Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-84

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-84
Okunma : 1.474 views Yorum Yap

PAŞALAR DAİRESİ: Kasr-ı Hümayün’ün kuzey doğusundadır. Bu bina Maslak Kasırları binalarını korumakla görevliler için yaptırıldığı sanılmaktadır.

PATIR, Gürbüz (İzmit, 1939): Feriköy’den kaleci olarak transfer edildi ve iki sezon (1963-1965) Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer takımında 42 lig, 4 kupa olmak üzere 46 resmi ve 8 özel maçla birlikte toplam olarak 54 kez forma giydi. Lig maçlarında 45, kupa maçlarında 4 ve özel maçlarda 0 olmak üzere toplam olarak 58 gol yedi. Kocaeli Petrolspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

PAZARBAŞI DALYANI: Yenimahalle’nin Pazarbaşı mevkii denizinde kurulan bir dalyandı. 1965 yılına kadar kurulan dalyan Hamamcıoğulları’na aitti.

PEHLİVAN, Mücellip (Lüleburgaz, 1954): Boluspor’dan transfer edildi ve iki sezon (1083-1983) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 41 lig, 2 kupa olmak üzere 43 resmi ve 14 özel maçla birlikte toplam olarak 57 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 5, özel maçlarda 1 olmak üzere takımına 6 gol kazandırdı. Lüleburgazspor’a transferederek Sarıyer’den ayrıldı.

PEKİN ÖRDEĞİ ÜRETİM SAHASI: Belgrad Ormanı içindedir. Çok çabuk gelişen Pekin örnekleri kuluçka makinelerinde üretilerek diğer işletmelere dağıtımı yapılmaktadır.

PEKİŞ, İlksun (……..): Sarıyer Belediyespor Kulübü karate takım sporcusu olup; 2005’de Yalova’da yapılan Türkiye Avrupa Bölgesel Takım Şampiyonasında birinci olan takımın elemanı olarak yarıştı.

PERTEVNİYAL SULTAN KONAĞI/HOROZOĞLU KONAĞI: Merkez Sarıyer’de Şehit Mithat Yılmaz  (Eski Dereboyu) Caddesi üzerindedir. Sultan II. Mahmut’un (1803-1839) aşık olup haremine aldığı Besime hanımın adı hareme girdikten sonra Pertevniyal Sultan, çocuk sahibi olduktan sonra da “Valde” yani yeni ismiyle Pertevniyal Valde Sultan oldu (Ö: 1883). Pertevniyal Valde Sultan İstanbul’un değişik semtlerine yaptığı hayır işleriyle tanınır. Tapu kayıtlarında Pertevniyal Valde Sultan Vakfının malı olarak görünen Konak mahkeme kararı ile 1954 yılında İstanbul Valiliği emrine devredildi. Daha sonra da Sarıyer Belediyesi’nin mülkiyetine geçen konaktan 1960 yılına kadar okul olarak yararlanıldı. Cumhuriyet öncesi “Süleyman Şah Binkaya Alp Numune-i İnnaz Mektebi”  adı ile eğitim verirken, Cumhuriyet Döneminde Sarıyer 14. İlkokul, Sarıyer Pertevniyal İlkokulu olarak eğitim verildi. Bir süre kadar boş tutulan bina 1961’de Sarıyer Halk Eğitim Merkezi emrine tahsis edildi. Yeni Halk Eğitim Binasının yapılması üzerine birkaç yıl boş kalan ve birkaç kez yangın ve yıkılma tehlikesi geçiren bina Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi yapıldı.

PETRA KÖYÜ: Bizanslar döneminde Belgrad Ormanları içerisinde bir köydü. Zamanla terk edildi. Bu köye bilahare, Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566), Belgrad Seferi sırasında aldığı Sırp esirleri yerleştirdi ve köyün adı da Belgrad köyü oldu (Bkz: Belgrad köyü).

PINAR MAHALLESİ: İlçenin gecekondu mahallelerinden biridir. 1962’de İstinye’den ayrılarak mahalle oldu. Pınar Mahallesi; Reşitpaşa, Poligon ve Darüşşafaka Mahalleleri ile Büyükdere Caddesinden sınır alır. Mahalle ismini mahalle sınırları içinde bulunan pınar’dan almaktadır. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 9.321’dir.

PINAR MAHALLESİ MEVHİBE İNÖNÜ PARKI: Pınar mahalesindeki bu park 1.364 m² alan üzerine inşa edildi. Parkın içinde basketbol sahası, oyun ve jimnastik alanı bulunuyor.

PINAR MEMBA SUYU: Pınar mahallesi parkının yakınlarından çıkan ve mahalleye ismini veren Pınar memba suyu içme suyu olarak kullanılmaktadır.

PINARSPOR KULÜBÜ: Pınar Mahallesinde kurulan spor kulübüdür. 2006 yılında Akın Soyak (Kurucu Başkan), Aydın Şentürk, Rıza Ötürk, Murat Öztürk, Devrim Özdemir, Fatih Alacücük ve Halim Çiçek tarafından kuruldu. Renkleri kırmızı-beyaz’dır. Amblemi çift başlı kartaldır ve Anadolu Selçuklu Devletini simgeler.Başkanlık görevini 14 yıl süre ile Akın Soyak yaptı, yerini 2019’da Aydın Şentürk’e bıraktı. Kulüp futbol da üç kategoride ve ayrıca kız futbol takımı ve Kickbox dalında faaliyet göstermektedir. İstanbul amatör 2. küme de yer almaktadır. 

