve köyün en yüksek tepesinde bulunmaktadır. Gözetleme kulesinin 1778’de Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın emri ile yapıldığı kayıtlarda bulunmaktadır. Kulenin yapılmasındaki amaç boğazdan girecek olan düşman gemilerinin gelişini gözlemekti. Kule tahrip olmuş, harap haldedir. 

KAPTANOĞLU, Hayati (Görele, 1952): İlk, orta ve öğrenimini Sarıyer’de gördü ve İ.Ü. Kimya Mühendisliği Fakültesinden Kimya Mühendisi olarak mezun oldu.  N bir yıl Tekel Bira Fabrikasında mühendislik (İşletme Şefi) yaptı ve 4 yıl Tekel İçki Fabrikasını yönetti. Futbol Antrenör kurslarını tamamlayarak antrenörlük diploması aldı ve Sarıyer Spor Kulübü altyapısında antrenörlük yaptı. Siyasete Demokratik Sol Parti (DSP), 1988-1999 yıllarında DSP İlçe Başkanlığı görevinde bulundu. 1994 yerel seçimlerinde DSP den Sarıyer Belediye Başkanlığı için aday oldu ama kazanamadı. 1996-1997 yıllarında DSP İstanbul İl Örgütünde İl Sekreterliği görevini yürüttü. 1997’de Sarıyerliler Derneği (SA-DER) Başkanlığına seçildi ve halen bu görevini devam ettirmektedir.  Sarıyer Spor Kulübünde Divan ve Disiplin Kurulu üyesi olan iki dönemde (2007/2008 ve 2008/2009) kulüp yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı.2011/2012 döneminde de Kulüp Başkanlığı yaptı. Başta Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) olmak üzere sosyal, kültürel ve sportif amaçlı pek çok derneğin üyesidir. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde CHP den Sarıyer Belediye Meclis üyesi seçildi. Gerektiğinde Belediye Başkanına vekâlet etmektedir.

KARA BABA: Hakkında fazla bir bilgi yok. Sarıyer’de mezarı bulunan bir yatır olduğu söylenir. Sarıyer’deki Nakşi Dergahı’nın (Sarıbaba Tekkesinin) aslında Kara Baba Dergâhı olduğu iddiası da yaygındır. Sarıyer Hamamında bulunan iki halvet odasından birinin ismi Kara Baba diğerinin ismi Sarı Baba olduğuna göre her ikisi de Sarıyer’de ve belki de dergâhın bahçesinde gömülüdür.

KARA, Hayri (Hayrettin) (İst. 1944): Hasköy Spor Kulübünden transfer edildi ve dört sezon (1967-1971) Sarıyer’de tescilli kaldı.  Bu süre içinde 121 lig, 1 amatör lig, 4 kupa olmak üzere 126 resmi ve 14 özel maçla birlikte 140 maçta Sarıyer formasını giydi. Lig maçlarında 27. amatör lig maçında 1, turnuva maçlarında 1 olmak üzere resmi maçlarda 29 ve özel maçlarda attığı 8 golle birlikte toplam olarak takımına 37 gol kazandırdı. Kocaelispor’a transfer olarak Sarıyer’den ayrıldı.

KARA MEHMET KETHÜDA CAMİİ: Büyükdere, Çayırbaşı Caddesi üzerindedir. Sultan III. Mustafa döneminde (1757-1774) sadaret kethüdası Kara Mehmet Ağa tarafından yaptırıldı. Onarımları sırasında iç kısmı çok değişikliğe uğradı. Cami haziresinde birkaç mezar bulunmaktadır. Cami Cumhuriyet döneminde Latin harfleri kabul edildiği zaman bir süre, ibadet olmadığı zamanlarda, Millet Mektebi olarak kullanıldı (Bkz: Büyükdere Mehmet İpgin İlkokulu).

KARA TODORİ YALISI: Yeniköy, Köybaşı caddesi üzerinde 125 kapı Nolu yalıdır. Yalı 18.yy. ortalarında yapılmış olup Kara Todori Yalısı olarak bilinmektedir. Kara Todori’nin ismi Aleksandros Todori (1833-1906) olup paşadır.

KARABABA DERGAHI/SARIBABA TEKKESİ (SARIYER):  Dergah/tekke Sarıyer Merkez mahallesinde ve hamam arkası sokakta bulunuyordu. Bu dergâha Sarıbaba Tekkesi de denilmektedir. Dergâhın son şeyhi Nakşibent tarikatından Hüseyin Efendidir. Dergâh ve zaviyeler kapatıldıktan sonra dergâh binası değişik amaçlarla kullanıldı. Dergâh binasının bulunduğu alanda Sarıyer merkez Ali Kethüda Camiine lojman binası yapıldı. Bina yapılırken mevcut bulunan mezar Hamam Sokak tarafına taşındı ve mezar taşı Sarıyer 14. İlkokul bahçesinden getirildi. Mezar taşında Sarıer Baba yazılıdır. Mezar Kara Baba ya mı, Sarı Baba ya mı aittir kesinlik yoktur (Sarı Baba Tekkesine bak. Sarı Baba’ya bak).

KARABEL, Melih (Sarıyer, 1943–2014): Sarıyer altyapısından yetişti, profesyonel kadroya alındı ve iki sezon (1961-1963) Sarıyer’de oynadıktan sonra askere gitti ve terhisini takiben futbol oynamadı. Hukuk Fakültesini bitirerek avukat oldu, İSKİ Genel Müdürlüğünde Müfettiş olarak görev yaptı. Sarıyer forması altında 18 lig ve 6 özel maçla birlikte 24 maçta forma giydi.

KARABERBEROĞLU, Esat (Adapazarı, 1968- 2013): Düzce Doğsanspor’dan transfer edildi ve iki sezon (1990-1992) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 19 lig, 5 kupa maçı olmak üzere 24 resmi ve 20 özel maçla birlikte 44 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 3 özel maçlarda 10 olmak üzere toplam 13 gol kaydetti. Sakaryaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Değişik kulüplerde antrenör olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)