Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-75

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-75
Okunma : 2.129 views Yorum Yap

MÜHENDİS ŞEVKET SOKAK: Kireçburnu Mahallesi sokaklarından biridir. Mahallenin saygın insanlarından biri olan Mühendis Hüseyin Bey unutulmamış ve bu sokağa “Mühendis Hüseyin Sokak” adı verilmiştir.

MÜLDÜR, Necdet (Yenice, 1946): Beyoğluspor Kulübünden transfer edildi ve sezon (1967-1969)  Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer forması altında 65 lig, 2 kupa ve 3 turnuva maçı olmak üzere 70 resmi ve 6 özel maçla birlikte 76 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 8, turnuva maçlarında 2 olmak üzere takımına 10 gol kazandırdı.

MÜRŞİT, Haşmet Oğuz (Adana 1954): İşadamı. Yüksek Öğrenimini tamamladıktan sonra şirketini kurup müteahhitlik alanında iş hayatına atıldı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde 5 dönem (2000-2005) yönetim kurulu üyesi ve ayrıca iki dönemde (2005/2006 ve 2006/2007) Kulüp başkanı olarak görev yaptı. TFF nunun genel kurullarında delege olarak bulundu, çeşitli kulüp ve sosyal derneklerde yönetici ve üye olarak hizmet yaptı.

MÜŞFİK KENTER TİYATROCULAR PARKI: Maden Mahallesindedir. 3.940,00 m²’lik bir alan üzerinde kurulmuştur. 1.880,00 m²’lik yeşil alanı, 228,70 m²’lik çocuk oyun alanı ve 328,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

MÜŞİR FUAT PAŞA YALISI: İstinye Emirgan yolu üzerinde, deniz kenarında ve eski tersanenin hizmet binalarının bulunduğu alan içindedir. 19.yy. ın ikinci yarısında yapılan bu binanın ilk sahibi Billüri Mehmet Efendi’dir. Sonra sırası ile İran Sefiri Muhsin Han, Hicaz Kıralı Şurayı Devlet Azalarından Şeref Hüseyin Bey yalının sahibi olmuştur. Son sahibi ise  Müşir (Deli) Fuat Paşa’dır. Yalı son sahibinin ismi ile anılır. Bu yalı bilahare Deniz Yollarına satıldı. 1995’de tersane kaldırılınca bina onarıma alındı. 1999’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği D8 Uluslar arası Sekreteryası, Dışişleri Bakanlığının Türkiye Temsilciliğinin kullanımına verildi.

MÜZEYYEN SOKAK: Bu sokağın adı eskiden Torik Sokak’tı. Yenimahalle-Sarıyer arasında eskiden pek çok sayıda balık tuzlayıcısı vardı. Bu nedenle sokağa Torik Sokak denilmişti ama zamanda tuzlayıcılar ortadan kalkınca sokağın ismi de “Müzeyyen Sokak” olarak değiştirildi.

NAFİ BABA: Nafi Baba Dergâhı posnişiydi. Dergâh Rumelihisarı’nın üst kısımlarında bulunuyordu. Nafi Baba 1835’de İstanbul’da doğmuş ve 1908’de İstanbul’da ölmüştür. Dini bilimleri Silivri Müftüsü Sadık Efendi ile Adanalı İsmail Efendi’den tahsil etmiş, Fatih Camii dersi İmamlarından Musa Kazım Efendi’den de ders alarak bilgisini genişletmiştir. 1846’da kendisine İptidai Hariç İstanbul Müderrisliği unvanı verilmiştir. 1872’de Musıla-i Süleymaniye’ye müderrisliği, 1907’de Bilad-ı Mahreçten Halep Mevleviyeti’ne terfi ettikten sonra 1908’de vefat etmiştir.

NAFİ BABA CAMİİ: Rumelihisar’ın üst kısmında ve Nafi Baba mevkiinde bulunan camiidir. Tarihi özelliği yoktur.

NAFİ BABA SOKAK: Rumelihisarı sokaklarından biridir. İsmini Nafi Baba Tekkesi şeyhi Nabi Baba’dan almıştır. Nafi Baba tekkede 53 yıl şeyhlik yapmış ve şöhreti yakalamıştır. Yeniçeri ocaklarının kaldırılması üzerine Tekke binası 1926’da yıktırılmış 1839 yılında tekrar inşa edilmiştir. Sokaklara isim verilirken şeyh unutulmamış ve bir sokağa “Nafi Baba Sokak” ismi verildi.

NAFİ BABA TEKKESİ/DERGÂHI: Boğaziçi Üniversitesi kampüsü içinde bulunan bu tekkeye şehitlik tekkesi de denilmektedir. Tekkenin adının duyulması Nafi Baba’nın postnişinliği döneminde oldu. Bu tekke de (dergahta) postnişinlik babadan oğula geçiyordu.

