Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-82

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-82
Okunma : 1.348 views Yorum Yap

ÖZGÜR, Av Aziz (İst. …): Sarıyerlidir. Hukuk tahsil etti. Sarıyer 14. İlkokul (Pertevniyal İlkokulu) Müdür olarak görev yaptı. Milli Mücadele sırasında Sarıyer’de Müdafaa-i Milliye Teşkilatının (M.M.Grubu) kurulması görevini üstlendi. Kısa sürede güçlü bir kadro oluşturdu. Anadolu’ya silah, cephane ve insan kaçırılması, Sarıyer ilçesinde ve köylerdeki yerli Rum ve işbirlikçilerin temizlenmesi işinde görev yaptı. İngilizler tarafından tutuklanarakYusuf İzzettin Efendi ile birlikte Kroker Otelinde günlerce işkence gördü. Kayınpederi Dede Yusuf Bey’in gayretleri ile kurtarıldı. Ama yine mücadelesine devam etti. İkinci defa Kayınpederi ile birliktetutuklandılar ve idam talebi ile yargılandılarsa da kurtulmayı bildiler. Zaferden sonra bir süre okuldaki görevine devam etti. Bilahare İstanbul Belediyesine Sarıyer Meclisi Umumi Azalığına seçildi. Çok uzun yıllar bu görevi üstlendi. Sarıyer’e elektrik, su getirilmesi ve alt yapısının yapılması, piyasa caddesinin inşası onunun görevli olduğu dönemde yapıldı. Öğretmenliği bıraktıktan sonra ölene kadar Avukatlık mesleğine devam etti. Sarıyer’de bir sokağa “Av. Ziz Özgür Sokağı” ismi verildi.

ÖZHAN, Prof. Dr. Süleyman (Kırşehir, 1944) Büyükdere’li. İ.Ü.Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. İ.Ü. Orman Fakültesinden Orman Mühendisi olarak mezun oldu (1966). Bir süre İstanbul Orman İşletme Müdürlüğü ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğünde çalıştı. İ.Ü. Orman Fakültesi Ormancılık Coğrafyası ve Yakınşark Ormancılığı Kürsüsünde araştırmacı olarak görev yaptıktan sonra aynı kürsüye asistan olarak atandı (1970).  “Belgrad Ormanı Ortadere Yağış Havzasında Ölü Örtünün Hidrdolojik Bakımdan Önemli Özelliklerinin Bazı Yöresel Etkenlere Göre Değişimi” tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. “Belgrad Omanındaki Bazı Meşçerelerde Evapotranspirasyonun Deneysel olarak Saptanması ve Sonuçların Ampirik Modellerle Karşılaştırılması” tezi ile  “Doçent” unvanını aldı (1981). Aynı kürsüde çalışmalarını devam ettirdi ve 1988’de Profesörlüğe yükseldi. 2005-2009 yılları arasında Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü. Havza Amenajmanı ders kitabı dışında, tez kitapları, ders notları ve pek çok orijinal makale, bildiri ve çeviri olmak üzere 80 ‘in üzerinde yayını bulunmaktadır. 2011 yılında yaş haddinden emekli oldu.

ÖZHİM, Eyşan (İst. 1970): Sarıyerlidir. Sarıyer Kız Meslek Lisesi Resim Bölümünü bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. Arkadaşları ve öğretmenlerinin ısrarı ile mankenliğe başladı ve 1990’da katıldığı Güzellik yarışmasına ikinci oldu.  Mankenliği kendisine meslek edinerek profesyonel olarak çalıştı. TRT tarafından hazırlanan belgesel filmlerde oynadı. TV dizileri ve belgesel dışındaki filmlerde de oynamaktadır. Oynadığı önemli filmler; Kutsal Damacana, Emret Komutanım, Kısık Ateşte 15 Dakika, Kader İyi Ki Varsın.

