Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-73

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-73
Okunma : 1.147 views Yorum Yap

MEŞATLIK: Sarıyer’in Koru Mahallesinin üst kısımlarında ve en tepe noktada idi. Daha doğrusu Koru ile Yenimahalle arasındaki yükseltide idi. Çok eski tarihi bir meşatlıktı. Burada Bizans dönemi lahit ve mezar taşları bulunuyordu. 1960’dan sonra burada gömü yapılmadığı gibi 1985’den sonra da bu meşatlık çocuk parkı yapıldı. (Bkz. Kocayemiş Parkı)

MEŞE, Metin (Giresun, 1942): Bafraspor’dan (Samsun) transfer edildi ve altı sezon (1955-1972) Sarıyer’de tescilli kaldı.  Bu süre içinde 143 lig, 6 B takımlar ligi, 7 Kupa ve 4 turnuva maçı olmak üzere 160 resmi ve 15 özel maçla birlikte toplam olarak 175 maçta oynadı. Lig maçlarında 4, kupa maçlarında 1 ve turnuva maçlarında 1 olmak üzere takımına 6 gol kazandırdı. Sarıyer’de futbol yaşamını noktaladı.

METİN OKTAY SPOR SALONU: Yavuz Sultan Selim mahallesinde olan bu spor salonu çok amaçlı olarak Gençlik Spor İl Müdürlüğünün sorumluluğu altında hizmet vermektedir.

METİN OKTAY SPOR TESİSLERİ: Ferahevler Mahallesindedir. 1989’da açılışı yapıldı. Ancak Metin Oktay ismi, bilahare verildi. Çok amaçlı bir kapalı salon olup, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığının kullanımındadır.

METİN SABANCI BALTALİMANI KEMİK HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ: Baltalimanı Mahalle sınırları içindeki Baltalimanı Kemik ve Mafsal Veremi Hastanesi 1944’de 85 yataklı olarak açıldı. 1960’da hastanenin ismi Kemik Hastalıkları Hastanesi oldu. 2000’de Sağlık Bakanlığı ile Hacı Ömer Sabancı Vakfı arasında yapılan protokol gereğince çok büyük onarım gördü. Antlaşma gereği ismi de Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu.

METO, İsmail (İst.  ? ) : Kilyosludur. Kilyos’ta muhtarlık yaptı, sonraları Yenimahalle’de kahvehane ve gazino işletmeciliği yaptı. Milli mücadele sırasında Müdafayı Milliye (M.M.Grubu) içinde ye aldı. Anadolu’ya silah ve cephane kaçırılması işlerinde çalıştı.

MEVHİBE İNÖNÜ PARKI (953/8 ADA): Pınar Mahallesindedir. 1.450,00 m²’lik bir alan üzerindedir, 850,00 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır.

MEVLANA PARKI: İstinye Mahallesindedir. 7.795,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 4.8813 m² yeşil alanı bulunmaktadır.

MEVLİT, Hüseyin (Kıbrıs, 1937): Kıbrıs’tan transfer edildi ve iki sezon (1957-1959) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 33 lig, 1 kupa maçı olmak üzere 34 resmi ve 7 özel maçla birlikte 41 maçta oyandı. Lig maçlarında 12 ve özel maçlarda 1 olmak üzere 13 kaydetti. Feriköy’e transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

MEYDAN MAHALLESİ MEZARLIĞI: Rumelihisarı’nda bulunan bu mezarlıkta zamanla terk edilerek ortadan kaldırıldı.

MEZBURYAN, Dr. Arto (Sarıyer, 1879-1957): Araştırmacı/Yazar. Kadıköy Aramyan Unciyan Mektebinde okudu. 1896’da Üsküdar’daki Berberyan Lisesi’nden mezun oldu. 1903’de Paris Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden doktorluk diplomasını aldı. İstanbul’a dönerek Beyoğlu’na yerleşti ve 21 Aralık 1906’da Cemiyet-i Tıbbıye-i Şahane’ye aza seçildi. Balkan ve Birinci Cihan Harplerinde Ordu’da hizmette bulundu. Cemaat görevlerinde bulundu ve uzun yıllar Karagözyan Yetimhanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Ermeni tabiplerle ilgili pek çok makale yazdı. Ayrıca yayınlanmış kitaplarından bazıları şunlardır:  “Çocukların Hıfzıfsıhhası, 1912”, “Vereme Karşı Mücadele ve Koruma, 1932”, “Ermeni ve Aslen Ermeni Tabibler, 1940”, “Sevimli Okulum, 1946”. 

MISIRLI EBUBEKİR RATİP YALISI: Yeniköy, İstinye yolu üzerindeki 253 kapı No.lu tarihi yalı sahibinin ismi ile anılmaktadır. 20.yy. başlarında yaptırılan yalının bir kısmı Jak Kamhi’ye ait olup, yalı 2.373 m² lik bir bahçe içinde olup deniz kenarındadır.

MISIRLI FUAT BEY/BALTACIOĞLU YALISI: Yeniköy Köybaşı üzerinde olan yalı 18.yy. yapılmıştır. 1982-1985 yıllar arasında büyük onarım gördü. Yalı bilahare sahip değiştirmiş ve Mısırlı İhsan Bey yalının sahibi olmuş. Yalı (1970-1980) Borankay ailesine geçti. Daha sonra da yalının sahibi Mustafa Özkan oldu. Yalı Mısırlı Fuat Paşa ve Baltacıoğlu Yalısı olarak isimleri ile bilinmektedir.

MİHRİŞAH SULTAN CAMİİ: Reşitpaşa Mahallesinde olan Mihrişah Sultan Camii 1927 yılında inşa edildi. Osmanlı dönemi camilerinden değildir.