NAİLE SAĞLAM VEREM SAVAŞ DİSPANSERİ: Sarıyer Merkez Mahallesinde Orta Çeşme Caddesi üzerindedir. 1955’den beri aynı binada hizmet vermektedir. Bu dispanserin dernek başkanlığını 1997 yılına kadar 42 yıl süre ile Yaşar Hanım (Ağatan) yaptı. Dernek binasının yanındaki Çobanoğlu Köşkü dispanserin lojmanı olarak kullanılmaktadır.

NALBANT ÇEŞME SOKAK: İsmini bu sokak üzerinde bulunanNalbant Mehmet Ağa’nın1797 yılında yaptırdığıçeşmeden almıştır. Ayrıca Nalbant Çeşme ismini taşıyan altı geçici sokak daha var.

NALBANT MEHMET EFENDİ TEKKESİ: Rumelihisarı kalesi içinde bulunan bir tekkedir. Tekkeyi kuran Nalbant Mehmet Efendi olduğu için bu isimle anılmaktadır. Kalenin onarılması ve içindeki mahallenin kaldırılması sırasında tekke de kaldırıldı.

NALBUR MEHMET EFENDİ HAMAMI: Rumelihisarı kalesi içinde Nalbur Mahmut Efendi tarafından yaptırılan ve yaptırılanın adını taşıyan hamam da zamanla yıkılıp yok oldu.

NALBURİ MEHMET EFENDİ DERGÂHI: Rumelihisarında bulunuyordu, son şeyhi Şeyh Kamil Efendi olup Nakşibent tarikatı mensubuydu.

NAMAZGÂH: Rumelikavağı’ndaki namazgâh eski mezarlığın kuzey tarafında idi. Namazgâhın tarihi Kavak Hisarları’nın yapıldığı yıllara kadar iner (IV. Murat dönemi: 1623-1640). Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana sadece ismi kaldı. Namazgâh taşı ve namaz kılınan yeri yıkılıp gitmiş. Aynı yerde suyu akmayan bir çeşme ve namazgâh ismini taşıyan İETT otobüsleri durağı var.

NAMAZGAH ÇEŞMESİ: Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içindeki Sultan Mahmut II. Bendinin sağ yanındaki yamaçtadır. Duvar çeşmesi hüviyetindedir. Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmiyor.

NAMAZGÂH SOKAK: Rumelikavak mezarlığının ilerisinde bulunan bir sokaktır. Eski dönemlerde burada açık hava mescidi vardı. Yani alanda bir kıble taşı bulunuyor ve namaz vaktinde bu alan namaz kılma yeri olarak kullanılıyordu. Sırf bu nedenle bu sokağa Namazgâh Sokak adı verilmiştir.

NASRETTİN HOCA PARKI: Tarabya Mahallesindedir. 1.950,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 1.230,00 m²’lik yeşil alanı, 150,00 m²’lik çocuk oyun parkı ve 220,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

NEBİL SERTER YALISI: Yeniköy Tarabya yolu üzerindedir. 19.yy. sonlarında yapılmıştır. Mühendis Nebil Serter yalısı olarak bilinir.

NEBİOĞLU, Haldun(Sarıyer, 1941-2019): Ticaretle uğraştı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Divan kurulu üyesidir.

NECİP AĞA ÇEŞMESİ: Çeşme, Uskumruköy’e girişte solda ve sağdaki bakkal dükkânının karşısında ki köşe başındadır (H.1325-M.1909). Çeşmenin suyu yoktur. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Sahib-ül hayrat Uskumru karyesi ahalisinden Necip Ağa bin Yakup Ağa hayratıdır” (1325-1327)”.

NECİP BEY HAYRATI ÇEŞMESİ: Rumelihisarı’ndan Baltalimanı’na giderken Necip Akar bağının duvar çeşmesidir (M.1951). Çeşme bütünüyle mermerdir. Çeşmenin su akarı vardır. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Necip Bey hayratı 1951”. Çeşmenin yalâk taşının sağ ve solunda ayrıca iki kitabe vardır. Soldaki kitabede: “Bu çeşmeden içsen de/ İçmesen de uğur ola”. Sağdaki kitabede ise: “Suyun boşa akmasın/Açık bulursan kapa”.

NECİP FAZIL KISAKÜREK PARKI: Ferahevler Mahallesindedir. 1.122,51 m²’lik bir alan üzerindedir, 383,09 m²’lik yeşil alanı, 220,55 m²’lik çocuk oyun alanı ve 330,93 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

NEKTAR BİRA FABRİKASI: Büyükdere’deki ilk sanayi kuruluşu idi. Fabrika Nectar Browery Biracılık Compay Limited (Nektar Biracılık Limited Şirketi) adıyla açıldı. 1909’da açılan fabrika 1930’da kapatıldı. Sonraları bira fabrikası arsası üzerine Tekel Kibrit Fabrikası kuruldu (Bkz: Tekel Kibrit Fabrikası, Elbe Orman).

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)