Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-78

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-78
Okunma : 1.425 views Yorum Yap

ORG. EMİN ALPKAYA İLKÖĞRETİM OKULU: Yeniköy, Org. Emin Alpkaya İlköğretim okulu 1974’de Bağlar Baraka İlkokulu adıyla eğitim ve öğretime açıldı. Okulun adı bilahare Org. Emin Alpkaya İlköğretim Okulu olarak değiştirildi.

ORMAN FAKÜLTESİ: İlçedeki en önemli kurumlardan biri olan İ.Ü. Orman Fakültesi 1857’de Orman Mektebi Alisi olarak kuruldu. 1880’de Maden Mektebi ile birleşti ve Orman ve Maadin Mektebi adını aldı. 1893’de okul kapatıldı ve Orman dersleri Halkalı Ziraat Mektebine verildi. 1903’de okulun adı Halkalı Ziraat Mektebi oldu. 1910 yılında ise Orman Mektebi Alisi adıyla bir orman okulu kuruldu. Okul Sultanahmet Akbıyık’ta faaliyet gösterdikten sonra Sarıyer’deki Horozoğlu Konağına (Sarıyer Kültür Merkezi) daha sonra da Bahçeköy’e taşındı. 1919’da Muhtar Paşa Çiftliğinde sonra da Sarıyer’deki Yedi Sekiz Hasan Paşa Köşkü Orman Mektebi Alisi binası olarak kullanıldı. 1922’de tekrar Bahçeköy’e taşındı. Halen Bahçeköy’deki 17 hektarlık alana yayılan kampüsünde eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Orman Mektebi Alisi 1934’de Orman Fakültesi adını aldı. Orman Mühendisliği ile birlikte 1982 yılında Orman Endüstri Mühendisliği, 1985 yılında ise Peyzaj Mimarlığı Bölümleri açılmıştır. Orman Fakültesi İstanbul Üniversitesine bağlıdır.

ORMAN, Mehmet (İst. 1952): Emirganspor Kulübünden transfer edildi ve aralıklı olarak beş sezon (1973-1976 ve 1981-1982) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 148 lig, 8 kupa ve 2 turnuva maçı olmak üzere 158 resmi ve 44 özel maçla birlikte toplam olarak 202 maçta oynadı. Lig maçlarında 18 ve özel maçlarda 17 olmak üzere takımına 35 kazandırdı.

ORMAN MEMBA SUYU: Kazım Karabekir mahallesi sınırları içinde olan ve üst kısımlarında bulunan orman içinden çıkan bir memba suyudur.

ORMANCILIK MESLEK YÜKSEK OKULU: Ormancılık Yüksek Okulu Orman Fakültesi bünyesinde 2000’de açılarak mesleki eğitim ve öğretim vermektedir.

ORTAÇEŞME (HACI SALİH PAŞA ÇEŞMESİ): Sarıyer’den Maden Mahallesine giderken, mezarları geçtikten sonra yol ayrımında bulunmaktadır. Asırlık çınar ağaçlarının karşısında ve büyük dişbudak ağacının dibinde çukurdadır. Kitabesinde: “Sahib-ül hayrat vel-hasenat/Elhac Salih Paşa Sadr-ı ali hala” (1238) yazısı vardır. Sarıyer Vakıf memba suyunun ulaştığı ilk çeşmedir. Bakımsızlıktan, gelen suyun yol seviyesinin çok altında kalması nedeniyle su akışı iptal edilmiştir. Çeşme bakımsız ve harap haldedir.

ORTAÇEŞME CADDESİ: Taşiskele’den başlayarak, üç mezarlığı geçtikten sonra Ortaçeşme de son bulur. Sarıyer’in en eski caddesidir. Sarıyer’in en görkemli Köşkü bu cadde üzerindedir. Sahibi Erzurum Milletvekili Alb. Dr. Fehmi Çobanoğlu muhteşem köşkünü Sarıyer Verem Savaş Derneğine bağışladı. Cadde ismini, mezarlıkların kuzey tarafında bulunan ve oradaki maslaktan Sarıyer’deki çeşmelere su veren Orta Çeşmeden almış olabilir. 

