Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-74

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-74
Okunma : 1.444 views Yorum Yap

MİRGÜN YOLCU GEMİSİ:  Emirgan’ın bir ismi de Mirgün’dü. Bu isme izafeten yolcu gemisine bu isim verildi. Bu gemi İstanbul’da Şirket-i Hayriye’nin Hasköy fabrikasında küçük bir yolcu gemisi olarak monte edildi. 16 net tonluk ve teknesi saçtandı. 15 beygir gücünde küçük bir buhar makinesi vardı, uskurluydu. 1881’de hizmete girdi. Sonraları römorkör olarak da kullanıldı. 1910’da hizmet dışı bırakıldı. Baca Nosu 36 idi.

MİRMİROĞLU KÖŞKÜ: Büyükdere, Çayırbaşı Caddesi üzerinde olup deniz cephelidir. Yalının sahiplerinin soyadı ile anılmaktadır. 20.yy. başlarında inşa edilen yalı; gazino, otel olarak kullanıldı. Büyükdere’nin önemli otellerinden Platon Oteli bu bina idi.

MME. ELMASYAN SAHİLHANESİ/ ELA SOYUER KONAK: Sarıyer vapur iskelesi karşısındadır. İlk sahibe MME Elmasyan’dır. Bilahare el değiştirmiş ve Orhan Sokullu’ya geçmiştir. Son sahibi ile Ela Soyuer’dir. Baba Ahmet Soyuer, beş yaşındaki kızına bu yalıyı satın almış ve ismini de “E. Soyuer Konak” koymuştur.

MOL, Prof. Dr. Torul(İst.1940): Üniversite Öğretim Üyesi.  İlk ve ortaokulu Kasımpaşa’da okudu. 1959’da İstanbul Atatürk Erkek Lisesi ve 1963 yılında da İ.Ü. Orman Fakültesinden mezun oldu. Or. Fakültesini bitirdikten sonra, 1963 Kasım ile 1964 Nisan ayları arasında İstanbul Bahçeköy Or. İşl. Müdürlüğü’nde Orman Yüksek Mühendisi olarak görev yaptı.  1964-1966 tarihleri arasında askerlik hizmetini yaptı.1966 yılında İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalında asistan olarak göreve başladı. 1972 yılında Ormancılık İlimleri Doktoru, 1979 yılında Doçent, 1988 yılında da Profesör oldu. 1996-2007 yılları arasında Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı, 18.01.2007 tarihinde emekli oldu. 1974-1987 yılları arasında ÖSYM İstanbul İl Sınav Yönetici Yardımcılığı görevini sürdürdü. Yayınlanan kitapları: 1) Önemli Kelebek Familyaları ve Özellikleri. 2) Marmara ve Ege Bölgeleri Ormanlarında Yaşayan Geometridae Türleri Üzerinde Araştırmalar. 3) Elazığ Ormanlarında Yemlik Yaprak Yararlanmasının Orman Ağaçlarına Etkileri. 4) Populasyon Dinamiği. 5) Yaban Hayvanları Bilgisi H. Çanakçıoğlu). 6) Orman Entomolojisi Zararlı ve Yararlı Böcekler (H. Çanakçıoğlu). 7) Orman Entomolojisi (Genel Bölüm) –H. Çanakcıoğlu-). 8)Tohum ve Kültür Zararlıları (H. Çanakçıoğlu). 9) Böceklerde Davranış. 10) Yaban Hayatı Bilgisi kitaplarını yayımladı ve ayrıca pek çok bilimsel makale ve rapor yazdı.

MOLLA ÇELEBİ CAMİİ: Şeyhulislam Zenbilli Ali Efendi’nin oğlu Fazıl Efendi (Ö:1583) tarafından yaptırılan bu camiye Molla Çelebi Camii deniliyordu. Ancak 1958’de yol yapım çalışmaları sırasında ortadan kaldırıldı.

MOLLA FENARİ MESCİDİ: Rumelihisarı Kalesi içinde Molla Feneri tarafından yaptırılan ve aynı ismi taşıyan Mescide zaman içinde yıkıldı.

