Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-85

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-85
Okunma : 1.316 views Yorum Yap

PTT EVLERİ GARİPLER CAMİİ: Mahallenin tek camii olup, Osmanlı mimarı tarzında yapılmış olup, tarihi bir özelliği yoktur.

PTT. EVLERİ MAHALLESİ: İlçenin yeni bir gecekondu yerleşim bölgesidir. Kozdere adıyla Çayırbaşı Muhtarlığına bağlı iken 1989’da PTT Evleri adını alarak yeni bir mahalle olarak tescil edildi. PTT Evleri; Bahçeköy, Çayırbaşı, Hacı Osman Yolu’ndan sınır alır. Nüfusu 1997 sayımına göre 4.501 dir.

PTT EVLERİ SAĞLIK OCAĞI: Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlı olarak PTT Evleri Sağlık Ocağı olarak sağlık hizmeti vermektedir.

PTT EVLERİ UĞUR MUMCU PARKI: PTT Evleri mahallesinde Sarıyer Belediyesi tarafından yapılan ve hizmete açılan bir parktı. Parkta oyun alanları, jimnastik aletleri, basketbsol sahası ve çocuk oyun grubu var.

PULUR, Hasan (Zekeriyaköy/Sarıyer; 1932): Gazeteci-Köşe yazarı. Babası subay olduğu için İlkokulu değişik yer ve okullarda okudu. Yatılı okuduğu Kabataş Lisesinden mezun okudu. Genç yaşta gazeteciliğe başladı (1954) ve bir başka işi olmadı. Sırasıyla Son Saat, Yeni İstanbul, Vatan, Havadis, Akşam, Milliyet, Hürriyet ve Güneş Gazetelerinde çalıştı ve çeşitli görevler üstlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikasının yarışmalarında başarı ödülleri kazandı. Yedisi köşe yazılarını içeren sekiz kitabı yayınlandı.

RAİF BEY CADDESİ: Kireçburnu Mahallesi caddelerinden biridir. Bu cadde mahallenin üst kısımlarına kadar ulaşan bir caddedir. Semtin saygın insanlarından biri oylan Raif Bey unutulmamış ve bu caddeye “Raif Bey Caddesi” adı verilmiştir.

RAKIM EFENDİ (Rumelihisar/İst. 1835-1914): Osmanlı Ulemalarından olup Rumelihisar’lıdır.Es-Seyyit el-Hac Mustafa Rakım Efendi olarak bilinir ve 1835 yılında Rumelihisarında doğdu. İlk tahsilini Fatih’te Fatih ikmal etmiş Fatih dersiamlarından Kasabzade İbrahim Şevki Efendi’den icazet almıştır. Memuriyet görevine İlmiye Maaş Kâtipliği ile başlamış bilahare İlmiye Maaş Memuru olmuştur. Bu arada Ağustos 1869’da Adana ve Haziran 1876 Trablusgarp Mevliyetlerini birer yıl zabt ettiği gibi 1877’de hacca gitti. 1882’de Muhasebe-i İlmiye Mümeyyizi oldu. 1884’de Bağdat Mevleviyetini  zabt etti. 1891’de İlmiye Muhasebe Müdürü oldu. 1909’de emekli oldu.

RAKIM PAŞA ÇEŞMESİ (İBRAHİM EFENDİ ÇEŞMESİ): Rumelihisarı’nda iskele meydanında Ali Pertek Camii (Hamam Camii) yanındaki bu çeşme klasik tarzda yapılmış, cephe çeşmesidir (H.1128-M.1715). Çeşme kemerinin üzerindeki kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Hemçü zemzem nûş kıl mâ aynn-ı İbrahim’den”. Bu çeşme, Rakım Mehmet Paşa tarafından babası eski defterdar Yoz İbrahim Efendinin ruhu için yaptırılmıştır.

