Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-76

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-76
Okunma : 3.597 views Yorum Yap

NESLİŞAH SULTAN CAMİİ: İstinye’de Değirmen Sokakta bulunan cami Sultan II. Beyazıt’ın (1447-1512)  torunu Neslişah Sultan tarafından 1540 yılında inşa edildi. Cami 1957’de yol tanzim çalışmaları sırasında yıktırıldı. Bilahare cami arsası üzerinde aynı ismi taşıyan bir cami yaptırıldı.

NEŞET SUYU: Belgrad Ormanındaki Neşet Suyu Piknik yerinde bulunan bir memba suyudur. 0.5 sertlik derecesinde olan bu mükemmel su 1990’lı yıllarda yerinden kaldırılarak biraz daha ileri de bire getirildi ve başka su ile birleştirildi. Çok az akışı olan Neşet suyu yeni su ile birleşince gür akar oldu ama eski 0,5 olan sertlik derecesi ve lezzeti de değişti.

NEŞET SUYU PİKNİK YERİ: Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içindedir. Neşet Suyu tesisleri Müderris Neşet Bey tarafından yapılmıştır. Belgrad Ormanı içinde bulunan piknik yerleri içinde en çok ilgi gören halka açık piknik yeridir. Piknik yerinde 6,6 km. lik sağlıklı yaşam ve yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Parkur 17 egzersiz istasyondan meydan gelmektedir. Sportif faaliyetlere uygun olması nedeniyle profesyonel spor kulüpleri için tercih edilen kondisyon çalışma alanıdır. Piknik alanında bulunan Neşet İçme suyu içimi mükemmel bir sudur. Alanda büfe, sağlık ünitesi bulunmaktadır.

NİDA PARK – AYŞEN GRUDA:  Huzur Mahallesinde olup, Sarfit Huzur Spor Kompleksi içinde olup, 2.000,00 m²’lik bir alanı kapsalmaktadır.

NİHAL, Şükufe (İst. 1896-1973): Edebiyatçı Yazar olup, Rumelihisar’lıdır. İstanbul’da doğdu. Babasının memuriyeti nedeniyle çocukluğu değişik yerlerde geçti. Seçkin okullarda okuyarak çok iyi eğitim aldı. Küçük yaştan itibaren memleket sorunları ile ilgilenmeye başladı. İlk evliliğini 1912 yılında Mithat Sadullah (Sander) ile yaptı. Oğlu dünyaya geldikten kısa bir süre sonra eşinden ayrıldı. İttihat Terakki yönetiminin kadınlara tanıdığı özel haktan yararlanarak öğretim süreci üç yıl olan Darülfünun edebiyat bölümüne kaydoldu. Kısa bir süre sonra aynı sınıfta okuyan arkadaşı Ahmet Hamdi (Başar) ile ikinci evliliğini yaptı. Kadınlara daha çok sosyal haklar verilmesi için başlatılan harekete öncülük etti. Kadınlar Fırkasının (Parti) kurulmasını sağladı. Akabinde hala faaliyetine devam eden Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu. Şiirlerini hece ölçüsü ile yazdı. Yıldızlar ve Gölgeler (Aruz Ölçüsü, 1919), Hazan Rüzgârları (1927), Gayya (1930), Yakut Kayalar (1931), Su (1933), Sıla Yolları (1935), Sabah Kuşları (1943), Yerden Göğe (1960) isimlerini taşıyan 8 şiir kitabı yayınlandı. Ayrıca ölümünden sonra oğlu Nejat Sander tarafından “Şükufe Nihal/Şiirler (1975);  Renksiz İstırap (1928), Yakut Kayalar (1931), Çöl Güneşi (1933) Yalnız Dönüyorum (1938) ve Domaniç Dağlarının Yolcusu (1946), Çölde Sabah Oluyor ve Vatanım İçin (1955) isimlerini taşıyan 7 romanı ve Tevekkülün Cezası (1928), Gezi Notları ve Finlandiye  (1935) isimlerini taşıyan üç öyküsü yayınlandı. Şiirleri ve makaleleri; Türk Kadını, Haftalık Gazete, Yeni Mecmua, Hayat, Sus, Dergâh Kadın Yolu, Tan, Çınaraltı, Kadın Gazetesi ve Türk Yurdu gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Bilhassa kadın hakları ile ilgili büyük uğraş verdi, makaleler yazdı. 1962’de geçirdiği trafik kazasını takiben felç oldu ve uzun süre huzurevinde kaldıktan sonra 1973’de vefat etti. 

NİHORİ ERKEK İLKOKULU: Yeniköy’de açılan ilkokul, 1848 yılında eğitime açılan Nihori Erkek İlkokuludur. Bu okul Rum cemaatin yardımları ile açılmıştı. Azınlıklar ülkeyi terk ettikten sonra okul kapanmak zorunda kaldı.