MOLLA SUYU: Zekeriyaköy’de Molla bağının içinden çıkan bir memba suyudur. Bağın içinde olduğu için halka açık değildir.

MOLLA SUYU ÇEŞMESİ: Zekeriyaköy’deki Molla Bağının içindedir. Çeşmenin kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

MORGÜL, Cemal(İst. 1947): Deniz Yolları Şehir Hatları İşletmesinden emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

MUAMMER AKSOY HUKUKÇULAR PARKI: Darüşşafaka Mahallesindedir. 563,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 287,00 m²’lik yeşil alanı vardır, 87,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

MUHACİR MAHALLESİ: Sarıyer Orta Çeşme Caddesi üzerindeki Çukurçeşmenin ilerisinde sağdadır. Hidayetin bağına kadar uzar. Fıstıklıbağlar yolundan sınır alır. 93 Harbi (Rus-Türkiye) göçmenlerinin iskân edildiği bir bölgedir. Zamanla değişikliğe uğradı.

MUHTAR AŞIK PERVANİ PARKI: Kireçburnu Mahallesinde olup, 1.277,00 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 260,00 m²’lik yeşil, 167,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 225,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

MUHTAR HİKMET BAYRAK PARKI: Büyükdere’de Mühendis Şevket Sokaktaki park yeniden elden geçirilerek tanzim edilerek ve Büyükdere çok uzun yıllar muhtarlık yapan Hikmet Bayrak adına hizmete açıldı. Çocuklar için oyun grubu, yetişkinler içinde spor yapacak alanı mevcuttur. Park 639 m²’dir. Bunun 225 m² su metrekare yeşil alan, 174 m²dinlenme ve yürüyüş alanı, 159 m² oyun alıanı ve 80 m² fitness alanı var.

MUHTAR SEBAHATTİN ÇAPOĞLUPARKI: Yeniköy Mahallesinde, Nar Sokak üzerindedir. 7.705,86 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 3.526,00 m²’lik yeşil alanı, 175,60 m²’lik çocuk oyun alanı ve 648,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

MUMSÖNMEZ DEDE; Yenikapı Mevlevihanesi hamuşanlığındandır (suskun, sessiz, ses çıkarmadan iş yapan). Rumelihisarı Fenari mahallesinde bulunan bir yatırdır.

MUSA AĞA ÇEŞMESİ: Musa Ağa tarafından 1743’de İstinye’de yaptırılan bir çeşmedir.

MUSTAFA EFENDİ: Rumelikavağı’nda muhtar olarak görev yaptı.

MUSTAFA REŞİT PAŞA: Türk devlet adamlarından biri olup devlet memuriyetinde iken büyük başarı göstermiştir. Dört kez Paris Büyükelçiliği, üç kez Dışişleri Bakanlığı ve altı kez de Sadrazam (Başbakan) olarak görev yaptı. Mustafa Reşit Paşa (1800-1858) yenilikçi devlet adamlarından biriydi. Kölelik ticaretinin yasaklanması, meclisi mebusanın açılması, Gülhane Hattı Hümayun’un ilan edilmesi, uluslararası pek çok ikili anlaşmaların gerçekleştirilmesi onun zamanında oldu.

MUSTAFA YUMAK PARKI (Yamaç): Ferahevler Mahallesindedir. 1.815,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 1.300,00 m²’lik yeşil alanı, 105 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

MUŞMULA DERESİ: Marmaracık’ın, yani Marmancık’ın üst kısımlarından çıkar ve Marmaracık deresi ile birleşerek koya akar. Dereye Muşmula deresi denmesinin nedeni civarında fazlaca muşmula ağacı bulunmasındandır.