PIRNAL, Arif (İst. 1949): Taksim S. K. den transfer edildi ve bir sezon (1972/73) Sarıyer’de tescilli kaldı. 27 lig ve 6 özel maç olmak üzere 33 maçta oynadı. Lig maçlarında 1 gol kaydetti. 4 kez Amatör Milli takım forması giydi ve Zonguldakspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

PIRNAL, İbrahim (Rumelifeneri, 1936): Sarıyer’in amatör ve profesyonel takımında oynayan birkaç futbolcudan biridir. Profesyonelliğin kabul edildiği 1956/1957 sezonunda Sarıyer forması altında 12 lig maçı oynadı ve çok genç yaşta futbolu bıraktı.

PIRNAL, Mustafa (İstanbul, 1947): Sarıyer altyapısından yetişti, Cihangir takımına transfer oldu ve bu takımdan tekrar Sarıyer’e döndü (1966). Dört sezon (1966-1968 ve 1970-1972) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 85 lig, 5 kupa ve 3 turnuva maçı olmak üzere 93 resmi ve 20 özel maçla birlikte toplam olarak 113 maçta oynadı. Lig maçlarında 9, turnuva maçlarında 1 ve özel maçlarda 16 olmak üzere takımına 26 gol kazandırdı. Sarıyer forması altında bir maçta en çok gol atan futbolcudur. 1971/72 sezonunda Kasımpaşa ile oynanan özel maçta takımının sekiz golünden 7’ sini kaydederek güzel bir rekora sahip oldu. Kocaelispor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

PİLAVKAYA: Kilyos kalesinin batısında ve Çukurdeniz’i’e bakan kıyı şeridinde kayalıkların bulunduğu yerde, denizle arası iki üç metre kadar açık olan kaya parçasıdır. Bu isimle birçok küçük adacık bulunmaktadır.

PİYADE KARAKOLU BİNASI: Yenimahalle, Pazarbaşı mevkiinde yokuşa çıkmadan sol taraftadır. Bu tarihi bina 1893’de Sultan II. Abdülhamid (1876-190) döneminde inşa edildi. Bu karakol 1930’dan beri Sarıyer İlçesi Jandarma Karakol Komutanlığı olarak hizmet vermektedir.

POLİGON CAMİİ: Osmanlı mimari tarzında yapılan Poligon camiinin tarihi özelliği yoktur.

POLİGON MAHALLESİ: Sarıyer ilçesinin yeni gecekondu mahallelerinden biri olan Poligon mahallesi; İstinye, Darüşşafaka, Reşitpaşa ve Pınar Mahallelerinden sınır alır. İsmini mahalle sınırları içinde olan Atış poligonundan almaktadır. 1987’de ilçenin yeni bir mahallesi olarak tescil edildi. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 4.186’ dır.

POLİGON SPOR KULÜBÜ: Çok kısa bir süre önce kurulan bir spor kulübü olup futbol dalında İstanbul Amatör Liginde faaliyet göstermektedir.

POLİS MORAL EĞİTİM MERKEZİ: Boyacıköy’de bulunan en önemli müesseselerden biri Polis Moral Eğitim Merkezi’dir. Ana cadde üzerinde ve deniz cephelidir. Matbaacı İsmail Akgün tarafından Akgün Koleji olarak açılmıştır. İsmail Akgün tarafından bina Emniyet teşkilatına hibe edilmesi üzerine Polis Moral Eğitim Merkezi yapıldı. Deniz cepheli ve çok amaçlı bir moral eğitim merkezidir.

POLONYA BÜYÜKELÇİLİĞİ: Yeniköy Tarabya yolu üzerindedir. 19. yy. başlarında inşa edilen yalı İkinci Dünya Savaşından önce Polonya Büyükelçiliği idi. Ancak Rusya’nın Polonya’yı II. Dünya Savaşında ilhak etmesi üzerine yalı satılıyor. İlhan Özdemiroğlu tarafından alınan yalı bir süre Savoy oteli ismi ile otel olarak hizmet verdi. 1960 yılında Sarıyer adliye binası olarak 15 Ocak 1972 yılına kadar kullanıldı. Aynı tarihte binanın yanması üzerine Adliye bir başka binaya gitti.

PORTAKALYON YALISI: Büyükdere, Piyasa Caddesi üzerindedir. 19.yy. sonlarında yapılmış ve “Portakalyon Yalısı” olarak tanınır. Yalının son sahibi ise Erol Aksoy olup 1990’da büyük onarım gördü.

POSİDON’UN HEYKELİ: Aziz Prodromos Kilisesinin olduğu yerde, antik çağda denizcilerin koruyucusu olan Posidon’un bir heykeli bulunuyordu.

PRATİK BAHÇIVAN YETİŞTİRME YURDU: Büyükdere Fidanlığında kurulan Pratik Bahçıvan Yetiştirme Okulu 1936’da açıldı. 2001’de ise Fidanlığın özel şahsa kiralanması üzerine okulun faaliyetine son verildi.

PROF. DR. AZİZ SANCAR NOBEL PARKI: Reşitpaşa Mahallesindedir. 2.984,98 m²’lik bir alanı kapsar, 643,97 m²’lik yeşil alanı,  125,15 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)