Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-71

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-71
Okunma : 1.445 views Yorum Yap

MALTIZDERE SOKAK: Büyükdere Mahallesi sokaklarından biridir. Sokağın ortasından küçük bir dere geçiyordu, derenin etrafında da Maltız yapan esnaf bulunduğu için sokağa “Maltızdere Sokak” adı verilmiştir.

MAN, İbrahim (Bahçeköy, 1938): Taşımacılık ve ticaret yapmaktadır. 1994-2004 döneminde DYP den Bahçeköy Belediye Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

MANDIRA MEVKİİ: Kısırkaya Plajı ve Mezarlığı ile maden hafriyatı yapılan alanın üst taraflarında bulunuyor. Eskiden burası Kısırkaya Köyü sakinlerinin yerleşim bölgesi idi. Sonraları köy deniz sahiline yakın yere taşındı. Mandıra mevkiinde hayvancılık ve bahçecilik yapılmaktadır.

MANER, İlhan (İst. 1903-1977): Rumelikavaklıdır. Genç yaşta pilotluğa heves etti. Fransa’ya giderek Caudron Havacılık Okuluna kaydoldu. Okulunu tamamladıktan sonra 1925’de pilotluk brovesini aldı. Bir süre Fransa’da çalıştı. Davet edilmesi üzerine Türkiye’ye döndü ve Eskişehir Hava Okulunun 7. Bölüğüne baş makinist oldu. Askerliğini havacı olarak yaptı. Almanya’ya giderek Brunswick Yüksek Hava Ticaret Okulunu bitirerek Uluslar arası hava kaptanı diplomasını aldı, Türkiye’ye dönünce Eskişehir Hava Okulunda öğretim üyesi olarak çalıştı. Zamanında her türlü ucağı pilot olarak kullandı. 1937’de DHY’nın ilk yurtdışı seferini gerçekleştirdi. Gözüpekliği, tez canlılığı ve cesareti nedeni ile kendisine “Deli Pilot” denildi. İlhan Maner “Türk Sivil Havacılık Tarihi” isimli bir kitap yayımladı.

MARAZLI AHMET EFENDİ: Rumelikavağında muhtar olarak görev yaptı.

MARKET KARŞISI PARKI: Ayazağa Mahallesindedir. 298,57 m² bir alanı kapsar, 162,30 m² yleşil alanı bulunmaktadır.

MARMANCIK KOYU: Rumelifener Köyü sınırları içinde şirin bir koydur. Koy önceleri tamamen balıkçılar tarafından kullanılıyordu. Son yıllarda İstanbul’un önemli eğlence yerlerinden biri oldu. Marmancık’ta çok değişik etkinlikler için tesisler bulunmaktadır.

MARMARA SENTEZ GAZETESİ: Aylık siyasi gazete olarak 1997’de yayın hayatına başladı. Devam etmedi ve bir yıl sonra kapandı. İkinci kez Sentez ismi ile 2002’de Yaşar İliksiz tarafından yeniden yayınlanmaya başlandı. Üç yıl muntazam yayınlandıktan sonra yayın hayatından çekildi.

MARMARA VA BOĞAZLAR SAHİL GÜVENLİK BÖLGE K. LIĞI BİNASI: Bu bina Büyükdere hava alanının içinde bulunan idare binasıdır. 1924’de İtalyanlar tarafından yapıldı veya yaptırıldı. Binanın tarihi özellikleri korunarak Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı binası olarak kullanılmaktadır. Bu büyük çayırlık alan üzerinde Türkiye’nin ilk hava taşımacılığı yapılan uçak alanı, Büyükdere Fidanlığı, Fidanlık Lojmanları yapıldı. Zamanla daha da gelişti çok sayıda gazino ve çay bahçesi kuruldu. I. Haçlı Ordusuna kumanda eden Godefroy Bouillon ordusunu bu alanda toplayarak ordugah kurmuştur (1096). Tarihe Kabakçı olayı olarak geçen Kabakçı isyanı, yeniçerilerin çayırda toplanarak başladı (1807) ve III. Selim’in düşürülmesiyle sona erdi. Bu alan Osmanlılar döneminde bayram alanı olarak da kullanıldı. Büyük Sarıyer yangını sırasında (05 Ekim 1923 Cuma günü), çayırda tulumbacılar (itfaiye) yarışları yapılması nedeni ile Sarıyer’in büyük bir kısmı yanıp kül oldu.

MARMARACIK DERESİ: Halkın deyimi ile Marmancık deresi aynı ismi taşıyan koya akar.

MASLAK: Şişli İlçesine bağlıdır. Doğu tarafı Sarıyer sınırları içindedir. Beşiktaş ilçesi ile de sınırı olup, Büyükdere Caddesi üzerinde, İstinye ile Ayazağaköy yol ayrımında bulunan alandır. Belgrad Ormanındaki bentlerden getirilen suların dağıtım ve denetimi buradan yapıldığı için bu ismi almıştır. Yeni bir yerleşim bölgesidir. Ayazağa tarafında gökdelenlerin meydana getirdiği büyük işyerleri, İstinye tarafında ise İ.T.Ü. Kampüsü ve Harp Akademileri Komutanlığı yerleşkesi bulunmaktadır. Buradaki en uzun bina olarak42 katlı Maslak 42 adlı residance vardır.