ÖZİNÇ, Ender (İçel, 1970): Diyarbakırspor’dan transfer edildi ve altı sezon (1996-2002) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 134 lig, 6 kupa, 2 turnuva maçı olmak üzere 142 resmi ve ayrıca 55 özel maçla birlikte toplam olarak 197 maçta oynadı. Lig maçlarında 5, kupa maçlarında 1 ve özel maçlarda 4 olmak üzere takımı adına 10 gol kaydetti. Sivas Spor’a kiralanarak Sarıyer’den ayrıldı.

ÖZİŞ, Hikmet (Kadırga/İst. 1931): Liseyi bitirdikten sonra bir süre İktisat Fakültesine devam etti. Fakat tercihi futbol olunca üniversiteyi bitiremedi. Çocuk yaşta Çayırbaşı’ndaki Tekel Kibrit Fabrikasında çalışmaya başladı. Bu sırada fabrika takımında da futbol oynadı. Futbolu beğenildiği için Sarıyer takımına alındı. 16 yaşında Sarıyer takımında lisanslı futbolcu olarak oynamaya başladı ve başarılı futbolu sonunda 1949’da I. Lig takımlarından Beykoz’a transfer oldu. Başarılı futbolunu devam ettirince Galatasaray tarafından transfer edildi ve bu takımda Gündüz Kılıç, Turgay Şeren, Çoşkun Özarı, Rober Eryol, Muzaffer Tokaç, Naci Özkaya ve Musa Sezer gibi şöhretli futbolcularla birlikte oynadı. Futbol yaşamını ise İETT noktaladı. Sarıyer’de oynarken çok küçük olduğu için ona “Küçümen” dediler ve ismi “Küçümen Hikmet” olarak kaldı. Sporla siyaseti birlikte yürüttü. 1957’de CHP saflarında siyasete başladı. Halkevlerindeki her türlü etkinliklere katıldı. CHP sinde İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği, İlçe Başkanlığı (1970) yaptı. Sonraki yıllarda İstanbul belediye Meclis Üyeliği ve İl Genel Meclis Üyeliği yaptı. Türk Ticaret Bankasına çalışırken Bank-İş Sendikasının kurucuları arasında yer aldı ve bu sendikada üst düzey yöneticilik yaptı. Önce futbol oynadığı ve daha sonra da yöneticiliğini yaptığı Büyükdere Spor Kulübünde uzun süre başkanlık yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesidir. Son İskele Büyükdere (2009) isimli belgesel bir anı kitabı vardır.

ÖZKAN, Haşim: Refah Partisinde siyaset yaptı ve 1994/1995 döneminde Ferah partisi listesinden hem Sarıyer ve hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine üye olarak seçildi.

ÖZKAN SAHİLHANESİ: Boyacıköy’deki tarihi eserlerden biri de 1873’de yaptırılan ve son sahibi olan Mustafa Özkan’ın adı ile anılan Özkan sahilhanesidir. Bu görkemli yapı 1999’da yenilendi.

ÖZKAN SOKAK: Çayırbaşı Mahallesi sokaklarından biridir. Çayırbaşı’ndan Bahçeköy’e giderken futbol sahasına kadar olan alan ekim alanı idi. Bu alan Hamit Özkan isimli biri tarafından parsellenerek satıldı ve yerleşim alanı meydana geldi. Bu şahsın adına meydana gelen sokağa “Özkan Sokak” adı verildi.

ÖZKANSPOR KULÜBÜ: Çayırbaşı’nda Özkanspor adı ile 1992’de kuruldu. Futbol dalında faaliyetini İstanbul Amatör Liginde devam ettirmektedir.

ÖZKAYA, Semra: Zekeriyaköylüdür. 2014-2019 döneminde muhtar olarak görev yaptı ve 2019-2024 döneminde ikinci kez muhtar seçildi .

ÖZKESEN, Özcan (İzmir. 1969-2009): Zekeriyaköy’de ikamet eden Ekonomik Çözüm Gazetesi Genel Yayın yönetmeni olarak görev yaptı. Gazeteciliğe 1990’da başladı. Ankara Ticaret Gazetesinde İzmir Temsilciliği yaptı. Ekonomik Çözüm Gazetesinde aynı zamanda başyazarlık yaptı.

