Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-72

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-72
Okunma : 1.529 views Yorum Yap

MEHMET BEY CAMİİ: Kireçburnu’nda ana cadde üzerinde Ağaçaltı bahçesi yanındadır. Mehmet Bey tarafından 1882’de yaptırılmış olan Camiine Gümrükçü İshak Ağa Camii de denilmektedir.

MEHMET PAŞA YALISI: Yenimahalle’den Pazarbaşı’na giderken köşe başında ve denizle iç içedir. Bahriye Nazırı Mehmet Paşa’ya ait olan bu yalı el değiştirdi. Yeni sahibi Suzan Levi tarafından bütünü ile yıkılıp eskisine sadık kalınarak yeniden inşa edildi.

MEHMET Raşit Efendi(İst. Ö: 1914): Aile şeceresinden anlaşıldığına göre H.1260’da Suudi Arabistan’dan Balkanlara göç eden ve sonraları İstanbul’a gelip Sarıyer’e yerleşen bir ailenin oğludur. Tophane ve Kadıköy kadılıklarında bulunduktan sonra İstanbul’un ilk Türk Baro Başkanı (1886-1908) olarak görev yaptı.

MEHMET ŞAM ANADOLU TİCARET VE TİCARET MESLEK LİSESİ:  1979’da inşa edilen bina Zübeyde Hanım İlkokulu olarak eğitime başlandı. 1991’de Ticaret Lisesine dönüştürüldü ve 1996’ya kadar hizmet verdi. 1966’da okulun ismi  Mehmet Şam olarak değiştirildi ve genel lise haline getirildi. 1998/1999 ders yılından itibaren Mehmet Şam Ticaret Meslek Lisesi olarak eğitim ve öğretim vermeye başlayan okul 2008’de Sarıyer Şifasuyu mesiresi ile Çırçırsuyu mesiresinin üst kısımlarında yapılan yeni binasına taşındı.

MEHMETÇİK ÇEŞMESİ: Yenimahalle Pazarbaşı Caddesi üzerindeki Jandarma Karakolunun ön cephe duvarındaydı. 1998 yılında Jandarma Karakolunun bahçe duvarları onarılırken, uzun bir zamandır suyu akmayan çeşme kaldırıldı. Buna karşın, karakolun arka bahçesine yeni bir çeşme yapıldı. Bu halka açık olmayan ve sadece askeri birliğin ihtiyacını karşılayan çeşmenin her hangi bir özelliği yok. Kitabesinde şöyle yazıyor: “Mehmetçik Çeşmesi: Yerleri, gökleri yaratan Allah/ Mal verme, mülk verme, han verme bana/ Mehmedim doğuda şehit olurken/ Yatakta çıkacak can verme bana” (30.8.1998).

MEHMETÇİK İLKÖĞRETİM OKULU: Yeniköy’de bulunan Mehmetçik İlköğretim Okulu 1989/1990’da eğitim ve öğretime açıldı. 1997/1998 öğretim yılında İlköğretim statüsüne alındı.

MEKKE NUR CAMİİ: Cumhuriyet mahallesinde Osmanlı tarzında inşa edilen bir camidir.

MEKTEP SOKAK: Rum kilisesinin üst kısmında bulunan sokakta Rum İlkokulu olması nedeni ile sokağa Mektep Sokak adı verilmiştir. Zamanla Rum ilkokul 1930 yılların sonunda yandı, okul kilisenin içinde eğitime devam etti bir süre. Okul zamanla yıkılıp gitti, arsası üzerinde Yenimahalle Spor Kulübü binası var.

MELİHA AVNİ SAHİLHANESİ: Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Parkı karşısındadır. 19.yy. sonunda yapılan bir sahilhanedir. Meliha Avni Sözen’e aittir.

MEMDUH PAŞA: Memduh Paşa (1839-1925), II. Sultan Abdülhamid  (1876-1909) döneminde 13 yıl Dâhiliye Nazırlığı yapmıştır. 1893’de Ankara valisi iken vezir oldu ve 1895’de Dâhiliye Nazırlığına getirildi. 1908 inkılâbından sonra jurnalcilik ve rüşvetçilik suçlanarak birçok adamı ile birlikte Sakız’a sürüldü. Umumi af üzerine İstanbul’a döndü. Boğaziçi’nde Kireçburnu’nda uzun müddet yaşadıktan sonra 86 yaşında öldü. “Avsad-ı Sudur” ismini taşıyan bir divanı vardır.

MEMDUH PAŞA YALISI: Tarabya Kireçburnu arasında ve deniz cepheli olup bahçe içindedir. Bu yalıya Nazlı Tılabar Yalısı ve Şinasi Bilgin Sahilhanesi de denilmektedir. İnşa tarihi 1900’dır. Yalı birkaç kez el değiştirdi. Önce Nazlı Tılabar’a daha sonra da Bilgin ailesine geçti. Tarihi eser bir yalıdır (Bkz: Memduh Paşa).

MENEKŞE ÇEŞMESİ: Rumilefeneri’nde ve mezarlık yolu üzerinde yapılmış bir hayrat çeşmedir. 2008’de Nuri Menekşe tarafından yapılıp hayrat edildiği için bu ismi almıştır.

MENEKŞE, Ferhan (Yenimahalle/Sarıyer, 1950): Makine Mühendisi işadamı. Ticaretle uğraşmaktadır. Sarıyer Yeni Merkez Camii, Sarıyer Ali Kethüda Camii ve Yenimahalle Camii üyesidir. Yenimahalle ve Sarıyer yeni Merkez Camii yönetim kurullarında uzun süreler görev yaptı.

