Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-80

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-80
Okunma : 1.358 views Yorum Yap

ÖZBAY, Nazım (İst. 1926-1999): Yüksek Gazetecilik Okulu’nu bitirdi. Futbola Sarıyer’de başladı ve ilk takımda kaleci olarak yer aldı. Okullar arası bir maçta sakatlanarak futbolu bıraktı. Sarıyer Spor Kulübü’nden 3 dönem başkanlık ve ayrıca 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Divan Kurulu üyesi idi. Uzun yıllar gazeteci olarak çalıştıktan sonra Günlük Spor Gazetesini kurup (1956) yönetti. Bilahare Son Saat Gazetesi sahibi oldu. Basın Şeref Kartı sahibi idi. Basınla ilgili çeşitli mesleki kuruluş ve basınla ilgili sendikalarda yöneticilik ve başkanlık yaptı. Dünya Gazete Sahipleri Sendikası üyesi ve delegesi olarak Tokyo, Washington ve İstanbul Kongrelerinde Türkiye’yi temsil etti.  Hasan Polat Başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonunda (1969-1976) Asbaşkan ve Milli Takımlar sorumlusu olarak görev yaptı. Bilahare Prof. Dr. Ali Uras Başkanlığında Futbol Federasyonunda ikinci kez Asbaşkanlık görevi aldı. Mahzar Zorlu Federasyonunda ise üye olarak görev yaptı. Türkiye Futbol Adamları Derneği’ni kurdu (1988) ve ölene kadar başkanlığını yaptı. Gazete Sahipleri Sendikası ve Büyükdere Yüzme İhtisas Spor Kulübü, Türkiye Futbol Adamları Derneği kurucudur.

ÖZBAYKAL, Halit(İst. 1909-1982): Ticaretle uğraştı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÖZBEY, Nedim (İst. 1955): Voleybol antröneri. Emirgan’lıdır. Değişik kulüplerde voleybol oynadı. Bu spor bıraktıktan sonra antrenörlüge başladı. Başarı merdivenlerini tek tek çıkarak İst. Büyükşehir Belediye ve Galatasaray da başantrenörlük yaptı. Bilahare Türk Voleybol milli takımın başına getirildi ve yıllardan beri Voleybol milli takımının başantröneri olarak görev yapmaktadır.

ÖZBİLGİN, Hulusi (İst. Ö:1976): Sarıyerlidir. Fatih Camii Başimamı M. Rasim Efendi’nin oğludur. Sarıyer 14. İlkokul (Pertevniyal İlkokulu) da emekli olana kadar öğretmen olarak görev yaptı. Korkunç disiplini, eğiticiliği ile Sarıyer’de efsane olmuş öğretmenlerden biridir.

ÖZBİLGİN,  M. Rasim(Ö: 1937): Sarıyerlidir. Çok iyi eğitim aldı ve diyanet saflarında görev yaptı. Fatih Camii Başimamı olarak sayısız öğrenci yetiştirdi.

ÖZCAN, Adnan (Düzce, 1942): Düzce’de futbola başladı.  Antalya Forro Krom kulübünden transfer edildi ve 4 sezon (1965-1969) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 116 lig,16 kupa ve 8 turnuva olmak üzere 140 resmi ve ayrıca 15 özel maçla birlikte toplam olarak155 maçta oynadı. Lig maçlarında 3 ve özel maçlara 2 gol kaydetti. Beykoz’a giderek Sarıyer’den ayrıldı. Tekel Kibrit Fabrikasında işçi temsilcisi olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra Petrol-İş Sendikası Boğaziçi Şubesinin Kurucu Başkanı ve bilahare Petrol İş Yönetim Kurulu Üyesi, Mali Genel Sekreteri ve Genel Başkanı olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübünde antrenör ve yönetim kurulu üyesi olarak da görev aldı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir. Profesyonel Futbolcular Derneği, Türk Futbol Vakfı ve Türkiye Futbol Adamları Derneği üyesidir.Bu derneklerin yönetim kurullarında görev aldı.

ÖZCAN, Semih (İst. 1954); Büyükderelidir. İlkokulu Büyükdere, Ortaokulu Gökçeada’da, Liseyi de Sarıyer Lisesinde okudu. Marmara üniversitesi Ekonomi Fakültesinden mezun oldu ve iş hayatına bankacı olarak atıldı ve müdür olarak emekli oldu. Bilahare Özel teşebbüse geçmiş ve Sarıyer Merketler zincirinde uzun yıllardan beri koordinatör olarak çalışmaktadır. Siyasi hayata CHP de başlamış, partinin kapatılması üzerine Demokratik Sol Partiye geçmiş ve 1999 yerel seçimlerinde Sarıyer Belediye Meclis üyeliğine seçildi ve bir dönem görev yaptı. Çeşitli sosyal amaçlı derneklerde üyedir. 