ÖZSARIYER DERGİSİ: Sarıyer’de yayınlanan ilk spor dergisidir. 1952 yılında Nuran Erman, İbrahim Balcı, İsmail Yıldırım ve Cezmi Baydar tarafından çıkarılan dergi uzun ömürlü olmadı, üç dört sayıdan sonra yayın hayatından çekildi.

ÖZSERT, Özer (İst. 1980): Çayırbaşılıdır. Türk müziği sanatçısıdır. Türkiye, İtalya arasında turistik seferler yapan lüks yolcu seferlerinde Türk Sanat Müziği fasılları düzenler. İ.Ü. Devlet Konservatuar hocası Emel Şenocaklı’dan ders aldı. Beşiktaş Kültür Merkezinde müzik eğitimcisi olarak çalışmaktadır.

ÖZSERT, Serhat  (1952-2015) : Hakkı Koşar’ın yanında karate çalışmaya başladı. Sert ve güçlü yapısına uygun olarak daha gerçekçi bir dövüş metodu olan bir karate stili arayışına girdi. 1971 yılında dünya karate tarihinin en büyük ustalarından biri olan Sensei Masutatsu Oyama ile temasa geçti. Bu ustanın daveti üzerine yurtdışında kurslara katılarak Kyokushinkai stilinde eğitim gördü. Bu stilin Türkiye şefi oldu ve Türkiye’de öğretmeye başladı. Böylece Türkiye’de vuruşlu karatenin kurucusu oldu. Güç ve dayanıklılık gerektiren gösterilerle tanındı. 2 cm kalınlığında demirdöküm kalıbını kırarak büyük sükse yaptı. Bu aynı zamanda bir dünya rekoru idi. Büyük cesareti ve geniş hoşgörüsüyle Türk karatecileri arasında sevilen bir usta oldu. Karatenin tanınıp yayılması için büyük fedakarlıklarda bulunan ustalarımızdan biridir. Daha sonraları kyokushinkai stilinde ortaya çıkan bölünmede ashihara karate stilini tercih etti. Bu stilin Türkiye sorumlusu oldu. Böylece ikinci bir vuruşlu karate stilinin daha Türkiye’ye gelmesini sağladı.

ÖZSOY, Sedat (Sarıyer, 1955). Sarıyerlidir. İlk, orta ve lise öğrenimini Sarıyer’de tamamladı. İ.T.İ. Fakültesi (Aksaray) mezunudur. 1981-1983 arasında askerlik görevini yaptı. Ticaret ve ayrıca madencilik yapmaktadır. Siyasete Anavatan (ANAP) saflarında başladı İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve İlçe Başkanı olarak görev yaptı. Aynı Partiden Sarıyer Belediye Başkanlığına seçildi (1999-2004). Sarıyer Spor Kulübünde 3 dönem yönetim kurulu üyesi ve 5 dönemde Kulüp Başkanı olarak görev yaptı. Sosyal, kültürel ve sportif çalışmalar yapan pek çok dernekte üyedir. Birçok sivil toplam kuruluşlarında aktif olarak görev yapmaktadır.   

ÖZSÜER, A. Nuri(İst.,1961): Yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra sanayici ve inşaat müteahhidi olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde bir dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÖZTEKİN, Maral(Fatsa, 1940): İ.Ü. İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsünden mezun oldu. İşletme İktisadı dalında master yaptı. Pek çok büyük şirkette üst düzeyde yöneticilik yaptı. Elektrik ve Elektronik Sanayi Ürdünleri İhracatçıları Birliği (EESÜİB), Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği (ECİD), Türk Böbrek Vakfı, Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV), Polis Vakfı (TEYEV), Sarıyer Lions Kulübü gibi pek çok derneğin kurucusu olup, Sarıyer Spor Kulübü’nde 6 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kur ulu üyesidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nde Genel Koordinatör olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)