MASLAK KASIRLARI: Maslak Kasırları 170 bin m² gibi çok geniş bir an içendedir. Kasırların bulunduğu alanda ilk yapılaşma Sultan II. Mahmut döneminde (1808-1839)  başladı. Maslak kasırlarının bulunduğu alan Sultan II. Abdülhamid’in (1876-1909) veliahtlığı döneminde av ve dinlenme alanı olarak kullanıldı. Alana maslak kasırları adının verilmesinin nedeni burada: Kasr-ı Hümayün, Mabeyn-i Hümayün, Çadır Köşkü, Paşalar Dairesi ve Limonluk binalarıdır. Maslak kasırlarının kesin yapılış tarihi bilinmemekle beraber, büyük kısmının Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) yaptırıldığı sanılmaktadır.

MASLAK MAHALLESİ:1930 yılında ilçe olan Sarıyer’e bağlı olan Maslak 1954 yılında Şişli’nin yeni bir ilçe olarak kurulması nedeni ile Sarıyer’den alınarak Şişli’ye bağlandı. Şişli’ye bağlılığı 2012 yılına kadar devam etti. 2012’de “Belediyeler Birliği Kararnamesi” ile Şişli’den alınarak Sarıyer’e bağlandı. Maslak gökdelenlerin yer aldığı önemli bir yerleşim bölgesidir.

MASLAK SOKAK: Rumelikavak’taki Yusuf Ağa Çeşmesinin yanında su tevzi yeri yani Maslak bulunması nedeni ile sokağa “Maslak Sokak” denilmiştir.

MASLAK SUBAY LOJMANLARI PARK ALANI: Maslak Mahallesinde olup 427,00 m²’lik bir alan üzerindedir, 222,00 m²’lik çocuk oyun alanına sahiptir.

MAVRAMOLOS (KARATAŞ): Rumelikavak’ta ve Altınkum mevkiinin ilerisinde, Büyükliman yanındadır. Mavramolos’un bir ismi de Karataş’tır. Mavramolos’un tarihi antik çağlara kadar iner. Putperestlik döneminde tanrılar adına mabedler yapılmış; Hıristiyanlık döneminde ise manastır ve kilise yapılmıştır. Osmanlı döneminde ise zamanla yıkılan kilise ve manastır tekrar inşa ediliyor, ayrıca aynı yerdeki eski değirmen, bağ ve bahçeler mamur hale getiriliyordu. 1690’da tahrip olan ve kullanılamayan kilise ve manastır yeniden inşa ediliyor ama izin alınmaksızın yaptırıldıklarından manastır, kilise ve ayazma Damat Şehit Ali Paşa tarafından yıktırıldı. Mavramolos’da antik çağdan Osmanlılar dönemine kadar hayli tarihi eser kabul edilecek binalar yapılmış olmasına karşın, şimdi kalıntılarını bile bulmak zordur.

MAZLUM KALENDER OKUL PARKI: Kireçburnu Mahallesinde olup, 459,00 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 200,00 m²’lik yeşil, 37.00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

MAZLUM SOKAK PARKI: Derbent (Çamlıtepe) Mahallesindedir. 534,00 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 120,00 m²’si çocuk oyun parkıdır.

MECİ, Mazhar (Adapazarı, 1929-2016): Öğrenimini tamamladıktan sonra girdiği iş yerinde uzun süre ticaret ve finans müdürlüğü yaptı. Bilahare kendi işyerini açtı. Çağaloğlu Lions Kulübü, Türk Kültür Cemiyeti, Göz Nurunu Koruma Vakfı ve Sarıyer Spor Kulübü üyesidir. Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (1981-1982) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. II. Türkiye Ligi şampiyonu olarak I. Türkiye ligine yükselmeyi sağlayan Yönetim Kurulunda bulundu. Sarıyer Spor Kulübünün Divan Kurulu Üyesiydi.

MEDİNELİ HACI OSMAN EFENDİ CAMİİ: Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bu cami 2003’de Osmanlı mimarı tarzında yapılmıştır. Tarihi özelliği yoktur. Camiin alt katı çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu camiye Mekke camide denilmektedir.

MEHMET AKİF ERSOY PARKI: Sarıyer mekez mahallesinde Sarıyer vapur iskelesi ile İDO vapur iskelesi arasındadadır. Büyük bir alan içinde kurulmuştur. Çeşitli türde ağaçlar, çocuk oyun grubu, çeşme ve Mehmet Akif Ersoy’un bir büstü bulunuyor. Muhtarlık ofisi bu parkın içindedir. 

MEHMET AKİF ERSOY PİKNİK YERİ: Bahçeköy Caddesi üzerindedir ve Bahçeköy Kemerine yakındır. Şehre yakınlığı, toplu taşıma araçlarının alana girmesinin kolaylığı, alanının temizliği ve ihtiyaçlara yanıt verecek kadar komplike olduğu için tercih edilmektedir. Sportif çalışmalara uygundur. Futbol, basketbol ve voleybol oynanacak tesisleri bulunmaktadır. İ.Ü. Orman Fakültesi tarafından işletilmektedir.

MEHMET AKİF İLKÖĞRETİM OKULU: Pınar Mahallesi İlk Okulu olarak 1972’de dört derslikli olarak eğitim ve öğretime başladı ve 1985 yılına kadar öğretime devam etti. 1988’de yeni binasına taşınan okulun ismi 1990’da Mehmet Akif İlköğretim okulu olarak değiştirildi.

MEHMET ALI PAŞA YALISI: Aslında Mehmet Ali Paşa’nın Sarayı olarak bilinir ve bulunduğu sokağa Saray Arkası Sokağı denilmektedir. 25 odalı büyük bir ahşap binadır. 19.yy.ın ortalarında yapıldığı sanılıyor. Yalı zamanla el değiştirdi ve üçe bölündü. Sarıyer tarafındaki bölmeye Mazotçu Ömer Aslan, orta bölme Cemil Ezgü ve Yenimahalle tarafındaki bölme de Dr. Necdet Zeren sahip oldular. Saray bakıma muhtaç haldedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)