MENEKŞE, Kerem (İst. 1979): Sarıyer altyapısında iken Beşiktaş’a gitti. Bu kulüpten geri alındı. Yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel kadroya alındı ve 7 sezon (1997-2004) profesyonel kadroda kaldı. Bu süre içinde 116 lig, 2 kupa, 1 turnuva, 33 PAFÜmit, 15 Amatör lig maçı olmak üzere 167 resmi ve 42 özel maçla birlikte toplam olarak 209 maçta oynadı. Lig maçlarında 2 ve özel maçlarda da 2 olmak üzere 4 gol attı. Bu gollerden birini kendi kalesine attı.

MERAL OKAY SENARİSTLER PARKI: Kefeliköy’de bulunmakta olup 344,00 m²’lik bir alan üzerindedir.30,00 m²’lik yeşil alanı, 80,00 m²’lik çocuk oyun alanı vardır.

MERGEN, Ergin (Çorlu, 1935): Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Maliye Bakanlığı bünyesinde hesap uzmanı olarak çalıştı. Bilahare özel teşebbüste çalıştı. Taksim Otelcilik A.Ş. in Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

MERKEZ CAMİİ: Cumhuriyet Mahallesindeki Merkez Camii 1999’da yapılmış olup tarihi özelliği yoktur.

MERMERCİ AÇIK HAVA TİYATROSU: Reşitpaşa Mahallesinde Değirmentepe mevkiinde bulunmaktadır.

MERSİNLİ AHMET SPOR TESİSLERİ:  Merkez Sarıyer Mahallesinde çağlayan mevkiindedir. Alan özel mülkiyet iken Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak spor kompleksi yapıldı. Alanda içinde futbol sahası, iki kapalı spor salonu ve bir de kamp tesisi var.

MERT, Metin (Detlef Müller) (Duisburg, Almanya. 1965): Almanya’nın Westfelia Herne 04 kulübünden kaleci olarak transfer edildi ve 7 sezon (1988-1995) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 139 lig, 19 kupa, 3 turnuva maçı olmak üzere 161 resmi ve ayrıca 50 özel maçla birlikte toplam olarak 211 maçta oynadı. Lig maçlarında 166, kupa maçlarında 29, turnuva maçlarında 7 olmak üzere resmi maçlarda 202, özel maçlarda 31 olmak üzere toplam olarak 233 gol yedi. Sarıyer’de oynarken hem Türk vatandaşı,  hem de Müslüman oldu. Trabzonspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Kaleci antrenörü olarak görev yapıyor.

MESARBURNU: Sarıyer Vehbi Kaç Vakfı Lisesinden Sarıyer Vapur İskelesine kadar olan alan Mesarburnu’dur. Kocataş dağ silsilesi buradan başlar. Kocataş dağı yamaçlarına eski dönemlerde mezarlıkların bulunması nedeni ile bu ismi almıştır. Mesarburnu’nun en uç çıkıntısına Orduevi (Mahfel) ve Vapur İskelesi var.

MESARBURNU CADDESİ: Büyükdere’den başlayan Piyasa Caddesinin Bülbül Sokağı başında sona ermesi ile Mesarburnu Caddesi başlar ve Sarıyer’in Kumsal (Hacı Ömer) meydanına kadar gelir.

MESARBURNU DALYANI: Sarıyer Vapur İskelesinin batısında ve Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi önünde kuruluyordu. Çok uzun yıllardan beri kurulmamaktadır.

MESARBURNU SİNEMASI: Mesarburnu Caddesi üzerindeki Orduevi’nin karşısındaki Benzin İstasyonunun bulunduğu alandaydı. 1940 yılında açılan bu sinema 1944 yılında faaliyetine son verdi.

MESARBURNU TABYASI: Bu tabya Sarıyer’deMesarburnu’nda (Vapur iskelesi karşısında üstte) bir belge de tabyanın 1821’de yeniden inşa edildiği, Tabyaya Tophane’den verilecek mühimmatın kaydı vardır. Tabla 1864’de yıkılmış olduğundan arsanın yola bırakılan kısımları haricindeki bölümleri satılmıştır.

MESUT AĞA ÇEŞMESİ: Merkez Sarıyer’de Yenimahalle caddesi ile Orta Çeşme caddesinin kesiştiği köşe başında ve Sarıyer Ali Kethüda Camii karşısındadır. Çeşmeye Üç Lüleli Çeşme ve Abbas’ın Çeşmesi de denilmektedir. Çeşme Mesut Ağa tarafından (H.1055-M.1639)’da yapıldı. Üç Lüleli Çeşme Vakıf memba suyundan akış almakta idi. Çeşmenin ilk kitabesinde “Mesut Ağa Çeşmesi cudi 1055 ihya edildi” ibaresi vardır. Çeşme 1947’de Fırıncı Abbas Okumuşoğlu tarafından onarıldı, akışına ikinci bir su bağlandı. Onarımı yaptıran suyu getirten Abbas Okumuşoğlu kitabeyi de değiştirdi (Eski kitabesi hazne içinde korunuyor). Yeni kitabesinde şu dörtlük yer almaktadır: “Halkı kurtarmak için nihayet susuzluktan/Tertemiz güzel sular akıttı şu musluktan/Yaptırdı sevabına yepyeni bir suyolu/Sarıyer’de Furuncu Abbas Okumuşoğlu”.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)