NİSPETİYE CADDESİ: Rumelihisarı’ndan Levent’e kadar uzanan bir cadde olup, Nispetiye semtinin ismi caddeye verilmiştir.

NURAY ARTAM CAMİİBahçeköly’de Kemer mahallesindedir. Sabri Artam tarafından hanımı Nuray Artam adına yaptırılmış olup Camiye Sabri Artam Camii de denilmektedir. Cami 1993’de ibadete açıldı.

ODABAŞI, Arif (Sarıyer/Yenimalalle, 1957): Sarıyerlidir, balıkçı reisidir. Sarıyer İlkokulu, Sarıyer Orta Okulu ve Sarıyer Lisesinden mezun oldu. Bir süre Elmadağ Gazetecilik Yüksek Okulunda okudu ise de okulu yarım bıraktı. Sarıyer Spor Kulübünde futbol oynadı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde 2 dönem (4 yıl) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı Sarıyer’den başka, Ortaköy, Emirgan, Maden ve Yenimahalle Spor Kulüplerinde futbol oynadı. Yenimahalle Spor Kulübünde Yönetim Kurulu üyesi ve daha sonra da kulüp başkanı olarak sorumluluk üstlendi. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesidir.

ODABAŞI, Eyüp (Sarıyer, 1951-2015):Galatasaray Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden Makine Mühendisi olarak mezun oldu. Ticarete atıldı. Sarıyer Spor Kulübü altyapısında futbola başladı, yaş gruplarında oynayarak profesyonel takıma kadar yükseldi. Sarıyer forması altında 1 kez Amatör, 1 kez de Ümit Milli oldu. Sarıyer’den sonra Fenerbahçe’ye transfer etti. Bu kulüpte iki sezon oynadıktan sonra Trabzonspor’a transfer oldu. Bir süre de Karabükspor’da oynadıktan sonra futbolu bıraktı. 1981’de Sarıyer Spor Kulübü yönetim kuruluna seçildi. Aralıksız olarak 1995 yılına kadar Kulüp yönetim kurulunda genel kaptan olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 24 yıl ile en uzun süre yöneticilik yaparak tarihe geçti. Türk Futbol Vakfı, Yenimahalle Spor Kulübü, 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği kurucu üyesidir. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir. Sarıyer Yerel Haber Gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.

ODABAŞI, Yakup (Sürmene, 1915-2000): Sarıyerli balıkçı reislerindendir. İhtilaflı olayları çözmekte ustalığı ve pratik hesaplamalar yaparak problemleri çözmekte usta olduğu için “Canlı hesap makinesi” olarak tanınır. Pek çok dernek yönetim kurullarında görev aldı.

ODABAŞI, Prof. Dr. Turgay (Milas, 1935-2003): Üniversite Öğretim Üyesi: . İlk ve ortaokulu Milas’ta okudu ve 1954 yılında İzmir Atatürk Lisesinden mezun oldu. 1959’da İ.Ü. Orman Fakültesinden “Orman Yüksek Mühendisi” olarak mezun oldu. Orman teşkilatında bir süre görev yaptıktan sonra 1961’de İ.Ü. Orman Fakültesi Silvikültür Kürsüsüne asistan atandı.  “Lübnan Sediri ve Tohumu Üzerine Araştırma” tezi ile 1957’de “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanı aldı. 1973’de “Türkiye’de Baltalık ve Korulu Baltalık Ormanları ve Bunların Koruya Dönüştürülmesi Olanakları Üzerine Araştırmalar” tezi ile “Üniversite Doktoru” oldu. Ve 1976’da Silvikültür Kürsüsüne Doçent olarak atandı. 1982’de “Üniversite Profesörü Unvanı” nı kazandı ve 1993’de Silvikültür Anabilim Dalı Başkanı oldu. Bu görevini emekli olana kadar devam ettirdi. Yayınlanmış ders kitaplardı ve pek çok bilimsel makalesi var.

ODUNCUBAŞI YALISI: Rumelihisarı Yahya Kemal Caddesi üzerindeki Oduncubaşı yalısı semtin tarihi eserlerinden olup 19.yy. sonlarında yapılmıştır. Yalı bilahare İsmail Aşir Efendi tarafından satın alınmış, sonra da bu kişinin varislerine kaldı. Yalının son sahibi Ayşe Handan Aral ve diğer hissedarlardır.

OFLUOĞLU, Vecihi (Bartın 1950): Pandomim sanatçısı, oyuncu, yönetmen ve öğretim görevlisi. Uzun yıllar Büyükdere’de ikamet etti. Trakya ve İstanbul üniversitelerinden mezun oldu. Pandomim sanatına 1965’te başladı. “Ölümden Daha Büyük Şeyler Var” adını taşıyan oyunla sahne hayatı başladı. Daha sonra  “Hava Parası” ve “Fare Kapanı”nda oynadı. İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görevlisi bir akademisyen

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)