RAUF, Mehmet (İst. 1875-1931): Bahriye Okulundan deniz subayı olarak mezun oldu. Edebiyatla çocuk yaşta tanıştı ve ilgilenmeye başladı. Çok yakından takip ettiği Halit Ziya’nın eserlerine ve realizm akımı ile ilgilendi. Fransız yazar Paul Bouget’yi okuyarak ondan etkilendi. 1896 yılından itibaren Servet-i Fünun’da yazdı. Romanlarında İstanbul ve çevresinde yaşayan seçkin ailelerin arasında geçen aşk hikâyelerini işledi. Aynı zamanda şiir yazdı. Rumelihisarı’nda ikamet ediyordu. Romanlarının büyük kısmını Yenimahalle’deki Fırıldakbahçe denilen çay bahçesinde yazdığı söylenir. Eserlerini Roman, Hikâye, Düzyazı Şiirleri ve Oyun olarak verdi. Romanları; Eylül, Ferda-ı Garam, Karanfil ve Yasemin, Genç Kız Kalbi, Böğürtlen, Son Yıldız, Tuba, Halas, Ceriha, Kan Damlası, Define. Hikâye kitapları; İhtizar, Son Emel, Aşk Kadını, Eski Aşk Geceleri, İlk Temas, İlk Zevk. Düzyazı Şiirleri; Siyah İnciler. Oyunları; Pençe, Sancar, Cidal, Diken, Evlat Acısı, Pembe Köşk.

RAVCI, Ali (Malatya, 1973): Balıkesirspor’dan transfer edildi ve üç sezon (1992-1995) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 59 lig, 5 kupa ve 1 PAF ligi maçı olmak üzere 65 resmi ve ayrıca 25 özel maçla birlikte toplam olarak 90 maçta oynadı. Lig maçlarında 7, kupa maçlarında 3 ve özel maçlarda 5 olmak üzere takımına 15 gol kazandırdı. Gaziantepspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

RECAİZADE EKREM İLKÖĞRETİM OKULU: İstinye’de ilk İlkokul 1929 yılında Mahmut Çavuş Camii ahşap binasında eğitim ve öğretime başladı. Bu okul yeterli görülmeyince Körler Okulu olarak kullanılan binaya taşındı. Bu binada da fazla kalmayan okul 1970/1971 ders yılında yeni binaya taşındı. Okula, İstinye’de yaşayan Edebiyatçı ve Devlet Adamı Recaizade M. Ekrem’in ismi verildi.

RECAİZADE MAHMUT EKREM (1847-1914): İstinye’de ikamet ediyordu. 19.yy. Osmanlı edebiyatının en önemli isimlerinden biridir. Takvimname Nazırı Recai Efendi’nin oğludur. Babasından Farsça ve Arapça öğrendi. 1858’de öğrenimini tamamladı. Özel öğrenim görerek yetişti. Mekteb-i İrfan-‘ı bitirdikten sonra (1858) girdiği Harbiye İdadisi’ni sağlık sorunları nedeniyle tamamlayamadı. Hariciye Nezareti Mektubi Kaleminde memurluğa başladı (1862). Tanzimat ve Nafia dairelerinde baş muavinlik (1874), Şura-yı Devlet (Danıştay) üyeliği (1877), Mekteb-i Mülkiye ve Galatasaray Sultanisi’nde edebiyat öğretmenliği (1880-1888), bir süre Evkaf ve Maarif Nazırlığı (Bakanlığı) (1908), Meclis-i Ayan Üyeliği (1908-1914) görevlerinde bulundu. Resmi görevle Trablusgarp’a gönderildi. 1908’de 2. Meşrutiyet’ten sonra kurulan Kamil Paşa kabinesinde Maarif Nazırı oldu. Namık Kemal’le tanışmasından sonra Encümen-i Şuara’ya katıldı. İlk yazıları Tasvir’i Efkâr gazetesinde yayınlandı. Bu gazetede bilahare yöneticilik yaptı. 1870’den sonra kendisini tümü ile yazılarına verdi. Batı edebiyatından çeviriler yaptı. 1870’de ilk oyunu “Afife Anjelik”, 1871’de ilk şiir kitabı “Nağme-i Seher” yayınlandı. Eski edebiyatı savunan Muallim Naci ve çevresiyle girdiği edebiyattartışmalarıyla Edebiyat-ı Cedide akımının doğmasına zemin hazırladı. Başta Tevfik Fikret olmak üzere dönemin genç şairlerini çevresinde topladı. Tanzimat ve batı düşüncesinin yeni kuşağa benimsetilmesinde önemli rol oynadı. “Araba Sevdası” romanı Türk edebiyatında gerçekçiliğin ilk önemli eseridir. En önemli tiyatro eseri olan “Çok Bilen Çok Yanılır”  ölümünden sonra yayınlandı. Nağme-i Seher (1871), Yadigar-ı Şebâb ((1873), Zemzeme (3 Cilt, 1883-1885), Tefekkür (düzyazı ile karışık, 1888), Pejmürde (düzyazı ile karışık, 1893), Nijad Ekrem (2 Cilt, anılarla birlikte, 1900-1910), Nefrin (1914) manzum; Araba Sevdası, roman; Saime (1888), Muhsin Bey Yahut Şairliğin Hazin bir Neticesi (1890), Şemsa (1895) öykü ve Afife Anjelik (1870), Atala Yahut Amerikan Vahşileri (1873), Vuslat Yahut Süreksiz Sevinç (1874), Görev Çağrısı (1914) ve Çok Bilen Çok Yanılır (1916) oyun, kitapları vardır.