OSMAN AĞA ÇEŞMESİ: Uskumruköy’ün aşağı mahallesinde olduğu “İstanbul Çeşmeleri” kitabında belirtilen bu çeşme yerinde yoktur (H.1198- M.1783).

OSMAN KABİL CAMİİ: Pınar mahallesindeki Osman Kabil Camii 1977’de yapılan ve tarihi özelliği olmayan bir camidir.

OSMAN REİS CAMİİ: Derya Reislerinden Osman Ağa tarafından 1635’de yaptırılan cami Köybaşı Caddesi üzerindedir. Cami 1903’de Ahmet Arif (Afif) Paşa tarafından bugünkü durumu ile yeniden inşa edildi.

OSMAN REİS MEZARLIĞI: Tarabya’da bulunan küçük bir mezarlığın adıdır. Deniz yolu ile kum taşıyan Osman Reis ile arkadaşları fırtınaya yakalanıp tekneleri batkınca hepsi boğulmuşlar ve Garaj Restaurantın bulunduğu yerin arka tarafındaki yamaca gömülmüşler. Mezar taşları mevcuttur. Bu mezarlıkta gömü yapılmamaktadır.

OSMAN SAÇMACI İLK ÖĞRETİM OKULU: Emirgan’da Osman Saçmacı İlköğretim Okulu 1964/1965 öğretim yılında Karacapaşa İlkokulu adı ile açıldı. 1997/1998’de yeni ilavelerle büyütülen okulun adı Osman Saçmacı İlköğretim okulu olarak değiştirildi.

OSMANLI MEZARLIĞI: Rumelihisarı’nın üst kısımlarında ve Küçükdere Ayazmasının yakınında bulunan bu mezarlık yıllar önce ortadan kaldırıldı.

OTAĞTEPE PİKNİK YERİ: Belgrad Ormanında ve Büyük Bendin yakınındadır. Otağtepe’nin bir adı da Otağı Hümayün Tepedir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’a gelince otağını bu tepeye kurdurttuğu için bu ismi almıştır. Eşsiz bir güzelliğe sahip olan Otağtepe hemen yakınındaki Büyük Bend ile gelenler için mükemmel bir yerdir. 

OTMAR, Ahmet Deha(Üsküdar, 1943): Yükseköğrenimini İngiltere’de tamamladı. İşe başladığı Ünilever Grubundan emekli oldu. Göz Nurunu Koruma Vakfı, Lions Vakfı, Türk Kimya Vakfı ve Cağaloğlu Lions Kulübü kurucu üyesidir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir. Fenerbahçe Spor Kulübü ve Büyük Kulüp üyesidir.

OTUZBİR PLAJI: Rumelikavağı limanı batısında ve limana bitişik olup, mesirenin deniz kıyısıdır. Sahili midyeciler tarafından işgal edildikten sonra plaj olma durumu ortadan kalktı.

OTUZBİR SUYU MESİRESİ: Otuzbir suyu mesiresi, aynı ismi taşıyan yokuşun deniz tarafındadır. Asırlık çınar ağaçlarının bulunduğu mesirenin deniz tarafının bir kısmı yakın zamana kadar kumluk olduğu için plaj olarak değerlendiriliyordu. Kayalıklar arasından aynı ismi taşıyan memba suyu çıkıyordu. Mesire yeri olmaktan çıktı. Deniz sahili midye tezgahları, ağaç altları da balıkçı tekneleri çekilerek işgal edilmiştir. Mesire; 93 harbi (1877 Rus Harbi) sırasında buraya 31.Tümenin konuşlanması üzerine bu ismi aldığı söylenmektedir.