MUVAHHİT, Bedia (İst. 1897-1994): Emirganlıdır. Kadıköy Terakki Mektebi ve Notre Dame de Sion Lisesinde okudu ve çocuk yaşta Fransızca ve Rusça öğrendi. Öğrenimini sürdürürken o yıllarda kurulan telefon şirketinde çalışan ilk kadınlardan biri oldu. 1921’de Erenköy Kız Lisesinde Frasızca öğretmenliğine başladı. Tiyatro ve sinema sanatçısıdır. Türkiye’nin ilk kadın oyuncusudur. Tiyatro ile 1908’de tanıştı. 1914’de kurulan Darülbedayi’ye girdi. İlk sinema filmini 1923’de Muhsin Ertuğrul’un önerisi üzerine çekti ve Halide Edip Adıvar’ın “Ateşten Gömlek” filminde  Ayşe rolü ile dikkatleri üzerinde topladı. 1923’de “Ceza Kanunu” adlı oyunla sahneye çıktı ve tiyatro hayatı başladı. Sanat hayatı boyunca 200 den fazla oyunda ve pek çok sinema filminde rol aldı. Sarıyer halkevindeki tiyatro çalışmalarına öğretici ve oyuncu olarak katıldı ve temsillerde rol aldı. 1975 yılında Şehir Tiyatrosundan emekli oldu. 1987’de ise Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Hisse-i Şayia, Taş Parçası, Aktör Kin, Yorgaki Dandini, Hamlet, Devlet Kuşu, On İkinci Gece, Matmazel Julie, Aynaroz Kadısı, Hortlaklar, Mürai, Tersine Akan Nehir, Bir Kavuk Devrildi, Venedik Taciri, Fermanlı Deli Hazretleri, Mum Söndü, Bir Ölü Evi, Otelle, Kafes Arkasında, Kafatası, Lüküs Hayat, Yarasa, Müfettiş, Saz-Caz, Mırnav, Ayak Takımı Arasında, Tebeşir Dairesi, Ahududu, Küçük Şehir, Oyun İçinde Oyun, Deli Saraylı, Kibarlık Budalası, Sana Rey Veriyorum, Deli Dolu, Suç ve Ceza, Çifte Keramet, Dama Çıkmış Bir Güzel, Gecikenler isimli filmler rol aldığı bazı oyunlardır. Rol aldığı filmler ise: Pençe, Casus, Ateşten Gömlek, İstanbul Sokaklarında, Karım Beni Aldatırsa, Beklenen Şarkı, Paydos, Yaşlı Gözler, Son Beste, Gülmeyen yüzler, Çapkınlar, Gönül Ferman Dinlemez, Bir Gecelik Gelin, Belalı Torun, Barut Fıçısı, Genç Kızlar, İstanbul Kaldırımları, Kaynana Zırıltısı, Manyaklar Köşkü, Gençlik rüzgârı, Halk Çocuğu, Anasının Kuzusu, Gel Barışalım, Sarı Kızla Kopuk Ahmet, Hizmetçi Dediğin Böyle Olur, Hep O şarkı, Sevinç Gözyaşları,  Bozuk Düzen, Aşkın Gözyaşları, Çalıkuşu, Sokak Kızı, O Kadın, Sevgilim Artist Olunca, Şoförün Kızı, Evlat Uğruna, Sen Benimsin, Zehirli Hayat, Dünyanın En Güzel Kadını, Katip Ateşli Çingene, Esmerin Tadı Sarışının Adı, Lekeli Melek, Son Mektup, Tatlı Sevgilim ve Yumurcak’tır.

MUVAKKİTHANE: Emirgan Muvakkithanesi Çınaraltı’nda Hamid-i Evvel Camiinin karşısındadır. Camiden 6 yıl sonra yani 1844’de Sultan I.Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırıldı. Muvakkithane Cumhuriyet döneminde değişik amaçlar için kullanıldı. Uzun süre Emirgan Spor Kulübü olarak kullanılan bina halen büfedir.

MÜBAYACI SOKAK:  Rumelihisarı Mahallesi sokaklarından biridir. Sokakta mübaya işlerine bakan bir görevlinin olması nedeni ile sokağa “Mübayacı Sokak” ismi verilmiştir

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)