RECAİZADE YALISI: İstinye vapur iskelesi yanında bulunan yalı 19.yy.ın ikinci yarısında yapılmıştır. Devlet Şurası kararı ile tarihi bina karakterinden çıkarılan bu bina I. Sınıf bina idi. Ancak 1978 yılında bina tamamen yıkılarak ortadan kalktı. Bu yalıya Hancıoğlu yalısı da denilmektedir. Beykoz Ayakkabı Fabrikası usta başlarından biri olan Pigeon’un yaptırdığı yalıyı Recaizade M. Ekrem satın almış ve yalıya ilaveler yaptırmıştır. Ünlü bir edebiyatçı ve devlet adamı olan Recaizade M. Ekrem Bey ile arkadaşları Servet-i Fünun edebiyatçıları bu binada sık sık bir araya gelmişlerdir.

RECEPAGİÇ, İzet (Bihaç, Yugoslavya, 1955): N.K. Osiek (Yugosylavya) kulübünden transfer edildi ve bir sezon (1986/87) Sarıyer’de kaldı. Bu süre içinde 24 lig, 3 kupa olmak üzere 27 resmi ve ayrıca 6 özel maçla birlikte 33 kez forma giydi. Lig maçlarında 3, kupa maçlarında 1 ve özel maçlarda 4 olmak üzere takımına 8 gol kazandırdı.

REMZİ BEY YALISI: Sarıyer’de Mesarburnu Caddesi üzerindedir. İki katlı olan bu yalıya bir kat ilave edilerek yükseltilmiştir. Yalı varislere kalmışsa da 2007 yılında satılmış ve yeni sahibi tarafından dershane olarak kullanılmaya başlanmıştır.  

RENGİGÜL HANIM ÇEŞMESİ: Bu çeşmenin Emirgan Camiinin karşısında olduğu ve bir şadırvan gibi çardak örtüsüne alınmış, dört cephesinde birer musluk ile tekne taşı konmuş bulunduğu “İstanbul Çeşmeleri” kitabında kaydedilen çeşme yıkılıp kaybolmuştur (H.1322-M.1904). Çeşmenin kitabesi şöyleymiş: “Sahib-ül hayrat vel-hasenat Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa merhumun haremi mümtaz Kadın efendinin kalfalarından Rengigül Hanımın vakfıdır (1324)”.

RESULOĞLU, Dr. Ruknettin, (İst. 1906 –   ?): Tıp Fakültesini bitirerek doktor olarak hayata atıldı. Demakrat Parti saflarında siyaset yaptı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (1948-1949) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

REŞAT ERKAN YALISI: Tarabya’nın tarihi eser yalılarından biridir. 19.yy başında yanarak ortadan kaybolan Petala Oteli ile Teodor Baltacı’ya ait binanın arsası üzerine yapıldı. Yalının son sahibi Reşat Erkan olup, yalı bu isimle tanınmaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)