OTUZBİR YOKUŞU: Rumelikavak’tan Yenimahalle’ye giderken, limanın bitimi ile başlayan yokuşa otuzbir yokuşu denilmektedir. Yokuşun deniz tarafındaki yamacı ve deniz kıyısı da Otuzbir suyu mesiresidir.

OTUZBİR SUYU DALYANI: Rumelikavağı’nda limanın batı kısmında ve Otuzbir Suyu mesiresi önünde kurulan bu dalyan uzun bir süreden beri kurulmamaktadır.

OVIDIUS KULESİ: Uskumruköy’deki Ovıdıus kulesi benzeri bulunmayan kulelerden biridir. Kare biçiminde yapılan kulenin gözetleme amacı ile yapılmış olması nedeni ile kuleye “Gözetleme kulesi” de denilmektedir. Kuleefsanelere konu olmuş M. 8.yy.da Roma İmparatoru Augustus, açık saçık şiirler yazan şair Ovıdıus’u sürgün etmiş. Deniz yolu ile geçen Ovıdıus kuleyi görmüş ve bu nedenle kule onun ismi ile anılır olmuş. Bu kulenin Kilyos kalesi yapıldığı yıllarda yapıldığı zannedilmektedir.

OYAK SİTESİ ŞEHİT KUR. BNB. HÜSEYİN PARKI: Huzur Mahallesindedir. 1.475,23 m²’lik bir alan üzerindedir, 811,03 m² yeşil alanı, 126,70 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

ÖĞÜNÇ, Ferhun (İst. 1952): Bisikletçi, çok genç yaşta Sarıyer Kulübünde bisiklet sporuna başladı. Çok kısa bir çalışma döneminden sonra yarışmalara katıldı ve başarılı dereceler yaptı. Bakırköyspor’a transfer olduktan bir süre sonra Meriç Tekstil (Edirne)’ e transfer etti. 1970’de Türkiye Gençler Şampiyonluğunu kazandı. 1971, 1972, 1974 ve 1975 yıllarında Büyükler Takım Yol ve Pist şampiyonluklarını kazandı. 1976’da Uluslararası Akdeniz Turu’nda sarı mayo giyerek birinci oldu. 50 den fazla milli oldu ve 1977 yılında ABD gitti. New York’da yaşamaktadır.

ÖĞRETMEN, Kaplan (Trabzon, 1937): Trabzon İdmangücü’nden transfer edildi. Aralıklı olarak dört sezon (1957-1959 ve 1965-1967) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 29 lig, 1 kupa ve 5 turnuva maçı olarak 35 resmi ve 7 özel maçla birlikte toplam olarak 42 maçta oynadı. Fransa’ya giderek Sarıyer’den ayrıldı.

ÖKTEM, Naki (Malatya, 1952): Yönetici, müfettiş ve mali müşavir. Eskişehir İ.T.İ. Akademisi Dil Eğitim Enstitüsü ve Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi mezunudur. İş hayatına özel teşebbüste başladı. Hisarbank Müfettişlik sınavını kazanarak bankacılık hayatına atıldı. Bilahare Ziraat bankasına geçti ve bu bankadan emekli oldu. Amatör rehberlik ve müzik çalışmaları yapmaktadır.

ÖLMEZ, Ahmet (İst. 1878-1963): Sarıyerlidir ve “Kuşçu Ahmet Bey” olarak tanınır. Deniz Binbaşısı olarak askerlik yaşamını tamamladı. Milli mücadeleye katıldı. Kasımpaşa’da görev yaptığı zaman Kasımpaşa Spor Kulübü’nün kurulmasında öncülük etti ve kuruculardan biri oldu. Kulübün içinde ayrıca güreş şubesinin kurulmasını sağladı. Bu güreş şubesinden Gazanfer Bilge, Celal Atik, ve Mehmet Oktav gibi Avrupa, Dünya ve olimpiyat şampiyonları yetişti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)