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN ÇEŞMESİ: Sahil yolunun yapılması sırasında yıktırılan Molla Çelebi Camiinin kıble duvarında olduğu bilinen bu çeşme  (H.1220-M.1805) yeni yapılan Yeniköy Parkı içinde ve kullanılamaz haldedir. Sadece tarihi eser olarak korunmaktadır. Bu çeşme onarılarak korum altına alınmıştır. Kitabesinde şöyle yazmaktadır:  Sahibet-ül hayrat vel-hasenat devletlû inayetlû Mihrişah Valide Sultan aliyyet-üş-şan hazretleri”.

MİMAR SİNAN PARKI: Yeniköy Mahallesinde ve Nuri Paşa Caddesi üzerindedir. Nuri Paşa Caddesi üzerindedir. 2.345,84 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 1.347,71 m²’lik yeşil alanı ve 128,85 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

MİNİ PARK (SAĞLIK OCAĞI): Rumelihisar Mahallesindedir. 75,91 m²’lik bir alanı kapsar. 65,94 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır. 

MİRABOĞLU, Prof. Dr. Muharrem (Kayseri 1921-1989): Üniversite öğretim üyesi. İlk, orta öğrenimini aynı kentte tamamladı. 1939 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesinde ormancılık öğrenimine başladı ve 1943 yılında bu fakülteden mezun oldu. Bir süre YZE Kültür Teknik Enstitüsünde stajyer asistanlık yaptı. 1947’de İstanbul üniversitesi Orman Fakültesi Hasılat ve işletme İktisadı Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. 1951 yılında “Göknarlarda Şekil ve Hacim Araştırmaları” adlı doktora tezini tamamlayarak “Doktor” unvanını aldı. 1951 yılında Almanya’ya gitti ve Göttingen, Freiburg ve Münih Üniversitesinde misafir Asistan olarak 1954 yılına kadar çalıştı. 1955 tarihinde hazırlamış olduğu “Devlet Orman İşletmelerimizin İşletme İktisadı Bakımından Tetkiki” konulu tezi ile “Doçent” unvanını kazandı. Doçent unvanını aldıktan sonra Dendrometri dersini vermeye başladı. İzliyen yıllarda Oxford Orman Fakültesinde ve Alice Holt Araştırma Enstitüsünde incelemelerde bulundu, 1963 yılında “Proföser” oldu.  1964-1966 yılları arasında İstanbul üniversitesi Orman Fakültesinde Dekanlık görevini yürüttü. 1966-1970 yılları arasında KTÜ) (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Merkez Danışma Kurulu Üyeliği, ağustos 1970 tarihine kadar (1965-1970) TÜBİTAK Danışma Kurulunda “İstanbul Üniversitesi Temsilciliği” görevini sürdürdü. 1970-1974 yıllarında TÜBİTAK Genel Sekreterliği görevinde bulundu. “Orman ekonomisi ve orman işletmelerinde araştırmalar ve eğitimdeki başarıları ile ülkesine araştırma organizasyonlarına yaptığı belirgin katkılar ve etkilerden dolayı” Almaya’da F.V.S. tarafından verilen “Wilhelm-Loppola-Pfeil” Bilim Ödülü ile 1973 yılında ödüllendirildi ve 1983 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam etmiş ve Yaşar Holding’de CEO olarak beş yıl süre ile görev yaptı. Yayımlanan kitapları:1)  Göknarlarda Şekil ve Hacım Araştırmaları, 2) Türkiye Devlet orman İşletmesinin İşletme İktisadı Bakımından Tetkiki, 3) Dikili Deneme Ağaçları Yardımıyla Meşçere Hacmının Tayini (Tercüme), 4) Orman Kıymetlerinin Takdirinde Kullanılan Formüller ve Tatbikatına ait Misaller (F. Fırat ile birlikte), 5) Açı Metodu (Bitterlich) ve Kullanılan Aletler (Relaskop), 6) Orman Hava Kirliliğini Önleyici Etkileri. 7) Ormanlık Sahalarda Açık Mad en İşletmelerinde Tazminat Hesabı, 8) Türkiye’de Odun Hammaddesi Üretim-Tüketim ve Satış Usulleri, 9) Orman Ürünleri İhracatı Teşvik Tedbirleri, 10) Ormancılık İşletme İktisadı kitaplarını yayınladı. Ayrıca pek çok bilimsel makalesi yayılandı.

MİRAHUR ALİ AĞA ÇEŞMESİ: Çayırbaşı’nda Cerrah Mahmut Efendi Camii yakınında olduğu “İstanbul Çeşmeleri” kitabında belirtilen bu çeşme bugün mevcut değil (H.966-M.1558). Bu çeşme yol yapım çalışmaları sırasında ortadan kaldırıldı. Yerinde bulunmayan bu çeşmeyi Kanuni Sultan Süleyman’ın Mirahur Ali Ağa yaptırmıştır.

MİRALAY HAKKI BEY (İst. 1872-1917):  Rumelikavaklıdır. Askeri eğitimini aldıktan sonra orduda değişik görevler üstlenmiş, son görevi Boğaz Komutanlığı olmuştur.

MİRALAY HÜSEYİN HÜSNÜ BEY (Rumelihisarı, 1877- ….) : Rumelihisarlıdır. Askeri okuldan mezun olarak orduya katıldı. Milli mücadele komutanlarından olup; Galiçya, Yemen, İkinci İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz savaşlarına katıldı. Sakarya ve Büyük Taarruzda Mürettip Kolordu emrinde 3. Alay Komutanı olarak görev yaptı,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)