ÖZÇELİK, PROF. DR. NECATİ  (Üsküdar, 1922-1988): Üniversite Öğretim Üyesi. İlk ve ortaokulu Üsküdar’da okudu. Haydarpaşa Lisesinden mezun oldu. Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesinden 1943 yılında Orman Mühendisi olarak mezun oldu ve bir süre Orman İşletme Müdürlüğü teşkilatında çalıştı. 1944-1946 yılları arasında askerlik görevini yaptıktan sonra Çerkezköy Devlet Orman Müdürlüğünde Bölge Şefi daha sonra Or. Gen. Müdürlüğü Teknik Büro Mühendis ve Orman Amenajman heyetlerinde görev yaptı. Bu sırada açılan sınavı kazanarak İ.Ü. Orman Fakültesi Orman İşletme İnşaatı Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. “Düzce, Bolu, Gerede, Kızılcahamam Ormanlarının İçindeki otlak ve Çayırlarının İslahı Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile 1954’de “Doktor” unvanını aldı. Bu arada yurtdışına giderek çalışmalarına devam etti. “Karadeniz Orman Mıntıkası Köy Evlerinde Ağaç Malzemesi İçin Rasyonel Kullanılması Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile “Üniversite Doçenti” unvan ve yetkisini aldı (1962). Yurtiçi ve yurtdışında çalışmalara devam etti ve 1969’da Profesörlüğe yükseltildi. 1) Düzce, Bolu, Gerede, Kızılcahamam Ormanları İçindeki Otlak ve Çayırların Islahı Üzerine Araştırmalar” 2) Teknik Tersimat, 3) Sellerin Önlenmesinde Ormanların Rolü, 4) Karadeniz Orman Mıntıkası Köy Evlerinde Ağaç Malzemenin (Ahşap’ın) Rasyonel Kullanılması Üzerine Araştırmalar, 5) İnşaat Bilgisi, 6) Teknik Resim Bilgisi, 7) Teknik Resim, 8)İnşaat Bilgisi kitaplarını yayımladı ve ayrıca pem çok bilimsel makale ve rapor yazdı..

ÖZDELİCE, Ali Feyyaz (İst. 1955). Rumelikavaklı işadamı. Rumelikavak ve Sarıyer ve Sarıyer Spor Kulübü üyesi. Rumelikavak Spor Kulübünde bir dönem Başkanlık, Sarıyer Spor kulübünde bir dönem Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÖZDEMİR, Haydar (Krd. Ereğli, 1977): Çaykur Rizespor’dan kiralandı (2000/2001). 30 lig ve 8 özel maçla birlikte toplam 38 maçta forma giydi. Lig maçlarında 3 ve özel maçlarda 4 gol atarak takımına 7 gol kazandırdı.

ÖZDEMİR Leyla (İst. 1932): Sarıyerlidir. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre vekil öğretmenlik yaptı. Bilahare bankacılık mesleğini tercih etti. Güzel sanatlara ilgi duydu, resim ve elişleri ile uğraştı. İlk kitabını olan “Eski Sarıyer ve Sarıyerliler’i (2004) yayımladı. İkinci kitabı olan “Anılarla Geçen Yıllar” ı (2007) yayımladı.

ÖZDEMİR SABANCI LİSESİ:  Emirgan ve ilçenin en eski okulu olan Özdemir Sabancı Lisesi, Emirgan Kestane Sokaktaki tarihi taş binadadır. Bu tarihi bina Mısır Valisi Kavalalı M. Ali Paşa’nın torunu Hidiv İsmail Paşa tarafından 1867’de yaptırılarak Maarif Vekâletine hibe edildi. Bina da Inras-ı Mirgün Mekteb-i İptida-i (İlkokul) adı ile 1910’a kadar kız ve daha sonra erkek öğrencilere ilkokul olarak hizmet verdi. 1934’de ortaokul oldu. 26.12.1978’de yanan okul Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından yeni binalar yaptırıldı ve 1982-1983 ders yılında Özdemir Sabancı Ortaokulu adı ile tekrar eğitim vermeye başladı. 1992/1993 öğretim yılında okulun ismi Özel Özdemir Sabancı Emirgân Anadolu Lisesi oldu. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)